Osmanlı’nın Gözdesi Bursa’da Ne Yenir?

Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olarak oldukça köklü bir tarihe sahip olmasından dolayı Bursa’da ne yenir sorusunun çok sayıda cevabı vardır. Ulu Cami’den Irgandı Köprüsü’ne, Tophane Bölgesi’nden Karagöz Müzesi’ne, türbelerden tarihi hanlara kadar çok sayıda kültürel yapıya ve bölgeye sahip olan Bursa, özellikle kış turizminin kalbinin attığı illerden biri olarak biliniyor.

23 Kasım 2022 16dk okuma

Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olarak oldukça köklü bir tarihe sahip olmasından dolayı Bursa'da ne yenir sorusunun çok sayıda cevabı vardır. Ulu Cami’den Irgandı Köprüsü’ne, Tophane Bölgesi’nden Karagöz Müzesi’ne, türbelerden tarihi hanlara kadar çok sayıda kültürel yapıya ve bölgeye sahip olan Bursa, özellikle kış turizminin kalbinin attığı illerden biri olarak biliniyor. Gezmeyi ve görmeyi sevenler için çok sayıda turistik mekana sahip olan Bursa’da hangi yemeklerin meşhur olduğu da merak edilen bir diğer konu. Osmanlı’ya kadar uzanan tarihi ile Osmanlı Saray Mutfağı’nın en nadide tariflerine ev sahipliği yapan Bursa’nın meşhur yemekleri üzerine araştırma yapanlar, "Bursa’da ne yenir?" sorusuna cevap arıyor. İskender kebabı başta olmak üzere sayısız lezzetin sahibi olan Bursa’nın yemeklerini gelin birlikte inceleyelim…

Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan köklü tarihi ile Türkiye’nin en gözde illerinden biri olan Bursa, tarihi dokusu ve özellikle yemekleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kış turizminin önemli temsilcilerinden biri olan Uludağ’ın yanı sıra Cumalıkızık, Ulu Camii, Karagöz Müzesi, Irgandı Köprüsü gibi birçok turistik mekanın yer aldığı Bursa’da yöresel yemekler de büyük beğeni topluyor.

Osmanlı Saray mutfağının yanı sıra Rumeli mutfağından da izler taşıyan Bursa mutfağı, İskender kebabı, tarhana çorbası, yörük kebabı, kurutulmuş yeşil fasulye yemeği, dızmana ve kestane şekeri gibi çok sayıda sevilen lezzete ev sahipliği yapıyor. Bursa’da ne yenir? sorusunun cevabını merak edenler için Bursa’nın meşhur yemeklerini derledik. İşte birbirinden lezzetli Bursa yemekleri ve Bursa en iyi yemek mekanları

Bursa’da Ne Yenir?

bursada-ne-yenir-1.jpg

Osmanlı Saray Mutfağı’nın ve Rumeli mutfağının izlerini taşıyan Bursa yemekleri, ününü dünyaya duyurmuş en önemli yemek kültürlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Özellikle İskender kebabı başta olmak üzere Türk mutfağının en nadide lezzetlerinin yer aldığı Bursa yemekleri listesi, Bursa’yı ziyaret etmek isteyenler ve Bursa’da ne yenir? sorusuna cevap arayanlar için küçük bir rehber görevi üstlenecek. İşte lezzeti ile hafızalardan silinmeyen, Bursa’nın meşhur yemekleri:

İskender Kebap

Bursa’nın en meşhur yemeği olarak bilinen İskender Kebap, şık sunumu ve enfes lezzetiyle namını tüm dünyaya duyurmuş yemeklerden biri. Bursa’yı ziyaret edenler, hemen hemen her mekanda İskender kebabını tatma imkanı yakalayabilir.

İnegöl Köfte

İsmini Bursa’nın İnegöl ilçesinden alan ve Türk Mutfağı’nın en sevilen lezzetlerinden biri olan İnegöl köfte, kuzu ve dana eti karışımıyla yapılıyor. Enfes lezzetiyle damaklarda tadını bıraka bu köfte, Bursa’ya gelen ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Cantık

Tatar mutfağından esintiler ile Bursa mutfağına dahil olan cantık, Bursa’ya seyahat edenler tarafından mutlaka deneniyor. Yumuşacık hamuru ile hamur işi sevenlerin gönlüne taht kurmaya aday cantık, kolay yapımı ile de ev hanımlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan yemeklerden biri olma özelliği taşıyor.

Muradiye Çorba

Tavuk, kabak, havuç, şehriye ve unun bir araya gelerek oluşturduğu Muradiye Çorba, hem göze hem de damak tadına hitap eden tariflerden biri. Bursa’nın meşhur yemekleri listesinde neredeyse başı çekmeye aday bu çorba, müdavimleri tarafından sıklıkla öneriliyor.

Etsiz Kereviz Yemeği

Bursa’nın meşhur yemekleri listesinde dikkat çeken bir diğer yemek ise etsiz kereviz yemeği, bol malzemesi ile damak tadına hitap edecek tarifler arasında yer alıyor. Bursa’yı ziyaret etmek isteyenler bu enfes tadı deneyimleyebilirler.

Pideli Köfte

Kuru olmayan köfteleri ve enfes pideleri ile Bursa’nın en sevilen yemekleri arasında yer alan pideli köfte, Bursa’ya seyahat edenler tarafından da sıklıkla tercih edilen lezzetlerden biri…

Kemalpaşa Tatlısı

Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlıları arasında yer alan Kemalpaşa tatlısı, Bursa yemekleri arasında sayabileceğimiz lezzetlerden biri. İsmini Bursa’nın Kemalpaşa ilçesinden alan tatlının mutlaka yerinde denenmesi ise oldukça önemli…

Süt Helvası

Osmanlı Mutfağı’nın da en sevilen tatlıları arasında olduğu bilinen süt helvası, Bursa’nın meşhur yemekleri listesinde en gözde tariflerden biri olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 30 dakikada hazırlanmakta olan süt helvası, hafifliği ile sıklıkla tercih edilen tatlılardan biri olma özelliği taşıyor.

Kestane Şekeri

Genel olarak hediyelik kategorisinde tercih edilen kestane şekeri, yörenin en sevilen lezzetlerinden biri olma özelliği taşıyor. Kestanenin o nefis tadını bir de bu şekilde denemek isteyenler Bursa’nın hemen hemen her yerinde satılıyor.

Hemen Bursa uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Bursa En İyi Yemek Mekanları

bursa.jpg


Ulu Camii’den Cumalıkızık’a, Irgandı Köprüsü’nden pek çok önemli bölgesine kadar geniş bir seyahat imkanı sunan Bursa, yöresel yemekleri ile de ziyaretçilerine keyifli anlar sunuyor. Bursa’yı ziyaret etmek ve kültürünü yerinde gözlemlemek isteyenler için Bursa en iyi yemek mekanlarını derledik. İşte Bursa’nın meşhur yemeklerini deneyebileceğiniz en iyi mekanlar…

Derebahçe Restoran

Bursa Dobruca’da yer alan Derebahçe Restoran, yeşilliğin arasında ve dere kenarında bir mekan olarak, Bursa’yı ziyaret edenlerin güne keyifli bir başlangıç yapmasını sağlıyor. Kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemekleri de çıkarmakta olan restoran, geniş yemek yelpazesiyle Bursa yemekleri üzerine iddialı mekanlardan biri olarak kabul ediliyor.

Pasto

Bursa’nın en köklü ve en iyi fırınları arasında kabul edilen Pasto, self servis seçeneği ile güne sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için önemli adreslerden biri. Fırından yeni çıkmış taze ekmek ve tadı damakta kalacak hamur işlerini sevenler, Pasto’yu ziyaret edebilir.

Kahvaltı Kulübü

Serpme kahvaltı severler için Bursa’da ilk adres Kahvaltı Kulübü olabilir. Peynir ve zeytin çeşitlerinin bolca yer aldığı ve hamur işlerine ağırlık veren bir mekan olan Kahvaltı Kulübü, kavurmasından kuymağına kadar geniş bir yelpaze sunuyor.

Narlı Bahçe

Cumalıkızık’ta yer alan Narlı Bahçe, doğal ve organik ürünlerin yer aldığı, doğa ile iç içe mis gibi bir kahvaltı imkanı sunuyor. Cumalıkızık’ın etkileyici sokaklarını ve evlerini gezmeden önce mükellef bir kahvaltı yapmak isteyenler, Narlı Bahçe’yi ziyaret edebilir.

İskender Yavuz İskenderoğlu

Eski Osmanlı evlerinin mimarisi ile tasarlanmış olan tarihi bir konakta, Bursa’nın en meşhur lezzeti İskender kebabı yemek isteyenler için İskender Yavuz İskenderoğlu oldukça doğru bir tercih olacak. Bursa’da ne yenir diye düşünen ziyaretçiler için vazgeçilmezdir. Eski döner hazırlama ve pişirme malzemelerinin de görülebileceği bu mekanda yenilen İskender kebabın tadı unutulmayacak.

Kebapçı Hüseyin Usta

Bursa’nın en eski kebapçılarından biri olan Kebapçı Hüseyin Usta, kebabın uygun fiyatlarla yenilebileceği, lezzetiyle ve misafirlere olan hoşgörüsüyle tanınan mekanlar arasında yer alıyor. Osmangazi’de bulunan mekana gidenler, burada yedikleri kebabın tadını bir daha unutamıyor…

Mavi Dükkan (Kebapçı İskender)

Bursa’nın merkezinde yer alan Tayyare Kültür Merkezi’nin hemen yanında faaliyet gösteren Mavi Dükkan, bilinen en köklü kebapçısıdır. 1930’lu yıllarda Cevatoğlu İskender Bey tarafından kurulmuş olan Mavi Dükkan, nostaljik dokusuyla o günden bugüne hizmet vermeye devam ediyor. Bursa’nın en lezzetli kebaplarının yenilebildiği mekanı ziyaret etmek isteyenler için ufak bir bilgi de bizden olsun: Tadı hafızalardan silinmeyen İskender kebabın etleri, günlük olarak meşe kömüründe pişiriliyor. Kullanılan tereyağından salçasına kadar tüm malzemeleriyle bu lezzete doymak imkansız gibi görünüyor.iskender.jpg

Tarihi Uludağ Kebapçısı Cemil & Cemal Usta

Bursa’nın en eski kebapçılarından bir diğeri de Tarihi Uludağ Kebapçısı… Kullandıkları enfes tereyağı ile hafızalardan silinmeyen bir kebaba imza atan Tarihi Uludağ Kebapçısı, Bursa yemekleri ile ilgili deneyim kazanmak isteyenler için oldukça doğru bir adres olacak.

Ömür Köftecisi 1965

Yaklaşık 50 yılı aşkın bir süredir hizmet vermekte olan Ömür Köftecisi, Bursa’nın meşhur yemekleri arasında yer alan İnegöl köftenin yanı sıra piliç şiş, kuzu şiş, karışık köfte gibi

Kayhan Köftecisi

‘Yemek için seyahat ettiren’ tanımı ile ön plana çıkan Kayhan Köftecisi, sadece köftesi ile değil kuru etki, bonfileli, sosisli gibi birçok enfes lezzetin de ilk adresi olarak tanımlanabilir. Bursa’da güzel bir ziyafet çekmek isteyenler için Kayhan Köftecisi doğru bir tercih olacak. 

Akay Çiğ Börek ve Mantı Salonu

Osmangazi Eski Bakırcılar Çarşısı’nda Dökmeciler Sokağı’nda 1962 yılından itibaren hizmet vermekte olan Akay Çiğ Börek ve Mantı Salonu, Bursa’da gidilebilecek en iyi yemek mekanlarından biri. Türkiye’nin ilk çiğbörek restoranlarından biri olma özelliği taşıyan bu mekan, çiğböreğin yanı sıra mantı konusunda da enfes lezzetler sunuyor.

Koza Han

1942 yılında, II. Bayezid tarafından yaptırılmış olan Koza Han, ipek ve ticaret merkezi olarak biliniyor. İç avlusu, ziyaretçilerin dinlenebileceği kafe ve çay bahçeleriyle donatılmış olan Koza Han’da kahvaltıdan öğle ve akşam yemeklerine kadar her türlü yemeğe ulaşılabilecek mekanlar arasında yer alıyor.

23 Kasım 2022 16dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar