Türkiye'de Balon Turu Yapılabilen Yerler

 Bugün çok sayıda yerli ve dünyanın dört bir yanından gelen yabancı turistin balon turu deneyimini yaşamak için geldiği Türkiye’de sıcak hava balonuna binerek farklı bir tatil geçirebilirsiniz. Özellikle Ürgüp – Kapadokya yöresinde oldukça meşhur olan balon turlarını ülkemizin diğer tatil destinasyonlarında yapabilir, unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

12 Mayıs 2023 11dk okuma

Türkiye’de Balon Turu Hangi Şehirlerde Var?

Her geçen gün dünyada popülerliği daha da artan balon turu sektöründe Türkiye birinci sırada yer alıyor. Hava koşullarının balon turu için genel olarak elverişli olduğu ülkemizde havadaki balon trafiği hacmine bakıldığında, balon turlarının en çok Türkiye’de düzenlendiği ortaya çıkmıştır. Bugün çok sayıda yerli ve dünyanın dört bir yanından gelen yabancı turistin balon turu deneyimini yaşamak için geldiği Türkiye’de sıcak hava balonuna binerek farklı bir tatil geçirebilirsiniz. Özellikle Ürgüp – Kapadokya yöresinde oldukça meşhur olan balon turlarını ülkemizin diğer tatil destinasyonlarında yapabilir, unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Balon turu fiyatları diğer aktivitelere göre daha pahalı olsa da çok sayıda gezgin böyle bir deneyim yaşamak için verdikleri fiyatın değdiğini dile getiriyor. Sıcak hava balonlarına binerek gökyüzünde keyifli anların tadını çıkarmak isteyen tatil severler yükseğe çıktıkça birbirinden farklı coğrafi şekillere tanık olabilir, kendilerini uçan bir kuş gibi özgür hissedebilirler. 

Türkiye’de balon uçuşlarının 80li yılların başlarında başladığı biliniyor. İlk birkaç sene insansız olarak yükselen balonlar 80li yılların sonlarına doğru insanların da çıkabildiği şekilde dizayn edilmiştir. Günümüzde de Sivil Havacılık görevlileri, balon turları organize eden şirketlerin denetimini düzenli olarak yapmakta, turistlerin balonla havaya yükselmeleri için balonun güvenli olduğundan emin olmadan balonu işletime sokmaya müsaade etmemektedir. Bu yüzden eğer balon turlarının güvenli olup olmadığına dair aklınızda soru işaretleri varsa, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından balonların kontrollerinin yapıldığını belirtmekte fayda var.

Ülkemizin balon turu da yapabileceğiniz noktalarına düzenlenen uçak biletlerinden almak ya da balon turu yapacağınız bölgenin civarında konaklamak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Uçak bileti, otel, özel transfer ve araç kiralama hizmetlerini güvenli bir şekilde sağlayan Bilet Dükkanı internet sitesini ziyaret ederek gerekli rezervasyonlarınızı yapabilir, balon turunu da dahil edeceğiniz muhteşem tatilinize başlayabilirsiniz.

Türkiye’de balon turu yapabileceğiniz başlıca şehirleri Bilet Dükkanı olarak sizler için sıraladık:

Kapadokya

Yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da en ünlü balon turlarının yapıldığı tatil destinasyonu olan Kapadokya her yıl yaklaşık 2 milyon 300.000 ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Tahmin edileceği üzere, göz alıcı doğa harikalarından olan Peribacalarını görmeye gelen tatil severlerin pek çoğu balon turlarına katılabilmek için de bu bölgeye geliyor. Ürgüp – Göreme yöresinin dağlarının, peribacalarının ve vadilerinin eşsiz manzarasını gökyüzüne çıkarak izlemek isteyenler, balonların buraya büyülü bir atmosfer getirdiğini belirtmektedir. Yoğun talepten dolayı balon turlarının profesyonel şekilde yürütüldüğü Kapadokya’da gün doğumu ve gün batımında balon turlarına katılarak romantik anlar geçirebilirsiniz.

 

turkiyede-balon-turu-1.webp

Göbeklitepe

Özellikle 2019 yılının Şanlıurfa Göbeklitepe yılı seçilmesiyle ülkemizin dört bir yanından ve dünyadan çok sayıda turist, dünyanın en eski yerleşim yeri olan Göbeklitepe’yi son yıllarda ziyaret etmeye başlamıştır. Covid-19 salgın dönemi bittikten sonra balon turlarının da başladığı Göbeklitepe’de balon turu düzenleyen acente sayısı şimdilik az, bu yüzden balon turu fiyatlarının ülkemizin diğer şehirlerindeki destinasyonlarına oranla şu an için burada daha düşük olduğunu söylemek mümkün. Hazır Göbeklitepe’de balon turları pek keşfedilmediği için fiyatları diğer bölgelere nazaran daha uygunken hem burada balon turu yapma fırsatını kaçırmamak hem de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Göbeklitepe’nın sırlarına kendi gözlerinizle tanık olmak için en yakın zamanda Şanlıurfa’ya Bilet Dükkanı internet sayfasından uçak bileti bakabilirsiniz!

Pamukkale

Denizli’nin bembeyaz travertenleriyle dünya çapında ün yapmış olan Pamukkale beldesinde balon turlarına katılarak muhteşem doğa manzarasını izleyebilirsiniz. Pamukkale’de gün doğumu ya da gün batımında düzenlenen balon turları yoğun ilgi çekmektedir. Arkeoloji dünyasında “kutsal şehir” olarak da bilinen Hierapolis Antik Kenti’nin bin yıllardır bölgede duran kalıntılarını balon turu yaparken gökyüzünden izlemek oldukça keyifli olacaktır. Pamukkale’de de tıpkı Kapadokya’da olduğu gibi uzun yıllardır balon turları yapılıyor, bu yüzden oldukça profesyonel ekiplerin denetiminde bu muhteşem deneyimi yaşayabilirsiniz.

pamukkale.webp

Burdur Göller Yöresi

Özellikle son yıllarda ülkemizin ve dünyanın en berrak ve temiz kapalı göllerinden biri olarak ünlenen Salda Gölü, Burdur Gölü ve Karataş Gölü’nün göz alıcı manzarasını bir de yaklaşık 1800 metre yükseklikten izlemeyi mutlaka denemelisiniz! Açık turkuaz rengiyle Maldivler’in denizini andıran Salda Gölü manzaralı balon turları bu sıralar oldukça popüler. Burdur Göller Yöresinde balon turları hem sabah hem akşam düzenleniyor. İster gün doğumunun huzurlu saatlerinde balonla gökyüzünde yükselmenin keyfini çıkarın, ister gün batımı saatlerinde sevdiğiniz kişiyle romantik anlar geçirerek muhteşem manzaranın fotoğrafını çekip bu anı ölümsüzleştirin.

Afyon Frig Vadisi

3000 yıllık tarihiyle Afyon, Kütahya ve Eskişehir illerimizin arasında yer alan Frig Vadisi’ndeki balon turlarına katılarak hem harika doğal manzaraları gökyüzünden izleme şansı elde edebilir, hem de tarihi kalıntıları yüksekten seyrederek kendinizi antik çağlarda bulabilirsiniz. Afyon’un İhsaniye ilçesinden kalkan balonlara binerek bir yandan Emre Gölü üzerinde yükselerek güneşin doğduğu dakikalara tanıklık edebilir, bir yandan Frig Vadisi’nin manzarasını arkanıza alarak fotoğraf çekilebilirsiniz.

Ordu Perşembe Yaylası

Menderesleriyle ünlü Perşembe Yaylası Ordu’nun Aybastı ilçesinde yer almaktadır. Sıcak hava balonu turlarının geçtiğimiz birkaç yılda yaygınlık kazandığı Perşembe Yaylasındaki sıcak hava balonları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu denetlemelerden geçerek Ordu’yu ziyarete gelen tatil severlerin kullanımına açılmıştır. El değmemiş doğanın ortasından geçen, doğal yollarla meydana gelmiş mendereslerin manzarasını izlemek için sabahları Perşembe Yaylasında düzenlenen balon turlarına katılabilirsiniz.

Balon Turu Ne Kadar Sürüyor?

Ülkemizde balon turları genellikle 1 saat sürmektedir. Bazı tatil noktalarında süresi 45 dakikadan başlayan balon turları yaklaşık bir saat on beş dakikalık sürelere de çıkabilmektedir. Balon turları sabah yapılmakta olup buradaki amaç tatil severlerin gün doğumunun erken saatlerinde etrafı saran büyülü atmosfere gökyüzüne çıkarak şahitlik etmelerini sağlamaktır. Bazı destinasyonlardaki balon turları ise gün batımı saatlerinde düzenlenmektedir. Kapadokya ve Burdur Göller Yöresi gibi beldelerde hem sabah hem akşam balon turları düzenleniyor. Etraftaki tüm doğal ve tarihi güzellikleri görebileceğiniz sıcak hava balonu turu için 1 saatin yeterince uzun bir süre olduğunu söyleyebiliriz. Balonlar zaten belli bir süre için uçabilmektedir, süreleri bittiğinde iniş yapmaktadırlar ve havada kalabilme süreleri yaklaşık 1 saattir.

Eğer panik atağınız ya da yükseklik korkunuz varsa, ciddi kronik hastalığa sahipseniz, yakın bir tarihte tıbbi operasyon geçirdiyseniz veya hamileyseniz balon turuna katılmamanız tavsiye edilmektedir. Bu durumların dışında, Sivil Havacılık eğitimini tamamlamış balon pilotları tarafından kullanılan balonlarda, turunuzun gayet güvenli geçeceğini yeniden hatırlatalım.

Kapadokya Balon Turu Nasıl Yapılır?

Eğer balon turu yapmak için Kapadokya’yı tercih ettiyseniz yaz mevsiminde gitmenizin tavsiye edildiğini görecekseniz. Balonlar yağışlı havalarda da kalkabiliyor ama burada önemli olan rüzgârın olmaması. Yaz aylarında rüzgâr olma riski daha düşük olacağı için pek çok tatil sever Kapadokya’da balon turu için yaz aylarını seçiyor. Sabah saatlerinde aynı anda 100 balonun uçuşuna müsaade edilmektedir, ancak hava koşullarının uygun olduğu durumlarda bu sayı artarak gün içerisinde ve akşam saatlerinde 150’ye de çıkabilmektedir. Kapadokya’da profesyonel olarak balon turu işletmeciliği yapan otuzdan fazla acente yer almaktadır.

Kapadokya’da balon turlarına katılmak için en az birkaç gün önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Rezervasyonunuzu balon turları yapan acentelerin internet siteleri üzerinden ya da Kapadokya beldesindeki ofislerine uğrayarak tamamlayabilirsiniz. Gün doğumuna yetişmek için sabah 4 – 6 saatleri arasında tur servisi sizi kaldığınız konaklama biriminin önünden alacaktır. Yaz mevsiminde tura katılıyor olsanız dahi sabah saatlerinin karasal iklimin hâkim olduğu Nevşehir’de soğuk olacağının altını çizmek isteriz. Özellikle gökyüzünde yükseldikçe hava sıcaklığı gitgide düşeceği için üzerinize kalın giysiler giymeniz tavsiye edilir.

Balon turu yapılacak alana gelmeden önce kahvaltı etmek için balon turu acentelerinin ofislerine servisle getiriliyorsunuz. Kahvaltınızı ofiste yaptıktan sonra balon turunun yapılacağı alana yeniden servislere binerek gidiyorsunuz. Uçuş hakkında önemli açıklamalar uzman çalışanlar tarafından yapıldıktan sonra balonlara binmeye hazırsınız! Geriye günün en heyecan verici saatlerinde bu güzel deneyimin tadını çıkarmak kalıyor.

Hemen uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Kapadokya Sıcak Balon Turu Fiyatları

Sıcak balon turları fiyatlarının oldukça pahalı olduğunu muhakkak duymuşsunuzdur. Ancak balonların gökyüzüne yükselmesinin maliyeti epey fazla olduğu için balon turlarının pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer yaz aylarında Kapadokya’da balon turu yapmak isterseniz fiyatlar kişi başı 160 – 200 Euro arasında değişmektedir. Eğer yaz sezonu dışında bir tarihte balon turlarına katılmayı düşünüyorsanız fiyatların kişi başı 120 – 160 Euro arasında olduğunu belirtebiliriz.

12 Mayıs 2023 11dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
216 Yazı

Benzer Yazılar