Venedik Ruhlu Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Modern şehir mimarisi denildiğinde akla gelen Eskişehir, Avrupa’yı andıran yapısıyla her yıl binlerce ziyaretçisini büyüler. Eskişehir’de gezilecek yerler saymakla bitmez. Coğrafi güzellikleri, doğa harikaları ve tarihi yapısıyla öne çıkan Eskişehir aynı zamanda çok sayıda sanat eserine ev sahipliği yapar. Huzurlu kentler arasında ilk sıralarda yer alan Eskişehir özellikle öğrenci şehri olarak bilinir. Ankara  ve İstanbul gibi metropol şehirlerden hızlı tren ulaşımı olmasından dolayı hem kısa süreli hem de günübirlik seyahatlere konu olur.

8 Şubat 2023 9dk okuma

Modern şehir mimarisi denildiğinde akla gelen Eskişehir, Avrupa’yı andıran yapısıyla her yıl binlerce ziyaretçisini büyüler. Eskişehir'de gezilecek yerler saymakla bitmez. Coğrafi güzellikleri, doğa harikaları ve tarihi yapısıyla öne çıkan Eskişehir aynı zamanda çok sayıda sanat eserine ev sahipliği yapar. Huzurlu kentler arasında ilk sıralarda yer alan Eskişehir özellikle öğrenci şehri olarak bilinir. Ankara  ve İstanbul gibi metropol şehirlerden hızlı tren ulaşımı olmasından dolayı hem kısa süreli hem de günübirlik seyahatlere konu olur. 

Ekonomik olmasından dolayı küçük bütçelerle çok sayıda yer gezilebilir. Özellikle bahar aylarında misafirler Eskişehir’in tadını çıkarır. Turizm açısından popüler olmasını çok sayıda müze, arkeolojik, tarihi ve kültürel yerlere sahip olmasına borçludur. Şehirde Roma ve Bizans etkileri ile birlikte Osmanlı esintileri mevcuttur. 

Şehrin simgesi haline gelen ve Venedik kanallarına benzeyen Porsuk Çayı şehri ortadan ikiye böler. Gondol ile yapılan geziler ise Eskişehir’in vazgeçilmezidir. Bilet Dükkanı olarak Eskişehir’de gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık. 

Tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çeken ve doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan Eskişehir, hem kısa süreli geziler hem de uzun soluklu seyahatler için uygundur. 

Eskişehir Merkezde Gezilecek 7 Yer

eskisehir-2.jpg

Eskişehir merkezde gezilecek yerler saymakla bitmez. Müzeleri, sanat eserleri, doğa güzellikleri yanında sokaklarındaki tarih kokusu da ziyaretçilerini büyüler. Avrupa havasının hakim olduğu Eskişehir merkez, turizm açısından son derece zengindir. İşte Eskişehir merkezde gezilecek yerler: 

  1. Porsuk Nehri: Şehir merkezini iki bölen ve her iki tarafı da ağaç ve çimenlerle kaplı olduğu için Eskişehir merkezde gezilecek yerler arasında en huzur veren bölgedir. Nehir, ağaçların gölgesinde yanında yürümek ve dolaşmak için harika bir yerdir. Çok sayıda turistin çevresinde adımladığı Porsuk Çayı, butik kafeleri ve yeme-içmek mekanları ile ünlüdür. En önemlisi İtalya'nın ünlü şehri Venedik'te olduğu gibi Porsuk Nehri üzerinde gondol gezintisi yapmak mümkündür. Gondol gezileri en fazla 4 kişi yapılır. 
  2. Sazova Parkı: Eskişehir’in karakterine yeni bir soluk getiren yapılardan biridir. Prensesler sarayını andıran kale şeklindeki yapı, şehre çarpıcı bir estetik görünüm kazandırdığı için Eskişehir turizminin en önemli unsurlarından biridir. Kalenin yanı sıra içerisinde bulunan  korsan gemisi de çok güzel fotoğraflar çekmek için uygundur. 
  3. Korsunlu Camii ve Külliyesi: Eskişehir'de tarih turizmi sevenler için, Osmanlı Halifesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde nazır olan Kuban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılan Kurşunlu Camii ve Külliyesi son derece uygundur. Kendine özgü mimari tasarımı ile öne çıkan Korsunlu Camii ve Külliyesi; cami, beylik evi, aşevi, kervan, şadırvan, sıbyan mektebi, mektep ve değirmen olmak üzere 7 bölümden oluşur. 
  4. Balmumu Heykelleri Müzesi: Balmumu Heykeller Müzesi, kentin en güzel sanat müzelerinden biri olarak kabul edilir. Eskişehir'in en önemli  turistik  mekanlarından biridir. Eskişehir'deki Balmumu Müzesi, 160 balmumu heykeline ev sahipliği yapar. Eskişehir'de gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alır.
  5. Şelale Parkı: Şehrin kendine özgü manzarası ile öne çıkan Şelale Parkı, Eskişehir'in en iyi turistik yerlerinden biri olarak kabul edilir. 38.000 metrekarelik bir alana yayılan bahçede her yaştan bireyin ilgisini çekebilecek detaylar yer alır. 
  6. Doktorlar Caddesi: Eskişehir merkezde gezilecek yerler denildiğinde İstanbul’un İstiklal Caddesi’ni andıran Doktorlar caddesi akla gelir. Şehrin en hareketli caddelerinden biridir. Tramvay yolu boyunca çok sayıda mağaza ve dükkan bulunur. Yerli ve yabancı turistlerin gönül rahatlığı ile her türlü alışverişini yapabileceği bir yerdir. 
  7. Çilek Park: Eskişehir’de bir organik çilek tarlası olan Çilek Park, Tepebaşı bölgesinde yer alır. Ziyaretçilerin kendi çileklerini toplayabildikleri Çilek Park’ta; at gezisi, hayvanat bahçesi ve köy kahvaltısı gibi aktiviteler mevcuttur. 

Eskişehir Odunpazarı Gezilecek Yerler

odunpazari.jpg

Odunpazarı, Eskişehir antik kentinin kültürel ve tarihi merkezi olması nedeniyle Eskişehir'in en popüler turistik yerlerinden biridir. Odunpazarı, şehrin ilk yerleşim bölgesi olması nedeniyle adını geçmişte köylülerin çevredeki ormanlardan elde ettikleri odunları sattığı ticari faaliyetlerden alır.  UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Odunpazarı, Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini bünyesinde barındırır. Günümüzde bile hala yerleşim yeri olarak kullanılan eski evlerin harika renkleri ve özel mimarisi ziyaretçilerini büyüler. Eskişehir'de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak Odunpazarı Evleri gelir. Çıkmaz sokakları ve arnavut kaldırımları üzerinde bulunan ahşap oymalı Odunpazarı Evleri Eskişehir’e uğrayan herkesin görmesi gereken bir yerdir. 

Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler son derece çeşitlidir. Odunpazarı Modern Müze bunlarından en bilinenleri arasında yer alır. Müzede dünyanın dört bir yanından gelen modern ve çağdaş sanat eserleri sergilenir. Sanatseverlerin nefesinin kesildiği Odunpazarı Modern Müzesi’nde; ahşap ve çeşitli malzemelerden yapılan işçilikli eserler yer alır.

Bunun yanında Çağdaş Cam Sanatları Merkezi de Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan ve üç yan yana evin birleşiminden oluşan bir yerdir. 2007 yılında Türkiye’nin ilk Çağdaş Cam Sanatları Müzesi olarak açılan merkezde yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini incelemek mümkündür. Eskişehir'de gezilecek yerler listesi uzayıp giderken ziyaretçiler hatıra olarak küçük eşyalar almaktan geri durmaz.

Hediyelik eşya almak isteyen turistlerin uğrak noktası ise Atlıhan El Sanatları Çarşısı’dır. Amacı Eskişehir’de meşhur olan Lüle taşını tanıtmaktır. 2005 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılmıştır. Aynı zamanda çok sayıda el yapımı hediyelik eşya da Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda yer alır. 

Eskişehir'de Gezilecek Doğal Yerler

eskisehir-parklari-1.jpg

Eskişehir, sanat ve tarihi yapısı yanında doğa güzellikleri ile de öne çıkar. Eskişehir'de gezilecek yerler sadece mimari güzellikle sınırlı değildir. İç Anadolu’nun kurak ve kırsal yapısı kadar Marmara’nın sulak ve yeşil havasına da sahiptir. İşte Eskişehir’de gezilecek 6 doğal yer: 

  1. Kent Park: Türkiye’nin ilk yapay plajı olan Kent Park Eskişehir Şehirlerarası Otobüs terminalinin tam karşısında yer alır. Gerçek deniz kumu kullanılarak yapılmış bir plaj sayesinde yaz tatilinin keyfini çıkarmak mümkündür. 
  2. Sazova Parkı: Sualtı dünyasına meraklı olanların dolaşmaktan keyif alacağı Sazova Parkı çok sayıda renkli deniz balığına ve sualtı geçitlerine ev sahipliği yapar. Sazova Bahçesi'nde pelikan gölü ve Japon mimarisi şeklinde tasarlanmış bir yapının yanı sıra, birçok Japon bitkisinin yerleştirildiği, sakinliği ve pitoresk doğasının güzelliği ile karakterize edilen bir Japon Bahçesi bulunur. 
  3. Gürleyik Şelalesi: Yaz sıcaklarında kaçarak buz gbi suda serinlemek isteyenleri adresi Gürleyik Şelalesi Eskişehir'de doğal güzelliklerin çıkarmak için idealdir. Gürleyik Şelalesi, Mihalıççık ilçesi sınırlarında yer alır ve şehir merkezinden ulaşım 1,5 saat sürer. 
  4. Kanlıkavak Parkı:  Osmangazi ve Kızıltoprak arasında yer alan park özellikle iş yorgunluğunu atarak yeni haftaya hazırlanmak isteyenlerin vazgeçilmezidir. Çiçek bahçeleri, koşu, yürüyüş ve bisiklet yolları, parkları ile ziyaretçilerine sayısız aktivite imkanı sunar. 
  5. Şehr-i Aşk Adası: Romantik gezginlerin vazgeçilmezi Aşk Adası, Porsuk Çayı üzerinde bulunur. Yapay bir ada olan Eskişehir Şehr-i Aşk Adası, 2010 yılından bu yana ağaçlar ve renkli çiçeklerle romantizmi misafirlerine yaşatır. Eskişehir'de gezilecek yerler denildiğinde hemen akla gelir.
  6. Avlakkaya Kanyonu ve Şelalesi: Mihalgazi ilçesinde bulunan Avlakkaya Kanyonu ve Şelalesi, Eskişehir şehir rehberi listesinde yer alması gereken bir doğal güzelliktir. Avlakkaya Kanyonu, şelalesi ve muhteşem doğası ile misafirlerini büyüler. 

Hemen Eskişehir uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Eskişehir Gezilecek Turistik Yerler

eskisehirde-gezilecek-turistik-yerler-1.jpg

Eskişehir hem Türkiye’nin farklı illerinden hem de yurt dışından ziyaretçi ağırlar. Çok sayıda turistik mekanı ile misafirlerine unutulmayacak anılar bırakır. İşte Bilet Dükkanı tarafından hazırlanan Eskişehir’de gezilecek turistik yerler: 

Kurtuluş Müzesi: Kısa sürede çok sayıda eser inceleme imkanı bulabileceğiniz Kurtuluş Müzesi, 29 Ekim 2016’da açıldı. Klasik müze anlayışının dışında Kurtuluş Savaşı’nı dokümantasyon şeklinde ele alır. 

Eskişehir Havacılık Müzesi: Pazartesi hariç her gün ziyaretçilerini ağırlayan Eskişehir Havacılık Müzesi, hem çocuklu ailelerin hem de havacılık alanına ilgisi olanların Eskişehir gezilecek görülecek yerler listesine eklemesi gereken bir müzedir. Eskişehir gezi rehberi yaparken uğrayanları Türk Hava Kurumu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı jet uçakları, polis helikopterleri, tarihi kargo uçakları ve çok sayıda uçak modeli karşılar. 

Eskişehir Hayvanat Bahçesi: 2017 yılında ziyarete açılan hayvanat bahçesinde Papağan Evi ve Tropikal Merkez gibi birçok farklı alan bulunur. Özellikle hafta sonunu çocukları ve ailesiyle geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. 

Uğur Mumcu Parkı: Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinden olan Uğur Mumcu anısına yapılan bir parktır. Parkta Uğur Mumcu’nun anısına 15 farklı şehirden getirilen mermerlerle hazırlanan dönemin gazete manşetleri yer alır. Aynı zamanda; çocuk parkı, yeşil alanlar, yürüyüş yolu da mevcuttur. Eskişehir'de gezilecek yerler arasında yer alan Uğur Mumcu Parkı, yazarı anmak isteyen binlerce ziyaretçi ağırlar.

Musaözü Barajı: Hme suyun hem yeşilin arasında olmak isteyen yerli ve yabancı tursitlerin vazgeçilmezidir. Söğüt, meşe ve ardıçlarla dolu yeşil alanları, mesire bölgeleri ve eşsiz baraj manzarası ile misafirlerini büyüler. 

Ulus Anıtı: Eskişehir simgesi haline gelen Ulus Anıtı Tepebaşı ilçesinde yer alır. 2019 yılında açılan anıtın en üstünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk yer alırken alt tarafında; eğitim, bilim teknoloji alanındaki gelişmelerin öncüleri ve Kurtuluş Savaşı'nı yansıtan kabartmalar yer alır. 

8 Şubat 2023 9dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar