Muğla’nın Yaşayan Şehri Fethiye’de Gezilecek Yerler

Akdeniz ve Ege’nin birleştiği, mavinin her tonunun olduğu Fethiye’ye  seyahat etmek isteyenler, en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu avantajlardan yararlanıyor. Kampanyalarının yanı sıra  uygun fiyatlı uçak bileti konusunda kullanıcılarına yardımcı olmaya devam eden Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyenler için, Fethiye’de gezilecek yerler, antik kentler, doğal alanlar, en güzel koylar, en güzel plajlar ve konaklamak için en iyi oteller ile hakkında bilgileri sunuyor.

5 Şubat 2023 8dk okuma

Yaz aylarının vazgeçilmez rotalarından olan Ölüdeniz’i, Kelebekler Vadisi, antik kentleri, mavi bayrakları plajları, eğlence mekanları, tarihi hazineleri ve  her bütçeye uygun otelleri Fethiye, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Akdeniz ve Ege’nin birleştiği, mavinin her tonunun olduğu Fethiye’ye  seyahat etmek isteyenler, en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu avantajlardan yararlanıyor. Kampanyalarının yanı sıra  uygun fiyatlı uçak bileti konusunda kullanıcılarına yardımcı olmaya devam eden Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyenler için, Fethiye’de gezilecek yerler, antik kentler, doğal alanlar, en güzel koylar, en güzel plajlar ve konaklamak için en iyi oteller ile hakkında bilgileri sunuyor. 

Fethiye’de Gezilecek Antik Yerler 

Çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezi olan Fethiye birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik dönemde ‘’Işık Yurdunun İnsanları” anlamına gelen Likyalılar uzun yıllar kentte hüküm sürmüştür. Ve bölgeye Telmessos adını vermişlerdir. Telmessos (Fethiye) M.Ö.545 (6. YY.) tarihinde Perslerin egemenliğine girmiş, M.Ö.333 (4.YY.) tarihinde kenti Büyük İskender’e teslim almıştır. Mısır, Bizans’tan sonra Osmanlı egemenliğine giren Fethiye, çok zengin bir tarihi mirasa sahiptir. O yüzden de kente gezilecek çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Fethiye’de mutlaka görmeniz gereken antik kentler şunlardır: 

Telmessos Antik Kenti

Fethiye’nin ilk yerleşim bölgesi olan Telmessos Antik Kenti’nin tarihi M.Ö 3000’li yıllara kadar uzanıyor. Bölgede ziyaretçilerin dikkatini çeken kaya mezarları ve lahit mezarlar günümüze kadar gelen etkileyici kalıntılardır. Telmessos Antik Kenti Fethiye’ye 5 km uzaklıkta şehrin hemen dışında kalıyor. 

fethiye (1).webp

Tlos Antik Kenti

Likya uygarlığının en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Fethiye’ye 40 km uzaklıktadır. Antik kent 23 alandan oluşur ve tarihteki oluşan ve tarihteki ilk demokratik birlik kabul edilir. Likya Birliği M.Ö 167 yılında kurulduğunda Tlos Antik Kenti 3 oy hakkına sahip 6 kentten biri olmuş. Fethiye'de gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Tlos Antik Kenti’nde mitolojik kanatlı at Pegasus ile onun kahramanı Belleforontes’in burada yaşadığı rivayet ediliyor.

mugla-fethiye.webp

Amintas Kaya Mezarları

M.Ö. 350 yılında inşa edilen Amintas Kaya Mezarları adını Hermagios'un oğlu Amintas anlamına gelen "Amyntou tou Ermagiou" yazısından alır. Tarihi eserlere meraklı olanlar tarafından sık sık ziyaret edilir. Fethiye gezilecek yerler arasında mutlaka yer alır. Tek parça kayanın oyulmasıyla yapılması iyon tarzında bu mezarlık Likya uygarlığından kalan en önemli tarihi kalıntılardan biridir. Amintas Kaya Mezarları’na ulaşım genelde yürüyerek sağlanır.

Xanthos-Letoon Antik Kenti

Kaş ile Fethiye arasından kalan Xanthos Antik Kenti M.Ö. 545 yılından sonra Pers Egemenliğine giren ve tarihe kadar bağımsız olan kent bağımsızlığını kaybettikten yüzyıl zaman sonra yanmış ve tekrar inşa edilmiştir. M.Ö. 2. yüzyıldan sonra ise Likya’nın başkenti olmuştur. Bu nedenle Fethiye'de gezilecek yerler arasında görülmeye değer yerler arasındadır. Likya Yolu üzerinde yer alır ve tarihi açıdan değerli olmasından dolayı her yıl çok sayıda ziyaretçi kabul eder. 

Pınara Antik Kenti

Fethiye tarihi zenginliği ile öne çıkarken eski zaman meraklıları için bir diğer değerli yer ise Pınara Antik Kenti’dir. Fethiye’ye ortalama 30 km uzaklıkta yer alan Pınara Antik Kenti sarp kayalara işlenmiş yüzlerce kaya mezarlığına sahiptir. 

Likya Yolu

Antalya ile Fethiye körfezleri arasında uzayan dünyaca ünlü bir trekking rotası olan Likya Yolu  Antik Çağda Likyalılar tarafından ticaret rotası olarak kullanılmıştır. Hem deniz hem de hayran bırakan antik kentler arasında yer almasından dolayı ziyaretçilerin dikkatini çeker. Bir diğer özelliği ise 535 kilometrelik yolu ile Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olmasıdır. 

Fethiye’de Gezilecek Doğal Yerler

Ege’nin eşsiz güzelliklerine şahit olmaya devam ederken özellikle doğaseverlerin merak ettiği soru “Fethiye’de gezilecek doğal yerler neresi?” olur. Şehir hayatından bıkanları, iş hayatına biraz mola vermek isteyenleri, eğitime mola verenleri huzurlu sahilleri, masmavi denizleri ile karşılarken Fethiye gezilecek yerler listesinde pek çok doğal güzellik bulunur.

fethiyede-gezilecek-yerler.webp

Ölüdeniz

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı misafir ağırlayan ve Türkiye’nin önemli doğal güzelliklerinden biri olan Ölüdeniz rüzgar sörfü ve kite sörf başta olmak üzere su kayağı, wakeboard gibi aktivitelerinin yapıldığı başlıca yerler arasında bulunuyor. Teke Yarımadası’nda bulunan ve Likyalılar’da ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da “Uzak Diyar” olarak tanımlanan ve Fethiye'de gezilecek yerler denilince ilk akla gelen Ölüdeniz, her yıl birçok uluslararası turizm dergisi tarafından dünyanın en güzel kumsalı seçiliyor.

Kelebekler Vadisi

Fethiye'nin dünyaca ünlü turistik noktalarından biri olan ve 1995 yılından beri 1. derece doğal sit alanı olarak korunan ve milyonlarca kelebeğe ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi, tertemiz koyu ve berrak deniziyle turistlerin en uğrak noktalarından biridir. Dünya üzerinde korunması gereken 100 dağdan biri olarak kabul edilen Babadağ'ın eteklerinde yer alan ve el değmemiş doğası ile ender türlere ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi’nde doğa yürüyüşleri , kampların yanı sıra sıra tüplü ve tüpsüz dalışlar yapılabilir.

fethiye-kelebekler-vadisi.webp

Babadağ

Doğa sporları merkezi olan Türkiye’nin en ünlü ve turistik dağlarından biri olan Ölüdeniz ve Fethiye’nin panoramik manzaralarını sunan yürüyüş parkurlarıyla bilinen 1969 metre yükseklikteki Babadağ, kaliteli yamaç paraşütü merkezleriyle dünya çapında üne sahiptir. Her mevsim profesyonel paraşütçülerle birlikte kısa bir eğitimle yapabileceğiniz yamaç paraşütü ile Ölüdeniz üzerinde inanılmaz manzaralar izleyebilir ve unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.

12 Adalar

Fethiye ve Ölüdeniz tekne gezilerinin en önemli adresi olan 12 Adalar, aslında tam olarak 12 tane adadan oluşmuyor. Halk tarafından Menteşe Adaları olarak anılan Ege Deniz’nin minik adalar topluluğu bölgede yer alır. Büyük ve küçük olmak üzere 20'ye yakın adanın birleşiminden oluşur. Meis, Simi ve Kos gibi Yunan adalarının da yer aldığı 12 Adalar’ın büyük adaları turizm bakımından oldukça gelişmiş durumdayken küçük adalar el değmemiş doğal güzellikleri ile hayran bırakır.

Saklıkent Kanyonu

Fethiye’de gezilecek yerler listesinin konuklarına sunduğu önemli yerlerden biri de Saklıkent Kanyonu. Doğanın insanlığa bahşettiği kanyon, günü birlik ziyaret için oldukça ideal bir rota. Fethiye’den arabayla bir saatlik uzaklıkta bulunan Saklıkent Milli Parkı herkesin ziyaret etmesi gereken eşsiz güzelliklerdendir.

mugla-fethiyede-gezilecek-yerler.webp

Fethiye’nin En Güzel Koyları 

Kıdrak Koyu

Fethiye’de yamaç paraşütü yapanların iniş yaptığı yerlerden biri olan bu koy, güzel manzarası, temiz havası ve sakinliği ile ön plana çıkıyor.

Katrancı Koyu

Fethiye Körfezi’nin gizli kalmış cennetlerinden biri olan bu koy, okaliptüs ağaçlarıyla dolu ormanı ve profesyonel birçok işletmecisi sayesinde huzurla vakit geçirebileceğiniz bir yer. 

Kabak Koyu

Faralya Köyü sınırları içerisinde yer alan Kabak Koyu, eşsiz manzarasıyla ön plana çıkıyor. Gece konaklayanlara milyonlarca yıldızın çevrelediği gökyüzünün büyüleyici görüntüsüyle görsel bir şölen sunuyor. Fethiye'de gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan Kabak Koyu'nu ziyaret etmeden tatilinizi sonlandırmayın.

mugla-fethiye-koyları.webp

Cennet Koyu

Fethiye’de el değmemiş yerlerden biri olan Cennet Koyu, sakinliği ile adeta huzur yeri. 

Darboğaz Koyu

El değmemiş diğer bir durak da Daerboğaz Koyu. Bu koya ulaşmak biraz meşakkatli de olsa da sakinliği ve huzuru buna değiyor. 

Günlüklü Koyu

Sakin, sığ, kumluk bir denize sahip olan Günlüklü Koyu özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Küçük ve Büyük Boncuklu Koyu

Küçük ve büyük olmak üzere iki tane Boncuklu Koyu var. Büyük Boncuklu Koyu, taş ve kumla karışık bir plaja sahip.

Kalemya Koyu

Fethiye Yarımadası’ndaki güzel koylarda olduğu gibi burası da berrak bir deniz ve eşsiz manzaralar vadediyor. Ayrıca bu plaj Mavi Bayraklı plajlar arasında yer alıyor.

fethiye-koyları.webp

Turunç Pınarı Koyu

Bölgenin eşsiz güzelliklerine sahip noktalarından biri de Turunç Pınarı Koyu. Deniz yoluyla kolayca ulaşılabilen koylardan biridir. Bunun için Fethiye’den hizmet veren tekneleri kullanabilirsiniz. 

Fethiye’nin En Güzel Plajları

Ölüdeniz

Dünyaca üne sahip Ölüdeniz, fırtınalı günlerde bile durgun sularıyla dikkat çekiyor. Mavi suların altın ve platin rengi kumlarla buluştuğu Ölüdeniz, 2006 yılında dünyanın en güzel plajı unvanını aldı. Fethiye'de gezilecek yerler listesinde oldukça önemli bir yeri olan Ölüdeniz'i mutlaka görmelisiniz.

Belceğiz Plajı (Belcekız Plajı)

Turkuaz renkli denizi ile görenleri büyüleyen ve mavi bayraklı plajlardan biri olan Belceğiz ya da Belcekız isimleriyle anılan bu plaj Fethiye merkezden 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

fethiyede-nereler-gezilir.webp

Çalış Plajı

Fethiye’nin merkezinde yer alan uzun geniş bir kumsalı ve yürüyüş yolu olan Çalış Plajı, şehir merkezinden uzaklaşmadan keyif yapacağınız alanlar arasında yer alıyor. 

İnlice Plajı

Tertemiz bir deniz sunan bu plaj sert kumlardan oluşmakta. Uzaktan sığ gibi görünse de aniden derinleşmesi nedeniyle çok iyi yüzücülerin gitmesi gereken yerlerden biridir. Denizin berraklığı büyülerken Fethiye sahilleri arasından en kıymetliler arasında yer alır. 

Fethiye’de Konaklayabileceğiniz Oteller

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Fethiye’de farklı zevklere ve bütçelere hitap eden pek çok otel seçeneği bulmak mümkün. Sizin için Fethiye’de her keseye uygun otelleri listeledik:  Casa Margot Hotel, Jiva Beach Resort, Golden Moon Hotel, Hotel Vanilla ,Yasemin Hotel , Belcehan Deluxe Hotel , Harman Hotel, Ece Saray Marina Resort, Alesta Yacht Hotel, Yeniceri City Hotel, Tolay Hotel, Minu Hotel, Infinity Exclusive City Hotel, Q&S Cennet Life Hotel, Yacht Boheme Hotel-Boutique Class, Bahar Hotel, Oludeniz Turquoise Hotel, Blueberry Boutique Hotel.

5 Şubat 2023 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar