Saray Mutfağına İlham Olan Sakarya’da Ne Yenir?

Bilet Dükkanı olarak Sakarya’ya seyahat edecek veya etmek isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda, Sakarya’da ne yenir sorusuna cevap vereceğiz. Sakarya’nın yöresel yemekleri, en iyi yemek mekanları ve çok daha fazla bilgiyi özenle derlediğimiz yazımızı okuduktan sonra ilk fırsatta Sakarya uçak bileti alacağınızı da garanti ederiz.

13 Şubat 2023 21dk okuma

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde bulunan şehirlerden biri olan Sakarya’nın tarihi oldukça zengindir. Anadolu birliğini ilk kuran Hititler ile bilinen tarihi başlayan Sakarya’nın mutfak kültürü de zengin tarihine bağlı olarak gelişmiş ve zenginleşmiştir.sakaryada-ne-yenir.jpg

Bilet Dükkanı olarak Sakarya’ya seyahat edecek veya etmek isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda, Sakarya’da ne yenir sorusuna cevap vereceğiz. Sakarya’nın yöresel yemekleri, en iyi yemek mekanları ve çok daha fazla bilgiyi özenle derlediğimiz yazımızı okuduktan sonra ilk fırsatta Sakarya uçak bileti alacağınızı da garanti ederiz.

Sakarya Yemekleri

Sakarya yemekleri hakkında hazırladığımız yazımızda ilk olarak yemeklerden, daha sonrasında ise en iyi yemek mekanlarını işledik. Şimdiden belirtmek isteriz ki araştırırken fark ettiğimiz üzere bu şehirde bir hayli füzyon mutfağı örneği bulunuyor. Özellikle ana yemeklerde meyve kullanımı oldukça fazla. Bunlardan en çok öne çıkanı ise şehrin en meşhur yemeği olan ayva dolması. Bu nedenle Sakarya’da ne yenir sorusuna ilk olarak ayva dolmasını anlatmakla başlıyoruz. 

Ayva Dolması

Sakarya meşhur yemekleri arasında ilk sırada yer alan ve Sakarya’da ne yenir sorusunun mutlak cevabı olan ayva dolması, bu şehirde meyvenin ana yemeklerde ne denli önemli yeri olduğunun göstergesidir. Özellikle ayva mevsimi olan kışın yapılan ve çokça sevilen bu dolma, Sakarya yemekleri arasında bir hayli önemli yere sahiptir. Öte yandan, 16’ncı yüzyıla kadar uzanan tarihi ile ayva dolması, Osmanlı’da saray mutfağının da önemli lezzetleri arasındadır.

ayva-dolmasi-300x157.jpg

Islama Köfte

Sakarya yemekleri dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerdendir. Islama köfte, şehirlerarası yolculuklarda yolu uzattıracak kadar damak çatlatan güzelliktedir. Sakarya meşhur yemekleri arasında yer alan ıslama köfte, domates sosunda ıslatılmış yumuşacık ve bol soslu ekmeklerin üzerine yine tereyağlı ve domatesli sos ile hemhal olarak pişirilen köftelerin eklenmesiyle servis edilir. Bilet Dükkanı olarak özel tavsiyemizdir ki ıslama köfte yedikten sonra peşi sıra mutlaka ki tahinli çıtır balkabağı tatlısı denenmelidir çünkü Sakarya’da ne yenir sorusunun en tatlı cevabı kesinlikle balkabağı tatlısıdır.

Çene Çarpan

Sakarya’nın yöresel lezzetleri arasındadır. Anadolu’nun pek çok yerinde benzer çorba türleri vardır ve bu çorba, içerisinde uzun ve ince erişteler bulunduğundan çene çarpan ismi ile anılır. Anadolu coğrafyasında da birçok benzer isimle anılır. Bunlar arasında en çok bilineni sakala çarpan veya bacaklıdır.

Çerkes Tavuğu

Yaptığı yemekle damak çatlatanların bile mutlaka Çerkes tavuğunu Sakarya’da denemesi gerekir. Sakarya yemekleri arasında en lezzetlilerinden biri olan Çerkes tavuğu, bol ceviz içi, kırıntı haline getirilmiş ekmek, tavuk suyu, karabiber, toz kırmızı biber, sarımsak ve didilmiş tavuk etinden oluşur. Sakarya’da ne yenir dendiğinde, bu şehre ait olduğu bilinmediğinden ismi çokça geçmese de kesinlikle bu şehirde denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Bulgur Çorbası

Bu çorba için öncelikli olarak söylememiz gereken, az ve öz malzeme ile ne denli müthiş lezzete ulaşılabileceğinin adeta bir kanıtı olmasıdır. Anadolu topraklarında yemeklerin olmazsa olmazı olan bulgur, pirinç, buğday ve bakliyat türleri arasında bu çorbanın öne çıkanı bulgurdur. 7 asırlık tarihi bulunan Sakarya mutfağının en yöresel lezzetlerinden biri olan bulgur çorbası, soğan, salça, bulgur, baharat ve sudan oluşur. Ancak tekrar tekrar altını çizmek istiyoruz ki bu şehirde kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

 

bulgur-corbasi-1024x683.jpg

Pırasalı Börek

Bu lezzet için hamur işinin en güzel hali desek abartmış olmayız. Sebze sevmeyenlerin bile pırasaya hayran kaldığı bu Sakarya yemekleri arasında en çok adı geçen lezzetlerden olan börek, adına güzellemeler yazdıracak cinsten. Emin olun boşuna övmüyoruz bu böreği. Şimdiye kadar deneyen ve beğenmeyenine de denk gelmedik. Sakarya’da ne yenir sorusuna bir liste ile cevap vermek gerekirse ilk 10!’da kesinlikle yer alması gereken yiyecek kesinlikle pırasalı börek.

Kaşnuka

Hamur işinden söz açmışken, 700 yıllık tarihe sahip Sakarya mutfağının bir diğer damak çatlatan lezzeti kaşnukadan bahsetmezsek olmaz. Öte yandan belirtelim ki kaşnukada da pırasa bulunuyor. Mısır unu ile hazırlanan bu hamur işi, Sakarya yemekleri arasında şöhreti istenen dereceye çıkamamış olsa da Sakaryayılar tarafından kahvaltı da dahil olmak üzere günün her öğünü severek tüketilir.

Balkabaklı Gözleme

Size yukarıda Sakarya meşhur yemekleri arasında balkabaklı her şeyin olduğunu söylemiştik. Hazır hamur işinden bahsediyorken, benim diyen pumpkin spice latte isimli kahveyi sollayacak lezzet olan balkabaklı gözlemeyi de listemize eklemek istedik. Tatlı bir alternatif olan balkabaklı gözleme, Sakarya yöresel yemekleri arasında en sevilenler arasında yer alır. Sakarya’da ne yeni sorusuna müthiş bir cevap olacağından şüphemiz olmayan balkabaklı gözleme, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken tatlardandır.

Dartılı Keşkek

Sakarya yemekleri arasında Adapazarı ilçesine has olan bir lezzettir. Keşkek yemeğinin Anadolu’nun pek çok noktasında olduğu gibi Sakarya yemekleri arasında da oldukça mühim yeri vardır. Yapımı zahmetli olduğundan düğünler, aile büyüklerinin ağırlanması ve özel ziyaretlerde yapılır. Açıklık getirmek istediğimiz bir konu da dartının ne olduğudur. Sakarya’da en sık tüketilen yiyeceklerden biri olan dartı, bir nevi süt ürünüdür. Kısık ateşte ısıtılan sütün üzerinde biriken kaymağın ayrı bir kapta biriktirilerek yine kısık ateşte bir süre pişirilmesinden oluşur. Pek çok yemeğe eklenir ve lezzetini yükseltir.

 

dartili-keskek-300x213.jpg

Tavuklu Cizleme

Sakarya’da ne yenir dendiğinde pek tanınmadığından ilk akla gelen cevaplardan biri olmasa da bundan sonra olacağını düşündüğümüz lezzettir. Öncelikle söyleyelim ki cizleme aslında kreptir. Tavuklu cizleme ise Sakarya yemekleri arasında en sevilenler arasındadır. Sakarya yemekleri arasında bu lezzeti öne çıkaran nokta ise mutlaka köy tavuğu kullanılarak hazırlanmasıdır.

Gürcü Sarması

Göçmen nüfus bakımından oldukça zengin olan Sakarya, meşhur lezzetlere sahip ve oldukça geçmişe dayalı bir mtufağı bulunan şehirlerdendir. Sakarya’da ne yenir sorusunun bir diğer cevabı da Gürcü sarmasıdır. Kara lahanadan yapılan bu sarma, içerisinde ceviz içi, bulgur, haşlanmış patates, taze soğan, biber, maydanoz, domates salçası ve baharat barındırır. Kısık ateşte pişirilen Gürcü sarması, Sakarya meşhur yemekleri arasında yer alır.

Lahanalı Tarhana Çorbası

Anadolu’nun pek çok yerinde çeşit çeşit tarhana yapılır ve bilhassa kış aylarında sıklıkla tüketilir. Sakarya meşhur yemekleri arasında bulunan lahanalı tarhana çorbası ise tamamen kendine özgü bir lezzettir. Beyaz lahana eklenerek yapılan bu çorba, oldukça besleyici ve bir o kadar da lezzetlidir.

Cevizli Lokum

İsmi ilk duyulduğunda her ne kadar akla cevizli sucuk ya da tatlı olan lokumu getirse de bu lezzetin lokum olarak adlandırılmasının sebebi yumuşacık olmasındandır. Sakarya’da ne yenir denince adı mutlaka sayılan lezzetlerden olan cevizli lokum, özellikle bayramlarda yapılır ve misafirlere sunulur. Şehrin genelindeki pastanelerde rahatlıkla bulunabilir.

İncir Uyutması

Bir diğer adı da incir uyuşturması olan incir uyutması, Anadolu’nun birçok yerinde yapılsa da genellikle Sakarya şehri ile öne çıkan lezzetler arasında gösterilir. Asırları aşan mutfak kültürüne sahip olan Sakarya’nın meşhur tatlıları arasında bulunan incir uyutması, yalnızca süt, incir ve şekerden oluşur. Arzuya göre servis edilirken tarçın ve cevizle süslenebilen tatlının ismi ise kaynatılmış sütün içerisine inciri ve şekeri ekleyip hemhal ettikten sonra incirin yumuşaması ve süt ile hemhal olması adına en az bir gece bekletilmesinden gelir.

 

incir-uyutmasi-630x420.jpg

Uğut Tatlısı

Asırları aşan ve bu sayede oldukça zenginleşen mutfağında pek çok tatlı alternatifi bulunan Sakarya’nın bir diğer lezzetli tatlısı da uğuttur. Kırmızı buğday unu, yağ ve süt ile hazırlanan, kesinlikle tatlandırıcı içermeyen uğut tatlısı, Sakarya meşhur lezzetleri arasında yer alır.

Köpük Helvası

Bir diğer Sakarya meşhur lezzeti de köpük helvasıdır. Yumurta, şeker ve çöğen kökü ile bolca çırpılarak yapılan köpük helvası, lezzet olarak İstanbul’daki Rum vatandaşların asırlık lezzeti beyaz tatlıyı andırır.

Balkabaklı Ekmek

Sakarya yemekleri, içerisinde sıklıkla balkabağı barındırır. Bu şehirde balkabağı meyvesi, hemen her türlü yemeğe lezzet verir. Balkabaklı ekmek de bunlardan biridir. İçerisinde bol baharat da barındıran balkabaklı ekmek, oldukça lezzetli ve bir o kadar da besleyicidir.

Pirinçli Kabak Yemeği

Balkabağı ile pirinç ve soğanın bir araya geldiği bu tarif, Sakarya meşhur yemekleri arasında gösterilir ve Sakaryalıların pek çoğu tarafından akşam yemeklerinde sıklıkla tüketilir.

Pekmezli Kabak Tatlısı

Sakarya’nın balkabağı tatlısının bu denli leziz ve meşhur olmasının temel sebebi, yaparken pekmez ile lezzetlendirmelerinden kaynaklanır. Sakarya’da ne yenir sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri olan pekmezli kabak tatlısı, deneyenlerin bir daha asla unutamayacağı kadar enfestir.

Dımbıl Çorbası

Sakarya’da ne yenir sorusuna vereceğimiz son cevap da dımbıl çorbası. Yazımız boyunca fark ettiğiniz üzere bu şehrin mutfağı oldukça zengin ve tamamen kendine has lezzetlerden oluşuyor. Dımbıl çorbası da bir o kadar kendine özgü ve bu şehrin bilhassa kış aylarında en sık tüketilen tatları arasında yer alıyor. İçerisinde fasulye ve erişte bulunan; salça, baharat ve soğan ile lezzetlenen dımbıl çorbası, Sakarya’da mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunur.

 

dimbil-corbasi-218x150.jpg

Hemen Sakarya uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Sakarya’nın En İyi Yemek Mekanları

Sakarya’da ne yenir sorusuna oldukça kapsamlı cevap verdiğimizi düşünüyoruz. Sırada Sakarya’nın en iyi yemek mekanları var. Bu arada yazımızın başından beri Sakarya’nın ne kadar geniş bir tarihe sahip mutfak kültürü olduğundan bahsediyoruz. Bu nedenle özellikle belirtmeliyiz ki Sakarya’nın en iyi yemek mekanları listesi bir hayli uzun çünkü bu şehirde kötü yemek yapan yer yok denecek kadar az. 

Sakarya'yı ziyaret edecek olanlar ve Sakarya'da ne yenir sorusuna cevap arayanlar için en iyi mekanları listeledik.

Köşem Izgara

Sakarya’da, yöresel ürünlerle dolu bir kahvaltı yapmak isteyenler, Yeşiltepe Mahallesi 8033. Sokak’ta bulunan Köşem Izgara’yı ziyaret edebilirler.

Adabahçe Gurme

Mithatpaşa Caddesi Adnan Menderes Caddesi’ndeki Adabahçe Gurme, Sakarya lezzetlerini deneyebileceğiniz mekanlar arasında yer alıyor.

Manzara Restoran

Mahmudiye Mahallesi Çiçekli Sokak’ta konumlanan Manzara Restoran, Sakarya'da kahvaltı yapabileceğiniz, ziyaretçiler tarafından da sıklıkla tercih edilen mekanlardan biri olma özelliği taşıyor.

Köfteci Mustafa

Sakarya’nın en iyi yemek mekanları denince akla ilk gelen yerlerden biri, Sakarya Caddesi üzerinde konumlanan Köfteci Mustafa’dır.

kofteci-mustafa.jpg

Gürkan Restoran

Aşağı Dere Köyü Mahallesi’ndeki Gürkan Restoran’ın da yemekleri damak çatlatan cinstendir. Hatta Gürkan Restoran’a gidecek olanlar özellikle ballı cevizli muzdan denemeden restorandan ayrılmamalı.

Köfteci İsmail

Sakarya’nın en iyi yemek mekanları arasında gösterilen yerlerden biri de Köfteci İsmail’dir. Çark Caddesi, Niskoz Parselleri üzerinde konumlanır.

Dönerci Ömer

Et konusunda da özel bir yere sahip olan Sakarya’da döner yemek isteyenler için Tekkeciler Çarşısı’ndaki Dönerci Ömer, favori mekanlar arasında yer alır.

Sakarya’nın en iyi yemek mekanları arasında sayılacak yerlerden bahsetmişken Köfteci Etem Usta, Ölükaradeniz Sofrası, İstanbuldere Alabalık Evi, Alaşara Restoran ve Safran A’la Carte Restoran sayılabilir. Tabii Sakarya’nın en iyi yemek mekanları demişken bu şehrin en çok öne çıkan tatlıcılarını da es geçmek olmaz. Bu hususta en sevilen yerler arasında Gazibey Baklava ve Tunatan Tesisleri Serdivan gelir.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden harika bir Sakarya tatili ve afiyetler dileriz. 

13 Şubat 2023 21dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
217 Yazı

Benzer Yazılar