Yunanistan Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye’nin kapı komşusu olan Yunanistan, kültürel ve coğrafi noktalardaki benzerlikleriyle yurt dışına çıkmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olarak öne çıkar. İpsala Sınır Kapısı’nın öbür ucunda, Dedeağaç ya da bir diğer ismi ile Alexandroupoli ile başlayan ve Balkanlar’da vize gerektiren tek ülke olan Yunanistan, bilhassa tatil noktalarıyla yıl içerisinde milyonlarca Türk turistin akınına uğrar.

16 Ağustos 2023 5dk okuma

Türkiye’nin kapı komşusu olan Yunanistan, kültürel ve coğrafi noktalardaki benzerlikleriyle yurt dışına çıkmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olarak öne çıkar. İpsala Sınır Kapısı’nın öbür ucunda, Dedeağaç ya da bir diğer ismi ile Alexandroupoli ile başlayan ve Balkanlar’da vize gerektiren tek ülke olan Yunanistan, bilhassa tatil noktalarıyla yıl içerisinde milyonlarca Türk turistin akınına uğrar. 

Yunanistan Nerede?

Avrupa Kıtası’nın güneydoğu kısmında bulunan Yunanistan, Balkan ülkelerinden biridir. Arnavutluk, Türkiye, Makedonya ve Bulgaristan’a komşu olan Yunanistan; Ege Denizi, İyon Denizi ve Akdeniz ile çevrilidir. 

Yunanistan’da En Çok Tercih Edilen Tatil Yerleri Hangileri?

Ege, İyon ve Girit denizleri ile çevrili olan Yunanistan, kıyı şeridi oldukça fazla olan ülkelerden biridir. Bu nedenle topraklarının kuzey kısmı dışındaki hemen her noktasında deniz tatili yapmaya olanak tanır. Türkiye’den Yunanistan’a gidenler ise bilhassa ülkenin Ege Denizi’ne kıyısı olan noktalarını ya da adalarını tercih eder. 

Tatilcilerin Yunanistan’daki başlıca tercihleri Mikonos ie Santorini’dir. İrili ufaklı 6 bine yaklaşan, üzerinde yaşam olan ise 300’e yakın adası bulunan Yunanistan’da tatil yapmak isteyenler de genellikle anakaraya geçmeden, yalnızca adada kalarak tatillerini yaparlar. Bu noktada Yunanistan’ın yalnızca adalarında geçerli olan günlük kapıda vize uygulamaları da vardır. Belli bir ücret karşılığında Yunan adalarına kapıda vize alarak günübirlik seyahat etme imkanı vardır. Bilet Dükkanı üzerinden avantajlı fiyatlara Yunanistan uçak bileti satın alabilir, Yunanistan otelleri sayfasını ziyaret ederek erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Yunanistan’a Gitmek İçin Hangi Vize Gerekir?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi aslında bir Balkan ülkesi olan Yunanistan, Türkiye’den vize talebi olan tek Balkan ülkesidir. Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan Yunanistan’a gitmek için Shengen Vizesi almak gerekir. 

Yunanistan Vizesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Bilet Dükkanı olarak Türkiye’den en çok tercih edilen yurt dışı destinasyonu olan Yunanistan’a gitmek istediğiniz takdirde vize alırken bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik. Eğer ilk defa yurt dışı deneyimi yaşayacaksanız, "İlk Kez Yurt Dışına Gidecekler Dikkat!" başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Vize Türü Nedir?

Biraz önce de söylediğimiz gibi; Yunanistan’a gitmek için almanız gereken vize türü Shengen Vizesi’dir. Bu vizeyi alırken dolduracağınız formda çoklu giriş çıkış kısmını seçerek dilerseniz diğer tüm Avrupa Birliği ülkelerinde de dolaşım sağlayabilirsiniz.

Pasaport Süresi Önemli Mi?

Shengen Vizesi başta olmak üzere herhangi bir vize başvurusu yaparken, pasaportunuzun geçerlilik sürenizin, başvurudan sonraki en az 6 ay daha geçerliliğini koruması gerekmektedir. Bu durum, vize başvurunuzun deport ile sonuçlanmama olasılığını artıracaktır.

Vize Başvurusu Bireysel Yapılır Mı?

Yunanistan seyahati öncesi almanız gereken Yunanistan vizesi için başvurunuzu bireysel olarak yapabilirsiniz. Öte yandan, birden çok ülkeye gidecekseniz ya da evrak işleriyle tek başınıza uğraşmak istemiyorsanız, aracı bir firma ile de vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Pek tabii bu noktada aracı şirkete fazladan komisyon ücreti ödemeniz gerekmekte.

Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışı seyahati yapmak için vize almadan önce pasaportunuzun seyahat süresinin an az 6 ay daha devam etmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Yunanistan Başkonsolosluğu, tüm vize işlemleri için Kosmos Vize Hizmetleri ile anlaşmış durumdadır. Sizler de Yunanistan seyahatiniz öncesinde vize başvurunuzu yaparken öncesinde kimlik ve pasaport bilgileriniz ile Kosmos Vize Hizmetleri’nin internet sitesinden başvuru formunu doldurmalısınız. 

Yunanistan Vize Başvuru Evrakları Neler?

Yunanistan’a turistik bir gezi düzenleyecek ve turistik vize başvurusu yapacaksanız, ülkeye gideceğiniz ulaşım aracına göre belgelerinizde ufak farklılıklar oluşmakta. Balkan turu yapan bir otobüsle seyahat edecekseniz, tur şirketinden otobüse ve dahi şoförlere dair de ekstradan belge almanız gerekiyor. Öte yandan, yapacağınız seyahatte çocuklu ya da çocuksuz seyahatler için de belgelerde farklılıklar gözlemleniyor. Standart kurguda tek kişilik bir tatilci olacağınızı ve çalışan olduğunuzu, otelde konaklama yapacağınızı varsayarak gerçekleştirdiğimiz senaryoda vize başvurunuz için gerekli belgeler şu şekilde: 

  • Son 10 yıl içerisinde çıkartılmış ve şahsınıza ait olan pasaportunuz
  • Fonu beyaz ve 3,5 X 4,5 santimetre ebatlarında 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Teminat limiti 30.000 Euro olan seyahat sigortanız
  • Nüfus cüzdanı fotokopiniz
  • Tüm sayfalarının açıkça ve ayrı ayrı görüntülenebildiği pasaport fotokopiniz
  • Vize ücreti: Bu ücreti Euro ve nakit olarak orada ödemeniz gerekmekte.
  • Ücreti görünen gidiş – dönüş biletleriniz (barkotlu)
  • Otel rezervasyonunuz (ücreti görüntülenebilecek şekilde ve barkotlu ya da QR kodlu)
  • İşveren mektubu
  • QR kodlu SGK İşe Giriş Bildirgesi
  • QR kodlu SGK tescil ve hizmet dökümü belgesi
  • Kaşe ve imza ile onaylı son 3 aya dair maaş bordronuz
  • Türkiye ve Avrupa’da bulunan mal varlıklarınızın tapu fotokopileri
  • Son 1 hafta içerisinde alınmış maddi durum kanıtı (Banka hesap dökümleriniz)
  • Çalıştığınız şirkete dair güncel Ticari Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, Faaliyet Belgesi’nin orijinalinin e-imzalı hali ve İmza Sirküleri
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • QR kodlu ikametgah belgesi

Randevu Almalı Mıyım?

Yunanistan vizesi için ön başvuru formunu doldurduktan sonra gelen başvuru onay belgenizin çıktısını almalı ve akabinde vize randevusu almalısınız. Aldığınız randevu saatinden 15 dakika önce mutlaka konsoloslukta tüm belgeleriniz ile hazır bulunmalısınız. 

Yunanistan’ın Hangi Adalarında Kapıda Vize Var?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere Yunanistan’ın Ege Denizi’nde bulunan bazı adalarında kapıda vize uygulaması bulunuyor. Bu vizeler ile günübirlik ya da 15 günlük dolaşım hakkı alabiliyorsunuz. 

2012 yılından bu yana devam eden kapıda vize uygulaması ile Yunanistan’da tatil yapabileceğiniz adalar şu şekilde:

  • Midilli (Lesvos) Adası
  • Sakız (Chios) Adası
  • Sisam (Samos) Adası
  • Rodos (Rhodes) Adası
  • İstanköy (Kos) Adası
  • Meis (Kastellorizo) Adası
  • Sömbeki (Simi) Adası

En Önemlisi Kıbrıs Damgası!

Yunanistan’a vize başvurusu yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının deport yememesi için en çok önem göstermesi gereken konu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş ya da çıkış damgasının pasaportlarında bulunmaması. Zira Yunanistan, pasaportunda KKTC damgası bulunanlara vize vermiyor.

Başvuru ile Seyahat Tarihleri

Yunanistan vize talebiniz için ilk olarak doldurmanız gereken vize başvuru formunda belirteceğiniz tarihler ile gidiş – dönüş biletleriniz ile konaklama rezervasyonunuzun tarihleri birbiriyle uyuşmalıdır. 

Bilet Dükkanı olarak sizler için Yunanistan seyahatiniz öncesinde yapacağınız vize başvurusunda dikkat etmeniz gerekenleri genel başlıklar altında listeledik. Tüm bu maddelerin yanı sıra Kosmos Vize Hizmetleri’ni arayıp daha detaylı bilgi de edinebileceğinizi unutmayın. Şimdiden keyif dolu bir Yunanistan seyahati dileriz. 

16 Ağustos 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar