Karadeniz’in En Güzel Yemekleri

Türkiye’nin en sevilen ve turistlerce en çok tercih edilen noktalarından biri olan Karadeniz’in en güzel yemeklerini sizin için listeledik.

12 Mayıs 2023 6dk okuma

Türkiye’de bulunan 7 coğrafi bölgenin her biri mutfak kültürü açısından oldukça zengindir. Bununla birlikte her bölgedeki şehirlerde de o şehre özgü yöresel yemekler bulunur. Binlerce farklı yöresel yemek bulunan Türkiye’nin en sevilen ve turistlerce en çok tercih edilen noktalarından biri olan Karadeniz'in en güzel yemeklerini sizin için listeledik.

Özenle hazırladığımız Karadeniz’in en güzel yemekleri listemizde belirttiğimiz yemeklerin içerikleri hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmedik. Tabii bu yemeklerin Karadeniz kültüründeki yerini ve varsa hikayesini de yazımıza ekledik. 

İşte Karadeniz en güzel yemekleri…

Karadeniz’in En Meşhur Yemekleri

“Karadeniz’in en güzel yemekleri nelerdir, Karadeniz lezzet kültüründe hangi yemekler öne çıkar, peki ya Karadeniz’in en meşhur yemekleri hangileridir…” bu sorular uzar gider. Bilet Dükkanı olarak tüm bu ve benzeri sorulara cevap niteliğinde olacak Karadeniz yöresel yemeklerini listeledik. 

Hamsi

Karadeniz denince ilk akla gelen yiyecek hiç kuşkusuz ki hamsidir. Zira hamsi ile Karadeniz mutfağında bin bir çeşit yemek yapılabilir. Karadeniz'in en güzel yemekleri listesinin kesinlikle ilk sırasında yer almayı hak eden bu deniz ürünü, Karadeniz mutfağının adeta simgesidir.

karadenizin-en-guzel-yemekleri.webp

Kara Lahana Çorbası

Karadeniz en meşhur yemeklerinden bahsediyorken kara lahanayı es geçmek olmaz. Özellikle kara lahana çorbası, Karadeniz’de en çok tüketilen yemeklerden biridir. Öte yandan kış aylarının da vazgeçilmezi ve oldukça besleyicidir. Zira kara lahana çorbasının içerisinde mısır unu, mısır darısı ve barbunya bulunur. Her ne kadar çorba olarak adlandırılsa da kara lahana çorbası aslında bir çeşit sulu yemektir.

Kara Lahana Sarması

Size, kara lahananın Karadeniz mutfağında oldukça mühim bir yerde durduğundan bahsetmiştik. Genellikle bayram ya da düğün gibi özel günlerde yapılan ancak misafirler için de mutlaka sofrada kendine yer bulan bu muazzam lezzet, içerisinde kuşbaşı et barındırır. Kemik suyuyla pişirilir ve sıcak servis edilir. İçerisinde pirinç, kuşbaşı et, soğan ve baharatlar olan kara lahana sarması, Karadeniz en meşhur yemekleri içerisinde en sevilenlerdendir.

karadeniz-yemekleri.webp

Uçak bileti, otobüs bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralama işlemlerinizi hemen yaptırın.

 

 

Kuru Fasulye

Öncelikle bir konuya açıklık getirelim. Karadeniz'in en güzel yemekleri listesinde yer alan kuru fasulye, bu bölgede “şeker fasulye” olarak adlandırılır. Gerek lezzetinin tatlımsı olması gerekse de bir gece öncesinden süt ile ıslatılması, ona bu ismi vermelerinin sebebidir. Cinsi alışılagelen fasulyelerden çok daha büyük olan şeker fasulye, Karadeniz’de mutlaka denenmesi gereken yemeklerden biridir.

Muhlama

Bilet Dükkanı olarak bir konuya açıklık getirmek adına bilgilendirme yapmak istiyoruz. Muhlama ile kuymak aynı şey değildir. Rize’ye ait olan muhlama; tereyağı, kolot peyniri, mısır unu, tuz ve su ile yapılıyor. Öte yandan peynir eklendikten sonra sündürülerek pişiriliyor. Kuymak yapımında ise peynir dışındaki diğer tüm malzemeler aynı ama onda minci peyniri kullanılıyor ve sündürülerek pişirilmiyor. Haliyle ortaya lezzet açısından da bir fark oluşuyor. Bilet Dükkanı üzerinden satın alacağınız Rize uçak bileti ile şehri ziyaret edebilir, enfes muhlamanın keyfini çıkarabilirsiniz.

 

muhlama.webp

Kuymak

Biraz önce de bahsettiğimiz üzere, her ne kadar muhlama ile aynı zannedilse de gerek malzeme gerekse de lezzet bakımından farklı olan kuymak, Trabzon’un yöresel lezzetidir.Mmısır unu, tereyağı, minci peyniri, tuz ve su ile hazırlanır. Karadeniz’in en güzel yemekleri arasında, kahvaltılık kategorisinde en sevilen lezzetlerden biridir.

Karadeniz Pidesi

Karadeniz’in en güzel yemekleri kategorisinde de Karadeniz’in en meşhur yemekleri segmentinde de karşımıza ilk çıkan lezzetlerden biri pidedir. Karadeniz Bölgesi’nde hemen her şehrin kendine has en az bir pide çeşidi bulunur ve her biri birbirinden lezzetlidir. Bir nevi Türkiye’nin pizzaları olan Karadeniz pideleri, neyli olursa olun taş fırından çıktıktan sonra üzerine kırılan yumurta ile servis edilir. Pastırmalı ve sucuklu olan ise en favorilerdendir. 

Mısır Ekmeği

Tıpkı hamsi ve kara lahana gibi mısırın da Karadeniz’in yöresel mutfağındaki yeri oldukça özeldir. Bilhassa mısır ekmeği denince Türkiye’de de dünyada da akla ilk gelen yer Karadeniz Bölgesi’dir. Beyaz un ile yapılan ve genelin alışık olduğu ekmeklerden daha tok bir yapısı bulunan, doyurucu olan ve çok daha uzun süre bayatlamadan tüketilebilen mısır ekmeği; kısa olmayan ve damakta varlığını koruyan lezzetiyle de çok sevilir. Yoğurtla, yemeklerin yanında ya da tek başına çayın yanında tüketilebilen mısır ekmeği, Karadeniz’in en simgesel lezzetidir.

misir-ekmegi.webp

Turşu Kavurması

Turşu kavurması dediysek öyle her turşudan yapılan bir yemek türünü kastetmedik. Karadeniz'in en güzel yemekleri denince, yemeklerin yanındaki en güzel eşlikçilerden biri de turşu kavurmasıdır. Taze fasulye kavurmasından yapılan bu lezzet, ekşi sevenlerin favorisidir.

Fasulye Diblesi

Bilmeyenlerin ilk bakışta turşu kavurmasıyla karıştırabileceği bir lezzet olan fasulye diblesi; taze fasulye, pirinç, soğan, domates ve baharatlarla yapılır. Karadeniz’in en meşhur yemeklerinden biri olmasa da en sevilenlerinden olduğu kesindir. Ayrıca, yapılışı kolay olduğundan dolayı yemek yapmayı sevenlerin kendi mutfaklarında denemeleri de başarılı sonuç verir.

Hamsiköy Sütlacı

Sütlacın anavatanı neresidir diye sorsalar cevap kesinlikle Hamsiköy olur. Zira yüksek rakımı ve bu rakımda endemik bitkilerle otlattıkları hayvanlardan elde edilen süt ile pişirilen Hamsiköy sütlacı, bol ceviz ile servis edilir. Karadeniz’in en meşhur tatlısı olduğuna şüphe olmayan Hamsiköy sütlacı, sütlü ve ferah tatlılar sevenlerin de favorisidir.

Siron

İsmi ilk duyulduğunda biraz garip gelse de bir nevi mantı olan siron, Karadeniz’in sevilen yemekleri listesinin en lezzetlileri arasındadır. Rulo haline getirilen yufkaların et suyu ile ıslatıldıktan sonra fırınlanması ve ardından üzerine kavrulmuş bol soğanlı kıyma ile yoğurt eklenmesi, son olarak da üzerine salçalı ya da pul biberli tereyağı eklenmesiyle servis edilen siron; Karadeniz meşhur yemekleri listesinin en sevilenlerinden biridir.

siron-1.webp

Hoşkıran Kavurması

Size, Karadeniz mutfağının en önemli malzemelerinden birinin mısır olduğundan söz etmiştik. Haliyle mısır tarlalarıyla dolu olan Karadeniz’in o tarlalarda yetişen hoşkıran otunun kavurması da mutfaklarında en lezzetli yemeklerden biri olarak sayılır. Soğan, domates ve hoşkıran otu ile yapılan bu kavurma, genellikle mısır ya da fındık yağı ile kavrulur. 

Palamut Dolması

Karadeniz mutfağında önemli bir yer tutan deniz ürünlerinin en sevilenlerinden biri de palamut balığıdır. Karadeniz yemekleri arasında en yöresel olan ve niş bir kısımda bilinen bu lezzet, palamutun içerisine sotelenmiş sebzeler doldurularak güveçle odun fırınına gönderilmesi ve sonrasında da üzerine kolot peyniri eklenmesiyle tamamlanır. Sofraya ise güveciyle birlikte getirilir.

Laz Böreği

Her ne kadar adı ‘börek’ olsa da aslında bir tatlı olan Laz böreği, Karadeniz meşhur yemekleri listesinin en bilinen ve sevilenlerindendir. Yunanistan’daki kahvaltıların vazgeçilmezi bougatsaya da göz kırpan Laz böreği, baklava hamurunun arasına muhallebi eklenerek pişirilir.

laz-boregi.webp

Hamsili Pilav

Karadeniz yemeklerinin neredeyse yüzde 90’ı hamsi ile ilişkilendirilebilir. Öte yandan hamsili pilav, hamsikuşu, hamsi tava, buğlama ve daha sayamayacağımız kadar hamsi ile farklı yemekler yapılır. Bunlardan biri olan hamsili pilav ise en çok özen isteyenidir. Zira pilav tenceresinin dibine özenle dizilen hamsilerin üzerine pirinçler eklenir ve piştikten sonra ters çevirerek servis edilir.     
Hamsikuşu, kaygana, pepeçura, hinkal ve daha nicesi… Karadeniz mutfağındaki yemeklerin listesi uzar da gider. Bilet Dükkanı olarak sizin için Karadeniz’in en güzel yemekleri listesinde birincilikte yarışanları listeledik. Şimdiden afiyetler dileriz.

12 Mayıs 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
217 Yazı

Benzer Yazılar