İtalya Vizesi Nasıl Alınır?

Bugün çok merak edilen bir soruyla karşınızdayız. Seyahat etmek dünyanın en güzel şeylerinden biri, fakat seyahat öncesi yapılan hazırlıklarda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunlardan biri de, özellikle Avrupa ve ABD gibi ülkelere gidildiğinde alınması gereken turist vizesi. Türkiye’den pek çok tatil severin yurt dışı destinasyonları arasında tercih ettiği ilk adreslerden biri olan İtalya’ya nasıl vize alınacağını bu yazımızda adım adım anlattık. 

12 Şubat 2024 4dk okuma

Vize ile ilgili sorularını bu yazıda cevaplandırdıysak bir sonraki aşama olan İtalya uçak bileti ve en güzel İtalya otelleri için hemen Bilet Dükkanı ana sayfasına girerek rezervasyon oluşturabilir, İtalya seyahatine gönül rahatlığıyla başlayabilirsin! 

İtalya Hakkında


İtalya vizesi nasıl alınır diye bahsetmeden önce İtalya hakkında genel bilgi vermekte fayda var. Güney Avrupa’nın Akdeniz kıyılarında yer alan çizme şeklindeki ülkesi İtalya kuzeyinde Alpler, kuzeydoğusunda Adriyatik Denizi, güneyinde Sicilya ve Sardinya adaları ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma olan ülkenin diğer büyük şehirleri sırayla Milano ve Napoli’dir. 2023 yılı itibari ile nüfusu 70 milyona yaklaşan ülkenin resmi dili İtalyanca, iklimi tipik Akdeniz iklimidir. Tarihi, sanatı, Rönesans’ı, muhteşem denizleri ve tabii ki eşsiz zeytinyağlı lezzetleriyle cıvıl cıvıl bir Akdeniz ülkesi olan İtalya aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan Avrupa ülkelerinden.

italya-vizesi-hakkinda.webp

Roma İmparatorluğu’nun yönetim yeri İtalya ardında pek çok tarihi eser ve akım bırakmış. Her bir köşesi buram buram Rönesans kokan Floransa’da galerileri gezebilir, biraz daha şehirden uzaklaşıp Toskana köylerinde şarabını yudumlayabilir, Roma’da Gelato’nu yerken antik kalıntılar arasında kaybolabilir, Napoli’de incecik hamurlu lokal pizzalardan yiyerek sıcakkanlı halkla kaynaşabilir, Amalfi ve Positano kıyılarında denize girdikten sonra Limoncello içebilir, Capri’de fünikülere binerek Akdeniz’in mavi yeşil siluetini tepeden seyredebilir, Verona’da Juliet’in balkonuna çıkıp aşık olduğun kişinin adını kilide yazarak aşkınızı ölümsüzleştirebilir, Milano’da dünyaca ünlü markaların butiklerinde alışveriş yapabilir, kızıl şehir Bolonya’da Bolonez makarna ve Tortellinilerin tadına bakabileceğin gastronomik bir maceraya atılabilir, Como Gölü’nde Bellagio ve Varenna’nın dar ve yokuşlu sokaklarında gezinebilir, Venedik’te gondola binerek kanalların fotoğrafını çekebilirsin! Bu ülkenin her bir köşesi bambaşka bir İtalyan rüyası vadediyor.

İtalya Vizesi İçin Gerekenler


Son yıllarda İtalya Schengen Vizesi almak isteyenler konsolosluk ya da elçiliklere doğrudan başvuramamaktadır. Bunun yerine resmi aracı şirket olan İDATA’ya başvurular yapılıyor ve İDATA da bu başvuruları konsolosluk ya da elçiliklere iletiyor. İDATA’ya İtalya Vizesi başvurusu yapmadan vizeyi alabilmek mümkün değil. 2024 yılı Şubat ayı itibariyle Schengen Vize Ücreti (12+ yaş için) 2.430 TL + İDATA Koordinasyon Ücreti 1.304 TL olarak belirlenmiştir. 12 yaşın altındakiler Schengen Vize Ücreti’nden muaftır. İtalya Vizesi için gerekenler listesine göz atacak olursak:

  • Pasaport
  • Başvuru formu
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaport ve kimlik kartı fotokopisi
  • Yurt dışı seyahat sağlık sigortası poliçesi
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi
  • Seyahat rezervasyonları (Otel, uçak vb.)
  • Banka hesap dökümü (son 3 aylık, imza sirküleriyle)
  • Çalışma ve izin belgesi
  • SGK hizmet dökümü
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Maaş bordroları
  • Emekliler için e-devletten çıkarılacak emeklilik bordrosu
  • İş Sözleşmesi
  • Ek Gelir Belgeleri
  • Tapu ve araba ruhsatı
  • Eski pasaportların farklı ülkelere giriş çıkışların olduğu sayfalarının fotokopileri
  • Vize talep dilekçesi
  • Vize sponsor dilekçesi (sadece anne ve baba kabul edilebilir; 1. Dereceden olsa dahi kardeş, abla ve abi sponsor olamaz)


Turistik amaçla alınan C tipi (kısa süreli) vize için yukarıdaki evrakları toplamak yeterli. Seyahatine en az 15 gün kala vizeye başvurursan iyi olur. Ayrıca bu belgelerin hepsinin elden teslim edilmesi gerekiyor. Eğer 5 yıl içinde daha önce Schengen vizesi aldıysan parmak izi vermişsindir, bu yüzden yapacağın sonraki başvurularda senin gelmene gerek yok. Pasaporta en az iki boş kağıdın olması da başvuru gerekliliklerinden biri. Kimlik bilgileri değişen (örneğin evlenince soyadı değişmiş, isim değişikliği yapmış) kişilerin parmak izi olsa bile yeniden kendileri başvurmalı ve parmak izi vermelidirler. Parmak izi de yine iDATA’da veriliyor.

italya-gezisi.webp

İtalya Vizesi Almak İçin Hesapta Ne Kadar Para Olmalı? 


İtalya vizesi nasıl alınır diye araştıranların en çok karşılaştığı şeylerden biri de banka hesabında ne kadar para olması gerektiği. En az 25.000 TL bakiyeli bir banka hesabı gerekmektedir. Fiyat ne kadar fazla gösterilirse o kadar iyi, böyle bir durumda kendi bakiyen yetersizse anne ve babanı da sponsor olarak gösterebilirsin.

italya-vizesi-icin-gerekli-belgeler.webp

İtalya Vizesi Kaç Günde Çıkar?


Birkaç yıl öncesine kadar İtalya vizesi en hızlı çıkan vizelerden biriydi ve genellikle 1-2 gün, en geç bir hafta içinde çıkıyordu. 2022 yılının başlarından itibaren Schengen vizesi alımının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ne kadar zorlaştığını duymuşsundur. Özellikle 1,5 sene önce İtalya vizelerinin 2-3 ayda bile gelmediğini, hatta bazı yolcuların sırf vizeleri gelmediği için tatillerine gidemediklerini gördük. Şu an güncelde böyle bir durum pek söz konusu değil. Bu aralar Schengen Vizesine İtalya'dan başvuran pek çok kişinin vizesinin 3-4 gün içinde çıktığını söyleyebiliriz. Yine de riske atmamak için seyahatinden en az 1,30 ay önce randevunu almanı tavsiye ederiz. Yukarıda 15 günün yeterli olduğunu söylesek de bu resmi olarak önerilen süre. 

12 Şubat 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar