Yaza Fit Girmeni Sağlayacak 5 Tarif

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sağlıklı beslenme ve fit kalma konuları daha da önem kazanır. Bu dönemde hem vücudumuzun ihtiyaçlarına uygun tariflerle beslenmek hem de lezzetli yemekler yemek isteriz. Bilet Dükkanı olarak biz de yaza fit girmenizi sağlayacak 5 tarifi sizin için derledik

28 Haziran 2023 7dk okuma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sağlıklı beslenme ve fit kalma konuları daha da önem kazanır. Bu dönemde hem vücudumuzun ihtiyaçlarına uygun tariflerle beslenmek hem de lezzetli yemekler yemek isteriz. Bilet Dükkanı olarak biz de yaza fit girmenizi sağlayacak 5 tarifi sizin için derledik.

Her damak tadına hitap edecek lezzetlerle dolu tariflerimize geçmeden önce, tüm tariflerimizde bulunan malzemelerin kolay ulaşılabilir oluşuna dikkat ettiğimizi belirtmek isteriz. Öte yandan, bu tariflerin 30 dakikayı geçmeyecek sürelerde, hatta çoğunun 10 – 15 dakika gibi sürelerde tamamlanabilir olmasına da özen gösterdiğimizi söyleyelim.

Yaz İçin Ferahlatıcı Tarifler

İşte yaza fit girmenizi sağlayacak 5 tarif… Unutmayın, bu tarifte bulunan tüm malzemelere Türkiye’de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Afili Tariflerin En Renklisi: Kinoa Salatası

Bu rengarenk kinoa salatası, protein ve lif açısından zengin olan kinoayı, çeşitli sebzelerle birleştirerek sağlıklı ve lezzetli bir salata tüketmenizi sağlar. Renkli sebzelerin katkısıyla göz alıcı bir görünüme sahip olan bu salata, gökkuşağını sofranıza konuk etmişsiniz gibi hissettirir. Öte yandan, içerisindeki malzemeler nedeniyle adeta vitamin ve mineral deposudur.

Zengin besin içeriği sayesinde tokluk hissi sağlayan renkli kinoa salatası, kilo kontrolüne yardımcı olduğu gibi, yüksek enerji içermesi sebebiyle de gün içerisinde yorgunluk hissinin önüne geçmenizi sağlar.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı renkli kinoa
  • 2 su bardağı su
  • 1 salatalık
  • 1 havuç
  • 1 kırmızı biber
  • 1/2 demet taze maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Kinoayı suyla birlikte bir tencereye koyun ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Ardından kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Pişen kinoa soğumaya bırakılırken, diğer malzemeleri de bir salata kabına ekleyin. Soğuyan kinoayı da salata kabına ekleyin ve karıştırın.   

Kinoa salatanızı servis ederken zeytinyağı, tuz ve limon suyu ekleyerek karıştırın. Bu noktada malzemelerin ezilmemesine özen gösterin.

Balığın En Lezzetli Hali: Fesleğenli Somon

Yaza fit girmenizi sağlayacak tariflerimizden ikincisi de fesleğenli somon… Fesleğenli somon, nefis bir balık yemeği olarak yaz sofralarınızın en çok aranan lezzeti olacağı gibi omega-3 yağ asitleri açısından da bir hayli zengin olduğu için kalp sağlığınızı korumanıza da yardımcı olacaktır.

Bu yemeğin sosundaki fesleğen, somonunuza ferahlatıcı bir aroma katacak ve lezzetini yükseltecektir. Öte yandan fesleğen, antioksidan özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine de sahip olduğundan, sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Malzemeler:

  • 2 adet somon fileto
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Çeyrek su bardağı taze sıkılmış limon suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Çeyrek bağ taze fesleğen
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Somon filetolarını yıkayın ve bir bez yardımıyla kurulayın. Ardından zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsak, doğranmış fesleğen yaprakları, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Karışıma somonları batırın ve her yanının sostan nasibini aldığından emin olduktan sonra 10 – 15 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.

Marine edilmiş somon filetolarını bir tavada orta ateşte pişirin. Her iki tarafını da yaklaşık 3-4 dakika pişirerek üzeri kızarana kadar çevirin. Dilerseniz limon dilimleri ile balığınızı servis edebilirsiniz. Pek tabii yanına yeşillik de ekleyebilirsiniz.

Hindistan’dan Bu Yemeğe Selam Var: Sebzeli Tavuk Sote

Yaza fit girmenizi sağlayacak tariflerimizin bir diğeri de sebzeli tavuk sote. Bu enfes tarif, proteini ve sebzelerdeki lifi bir arada tüketebilmenizi sağlayacak. Üstelik, hemen her damak zevkine de hitap ettiğini belirtelim. Bununla birlikte, tarifimizde bulunan sebzelerin vitamin ve mineral açısından zengin olması, yemeğin besleyici değerlerini de artırmaktadır.

Düşük yağ oranı içeren tavuk etiyle hazırlanan bu tarifimiz, uzun süreli tokluk hissini yaşatırken, lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerin mümkün olduğunu da gösterir.

Malzemeler:

  • 2 adet tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet sarı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı köri
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Kuşbaşı doğranmış tavuk göğüslerini, zeytinyağı ile tavada hafifçe kızartın. Ardından doğranmış biberleri ve soğanları da tavaya ekleyin ve 3 dakika kadar tüm malzemeleri soteleyin.

Sotelediğiniz malzemelere köri, tuz ve karabiberi ekleyerek tavuk ile sebzelerin baharatlarla buluşmasını sağlayın. Ancak bu adım oldukça mühim. Zira ocağınızı orta ateşe getirmeli, tuz hariç baharatların hepsini bir arada atmalı ve hızlıca karıştırmalı, ardından biraz su eklemelisiniz. Zira kavrulduklarında en yüksek lezzete ulaşan baharatlar, fazla ısı gördükleri takdirde de yanabilir ve acılaşmış bir tat bırakabilirler. Bu nedenle baharat kavurma işlemini saniyeler içerisinde tamamlamanız gerekir.

Yarım çay bardağı kadar ılık suyu da ekleyip karıştırdığınız sotenizi, etler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Yanında kepekli makarna ya da tam buğday ekmeği ile servis edebilirsiniz. Arzu ederseniz, taze kişniş ya da maydanoz yapraklarıyla süsleyerek, sotenizi servis tabağınızda sunabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Adeta Meyve Şöleni: Ferahlatıcı Meyve Salatası

Ferahlatıcı meyve salatası, yaz aylarında hem doyurucu hem de vitamin dolu bir tatlı arayışında olanlar için oldukça ideal bir tarif olacaktır. Yazın en sevilen meyvelerinden oluşan bu salata, yüksek miktarda C vitamini, lif ve antioksidan içerir. Ayrıca şeker ya da yapay bir tatlandırıcı içermediğinden de içiniz ferah bir şekilde tüketebileceğiniz, tatlı krizlerinizi bastıracak bir tariftir. Ancak her tarifte olduğu gibi bu tarifimizde de fit kalmak için tüketileceğinden ötürü, porsiyon kontrolü yapmak önemlidir.

Malzemeler:

  • 1 adet kivi
  • 1 adet çilek
  • 1 adet mango
  • 1 dilim ananas
  • 1 adet yerli, olgun muz
  • 2-3 dal taze nane yaprakları
  • Yarım su bardağı portakal suyu
  • 1 – 2 adet kumkuat / kamkat (İsteğe bağlı)

Hazırlanışı:

İşe, meyvelerinizi küçük küpler halinde doğrayarak başlayın. Bu noktada en son doğramanız gereken meyve muz olacaktır. Zira bildiğiniz üzere muz, kararmaya meyillidir. Ancak salatanızın tatlılık oranını artırması için yerli ve olgun muz kullanmanızı tavsiye ederiz.

Küçük küpler halinde doğranmış olan meyvelerinizi derin bir salata kasesine alın. Üzerine ince ince kıymış olduğunuz taze nane yapraklarını ekleyin. Bu noktada naneleriniz dalların en ucunda bulunan minik ve körpe yapraklardan oluşuyorsa, herhangi bir doğrama işlemi yapmanıza gerek yok.

Sululuğuna bağlı değişkenlik gösterecektir ancak ortalama 1 portakalın suyu, salatanız için yeterli olacaktır. Bu noktada dilerseniz kumkuatlarınızı da ince ince doğrayarak salatanıza ekleyebilirsiniz. Salatanızın tadını ne kadar yükselttiğine ve ferahlığını ne denli artırdığına inanamayacaksınız.

Portakal suyunun meyvelerin tamamıyla hemhal olduğuna emin olacak şekilde bir kaşık yardımıyla hafifçe salatanızı karıştırın. Ve işte hazır! Afiyet olsun.

NOT: Bu salatayı hazırladıktan sonra dilerseniz buzdolabında bir süre bekletip, soğuk olarak da servis edebilirsiniz. Portakal suyu, dilimlemiş olduğunuz muzların kararmasını geciktirecektir.

Daha Bizden, Daha Tanıdık: Yoğurtlu Semizotu Salatası

Yaza fit girmenizi sağlayacak tariflerimizden sonuncusu da pek çoğumuzun aşina olduğu bir lezzet olan yoğurtlu semizotu salatası. Vitamin ve mineral açısından bir hayli zengin olan bu salata, doğal bir prebiyotik kaynağı olan yoğurdu da içerdiğinden hem sağlıklı hem de sindirim sisteminiz için yararlı olacaktır.

Malzemeler:

  • 1 bağ semizotu (yıkanmış ve doğranmış)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • Tuz

Hazırlanışı:

1 bağ semizotunu ayıklayın, yıkayın ve doğrayın. Ardından bir kase içerisine yoğurdu alın ve yalın haliyle krema haline gelene kadar çırpın. Bu noktada, yoğurtta herhangi bir topak kalmaması oldukça önemli olacaktır. Zira yoğurt, çırpıldıkça aldığı krema kıvamı ile hem lezzetini artıracak hem de semizotlarına daha homojen bir şekilde tutunacaktır.

Krema kıvamına getirdiğiniz yoğurdunuzun içine sarımsak ve tuzu ekleyip karıştırın. Ardından semizotlarını yoğurt ve limon suyu ile buluşturun. Yapraklarının ezilmemesi için salatanızı nazikçe karıştırın. Servis ederken üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. İşte hazır! Şimdiden afiyet olsun.

Ufak bir tavsiye, bu salatada servis aşamasında kullanacağınız zeytinyağı soğuk sıkım olursa, salatanızın lezzetini artıracaktır.

Önemli Bilgilendirme: Metnimizde vermiş olduğumuz tüm tarifler, var olan fit tarifler referans alınarak oluşturulmuştur. Sağlıklı beslenme kişiye özel olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Alerjik reaksiyonlarınız ya da kronik rahatsızlıklarınız varsa, uzman bir diyetisyene danışmanızı tavsiye ederiz.

Tatil boyunca yemek sorununa son vermek isterseniz, birbirinden lezzetli atıştırmalık tarifi için "Apart Otellerde Hayat Kurtaran Kolay 5 Yemek Tarifi" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

28 Haziran 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar