Yaz Mevsiminin Başkenti Muğla’da Ne Yenir?

Bilet Dükkanı olarak “Yaz Mevsiminin Başkenti Muğla’da Ne Yenir?” başlıklı yazımızı hazırlarken bu şehrin en sevilen yöresel yemeklerini listemize ekledik. Öte yandan, bahsedeceğimiz yemeklerin kolay ulaşılabilir olmasına da dikkat ettik. Tabii, Muğla’nın en iyi yemek yerlerini de yazımıza eklemeyi ihmal etmedik.

8 Şubat 2023 21dk okuma

muglada-ne-yenir.jpgTürkiye’nin yaz tatillerinde en çok tercih edilen şehirlerinden biri olan Muğla, Ege Bölgesi’nde konumlanır. Deniz, kum ve güneşin en mükemmel şekilde buluştuğu noktalardan birinde konumlanan Muğla, göz alıcı doğal güzelliklerin yanında binlerce yıllık tarihe de sahiptir. Tarihi boyunca sayısız kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapan Muğla; gerek Ege mutfağının zeytinyağlılarla dolu lezzetini gerekse de her bir misafirinin mutfak kültürüyle zenginleşmiş bir yöresel yemek dağarcığına sahiptir.

Bilet Dükkanı olarak “Yaz Mevsiminin Başkenti Muğla’da Ne Yenir?” başlıklı yazımızı hazırlarken bu şehrin en sevilen yöresel yemeklerini listemize ekledik. Öte yandan, bahsedeceğimiz yemeklerin kolay ulaşılabilir olmasına da dikkat ettik. Tabii, Muğla’nın en iyi yemek yerlerini de yazımıza eklemeyi ihmal etmedik.

Muğla Yemekleri

Ege mutfağının en seçkin örneklerini mutfak kültüründe barındıran ve oldukça geniş bir skalada yemek alternatifine sahip olan Muğla, özellikle de zeytinyağlı yemekleri ile öne çıkar. Muğla yemekleri denince akla ilk gelen de hiç kuşkusuz, Ege mutfağının simgesi haline gelen kabak çiçeği dolması olur. Bilet Dükkanı olarak Muğla’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarını özenle derledik.

Kabak Çiçeği Dolması

Muğla yemekleri arasında en meşhuru şüphesiz ki kabak çiçeği dolmasıdır. Zeytinyağlı bir dolma çeşidi olan kabak çiçeği dolması, oldukça hafif bir lezzettir.

Sündürme

Muğla’da ne yenir sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri olan sündürme, genellikle kahvaltılarda tercih edilir. İlk bakışta Karadeniz’in meşhur mıhlamasını andırsa da tamamı peynirden oluşan bu lezzet, ağır ateşte peynirin tereyağı ile yavaşça eritilerek sündürülmesinden adını alıyor.

Çökertme Kebabı

Muğla meşhur yemekleri nedir dense ilk verilecek cevaplardan biri çökertme kebabıdır. Patates kızartmasının üzerine eklenen domates sosu ve etten oluşan bu inanılmaz lezzet, Ege mutfağının adeta gurur kaynağıdır.

 

cokertme-kebabi-630x420.jpg

Milas Köftesi

Diğer blog yazılarımızı okuduysanız Türkiye’de 360’ın üzerinde köfte çeşidi olduğunu biliyorsunuzdur. Hemen her yörenin farklı bir köfte çeşidi bulunan Türkiye’de Milas köftesi de kendine has bir tada ve oldukça sevilen bir lezzete sahiptir. Tamamen dana kıyması kullanılarak hazırlanan bu köfte, iç yağ ile lezzetlendiriliyor. Tabii domates sosu be pidesiyle birlikte servis ediliyor. Muğla yemekleri arasında yediden yetmiş yediye beğenilerek tüketilen bu yemek, denenmesi gereken yöresel yemekler listesine kesinlikle eklenmelidir.

Ahtapotlu Pilav

Ege mutfağından bahsederken deniz ürünlerinden söz etmemek haksızlık olur. Muğla yemekleri arasında klasikleşen bir lezzet olan ahtapotlu pilav, bu şehrin en önemli kültürel yemekleri arasında bulunur. Deniz mahsulleri ile pirincin bir araya geldiğinde ne denli güzel olduğu gün gibi aşikar iken bir de tam yerinde ve kararında kullanılan baharatlarla birlikte bu yemek başlı başına şaheser niteliğindedir.

Bodrum Mantısı

Kayseri mantısına göz kırpan ancak daha ziyade çıtır mantı olarak bilinen Bodrum mantısı, Muğla’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biridir. Muğla’nın meşhur yemekleri arasında bulunan Bodrum mantısı, aşina olunan ve haşlanarak hazırlanan mantıdan ziyade kızartılarak pişiriliyor.

 

bodrum-mantisi-485x360.jpg

Döş Dolması

Et yemeği sevenlerin Muğla’daki göz bebeği döş dolmasıdır. Yörüklerin yöresel mutfağından Muğla yemeklerine eklenen bu kültürel lezzet, oğlak etinden hazırlanıyor. Oğlağın döş kısmından hazırlanan bu yemek, et severlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Milas Çaykaması

Muğla’da ne yenir sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda özel olarak hazırladığımız bu listede ulaşması zor olan tek yiyecek Milas çaykanası ancak yine de ondan söz etmeden listemizi tamamlayamazdık. Zeytinyağı ve bol yeşillik ile hazırlanan bir nevi börek çeşidi olan Milas çaykanası, tepside ve odun ateşinde pişiyor.

Sulu Muğla Kebabı

Kebap denince akla ilk olarak kuru veya az soslu etler gelse de sulu Muğla kebabı bu şehrin en meşhur lezzetleri arasında bulunuyor. Besin değeri oldukça yüksek olan bu kebap, etli bir çorba ya da sulu bir yemek gibi de tüketilebiliyor.

Oğlak Yahni

Muğla yemekleri hazırlanırken sıklıkla oğlak eti kullanılıyor. Oğlak yahni de Muğla meşhur yemekleri arasında bulunuyor. Arpacık soğan, nohut ve patates ile lezzetlendirilen oğlan eti, uzun uzun pişirildikten sonra yahni kıvamına geliyor.

Dülger Balığı Kavurması

Muğla meşhur yemekleri arasında pek tabii bolca deniz ürünü bulunuyor. Dülger balığı kavurması da bu şehrin en meşhur yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fileto haline getirilen balık, sebzelerle birlikte kavruluyor ve ortaya harika bir lezzet çıkıyor.

 

dulger-baligi-kavurmasi-356x220.jpg

Mantar Dolması

Muğla’nın yöresel lezzetlerinden biri olan mantar dolması, bu şehrin en sevilen meze çeşitleri arasında bulunuyor. Sap kısımları kesilen kültür mantarları ters çevrilerek içerisine bolca sebzeden oluşan karışım ekleniyor ve son olarak kaşar peyniri ile bu lezzet şöleni tamamlanıyor.

Ekşili Balık

Size Muğla yemekleri içinde bolca deniz ürünü var demiştik. Ekşili balık da bu şehrin olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Salça, sarımsak ve limonla birlikte kısık ateşte pişirilen balık, limonun tüm rayihasını içine çekiyor ve ortaya damak çatlatan bir lezzet çıkıyor.

Kefal Dolması

İşte bir deniz ürününden oluşan enfes yemek daha! Kefal dolması da Muğla yemekleri arasında pek bir sevilen lezzetler arasında sayılıyor. Muğla’nın yöresel yemeklerinden biri olan bu yemek, kefalin içerisine pirinç, soğan, dereotu, maydanoz ve baharatlardan oluşan karışımın doldurulması ve ardından pişirilmesiyle oluşuyor.

Yağlı Patlıcan Yemeği

Muğla’nın yöresel lezzetlerinden biri olan yağlı patlıcan yemeği, öncesinde uzun şeritler haline getirilen patlıcanların yarı kızartılması ve ardından yeşil biber, salça ve baharatlarla buluşmasıyla tamamlanıyor. İsmi ise patlıcanın önceden kızartılması dolayısıyla biraz yağ çekmesinden alıyor.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Tabi ki zeytinyağlılarıyla meşhur Muğla’nın yemeklerinden bahsediyorken zeytinyağlı yaprak sarmasını da listemize ekledik. İçerisinde bolca yeşillik bulunuyor.

Arapsaçı Kavurması

Ege mutfağının en büyük özelliği de doğanın bereketini her anlamda sofraya yansıtabiliyor oluşu. Hemen her türlü otun bittiği toprakta yenilebilir tüm otlar gerek haşlanarak gerekse kavrularak sofraları donatıyor. Muğla’da ne yenir sorusunun bir diğer cevabı olan Arapsaçı kavurması da bunlardan biri. Meze olarak da tüketilen bu lezzet, Muğla’da oldukça seviliyor.

 

arapsaci-kavurmasi-1024x576.jpg

Cevizli Biber Dolması

Muğla meşhur yemeklerinden biri olan cevizli biber dolması, genellikle kırmızı kapya biberden hazırlanıyor. Bulgur ve pirincin bir arada kullanıldığı bol yeşillikli iç harcıyla birlikte pişiriliyor. Muğla’da ne yenir diye düşünenlerin kesinlikle denemesi gereken bir lezzet olan bu dolma, lezzetiyle adeta damak çatlatıyor.

Kaya Koruğu Salatası

Yeşilliklerin ve otların Ege sofrasını ne denli bereketlendirdiğinden bahsetmiştik. Onlardan biri de kaya koruğu salatası. Deniz kenarlarındaki kayalıklarda yetişen bu ot, hafif ekşimsi tadıyla oldukça seviliyor.

Muğla Saraylısı

Muğla’nın adeta kültürel mirası olan lezzetlerden biri olan saraylı tatlısı, 300 yıllık tarihiyle günümüze ulaşıyor. İçerisinde bolca fındık veya ceviz bulunan bu tatlı, lezzet itibarıyla baklavayla yarışıyor. Öte yandan, fırından çıktıktan sonra şerbetle buluşmasına rağmen çıtır çıtır halini de muhafaza ediyor.

Muğla’da ne yenir sorusuna cevap verirken zerde ve şambali tatlılarından da bahsetmek gerekir. Şehrin hemen her noktasında kolaylıkla ulaşılabilecek olan bu tatlılar da Muğla saraylısından sonra bu şehrin en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor.

Hemen Muğla uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Muğla En İyi Yemek Yerleri

Muğla en iyi yemek yerleri nerelerdir, Muğla’da nerede yemek yenir gibi sorular, bu şehre tatile gelenlerin en sık sordukları arasında bulunuyor. Bilet Dükkanı olarak sizin için 10 farklı yerden oluşan Muğla en iyi yemek yerleri listesi hazırladık.

Limon Gümüşlük

Sündürme başta olmak üzere Muğla’ya özgü bir kahvaltı için tercih edilmesi gereken mekan. Gümüşlük Mahallesi, Kardak Caddesi üzerinde konumlanıyor.

limon-gumusluk-696x385.jpg

Gemibaşı Restoran

Muğla’nın en iyi yemek yerlerinden biri olan bu restoran, deniz ürünleri ve mezeleriyle öne çıkıyor. Eskiçeşme Mahallesi, Fırkateyn Sokak’ta bulunuyor.

Memedof Restoran

Balık kokoreç ve ahtapot başta olmak üzere Ege’nin bereketini sofralara taşıyan Muğla’nın en iyi yemek yerlerinden biri. Eskiçeşme Mahllesi, Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde müşterilerini karşılıyor.

Muğla Lokantası

Muğla’nın en iyi yemek yerlerinden bahsediyorsak sulu yemek ve ev yemeklerinde öne çıkan Muğla Lokantası’nı es geçmek olmaz. Şeyh Mahallesi, İsmet İnönü Caddesi’nde konumlanıyor.

Çavuş‘un Yeri Meşhur Muğla Kebabı ve Köftesi

Tabakhane Caddesi, Balibey Mahallesi’ndeki bu mekan, Muğla’nın meşhur kebabı ve Milas köftesini menüsünde barındırıyor.

Sini Muğla Restoran

Atatürk Bulvarı üzerindeki bu yer, çökertme kebabı denemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden.

Ayşe Ana’nın Yeri

Muğla en iyi yemek yerleri demişken Ayşe Ana’nın Yeri’ni mutlaka listemize eklemeliydik. Özellikle börülce ekşilemesi bir harika olan bu mekan, Akyaka Mahallesi, Nergiz Sokak üzerinde bulunuyor.

Bodrum Mantı Evi

Size çıtır çıtır Bodrum mantısından söz etmiştik. Bu lezzeti denemek için tavsiye edebileceğimiz yer ise Kumlubahçe Mahallesi, Cevat Şakir Caddesi, Eski Hükümet Sokak üzerindeki Bodrum Mantı Evi.

 

bodrum-manti-evi-526x420.jpg

Kordon Restaurant

Muğla’nın en iyi yemek yerleri denince akla gelen mekanlardan olan Kordon Restaurant, bilhassa ekşili balığı ile öne çıkıyor. Akyaka Mahallesi, Azmanboyu Sokak’ta konumlanıyor.

Körfez Restaurant

Dülger balığı denemek isteyenler için Muğla’nın en iyi yemek yeri Körfez Restaurant. Neyzen Tevfik Caddesi’nde bulunuyor.

8 Şubat 2023 21dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
215 Yazı

Benzer Yazılar