Venedik Maskeli Balo Festivali

2024 yılı için plan yapıyorsanız işte sana asla hayır diyemeyeceğiniz muhteşem bir aktivite: Venedik Maskeli Balo Festivali. Esrarengiz bir festivalin bir parçası olmadan önce hem tüm detayları öğrenmek hem de ayrıcalıklı seyahat fırsatlarından yararlanmak için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edin. 

15 Aralık 2023 5dk okuma

Dünyanın en renkli, gizemli ve büyüleyici etkinliklerinden birine dünyanın en şahsına münhasır şehirlerinden birinde katılmaya hazır ol! Hayalini kurduğun o tatili planladıysan, biraz da ilgini çekeceğine emin olduğumuz Venedik maskeli balo festivali hakkında bilgi verelim. Bilgileri okuduktan hemen sonra Venedik uçak bileti almayı ve bir tatilin olmazsa olması konforlu konaklama için Bilet Dükkanı avantajlarıyla birlikte Venedik otellerine bakmayı unutmayın. 

Venedik Maskeli Balo Festivali Ne Zaman?


Zaten çoğu Venedik yazımızda, biz şehrin en güzel zamanının kesinlikle kış olduğu fikrindeyiz! Yazın zaten çok kalabalık olan şehirde bahar aylarında bile yollarda sıra sıra yürünebiliyor, bu kadar güzel bir şehir olmanın bedeli de bu maalesef. Ancak şehir kışın öyle bir sakinliğe bürünüyor ki, Venedik’in ruhunu asıl bu mevsimde anlayabilmek mümkün. Maskeli balo festivali de denilen Venedik Karnavalı her sene Şubat ayında düzenleniyor, yani şehrin en güzel zamanında! Şunu da söyleyelim, Venedik Karnavalı döneminde bile şehir yazınki kadar kalabalık değil, eğer karnaval zamanı turist yoğunluğu olacağını düşünüyorsan diğer mevsimlere göre Venedik bu dönemde daha az kalabalık. 2024 yılında ise karnaval 27 Ocak’ta başlayıp 13 Şubat’ta bitecek.

venedik-festivali.webp

Venedik Karnavalında Ne Giyilir?


Kışın gelişini müjdeleyen Venedik Karnavalı’nda kıyafet seçimi yaparken tarihin sınırlarını zorlamak serbest! 18. Yüzyılda Venedik Karnavalı Avrupa’nın farklı yerlerinden gelen aristokratların katıldığı bir etkinlik haline gelmişti. Bu yüzden günümüzde de çoğu katılımcı Venedik Karnavalı’na gelirken Rönesans’tan fırlamış aristokratlar gibi geliyor. Ama karnavalın star parçası tabii ki maskeler! Lüksü seven Venediklilerin kendilerini gizlemek için taktığı maskelerin, şehri yöneten sınıfsal katı hiyerarşilere bir cevap niteliği taşıdığı düşünülüyor. Ayrıca maske takmak Venedik’te öyle yaygın hale gelmiş ki oy kullanmaktan hukuki duruşmalara kadar insanlar evden dışarı çıkarken anonim kalmak için maske takmaya başlamış. 

Eğer sen de bu sene Venedik Karnavalı’na katılacaksan şehrin cazibe noktalarındaki turistik dükkanlardan alışveriş yapmak yerine Ca del Sol, Ca Macana Atelier Marega ya da La Gioia’dan en güzel karnaval maskesini alabilirsin! Peki karnavalda hangi maskeleri takabilirsin, cevaplara birlikte bakalım:

Bauta: Oy verilirken Venedik konsey üyelerinin anonim kalması amacıyla tasarlanan bu sade beyaz maske büyük bir burun ve keskin çene yapısına sahip.

Colombina: Renkli taş ve tüylerle süslenen bu maske tarihte kadınlar tarafından kullanılmış.

Medico della Peste: Upuzun gagası ve kocaman gözleriyle Veba Doktoru maskesi oldukça ilginç bir tercih olabilir!

venedik-maskeli-balo.webp

Venedik Karnavalı Nerede Kutlanır?


Karnavalın ilk haftasının Cumartesi gününde Feste delle Marie alayı San Pietro di Castello’dan başlayıp şehrin kalbi Piazza San Marco’da (San Marco Meydanı) bitiyor. Meleğin Uçuşu, Kartalın Uçuşu, Aslanın Uçuşu ve Düşler Balosu gibi etkinlikler de yine bu meydanda yapılmaya devam ediyor. Ayrıca Venedik Karnavalı başlamadan önceki haftanın Cumartesi ve Pazar günleri Rio di Cannaregio’da La Festa Veneziana sull’acqua (kanalda yapılan bir su gösterisi) yapılıyor. Covid-19’dan dolayı son senelerden yapılamayan bu etkinlik 2024 yılı itibariyle yeniden yapılmaya başlanacak. 

Festival boyunca halk ve turistler için hayatın devam ettiğini de ekleyelim. Alışveriş yapabilir, pek çok müzeyi gezebilir ve şehrin en önemli simgesi San Marco Bazilikası’nı ziyaret edebilirsin.

venedik-karnavali.webp

Venedik Karnavalı Nasıl Başladı?


Venedik’in en güzel zamanında düzenlenen bu rengarenk karnavalın nasıl başladığına dair farklı rivayetler var. Kimilerine göre karnavalın kökeni bundan neredeyse bin yıl öncesine, 1162 senesine dayanıyor. Venedik Cumhuriyeti’nin savaşta kazandığı zaferi kutlamak için Piazza San Marco’da toplanan halk belki de sadece eğlenmek için bir bahaneye sığındı ☺ Yüzyıllar boyunca neşe içinde kutlanan bu maskeli balolar 1797’de Kutsal Roma İmparatoru 2. Francis’in karnavalın ahlaksız bir ortam oluşturduğu gerekçesiyle yasaklandı, ayrıca maske takmak da o dönem yasaklanmıştı kimlikler gizlenmesin diye. 

1979’a gelene kadar yapılmayan karnaval şehrin turizm faaliyetlerini canlandırmak amacıyla yeniden düzenlenmeye başladı, hatta eskisinden de coşkulu ve renkli şekilde! Yıllar içinde büyüyerek, dünyanın kış aylarında düzenlenen en görkemli maskeli balo festivali haline gelen Venedik Karnavalı’nın tarihi kimilerine göre ise dini ritüellere dayanıyor.

İtalya Turist Vizesi Şartları


Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri İtalya’ya girişlerde 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Ancak bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlar İtalya’ya vizeyle girebilmekte, C tipi turistik vize de İtalya vize türlerinden biri. Schengen ülkeleri arasında İtalya ret oranı en az ülkelerden. Venedik maskeli balo festivaline katılmak istiyorsan İtalya turist vizesi için aşağıdakileri tamamlamalısın:

  • Başvuru formu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaport ve kimlik kartı fotokopisi
  • Otel rezervasyonu ve uçak bileti bilgileri
  • Araba ruhsatı, tapular
  • Yurtdışı seyahat sağlık sigorta poliçesi
  • Son 3 aya ait banka hesap dökümleri
  • TL ve dövizdeki mal varlıklarını gösteren döküm (Dolar, Euro vb.)
  • Çalışanlar için iş yerinin elemanı olduğuna dair kurumdan alınacak belge
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi
  • Emekliler için e-devletten çıkarılacak emeklilik bordrosu

italya-vizesi.webp


Venedik Uçak Bileti Fiyatları


Venedik uçak bileti fiyatları şehre hangi zamanda gitmek istediğin, hangi şehirden geldiğin ve hangi havayolu firmasını seçtiğine göre değişiklik gösterecektir. Eğer seyahatini büyüleyici atmosferiyle seni yüzyıllar öncesine götüren Venedik Karnavalı zamanına denk getireceksen Şubat ayınca bilet alacağın anlamına geliyor. Genelde İtalya bir Akdeniz ülkesi olduğu için yazın ziyaret edilir, bu yüzden kış sezonunda biletler çok daha uygun fiyatlı. Şubat 2024 için İstanbul’daki havalimanlarından kalkışlı Venedik uçak bileti fiyatları 1.700 TL’den başlıyor. 

15 Aralık 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar