Zeus’un Sığınağı Aydın’da Gezilecek Yerler

Kültür ve kumsal turizminin yanı sıra Aydın, sıcak su zenginlikleri ile Türkiye’nin önemli termal turizmi duraklarından. Güzel ve eğlenceli bir tatil için rotasını Aydın’a çevirenler, Aydın’da gezilecek yerler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak istiyor. Aydın şehir rehberi için Bilet Dükkanı‘nı ziyaret edebilirsiniz.

6 Şubat 2023 14dk okuma

aydinda-gezilecek-yerler.jpgEge Bölgesinin mükemmel iklimi, doğal güzellikleri ve tüm bunlar dolayısıyla tarihin henüz başlarından itibaren çok sayıda medeniyetin yerleşim yeri olan Aydın hem antik geçmişi ile kültür turu yapmak isteyen ziyaretçilerimize hem popüler plajlarıyla Ege’nin yumuşak denizinde yüzüp güneşlenmek isteyen ziyaretçilerimize güzel bir fırsat sunmakta. Kültür ve kumsal turizminin yanı sıra Aydın, sıcak su zenginlikleri ile Türkiye’nin önemli termal turizmi duraklarından. Güzel ve eğlenceli bir tatil için rotasını Aydın'a çevirenler, Aydın'da gezilecek yerler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak istiyor. Aydın şehir rehberi için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Her yaz pek çok yerli-yabancı turist tarafından tercih edilen Didim, Kuşadası, Söke gibi ilçeleriyle ön plana çıkan Aydın’da her bütçeye uygun otel, pansiyon vb. konaklama tesisleri mevcut. Ziyaretçilerimiz ister Aydın’dan otobüs ile 1,5 saat uzaklıkta olan kumsal turizmin merkezi olarak nitelendirebileceğimiz Didim ilçesinde bir taraftan bol festivalli, gece kulüplü eğlenceli bir deneyim yaşayabilir bir taraftan da kökeni M.Ö 8. Yüzyıla dayanan antik kentleri, hamamları, tapınakları ziyaret edebilir. İsterlerse de Kuşadası’nda Türkiye’nin en büyük aquaparkında ailecek keyifli vakit geçirebilirler. 

Ege Denizi'nin yanı sıra Aydın, Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan ve dünya popüler Bafa Gölü’nde ağaçlarla ve dağlarla çevrili güzel bir tatil imkânı da sunmakta. Burada kum ve güneş tatilinin yanı sıra gölü çevreleyen Labada, Beşparmak Dağları’nda tırmanış yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir veyahut kuş fotoğrafçılığı yapabilirler. Ayrıca Aydın’da egemen iklimin yalnızca yaz aylarında yapılacak geziler için uygun olmadığı dört mevsimlik bir rota oluşturduğunu da hatırlatmak gerek. Kısacası Aydın her türlü zevke ve isteğe uygun bir tatil olanağı sunmakta. Biz de Bilet Dükkânı olarak Aydın’da gezilecek yerleri sizler için derledik:

Aydın Merkezde Gezilecek 3 Yer

Hem doğal güzellikler bakımından hem kültürel açıdan son derece zengin olan Aydın’da gezilecek yerler oldukça fazla. Gerek merkez ve yakınlarında gerekse uzakta bulunan ilçelerinde ziyaretçilerimiz masmavi koylara, gizemli antir44rk kentlere, Osmanlı yapılarına rastlayabilir. Bu denli kültürel ve doğal açıdan zengin bu kentin merkezinde nereler gezilir, Bilet Dükkânı olarak sizin için listeledik:

Tralleis Antik Kenti

Kente giriş ücretsiz olup pek çok antik kentin sahip olduğu stadyum, tiyatro, hamam gibi kamusal alanlara sahiptir. Ayrıca her antik kentte göremeyeceğiniz Latrina olarak adlandırılan antik tuvaletler de burada ziyarete açık. Aydın şehir merkezine 1 kilometre uzaklıkta yer alan Tralleis Antik Kentinin anlamı halkın kentidir. Halkın kenti olarak nitelendirilen bu antik kenti haftanın her günü, yaz-kış ziyaret edebilirsiniz.

tralleis-antik-kenti-300x203.jpg

Aydın Arkeoloji Müzesi

Yine Aydın şehir merkezinin civarında olan bu müzede Aydın’da arkeolojik kazılar sonucu bulunan çok çeşitli kalıntılar, tarihi eserler sergilenmektedir. Aydın’ın köklü geçmişinin birer sembolü olan bu mirasların yanı sıra müzede çocuklar için çeşitli atölyeler de düzenlenmekte. Pazartesi-Perşembe arası açık olan müze tarih meraklılarının dikkatini çekecektir.

Ahmet Şemsi Paşa Camii

Kırmızı Minare Camii olarak da bilinen ve Aydın Merkez’de Adnan Menderes Bulvarı'nda yer almasından mütevellit ulaşımın son derece kolay olduğu bu tarihi camii 1659 yılında ismini de aldığı Ahmet Şemsi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tek kubbeli ve tek minareli olan camii tuğladan yapılmış olup kırmızı rengini de buradan alır. Kentin hem dini boyutunu hem de Osmanlı izlerini görmek isteyen ziyaretçilerimiz için son derece önemli bir durak. 

Aydın'da Gezilecek Doğal Yerler

Ege Bölgesinin nimetlerinden yararlanan bir diğer kent Aydın’dır. Son derece keyifli ve yumuşak iklimi, bereketli toprakları ve pek çok mavi-yeşil doğal güzelliğiyle Aydın doğa severlerin, kentin karmaşasıdan uzak temiz havada sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin ilk duraklarından biri olma özelliği taşıyor. Gölleri, kumsalları, dağları ile yemyeşil bir deneyim sunan şehrin mutlaka gezilmesi gereken doğal yerlerini Bilet Dükkânı olarak sizin için derledik:

Bafa Gölü

Yerli ve yabancı turistlerin ilk tercihlerinden olan Bafa Gölü Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğini taşır. En büyük göl olmasının yanı sıra son derece eski bir tarihi olup 2000 yılı geçkin bir geçmişi vardır. Beşparmak Dağı eteğinde konumlanan Bafa Gölü yemyeşil doğası, dağ havası ve kuş ve böcek sesleri ile yürüyüş yapmak, dağa tırmanmak veya en basitinden kentin isli havası yerine temiz bir nefes almak için son derece idealdir. Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan göl aynı zamanda tarihi başka bir öneme sahiptir. Araştırmalara göre ünlü filazof Heraklit Bafa Gölü civarında doğup yaşamıştır. Dolayısıyla Bafa Gölü hem bu doğa harikası manzarayı yaşamak hem de bir filozofun memleketini ziyaret etmek isteyen doğa ve tarih severler için harika bir ambiyans sunmakta.

bafa-golu-1024x684.jpg

Arapapıştı Kanyonu

Kanyon, turkuaz rengi suyu ile tekne gezilerinin önemli duraklarından biri olup yalnızca yüzmek ve izlemek için değil su sporları için de önemli duraklardan biri. Aydın şehir merkezinden 95 kilometre uzakta yer alan bu kanyonu ziyaret eden misafirlerimiz ister bu manzarayı seyredebilir ister harika doğa fotoğrafları çekebilir, ister turkuaz suda yüzebilir veyahut su sporları ile eğlenceli bir gün geçirebilirler.

Zeus Mağarası

Kuşadası Milli Parkında bulunan mağara Ege denizinin tuzlu suyunun ve dağlardan gelen tatlı suyun kavuştuğu nokta olma özelliği taşır. Dağdan gelen sudan dolayı suyun son derece soğuk olduğunu- 5 derece civarında- ziyaretçilerimize hatırlatmak isteriz. Aydın'da gezilecek yerler arasında dikkat çeken Zeus Mağarası'nın bu soğuk suyu ve çamuru halk tarafından şifalı olarak nitelendirilmekte. 

Altınkum Plajı

Altın renginde incecik taneli bu kumsal Türkiye’nin en popüler plajlarından biri. Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan plajın suyu da kumsalı kadar güzel. Bu meşhur plaja giriş ücret olup isteyen ziyaretçilerimiz şemsiye ve şezlong kiralayabilirler. 

Kadınlar Plajı

İsmini Osmanlı döneminden alan plaj Osmanlı Devleti zamanında yalnızca kadınların yüzdüğü plaj olma özelliği taşıyor. Yine ince kumlu yapısı ve berrak Ege denizi ile son derece keyifli bir ortam sunan Kadınlar Plajı Kuşadası merkezinde konumlandığı için kumsalda keyifli vakit geçiren ziyaretçilerimiz aynı zamanda kafe ve restoranlarda Kuşadası’nın renkli ambiyansını deneyimleyebilir.

Hemen Aydın uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

  •  

Aydın'da Gezilecek Tarihi Yerler

Doğal güzelliklerinin yanı sıra verimli iklimi, bereketli toprakları, deniz ulaşımına elverişli konumu dolayısıyla Aydın, tarihin ilk yıllarından itibaren önemli bir yerleşim yeri olmuş ve pek çok antik medeniyete ve akabinde Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır. Birçok medeniyetin evi olan Aydın dolayısıyla bu medeniyetlerin ardında bıraktığı tarihi mirası topraklarında saklamış ve günümüzde tarihi bir zenginlik olarak sunmaktadır. Bilet Dükkanı olarak Aydın’da gezilecek tarihi yerleri sizler için sıraladık:

Didyma Antik Kenti

Aydın’ının Didim ilçesinde bulunan bu antik kent tek bir medeniyetin eseri değil pek çok medeniyetin çeşitli imar çalışmalarıyla kullandığı bir kültür abidesini oluşturmakta. Didyma Antik Kenti’nin bir diğer ismi Didim Apollın Tapınağı olup ismi kentte yer alan ve son derece önemli bir tarihi eser olarak kabul edilen Apollon Tapınağı’ndan gelmekte. Ayrıca Medusa efsanesine ilgi duyanlar için antik kentte Medusa Figürünün de etkileyici biçimde günümüze kadar ulaştığını ifade etmek gerekir.

didyma-antik-kenti.jpg

Yörük Ali Efe Müzesi

Bir diğer ismi Efeler olan Aydın, Kurtuluş Savaşı’nda kritik öneme sahip Kuvayı Milliye’nin komutanı Yörük Ali’nin İzmir’e dönene kadar yaşadığı evi de bulundurmakta. Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yer alan bu müze evde Yörük Ali’nin eşyaları ve Kurtuluş Savaşı fotoğrafları sergilenmekte. Müze, pazartesi-perşembe günleri hizmet vermektedir.

Afrodisias Antik Kenti

Aydın’ın en önemli tarihi mekanlarından biri olan bu antik kentin M.Ö 1. Yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Yine tek bir uygarlığın değil farklı farklı pek çok uygarlığın izlerini taşıyan kentte Afrodit Tapınağı, tiyatro, Sebastian, meclis binası ve en önemlisi dünyada en iyi korunmuş ve günümüze kadar gelmiş 30 bin kişilik kapasitesi bulunan antik kent stadyumu yer almakta. Ayrıca antik kenti gezdikten sonra kentin girişinde bulunan Afrodisias Müzesi de gezilmeye layık olup kazılardan çıkartılan çeşitli arkeolojik eserler burada sergilenmekte. Bu müzede Geç Helenistik döneme ait kabartma ve heykeller tarih seveler için son derece önemli. 

Kurşunlu Manastırı

Bizans döneminin bir mirası olan bu manastırın 11. Yüzyılda inşa edildiği düşünülmekte. Her ne kadar deforme olmuş olsa da görülmeye değer olan bu manastırda keşiş odaları, sur mahzeni, mezarlıklar, kiler ve mutfak günümüze kadar ulaşmış ve ziyaret edilebilir durumda. Aydın'da gezilecek yerler listesinin en gözde mekanlarından biri olan ve Kuşadası’nda bulunan Kurşunlu Manastırı’nı gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Arpaz Beyler Konağı

Osmanlı dönemine ait bir tarihi mekân olan bu konak 19. Yüzyıldan kalma olsa da günümüze hasarlı bir biçimde erişebilmiştir. Nazilli ilçesinde konumlanan konak Arpaz Beylerinden olan Hacı Hasan Bey’e ait olup konağın hemen karşısında konağın güvenliğini sağlamak için inşa edilmiş olan Arpaz Kalesi yer alır. Konağı gezen ziyaretçilerimiz güzel tavan motifleri, odalar ve erzak dolaplarıyla karşılaşacak ve 19. Yüzyılın bir konak yaşamına şahitlik edecektir. 

6 Şubat 2023 14dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
219 Yazı

Benzer Yazılar