Rio Karnavalı Hakkında Her Şey

‘Dünyanın en büyük gösterisi' olarak bilinen Rio Karnavalı, Brezilya'nın ikinci büyük şehrine renk, neşe cümbüşü getiriyor. Şehri heyecan verici samba ritimleriyle dolduran bu devasa sokak karnavalı için planlamanızı yapmadan önce sizin için hazırladığımız bu rehbere bir göz atın!

28 Aralık 2023 5dk okuma

"Rio de Janeiro" kelimesini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Samba müziği aniden hoparlörlerde yankılanıyor ve kalabalık çılgına dönüyor. Karnaval kralı ve kraliçesi, Sambadrome pistinde parıldayan elmaslarla süslü kostümleriyle beliriyor ve şimşek hızındaki samba hareketleriyle seyircilerin gözlerini kamaştırıyor. Arkalarında kostümlü dansçılardan oluşan bir grup var. Gösterişli yapay elmas bikiniler giymiş seksi kadınlar, kahverengi tüylü başlıklar takan spor salonuna uygun gösterişli erkekler… Hepsi aynı ritimde dönüyor. Bilet Dükkanı'nın ayrıcalıklı kampanyaları ile avantajlı uçak bileti alabilir ve eğlencenin dibine vurabilirsiniz. Bunun yanında seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olacak otel, araç kiralama ve transfer hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. 

Rio de Janeiro'daki Karnaval, Brezilyalıların kostümlerle sokaklarda dans ettiği, davulların şehirde yankılandığı, vücutların ışıltılarla süslendiği ve kimsenin uyumadığı dünyanın en büyük partilerinden biridir. 

Yazın zirvesinin gökyüzüne hakim olmaya başladığı bir dönemde kutlanan karnaval, heyecanı, rengi, eğlenceyi ve en önemlisi carpe diem'in özünü gözlerinizin önüne getiriyor. Filmler, videolar buradan yeterince görüntüyü bize aktarsa da hiçbir şey şahsen orada kalabalığın içinde olmak ve daha önce ortaya çıkan büyüleyici etkinlikleri deneyimlemeklemenin yerini alamıyor. İster hevesli bir dansçı ister sıradan bir gözlemci olun, Rio Karnavalı, Rio de Janeiro'nun karnaval kültürünün ruhunu gerçekten yakalayan unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Rio Hakkında


Rio de Janeiro, Brezilya'nın en önemli ve en büyük şehirlerinden biridir. Ülkenin ikinci en kalabalık şehridir. Rio de Janeiro, Río de Janeiro eyaletinin başkenti olup, Brezilya'nın kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir merkezidir. Aynı zamanda turistik ve kültürel açıdan da büyük öneme sahiptir.

Şehir, Güney Atlantik kıyısında yer alır ve muhteşem doğal güzellikleriyle ünlüdür. Copacabana ve Ipanema gibi ünlü sahilleri, Corcovado Dağı'ndaki İsa Heykeli ve Sugarloaf Dağı, şehirdeki önemli turistik noktalardır.

rio.webp

Rio de Janeiro, dünyaca ünlü Carnaval Festivali ile de tanınır. Her yıl binlerce insan, renkli kostümler giyer ve samba danslarıyla sokaklarda kutlamalar yapar. Ayrıca Rio de Janeiro, futbolun da önemli bir merkezidir. Maracanã Stadyumu, dünyanın en büyük futbol stadyumlarından biridir ve birçok önemli futbol maçına ev sahipliği yapmıştır.

Ancak şehrin bazı sorunları da vardır. Şehir, yüksek suç oranıyla mücadele etmektedir ve bazı bölgelerde güvenlik sorunları yaşanabilmektedir.
Rio de Janeiro, canlı müzik sahneleri, renkli festivalleri, güzel plajları ve muhteşem manzaralarıyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunar.

Rio Karnavalı Ne Zaman?


Dünyanın bilinen en büyük karnavalı meşhur Rio Karnavalı’na ev sahipliği yapan Rio de Jeneiro, her yıl milyonlarca kişiyi ağırlayarak renkli görüntülere sahne oluyor. Paskalya’dan 7 hafta önce düzenlenen karnavalın tam tarihi her yıl değişiklik gösterse de Ocak ya da Şubat aylarında bu şehri ziyaret ederseniz, dev karnaval ile şehrin tüm güzelliklerine de şahitlik edebilirsiniz.

Ancak 2024 yılında Rio de Janeiro Karnavalı 9-17 Şubat tarihleri ​​arasında gerçekleşecek. Hemen Brezilya uçak bileti alın ve çılgınlar gibi eğlenin. 

roi-karnavali-ne-zaman.webp

Brezilya Turist Vizesi İçin Gerekenler


Rio Karnavalı için Brezilya’ya gideceklerin en çok merak ettiği konu vize şartları. Türk vatandaşları ülkeye girişlerde 90 güne kadar vize almak zorunda değildir. Ancak bu süreyi aşan seyahatler için vize şartı bulunuyor. Bu durumlarda Ankara’da bulunan Brezilya Büyükelçiliğine ya da İstanbul’daki Başkonsolosluğuna başvurmak gerekiyor. 

Brezilya seyahatiniz için kullanacak olduğunuz pasaportlar son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olup bu ülke seyahati dönüş tarihi itibariyle en az 6 geçerliliği olmasına dikkat edilmelidir.

Seyahat sağlık sigortası, Brezilya seyahatiniz boyunca yanınızda olmalıdır. Türkiye vatandaşları Brezilya üzeri bir başka Güney Amerika ülkesi seyahatinde bulunacak olmaları halinde vize muafiyeti anlaşmalarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olduğundan emin olun. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır. Ayriyetten, Hepatit A aşısı, Tifo aşısı, Hepatit B aşısı, Kuduz aşısı, Sarı Humma aşısı, Sıtma aşıları önerilmektedir.

Rio Karnavalı Nasıl Kutlanır?


Peki Rio Karnavalı'ndan tam olarak ne bekleyebilirsiniz? 

Samba Okulu Geçit Törenleri: Karnavalın en önemli olayı olarak kabul edilen Samba Okulları (Brezilya'nın ikonik dansı sambayı icra etmeye adanmış topluluk grupları), özel olarak inşa edilmiş bir stadyum olan Sambódromo'da göz kamaştırıcı geçit törenleri düzenlerler. Her okul geçit töreni için bir tema seçiyor ve bu temayı hayata geçirmek için hep birlikte çalışan şamandıraları, dansçıları ve müzisyenleri karnavalın mimarları olarak izleyebilirsiniz. 

Sokak Partileri ve Bloklar: Samba Okulu Geçit Törenleri biletli bir etkinlik olsa da sokak partileri veya "blocolar" herkes için ücretsizdir. Her yerde, her zaman gerçekleşebilir ve canlı müzik, dans ile akla gelebilecek her türlü kostümü giyen insanları buralarda görebilirsiniz. 

rio-karnavali-hakkinda-bilmeniz-gerekenler.webp

Karnaval Yiyecek ve İçecekleri: Brezilya'nın zengin mutfak kültürü, Karnaval boyunca tüm detaylarıyla sergileniyor. Acarajé'den (karidesle doldurulmuş, derin yağda kızartılmış börülce hamuru topları) Brezilya'nın ulusal kokteyli caipirinhas'a kadar, Karnaval eğlencenizi alevlendirmenin birçok lezzetli yoluna sahip olacaksınız.

Rio Karnavalı'nda Yapılacak Aktiviteler


Rio de Janeiro'daki Karnaval dünyanın en büyük partisidir. Peki onu bu kadar özel kılan ne? 

Bilet Dükkanı olarak sizin için bu muhteşem etkinlikten en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak adına Rio Karnavalı sırasında yapılacak en iyi şeyleri listeledik.

  • Sambadrome bilet rezervasyonu yapın
  • Geçit törenine katılın
  • Karnaval balosuna katılın
  • Blok partisinde kalabalığa katılın
  • Lapa Kemerleri’nde partilere katılın
  • Kurtarıcı İsa Heykeli'ni ziyaret edin
  • Sahilde rahatlayın
  • Şehir turu veya yürüyüş yapın

Karnaval tartışmasız en önemli olay olsa da, Rio de Janeiro'nun karnaval kültürünün buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu unutmayın. Keşfedilmeyi bekleyen, insanları kadar çeşitli ve canlı deneyimler sunan koca bir şehir var.

rio-karnavali.webp

Rio'da Gezilecek Yerler


Rio Karnavalı şehrin en ünlü etkinliği olsa da keşfedilecek ve deneyimlenecek daha çok şey var. Rio de Janeiro'nun başka neler sunabileceğini görmek için Karnavalın ötesine bir göz atalım.

İkonik ‘İsa’ heykelini ziyaret ederek başlayın. Bu inanılmaz heykel şehrin nefes kesen manzaralarını sunmaktadır. Muhteşem fotoğraflar için kameranızı getirmeyi unutmayın!

Daha sonra ünlü Copacabana Plajı'na gidin. İster güneşlenmek, ister plaj voleybolu oynamak, ister sadece okyanus manzarasının tadını çıkarmak isteyin, Copacabana gidilecek bir yer olarak listemizde yer almalıdır. 

Daha sonra şehrin hareketli mahallelerini keşfedin. Santa Teresa'nın rengarenk evlerinden Lapa'nın hareketli sokaklarına kadar her mahalle, Rio de Janeiro'nun yaşam tarzına benzersiz bir bakış sunuyor.

28 Aralık 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar