Rize’de Gezilecek Yerler

Yağmurlu iklimi, şahane çay tarlaları, hareketli türküleri ve yeşil mi yeşil yaylalarıyla ülkemizin en şahsına münhasır şehirlerinden birine, Rize’ye gidiyoruz! Yeşilin her tonuna doyacağın bu sevimli ve ılıman Doğu Karadeniz şehrine en uygun fiyatlara uçak bileti almak için hemen sen de Bilet Dükkanı’nı ziyaret et, Rize konaklamanı da önceden tamamlayarak seyahatine başla!

19 Ocak 2024 10dk okuma

Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar ve buluntular Rize ve çevresinin Kolhis Krallığı döneminde kurulduğuna işaret ediyor. Mitolojide Altın Post’un arandığı yer olarak bilinen Kolhis tarih boyunca Persler, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu gibi büyük güçler arasında el değiştirdi. 11. yüzyılda Türk hükümdarı Alp Arslan Rize ve çevresini Selçuklu İmparatorluğu'nun bir parçası haline getirdi. Osmanlı Devleti’nde ise ticari açıdan stratejik bir liman kenti haline gelen Rize bereketli topraklarında yaptığı çay tarımıyla Cumhuriyet’in ilanından sonra hızlıca büyümeye başladı.

Türkiye’nin kuzeydoğusunda, Doğu Karadeniz’e kıyısı olan bu şehir sadece yeşilliğiyle değil, deniziyle de dikkat çekiyor. Harika manzaralara sahip şehir doğusunda Artvin, batısında Trabzon ile komşu. Yerleşimlerin daha çok kıyı kesiminde toplandığı şehirde dört mevsimin yağışlı ve ılık geçtiği tipik Karadeniz iklimi hakim. Hemen Bilet Dükkanı kampanyalarından yararlanarak size uygun Rize uçak bileti satın alabilir, tüm bu doğa harikalarının tadını çıkarabilirsiniz. 

Rize’de Nerede Kalınır?


Rize’de konaklama tercihleri kişisel zevk ve bütçelere göre değişiklik gösterecektir. Şehir merkezinde konaklayacaksan alışveriş olanaklarına, restoranlara, şehrin tarihi ve kültürel güzelliklerine kolay erişim sağlayacağın anlamına geliyor. Şehir merkezinde pek çok otelde konaklama tesisi mevcut. Bilet Dükkanı'nın ayrıcalıklı fiyatlarından yararlanarak Rize otelleri için dilediğiniz tarihe rezervasyon yaptırabilirsiniz. 

rizede-nerede-kalinir.webp

Doğayla daha iç içe kalalım, yaylalarda serin bir mola vererek yağmurun romantizmine kendimizi kaptıralım dersen Çamlıhemşin Yaylaları çevresinde konaklamak harika bir seçenek! Burada ahşap yayla evleri ya da butik tesislerde konaklayabilirsin. 
Ardeşen ve Pazar gibi sahil bölgelerinde konaklamak ise denizsiz yapamayanların tercihi. 

Türk çayını dünyaya tanıtan Rize en önemli çay üretim bölgelerinden, sırf bu tarlaları görmek için seyahatini hasat zamanına denk getiren tatil severler çay tarlalarına yakın bölgelerde de konaklayabilir.

Hemen Rize uçak bileti, otel ve araç kiralama rezervasyonunuzu yaptırın.

 

Rize’de Mutlaka Görmeniz Gereken Yaylalar


“Burası Norveç olsa beğenirdiniz, ama burası Rize” konseptli içeriklere sosyal medyada rastlamışsındır. Gerçekten de Rize yılın dört mevsimi yemyeşil ve oksijen dolu olan yaylalarıyla dünyanın en güzel şehirleri arasında. İşte Rize’de mutlaka görmeniz gereken yaylalar:

Ayder Yaylası


Rize'nin en ünlü ve popüler yaylalarından biri olan Ayder hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Şifalı termal suları, yayla evleri, şelaleleri ve yöresel lezzetleri ile bilinen Ayder Yaylası'nda trekking, kamp ve doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

ayder-yaylasi (1).webp

Pokut Yaylası


Rize'nin Kaçkar Dağları'nda bulunan Pokut Yaylası doğa severler için harika bir destinasyon! Burası sessiz ve sakin atmosferi, muazzam manzaraları ve yürüyüş parkurlarıyla ön plana çıkıyor ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer alıyor.

Gito Yaylası


Çamlıhemşin’in Çat Vadisi üzerinde yer alan Gito Yaylası ormanlarla çevrili ve huzur dolu bir atmosfere sahip. Yayla evleri, oksijen deposu olan ormanları ve temiz havasıyla doğaseverleri cezbediyor.

Sal Yaylası


Pokut Yaylası’nın yakınında yer alan Sal Yaylası da mutlaka görülmeli. Ormanlık alanları, yayla evleri ve zengin flora örtüsü ile dikkat çeken Sal Yaylası’nda geleneksel yayla yaşamını deneyimleyebilirsin!

sal-yaylasi.webp

Kavrun Yaylası


Deniz seviyesinden oldukça yüksek bir noktada yer alan Kavrun Yaylasında güzel manzaralar eşliğinde doğa yürüyüşleri ve kamp yapabilirsin.

Rize’de Gezilecek 5 Yer


Zil Kale


Kaçkar Dağları’nın eteklerinde yer alan bu tarihi kale kompleksi Rize’nin en önemli turistik noktalarından biri. Tarihinin Orta Çağ’a kadar dayandığı tahmin edilen kale kayalıkların üzerinde, stratejik bir konumda yer alıyor. Kaleye çıktığında Çamlıhemşin’in yeşil vadileri, dereleri, nehirleri, yaylaları ve efsane Kaçkar Dağları manzarasına bayılacaksın.

zil-kale.webp

Pileki Mağarası


Rize’nin yöresel Pileki taşının çıkarıldığı bu mağara insan öncesi dönemden kalma. 1,5 km uzunluğundaki Pileki Mağarası şehrin en turistik noktalarından, ayrıca son zamanlarda mağaranın içinde Pileki oymacılığı dersleri de verilmeye başlandı!

Ağaran Şelalesi


Çayeli ilçesi sınırları içinde yer alan Ağaran Şelalesi Çamlıhemşin ve Ayder yaylaları arasında durup mola verilmeyi hak ediyor. Yeşilliklerin arasına saklanmış, cennetten bir köşeyi andıran Ağaran Şelalesi’ni izlerken dakikaların nasıl geçtiğini anlamayacaksın.

Rize Müzesi


Rize doğal güzellikler üzerine kurulu bir şehir olduğu için tarihi yapılar burada fazla öne çıkmıyor. Şehrin tarihine dair bilgi almak isteyenler, Rize’nin geçmişine ışık tutan eserlerin sergilendiği, yayla hayatının tasvir edildiği Rize Müzesi’ne gidebilir ve koleksiyonları inceleyebilirler.

rize-muzesi.webp

Kıble Dağı Cami


Deniz seviyesinden tam 1130 metre yüksekliğe, Kıble Dağı’nın en tepesine inşa edilen bu cami Rize’nin enfes manzarasını ayaklar altına seriyor. Doğadaki en güzel camilerden biri olan caminin inşaatına 2013 yılında başlansa da dokuyu bozmadan tipik Osmanlı mimarisine göre inşa edilmiş.

Rize’de Ne Yenir?


Birbirinden leziz balık yemekleri, mısır unlu hamur işleri ve tabii ki tatlıların yanında nefis giden, dünyanın en lezzetli çayı olan Rize çayıyla bu şehirde gastronomik bir şölen yaşamaya hazır ol! Muhlama, Laz Böreği, Hamsili Pilav, Rize Kavurması, Mısır Ekmeği, Kuru Fasulye – Pilav, Karalahana Çorbası, Karalahana Sarması, Hamsi Koli (Hamsili Ekmek), Yayla Peyniri, Rize Pidesi, Korkoto Çorbası, Hamsi Çığırtası, Fasulye Turşusu, Pepeçura ve Sütlaç derken buradan kilo almadan dönmeye dikkat etmek epey zor olacak.

19 Ocak 2024 10dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar