Sadece Kimlik Kartı ile Gidebileceğiniz Ülkeler

Bilet Dükkanı olarak sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkeler başlığında sizlere kolayca gidebileceğiniz yurt dışı ülkelerini listelemek istedik.

5 Ekim 2023 6dk okuma

Dünyayı keşfetmek, neredeyse insanoğlunun tarihin başından beri en çok ilgisini çeken konu olmuştur. Farklı kültürleri, tarihsel değerleri ve mutfak lezzetlerini görüp, öğrenmek ise paha biçilemez deneyimlerdir. Ancak günümüzde vize işlemleri uzun ve de pek yorucu süreçleri beraberinde getiriyor. Bu nedenle de Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları genellikle hızlıca gidebilecekleri yurt dışı rotalarını araştırıyor. Biz de Bilet Dükkanı olarak daha öncesinde vizesiz gidebileceğiniz ya da kapıda vize alabileceğiniz yerleri anlattığımız bir yazı yazmıştık ancak bu sefer pasaportsuz, sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkeler başlığında sizlere kolayca gidebileceğiniz yurt dışı ülkelerini listelemek istedik.

Yazımızda, Türkiye’den kaç ülkeye vizesiz gidilebilir, Avrupa’da vizesiz gidilebilen ülke ya da ülkeler var mı, kimlik kartı ile gidilen ülkelerde kaç gün kalınır ve benzeri sorularının tamamına cevap verdik. 

Türkiye’den Kaç Ülkeye Vizesiz Gidilebilir


Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülke sayısı, sanılanın aksine oldukça fazladır. 115 farklı ülkeye vizesiz seyahat gerçekleştirme olanağı bulunan Türk vatandaşları, sadece kimlik kartı ile de yurt dışı seyahati gerçekleştirebilir. İşte sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkeler…

  1. Azerbaycan
  2. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
  3. Gürcistan
  4. Moldova
  5. Bosna – Hersek
  6. Sırbistan
  7. Ukrayna
  • Azerbaycan

    “Tek devlet, iki millet” özdeyişinin kullanıldığı tek ülke olan Azerbaycan, Türkiye’de “Kardeş Ülke” unvanıyla anılır. Gezilecek yerleri ve mutfağında denenecek inanılmaz güzel yemekleri bulunan Azerbaycan, Türkiye’den yalnızca kimlik kartınız ile seyahat edebileceğiniz bir ülkedir. Üstelik 90 gün kadar da yine sadece kimliğinizle bu ülkede bulunma hakkınız vardır. Azerbaycan uçak bileti için Bilet Dükkaı'nı ziyaret edebilir, erken rezervasyon yaptırabilirsiniz.

azerbaycan (1).webp

  • Hem Türk kültürüne ve mutfağına oldukça yakın hem de bir o kadar yeniliklerle dolu Azerbaycan’a gittiğinizde görmeniz gereken yerleri ve tatmanız gereken lezzetleri sizin için derledik.
  • Azerbaycan Gezilecek Yerler

    Gerek coğrafi gerekse de tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan Azerbaycan’ın sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkeler kategorisinde ilk sırada bulunduğunu söylemiştik. Azerbaycan’a gittiğinizde ise kesinlikle görmeniz gereken yerleri sizin için derledik. 

    İçeri Şehir, Bükü Bulvarı, Yanar Dağ, Ateşgah, Azerbaycan Halı Müzesi, Şirvanşahlar Sarayı, Bibi-Heybet Camii, Ateş Kuleleri, Kız Kalesi ve Bakü Minyatür Kitap Müzesi, Azerbaycan’da mutlaka görmeniz gereken yerlerdir. Öte yandan Azerbaycan mutfağından bahsedecek olursak; Şah Pilavı, Düşbera, Gutab, Bozbaş, Şeki Helvası, Ponçik ve Akkiraz Reçeli, kardeş ülkede denemeniz gereken lezzetler arasındadır.

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Yavru Vatan Kıbrıs da sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkeler arasında yer alır. Bir ada ülkesi olan Kıbrıs’ta 90 güne kadar serbest dolaşım hakkınız da vardır.

kibris.webp

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gezilecek Yerler

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bir ada ülkesi olmasına rağmen oldukça fazla gezilecek yeri bulunur. Biz de Bilet Dükkanı olarak sadece kimlik kartı ile seyahat edebileceğiniz ülkeler kategorisine giren Yavru Vatan Kıbrıs’ta gezilecek yerleri sizin için listeledik.

    Kıbrıs’ta görmeniz gereken yerler oldukça fazladır. Yine de Bellapais Manastırı, Girne Kalesi, Selimiye Camii, Büyük Han, Barbarlık Müzesi, Kapalı Maraş ve Gazimağusa ilk sıralarda yer alır. Ayrıca Kıbrıs’a gitmişken Şeftali kebabı, hellim peyniri, Kıbrıs köftesi, peksimet, Molehiya, Ceviz Macunu, Stifado, Pilavuna ve Gullurikya yemeklerini de deneyebilirsiniz. 

  • Gürcistan

    Türkiye’nin komşularından biri olan Gürcistan’ın Batum şehrinin bulunduğu özerk bölge de yine sadece kimliğinizle gidebileceğiniz ülkelerden biridir. Kimlik kartınızla giriş yaptıktan sonra ise 90 gün boyunca dolaşım hakkına sahip oluyorsunuz. Gurcistan otelleri için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, erken rezervasyon yaptırabilirsiniz.

gurcistan.webp

  • Gürcistan'da Gezilecek Yerler

    Gürcistan gezilecek yerler denince Ali ve Nino Heykeli, Sameba Katedrali, Narikala, Barış Köprüsü, Batum Botanik Bahçesi, Svetitshoveli Katedrali, Gergeti Teslis Kilisesi, Metekhi St. Virgin Kilisesi ve Bagrati Katedrali başta gelir. Öte yandan, Gürcü mutfağının en güzel yemekleri arasında da hinkal, haçapuri, harço çorbası, sulguni peyniri, lobio, badricani nigvzit, chashushuli, ponçiki, çakapuli ve phali lezzetlerinin sayıldığını da unutmamalı.

  • Moldova

    Sadece kimlik kartıyla Avrupa’ya da gidebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, yalnızca kimlik kartınızı kullanarak, pasaport veya vize gerekliliğiniz olmadan, bir Avrupa ülkesi olan Moldova’ya da kolaylıkla gidebilirsiniz. Pasaportsuz yurt dışı seyahat rotalarının en çok tercih edilen lokasyonlarından biri olan Moldova, Romanya ve Ukrayana’nın da komşusudur.

moldova.webp

  • Moldova'da Gezilecek Yerler

    Moldova gezilecek yerler listesi biraz uzundur ancak mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Dniestr Nehri, Moldova Ulusal Tarih Müzesi, Nativity Katedrali, Holly Gates Anıtı, Bender Kalesi, Saharna Manastırı ve Stephen The Great Central Park bulunur. Ayrıca, Moldova’da ne yenir sorusunun da onlarca damak çatlatan cevabı bulunur ancak en öne çıkan lezzetleri arasında mamaliga, polenta, racitura, koyun çorbası, manca, plăcinte, sarmale, borş çorbası, chiroște (peynirli mantı) ve ballı kek olarak da geçen tort smetannik bulunur. 

  • Bosna – Hersek

    Sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkeler listemizin bir diğer üyesi yine bir Avrupa ülkesi. Bosna – Hersek de Avrupa ülkeleri arasında bulunmasına rağmen Türkiye’den sadece kimlik kartı ile ziyaret edilebilecek ülkeler arasında yer alıyor.

bosna-hersek.webp

  • Bosna Hersek'te Gezilecek Yerler

    Bosna – Herkes gezilecek yerler arasında en meşhur noktalar, Kravitse Şelaleleri, Mostar, Başçarşı, Saraybosna Umut Tüneli, Sarajevo Meydanı, Vrelo Bosne, Latin Köprüsü, Sönmeyen Ateş Anıtı ve Drina (Sokullu Mehmet Paşa) Köprüsü’dür.

    Saray – Bosna’da ne yenir sorusunun cevabı da bir hayli uzundur ancak Bosna – Hersek’e kadar gitmişken kesinlikle denemeniz gereken yemekler cevapi, bureg, begova çorbası, klepe, dolma, punjena pleskavica, tufahije, sampita, ardıç suyu, Bosna baklavası, bosanski lonac ve gurabijadır. 

  • Sırbistan

    Sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkeler arasında Sırbistan da bulunur. Hem Avrupa hem de bir Balkan ülkesi olan Sırbistan, Türkiye’den yalnızca kimlik kartı ile gidebileceğiniz; zengin mutfak kültürü ve tarihi ve doğal güzellikleri ile muhteşem seyahat rotalarından biridir.

sirbistan (1).webp

  • Sırbistan'da Gezilecek Yerler

    Sırbistan gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen ve en fazla turist çeken yerler genellikle Belgrad Kalesi, Aziz Sava Katedrali, Güvercinlik Kalesi, Aziz Mark Kilisesi, Nikola Tesla Müzesi, Cumhuriyet Meydanı, Belgrad Ulusal Tiyatrosu, Taşmeydan Parkı, Sırbistan Ulusal Müzesi ve Kneza Mihaila Caddesi olarak sıralanabilir.

    Sırbistan’da ne yenir sorusuna ise ilk olarak balkanlar coğrafyasının ünlü kahvaltılık ezmesi ajvar ile cevap verilir ancak devamında ajvar, bucko pizza, pljeskavica, sarma, gomboce, makovnjaca, burek sa sirom, urnebes, podvarak, leskovacki voz, krapfen, komplet lepinja, reform torta, leskovacka muckalica, bela corba, Karadordeva snicla, vasina torta, proja, pazarske mantije ve pörkölt de sırbistan’da mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında gösterilir. 

  • Ukrayna

    Türkiye’den sadece kimlik kartı ile gidebileceğiniz ülkelerden sonuncusu da Ukrayna’dır.

ukrayna (1).webp

  • Ukrayna'da Gezilecek Yerler

    Halihazırda savaşta olsa da gezilecek ve görülecek yerler bakımından bir hayli zengin olan Ukrayna’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Mağaralar Manastırı, Aziz Sofya Katedrali, Potemkin Stairs, St. Michael Altın Kubbeli Katedral, Ukrayna Tarihi Müzesi, Altın Kapı, Lviv Ulusal Opera Binası, Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Gorodetsky House, Kamaniçe Kalesi ve Odessa Ulusal Akademik Tiyatro, Opera ve Bale Binası sayılır ve olmazsa olmazlardandır.

    Benzer şekilde, Ukrayna’da ne yenir sorusuna da uzun bir listeyle cevap verilebilir. Yine de Ukrayna mutfağının en meşhur yemeklerinden söz etmek gerekirse, kesinlikle Kiev tavuğu, borş çorbası, salo, patatesli krep, vareniki, okroshka, banush, syrniki, nalisniki, holodets, pampushky, pechenya, bichki bullfish, brinza ve bouillabaisse lezzetlerini anmadan geçemeyiz.

5 Ekim 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
66 Yazı

Benzer Yazılar