Şirince’de Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en ünlü beldelerinden biri olan Şirince, bilhassa 2012 yılında sonlanan Maya Takvimi’nin dünyanın sonunun geleceğine inanıldığı zaman dilimi olmasıyla birlikte, kurtulacak tek yer olduğu düşünülerek akın akın yerli ve yabancı turist ağırlamış olmasıyla bilinir. Esasında kendine hayran bırakan doğal güzelliği ve tarihi değerlerle dolu olan Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir köydür.

11 Mayıs 2023 6dk okuma

Türkiye’nin en ünlü beldelerinden biri olan Şirince, bilhassa 2012 yılında sonlanan Maya Takvimi’nin dünyanın sonunun geleceğine inanıldığı zaman dilimi olmasıyla birlikte, kurtulacak tek yer olduğu düşünülerek akın akın yerli ve yabancı turist ağırlamış olmasıyla bilinir. Esasında kendine hayran bırakan doğal güzelliği ve tarihi değerlerle dolu olan Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir köydür.

Kıyametin kopacağı düşünülen 2012 yılının en gözde noktası olarak ünlenen, aslında asırların eskitemediği güzelliğiyle doğaseverlerin mutlaka gidip görmesi gereken noktalardan biri olan Şirince, Nişanyan evleri ve taş mektep yapısıyla tarihi ve mimari değerlerini gözler önüne serer. 2012’de dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerle adını uluslararası düzeyde duyuran Şirince, o günden bu yana popülaritesini korumayı sürdürür. Özellikle Şirince Köyü gezi rehberi, tatilcilerin en sık tercih ettiği Şirince’yi keşfetme yoludur.

Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız Şirince'de Gezilecek Yerler başlıklı yazımızda ilk olarak Şirince’ye nasıl gidilir sorusunun cevabını vereceğiz.

sirince-gezilecek-yerler.webp

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Tarihi Nişanyan evleri, taş mektebi, doğası ve misafirperver insanıyla tanınan Şirince, yıl içerisinde yüz binlerce insanın ziyaret ettiği, en popüler turistik destinasyonlardan biridir. Şirince’ye ulaşım için genellikle kara yolu tercih edilir. Tabii raylı sistem kullanımıyla Şirince’ye gitmek de mümkündür. Zira İzmir Havalimanı’na oldukça yakın olan Şirince’ye gitmek için İZBAN kullanımı, yerli ve yabancı turistlerin en sık tercih ettiği yöntemdir.

Şirince’ye nasıl gidilir sorusunun İZBAN’dan başka cevabı ise araçla ulaşımdır. İzmir’in Selçuk isimli ilçesine yalnızca 20 dakika mesafede konumlanan Şirince Köyü günübirlik gezi turları başta olmak üzere tarihi ve doğal güzelliklere meraklılarca oldukça fazla ziyaret edilir. Öte yandan Şirince içerisindeki Matematik Köyü ile de oldukça meşhurdur. 

İZBAN ya da özel araç ile Şirince’ye gitmek yerine taksi ile yolculuk yapmak isteyen yolcular, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın önündeki taksiler ile anlaşarak Şirince’ye ulaşabilirler. Size en uyun ulaşım şekliyle Şirince'de gezilecek yerler listesindeki en gözde mekanları rahatlıkla gezebilirsiniz.

Şirince'de Yapılacak Şeyler

Baştan söyleyelim, yazımız Şirince Köyü gezi rehberi olarak tasarlanmıştır. Bu sayede Şirince’de ne yapılır, burada konaklama nasıl olur gibi sorulara da cevap veriyoruz. Öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz üzere Nişanyan Evleri ve Taş Mektep mimarisi ile meşhur olan Şirince’de yapılacak şeyler nelerdir onları anlatacağız. 

Köy Pazarını Gezebilirsiniz

Şirince, esasında eski bir Rum köyüdür. Mübadelenin ardından yerlileri değişse de Ege’nin ve Anadolu coğrafyasının en romantik ve verimli yanını yansıtan yerlerden biridir. Köy meydanında konumlanan Şirince köy pazarı, buraya özgü otları bulabileceğiniz en güzel noktadır. Pek tabii yöresel ürünlerinden biri olan meyve reçelleri de ev yapımı halleriyle sizi karşılayacaktır. Bu sayede Şirince’ye özgü ürünlerin en tazesini ve en lezzetlisini bulabilirsiniz.

sirince.webp

Tarihi Yapılara Uğrayabilirsiniz

Taş Mektep ve Nişanyan evleri başta olmak üzere Şirince’nin tüm tarihi yapılarına göz atabilirsiniz. Özellikle yazımızın başından bu yana bahsettiğimiz Taş Mektep, Tanzimat’ın ilan edilmesinden Cumhuriyet dönemine geçişe değin geçen süredeki eğitim tarihi sergisiyle ilgi çeker. 1906’da inşa edilen Taş Mektep, ilk olarak Şirince’nin o dönemki yerlileri olan Rum nüfusun katkılarıyla yapılmıştır. İlk adı Büyük Okul olan mektep, 1921-1922 yılları arasındaki eğitim ve öğretim hayatına kadar Rum okulu olarak hizmet vermiştir. Günümüzde oldukça şık bir restoran olarak hizmet veren Tarihi Taş Mektep, nefis yemekleri ve zengin menüsüyle dikkat çeker.

Şirince'de gezilecek yerler denince ilk akla gelenlerden biri de Nişanyan evleridir. Ortalama 20 dönümlük arazi üzerine kurulu olan Nişanyan evleri, Matematik Köyü, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi gibi Selçuk ilçesi başta olmak üzere İzmir’in en meşhur turistik yerlerine de bir hayli yakındır. 

Tepeden Köy Manzarasını İzleyebilir ve Şirince’ye Aşık Olabilirsiniz

Şirince’de gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biri de köyün tepesidir. Zira doğasıyla insanı adeta büyüleyen Şirince, göz alabildiğine uzanan bir manzaraya sahiptir. Manzara Cafe ve Zeytinli Konak ise Şirince manzarasının en güzel izlenebildiği noktalardır. 

Hediyelik Eşya Alabilir ve Şirince Seyahatinizi Ölümsüzleştirebilirsiniz

Şirince’de yapılacak şeyler listesinin en önemli maddelerinden biri de buradan hediyelik eşyalar almaktır. Zira magnetler başta olmak üzere Şirince seyahatinizi ölümsüzleştirecek pek çok hediyelik eşya bulunur.

Yöresel Lezzetleri Tadabilir ve Satın Alabilirsiniz

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Şirince’de yapılacak şeyler listesinin bir diğer maddesi de buraya özgü lezzetleri deneyimlemektir. Tarihi Taş Mektep başta olmak üzere Şirince’ye özgü yemeklerin en lezzetlilerini tadımlayabilir, el yapımı ve tamamı doğal ürünlerle üretilmiş pek çok ürünü satın alabilirsiniz.

Meyve Şarabı Tadabilir / Satın Alabilirsiniz

Şirince’nin neyi meşhur sorusunun ilk cevabı kuşkusuz ki meyve şaraplarıdır. Rum nüfusun kültürünün günümüze yansıması olan şarap yapımı, nüfus tamamen dağılsa da Şirince Köyü’nde devam etmiştir. Alkol tüketenler, tamamı özel yapım olan pek çok meyveden elde edilmiş birbirinden farklı şarapları deneyebilir ve satın alabilir. Bu noktada Şirince meyve şarapları içinde en meşhur olanlarının nar ve böğürtlen olduklarını belirtmek isteriz.

sirincede-gezilecek-mekanlar.webp

Nesin Matematik Köyü’nü Ziyaret Edebilirsiniz

‘Şirince'de Gezilecek Yerler’ başlığında bir yazı yazılıyor, buradaki gezi noktalarından bahsediliyorsa kesinlikle es geçilmemesi gereken bir nokta vardır ki o da Nesin Matematik Köyü’dür. 1995 yılında Ali Nesin’in matematik dersi verdiği öğrencilerindeki yetersizliği görmesiyle başlayan bu köyün serüveni, günümüze değin on binlerce kişiye ilham ve bilgi kaynağı olmuştur. Öte yandan, Nesin Matematik Köyü’ndeki tüm öğrenciler, tamamen imece usulü yaşar. Toplamda 37,5 dönümlük arazi üzerine kurulu olan Nesin Matematik Köyü, Şirince’de gezilecek yerler listesinin en güçlü ve üst sıralarında bulunan değerlerinden biridir. 

Kâr amacı gütmeyen bir yapılanma olan Nesin Matematik Köyü’ndeki öğrenciler, dersliklerinde eğitimlerini görüp, neredeyse tamamı pratiklerle öğrenilen matematik öğretilerinden oluşan dersleri bittikten sonra, yukarıda da bahsettiğimiz üzere imece usulü bir yaşamla köyde kalır. Her gün içlerinden gönüllüler seçilir ve aralarında iş bölümleri yapılır. Yemek ve temizlik ise bu görevden başlıcalarıdır. Yalnızca matematik öğrenmekle kalmayan Nesin Matematik Köyü öğrencileri, burada ömürlerince unutamayacakları deneyimler de kazanır. Böylece her bir günleri unutulmaz anılara dönüşür ve öğrendikleri de kalıcı olur.

nesin-matematik-koyu-1024x546.webp

Şirince'de Konaklama

Şirince Köyü gezi rehberi tadında hazırladığımız yazımızın son açıklamamız gereken noktası Şirince’de konaklama. İzmir uçak bileti ile Şirince'de gezilecek yerler listesinin tamamını deneyimlemek için yola çıkanlar, Şirince’de konaklama yapmak isteyebilir. Zira Şirince, günübirlik gezi turu ile bitirilebilse de aynı gün bırakıp gidilmek istenecek yerlerden değildir. 

Şirince’de konaklama dendiğinde pek çok farklı alternatifle karşılaşılabilir. Bu noktada en çok öne çıkanlar Şirince Taş Konak, Nişanyan Evleri Hotel, Katina Butik Otel ve Mystick Konak’tır. Ekseriyetle butik otellerden oluşan Şirince konaklama merkezlerinin ücretleri, bahar ve güz dönemi ile kış ve yaz dönemleri farklılık gösterir. Bununla birlikte Şirince’de konaklama yapmak isteyenler, Nişanyan Evleri Hotel, Şirince Taş Konak, Katina Butik Otel veya Mystick Konak başta olmak üzere pek çok farklı konaklama merkezini tercih edebilir. Bunu yanı sıra Şirince'de gezilecek yerler listesindeki mekanlara da rahatlıkla ulaşabilir.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden unutulmayacak güzellikte bir Şirince seyahati dileriz. 

11 Mayıs 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
204 Yazı

Benzer Yazılar