Hakkari Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Hakkari’de Ne Yenir?
Hakkari’de Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en doğusunda yer alan Hakkari doğuda İran, güneyde Irak, batıda Şırnak ve kuzeyde Van ile komşu bulunmaktadır. Hakkari’de merkez ilçe olmasına rağmen şehrin en yoğun nüfusa sahip ilçesi Yüksekova ilçesidir. Türkiye’nin en doğusundaki şehir olan Hakkari irili ufaklı dağların bulunduğu, engebeli bir arazi üzerinde konumlanmıştır. Hakkari’nin %88’i dağlarla kaplıdır ve şehirdeki en önemli dağ 4150 metre yüksekliğe sahip olan Cilo Dağı’dır. Dağlık bir arazide bulunuyor olması nedeniyle Hakkari’de sert bir karasal iklim yaşanmaktadır. Hakkari’de yılın büyük bir çoğunluğunda kar vardır ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklı da oldukça fazladır. Geçimini öncelikli olarak hayvancılık faaliyetlerinden sağlayan Hakkari’de tarım faaliyetleri de yapılmaktadır; şehir sanayi alanında en geri kalmış yerlerden biridir. Tarihi Paleolitik Çağ’a kadar uzanan Hakkari’nin bilinen ilk adı Çölemerik’tir. Hakkari civarına ilk olarak M.Ö 6. yüzyılda Urartular hakim olmuş sonrasında da Asurlular, Medler, Persler, Araplar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, İlhanlılar, Safeviler ve Osmanlılar egemen olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına dahil olduğu dönemde ilk kez Hakkari olarak anılmaya başlanan şehir Cumhuriyetin ilk zamanlarında Van’ın bir ilçesi durumundayken 1936 yılında il statüsüne kavuşmuştur. Türkiye’nin en doğu noktası olan Hakkari’ye kara yolu üzerinden ulaşım sağlamak isterseniz şehirlerarası otobüslerle Van aktarmalı olacak şekilde yolculuk edebilir ya da Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı’na uçuş düzenlenen İstanbul ve Ankara üzerinden hava yolu ulaşımıyla yolculuk yapabilirsiniz. Bilet Dükkanı sitesinde en uygun fiyata Hakkari uçak bileti bulmanız mümkündür. Seyahate başlamadan önce sitemizde hazırlamış olduğumuz, Hakkari hakkında, Hakkari’de ne yenir ve Hakkari’de gezilecek yerlerle ilgili bilgi veren rehber yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Hakkari şehir merkezine 78 km uzaklıkta yer alan Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı 2015 yılından itibaren İstanbul ve Ankara şehirleri ile karşılıklı olarak hava yolu ulaşım hizmeti sunmaktadır. Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için birkaç farklı yol alternatifi mevcuttur.

Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım


Havalimanı’na iniş yapan uçakların olduğu günlerde saat 07.00 ve 18.00 arasında hizmet veren minibüsler aracılığıyla Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlanabilmektedir. Minibüsler ile havalimanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık olarak 1,5 saat kadar sürmektedir.

Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi ile Ulaşım


Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’nda uçuş olan günler gelen yolcu salonunun çıkışında bekleyen taksiler ile Hakkari şehir merkezine ve havalimanının da bulunduğu Yüksekova ilçesine ulaşım sağlamanız mümkündür. Havalimanı ve Hakkari şehir merkezi arasındaki mesafe uzun olduğu için taksiye binmeden önce şoförle ücret konusunda anlaşmaya gitmenizi ya da ön bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Hakkari’de Ne Yenir?


Bulunduğu coğrafi konum sebebiyle farklı pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Hakkari’nin bu özelliği mutfağına da yansımıştır. Temel geçim kaynağının hayvancılık olduğu Hakkari’de yöresel yemeklerde etin yeri de ayrıcalıklıdır. Yapacağınız gezi boyunca Hakkari’de ne yenir sizler için tanıttık.

Kemikli Kavurma: Et yemeklerinin çok yaygın olduğu Hakkari’de en beğenilen et yemeklerinden biri de kemikli kavurmadır. Kuzu ya da koyun eti kullanılarak yapılan kemikli kavurma, etin kendi yağı ve kemik suyu ile pişirilmesiyle hazırlanmaktadır.

Parmak Kebabı: Adını parmak şeklinde kesilen sebzelerden alan parmak kebabı Hakkari’nin Yüksekova ilçesine ait bir lezzettir. Ana malzemesi patlıcan olan parmak kebabında yeşilbiber, soğan, domates, patates ve kuşbaşı et de bulunmaktadır.

Tandır Ekmeği: Ülkemizin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan ve tüketilen tandır ekmeği Hakkari’de de yaygın olarak yapılmaktadır. Hakkari’de özellikle et yemeklerinin yanında tüketilen tandır ekmeği özel tandır fırınlarında odun ateşinde pişirilmektedir. Tandır ekmeğinin önemli bir özelliği ise uzun süre boyunca tazeliğini koruyabilmesidir.

Yüksekova Kebabı: Hakkari’nin en beğenilen yöresel yemeklerinden biri olan Yüksekova kebabının sırrı kuyruk yağı kullanılmasıdır. Tepside fırında ya da tavada dilediğiniz gibi pişirebileceğiniz Yüksekova kebabı kıyma, biber, maydanoz ve baharatlarla hazırlanmaktadır.

Jajik: Türkiye’de yaygın olarak tüketilen cacığın otlu hali olan jajik, Hakkari’de özellikle et yemeklerinin yanında sıklıkla tüketilmektedir. Haydari ve cacık arasında bir forma sahip olan jajik, yaz aylarında insanın içini ferahlatan bir aperatiftir.

Corti Aşı: Hakkaride küçük doğranmış lahana turşusuna corti dendiğinden dolayı bu lahana turşusu ile yapılan yemeğe de corti aşı denmektedir. Corti aşının içinde corti, buğday, sarımsak, acı biber turşusu ve kemikli et bulunmaktadır.

Doleme: Hakkari’ye ait bir bal kabağı ile yapılan ve kıymalı bir yemek olan doleme Hakkari yöresinde sık sık yapılmakta ve severek tüketilmektedir. Doleme bal kabağı, kıyma, pirinç ile hazırlanmakta ve domates, biber salçası, tereyağı ve baharatlarla pişirilmektedir.

Doğaba: Hakkari yöresel yemekleri arasında önemli bir yer tutan doğaba, yapımı oldukça zahmetli bir yemektir. Doğaba içinde buğday, süzme yoğurt, kemikli et, kıyma, bulgur ve un bulunmaktadır. Severek tüketilen doğaba oldukça doyurucu ve besleyici bir yemektir.

Çukurca Tahini: Hakkari’nin Çukurca ilçesinde yetiştirilen ve ülke çapında tanınan kaliteli susamlarının kısık ateşte kavrulup asırlık değirmenlerde öğütülerek elde edilen tahini mutlaka denemeniz gerekmektedir.

Hakkari’de Gezilecek Yerler


Doğu Anadolu Bölgesi’nin en doğusunda yer alan Hakkari’de görülmesi gereken tarihi yerler bulunsa da şehir daha çok doğal güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Birkaç günlük gezinizde Hakkari’de gezilecek yerleri sizler için tanıttık.

Hakkari Kilim Müzesi: Bölgenin önemli bir kültürel değeri olan kilim dokumasının yok olmaması için Hakkari Valiliği tarafından yürütülen proje sonucunda kurulan Hakkari Kilim Müzesi’nde kilim dokunmakta ve el yapımı kilimler satılmaktadır.

Nehir Taş Köprü: Şeyh Muhammed Sıddık tarafından 1898 yılında inşa edilmiş olan Nehir Taş Köprü, yüksek dağların arasındaki bir vadide yer almaktadır. 21 metre yüksekliğinde ve 11 metre uzunluğundaki Nehir Taş Köprü bu bölgenin en eski tarihi eserlerinden biridir.

Meydan Medresesi: İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından 1700-1701 yıllarında inşa edildiği bilinen Meydan Medresesi, kale altı mezarlığının doğu tarafındaki düzlüğe kurulmuştur.

Sümbül Dağı: 3467 metre yüksekliğe sahip olan Sümbül Dağı’nda kayak, tırmanış ve doğa yürüyüşü yapmak mümkündür.

Cennet Cehennem Vadileri: Hakkari şehir merkezinin 45 km uzağında yer alan Cennet Cehennem Vadilerinde 4 mevsim bir arada yaşanmaktadır. 3500 rakımda bulunan vadilerin bir kısmı buzullarla sarılıyken bir kısmında da rengarenk çiçekler açmaktadır.

Mergan Vadisi: Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklıktan biraz olsun kaçmak için gelebileceğiniz Mergan Vadisi yeşilim yüzlerce tonuna şahitlik edebilir, buz gibi suyu sayesinde ferahlayabilirsiniz.

Zap Vadisi: Hakkari’nin en meşhur yerlerinden biri olan Zap Vadisi’nde Akdeniz iklimine benzer bir mikro iklim yaşandığı için inanılmaz çeşitlilikte bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Elverişli iklim tipi sayesinde Zap Vadisi’nde dut, erik, ceviz, cennet hurması ve nar gibi daha pek çok meyve yetiştirilebilmektedir.

Ore Şelalesi: Hakkari bölgesindeki önemli yerlerden bir diğeri olan Ore Şelalesi yine yaz aylarında ferahlık hissi veren rahatlatıcı bir doğal güzelliktir.