Edirne’de Günübirlik Yapılacak Şeyler

Bilet Dükkanı olarak Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler hakkında bilgi verdiğimiz yazımızda; Edirne’de yapabileceğiniz aktiviteler ve gezebileceğiniz yerler ile ilgili bilgi verdik. Hadi, Edirne’de günübirlik yapılacak şeyleri birlikte öğrenelim. 

20 Eylül 2023 7dk okuma

Osmanlı’nın ikinci payitahtı, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan yüzü, Mimar Sinan’ın ustalık eserinin sahibi, Kırkpınar yağlı güreşlerinin yurdu; tarihi ve kültürel deneyimlerle dolu şehir Edirne… Her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler, sağlam bir listeye karşılık gelir. Bununla birlikte, Marmara veya Trakya bölgelerinden günübirlik gezi için Edirne’ye gelenler için günübirlik yapılacak şeyleri listemize ekledik. Ancak ufak bir ayrıntıya değinmek istiyoruz, günübirlik Edirne gezisi için start vermeniz gereken saat, günün erken saatleri olmalıdır. Aksi takdirde, bir hayli aza indirgediğimiz günübirlik Edirne seyahatini tamamlayamayabilirsiniz. Avantajlı Edirne uçak bileti fırsatları için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Bilet Dükkanı olarak Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler hakkında bilgi verdiğimiz yazımızda; Edirne’de nereler gezilebilir, Edirne kaç saatte gezilebilir, Edirne’de ne yenir gibi sorulara da cevap verdik. Hadi, Edirne’de günübirlik yapılacak şeyleri birlikte öğrenelim.

selimiye-camii.webp

Edirne Kaç Saatte Gezilir?


Tarihi ve doğal güzellik bakımından oldukça zengin olan Edirne, ortalama 3-4 gün gibi bir sürede tamamen gezilebilir. Günübirlik geziler ile Edirne’yi gezmek isteyenlerse yaklaşık olarak 10 – 12 saatini ayırarak, daraltılmış bir tur listesi ile şehrin önemli noktalarını keyifle gezebilir.

Edirne'de Yapılacak Aktiviteler

  • Meriç Nehri’nin Yanında Kahvaltı ile Güne Başlayın

    Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler listesi biraz uzun olduğundan, güne Meriç Nehri’nin kıyısında, göz alıcı tarihi ve doğal güzellikleri barındıran bir manzarada kahvaltı yaparak başlamalısınız. 

    Edirne’de günübirlik yapılacak şeylerin başında gelen tarihi ve doğal güzellikleri gezmeden önce enerjiye ihtiyacınız olacağı için Meriç Nehri’nin yanında bulunan Lalezar Restoran’ı ya da Emirgan Kahvaltı Salonu’nu tercih edebilirsiniz. Mis gibi semaver çayı ve serpme kahvaltınızı Meriç Köprüsü ile Meriç Nehri’nin oluşturduğu mükemmel manzaraya karşı yaptıktan sonra, Edirne gezinize başlayabilirsiniz. 

  • Karaağaç Tren İstasyonu ve Lozan Anıtı’nı Ziyaret Edin

    Edirne’de günübirlik yapılacak şeylerden bir diğeri de Karaağaç Tren İstasyonu ile Lozan Anıtı’nı ziyaret etmektir. Kahvaltının hemen ardından bu iki noktaya gitmeniz, günün devamında gezeceğiniz yerlere biraz terste kaldığından, ilk sıraya almanız daha uygun olacaktır. Zira daha sonrasında Edirne’nin merkezine doğru bir yolculuk yapmanız gerekecektir.

edirne-karaagac-tren-istasyonu.webp

  • Tarihi tren garı, sizi bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissettirecektir. Öte yandan Lozan Anıtı, Lozan Antlaşması’nın hatırına yapılmıştır. Anıtta, sizlerin de göreceği üzere 3 adet, birbirinden bağımsız sütun bulunur. Bunlardan en uzunu Anadolu’yu, orta boydaki Trakya’yı ve diğer sütun ise Karaağaç’ı temsil eder. Anıtın önünde bulunan ve bir elinde güvercin, diğerinde ise antlaşma metnini tutan genç kız figürü ise barışı simgeler. Diğer yandan, anıtın ayaklarında bulunan yarım daire şeklindeki havuz ise; Türkiye’nin bir yarımada ülkesi olmasını betimlemektedir. 
  • Osmanlı’nın Ferah Lezzetlerini Deneyin 

    Karaağaç Tren İstasyonu’na kadar gitmişken, Trakya Üniversitesi’nin Karaağaç Yerleşkesi içerisinde konumlanan Osmanlı Şerbet Evi’ne de uğrayabilirsiniz. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan reçetelerle hazırlanan çeşit çeşit ferahlatıcı ve de bir o kadar sağlıklı şerbetlerden dilediğinizi deneyebilir, ufak bir “şerbet molası” verebilirsiniz. 

  • Meriç Köprüsü’nde Hatıra Fotoğrafı Çektirin

    Günübirlik Edirne gezisinde yapılacak şeylerden bir diğeri de Meriç Köprüsü’nü ziyaret etmektir. Bir diğer adı da Mecidiye Köprüsü olan bu tarihi yer, 1847 yılından beri tüm heybetiyle Edirne’nin simgelerinden biri haline gelmiştir. Siz de günübirlik Edirne ziyaretinizde, bu tarihi köprüyü ziyaret edebilir ve bolca hatıra fotoğrafı çekebilirsiniz.

meric-koprusu.webp

  • Büyük Sinagog’da Hazan Seslerini Dinleyin

    Edirne’de gezilecek yerler listesinin en üst sıralarında yerini alan Büyük Sinagog, gördüğünüz anda da anlayacağınız üzere oldukça heybetli bir yapıya sahiptir. Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler listesinin baş aktörlerinden olan Büyük Sinagog, Türkiye’nin en büyük sinagogudur. Öte yandan, Avrupa’nın üçüncü en büyük sinagogu da yine Edirne’de bulunan bu Büyük Sinagog’tur. 

    Sinagog’un tarihi, Sefarad Yahudileri dönemine kadar uzanır. Günümüzdeki halini ise 1983, 1995 ve 2010 yılında geçirdiği restorasyonlarla almıştır. 

  • Rüstem Paşa Kervansarayı’nda Tarihe Tanık Olun

    Osmanlı Devleti’nin en meşhur sultanlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan kervansaray, Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler listenizde mutlaka yer alması gereken gezi noktalarından biridir. Tarihi dokusunu oldukça iyi bir şekilde korunmuş olan bu kervansaray, 1980 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün de sahibi olmuştur. 

  • Selimiye Arasta Çarşısı’nda Alışveriş Yapın

    Edirne’ye kadar gelmişken, bu şehre özgü hediyelik eşyaları almadan olmaz. Günübirlik Edirne gezinizde yapılacak şeyler listenize mutlaka almanız gereken gezi noktalarından bir diğeri olan Selimiye Arasta Çarşısı, 16’ncı yüzyıldan günümüze uzanan tarihi bir yapıdır. Mimar Sinan’ın kalfası Davut Ağa tarafından yapılan bu arasta, Osmanlı Padişahı III. Murat tarafından, Selimiye Camii’ne gelir sağlamak için yapılmıştır. İçerisinde 124 dükkan bulunan arastada, Edirne’ye dair hemen her kültürel ürünü bulmak mümkündür. Ancak özellikle öne çıkan bir Edirne lezzeti olan badem ezmesini almadan yola devam etmemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

selimiye-arasta-carsisi.webp

  • Şehrin Simgesi Selimiye Camii’nde Mistik Bir Yolculuğa Çıkın

    Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler denince ilk akla gelen gezi noktalarından biri olan Selimiye Camii, bu şehrin en önemli simgesidir ve mutlaka ama mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başında bulunur.

Selimiye Camii

  • II. Selim’in emri üzerine Mimar Sinan’ın yaptığı bu cami, mimarı tarafından “Ustalık Eserim” olarak nitelendirilmiştir. Nitekim ki Selimiye Camii, mimari dehanın en güzel şekilde ortaya konulduğu yapılardan biridir. 

    Esasında bir külliye mantığında yapılan cami, kütüphanesi, dış avlusu, arastası ve eğitim kurumlarıyla birlikte, kompleks bir yapıdır. Öte yandan, kalem işi süslemeleriyle göz kamaştırır. Günümüzde ise UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunur. 

  • Yöresel Lezzetleri Deneyin

    Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler denince akla ilk gelenlerden biri de Edirne’nin meşhur tava ciğerinin damak çatlatan lezzetini deneyimlemektir. Bu noktada en meşhur Edirne lezzetinin, tava ciğer olduğunu belirtelim. Aydın Tava Ciğer, Çiçek Tava Ciğer Salonu, Ciğerci Niyazi Usta, Edirne Ciğercisi Kemal Usta ve Tarihi Ciğerci Bahri Bey, tava ciğer konusunda Edirne’nin en meşhur noktalarıdır. Selimiye Camii’nden sonra en yakın tava ciğer noktası Aydın Tava Ciğer olacaktır ancak diğer alternatifleri de değerlendirebilmeniz için diğer meşhur noktalardan da bahsetmek istedik.

ciger.webp

  • Tarihe Meydan Okuyan Yapıları Ziyaret Edin

    Edirne tava ciğerini afiyetle yedikten sonra Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler listemizin bir sonraki adımı, tarihin derinliklerine doğru yola çıkmak olacaktır. Bunun için Makedonya Kulesi, Burmalı Üç Şerefeli Camii ve Saatli Medrese’yi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

    Makedonya Kulesi: Roma Kralı Hadrianus, o dönem Hadrianopolis olarak geçen bölgeyi sur duvarlarıyla çevreletmiştir. Makedonya Kulesi ise bu surların dört köşesinde bulunan kulelerden biridir. 1800’lü yılların ortalarında, Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa tarafından saatler ekletilen kule, saat kulesi olarak da bilinmektedir. Kentsel Arkeoloji Parkı içerisinde bulunur.

makedonya-kulesi.webp

  • Üç Şerefeli Camii: Osmanlı döneminden günümüze kalan bu camii, Yıldırım Bayezid’in oğlu Musa Çelebi tarafından 1410 yılında yaptırılmıştır. Dört minareli caminin en yüksek minaresinde bulunan üç şerefeden ismini alan yapının tarihine dair bir diğer kanı ise; 1437-1447 yılları arasında II Murat’ın camiyi yaptırdığı yönündedir. Mimarının ise Mimar Sinan’ın ustası Hacı Muslihiddin Ağa olduğu bilinmektedir. 

    Saatli Medrese: İçerisinde Fatih Sultan Mehmet’in eğitim gördüğü rivayet edilen Saatli Medrese, Edirne’deki en önemli tarihi yapılardan biridir. II. Murat’ın emri ile 1437-1447 yılları arasında inşa edilen medrese, göz alıcı mimarisi ile mutlaka Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler listenizde bulunması gereken gezi noktalarından biridir.

saatli-medrese.webp

  • II. Bayezid Külliyesi’nde Lokman Hekim’in İzinden Gidin

    Osmanlı Sultanı II. Bayezid tarafından 1485 ile 1486 yılları arasında yaptırılan II. Bayezid Külliyesi, Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler listenizde mutlaka yer alması gereken gezi noktalarından biridir. Bir camiden öte, külliye mantığında yapılan bu kompleks yapı; cami, medrese, erzak ambarı, mutfak, imaret, hamam, köprü, değirmen ve darüşşifadan oluşur. 

    Külliyenin darüşşifa olan bölümü, günümüzde Sağlık Müzesi olarak hizmet vermektedir. Osmanlı döneminde hangi tip hastalıklara ne gibi tedaviler uygulandığının gerçekçi anlatım ve gösterimlerinin bulunduğu bu müzeyi ziyaret etmeden Edirne’den ayrılmamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Edirne’de Gezilecek Yerler


Edirne her ne kadar günübirlik tur ile tamamlanamayacak kadar fazla tarihi, doğal ve kültürel zenginliğe sahip olsa da; Bilet Dükkanı olarak sizler için en kısa sürede ve doğru rotada Edirne’de günübirlik yapılacak şeyler hakkında bir liste paylaşmak istedik.
Tarihi Kırkpınar Er Meydanı, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Alipaşa Çarşısı, Saraçlar Caddesi ve daha nicesi, bir sonraki Edirne seyahatinizde sizi bekliyor olacak. Keyif dolu bir gezi dileriz. Edirne'ye yapacağınız seyahat öncesi Edirne otelleri ve Edirne araç kiralama sayfalarımızı ziyaret ederek erken rezervasyon fırsatlarımızdan faydalanabilirsiniz.

20 Eylül 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
66 Yazı

Benzer Yazılar