Trakya’nın Kalbi Edirne’de Gezilecek Yerler

Sınırlarının tamamının Avrupa kıtasında bulunduğu nadir şehirlerinden biri olan Edirne’ye seyahat etmek isteyenler en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu fırsat dolu kampanyalardan yararlanıyor. Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyen kullanıcıları için, Edirne’de gezilecek yerler, tarihi ve doğal mekanlar, konaklama ve ulaşım hakkında detaylı bilgi sunuyor.

1 Şubat 2023 16dk okuma

Yıllarca Osmanlı Devleti'nde başkentlik yapan, zengin tarihi mirası, eşsiz doğası ve mükemmel konumu ile Edirne,  görülmeye değer kentlerin başında geliyor. Köprüler şehri olarak bilinen Edirne, Meriç Nehri ve Tunca Nehri üzerinde inşa edilmiş yüzlerce yıllık mimarlık şaheseri köprüleriyle de tarihe ışık tutuyor. Dünyanın kendini temizleyebilen üç körfezinden biri olan Saros Körfezi’nin berrak sularının tadını çıkarabileceğiniz plajları ve koyları, bakir kalmış doğal güzellikler içinde yorgunluk atabileceğiniz Gökçetepe Tabiat Parkı ve Danışment Tabiat Parkı gibi koruma alanlarıyla yılın her mevsimi doğa severleri misafir ediyor.

Tarih, kültür, doğa gezileri ve unutulmaz bir yaz tatili yapmanız için her türlü imkana sahip Edirne aynı zamanda Türkiye’nin dünyaya açılan kapılarından biridir.  Sınırlarının tamamının Avrupa kıtasında bulunduğu nadir şehirlerinden biri olan Edirne'ye seyahat etmek isteyenler en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu fırsat dolu kampanyalardan yararlanıyor. Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyen kullanıcıları için, Edirne’de gezilecek yerler, tarihi ve doğal mekanlar, konaklama ve ulaşım hakkında detaylı bilgi sunuyor.

Edirne’ye Nasıl Gidilir ?

Edirne, Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde konumlanıyor. Bulgaristan ve Yunanistan sınırımızı oluşturan şehrin kuzeyinde Yunanistan, güneyinde Ege Denizi, doğusunda Kırklareli ve Tekirdağ, batısında Bulgaristan ve güneydoğusunda Çanakkale yer alıyor.  Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Edirne’ye ulaşım çeşitli şekillerde yapılır. Buna göre ziyaretçiler; özel araç, otobüs, uçak ve tren ile direkt ya da aktarmalı şekilde Edirne’ye ulaşabilir. Edirne'de gezilecek yerler için seyahat edecek olan tatil severler tarafından kullanılabilecek ulaşım alternatiflerini listeledik...

edirne-gezilecek-yerler (1).webp

Edirne’ye Özel Araç ile Ulaşım

Edirne’ye Türkiye’nin tüm şehirlerinden ve komşu ülkelerden özel araç ile ulaşım son derece konforludur. İstanbul’dan Edirne’ye özel araçla ortalama 2 saat 30 dakika ulaşabilirsiniz. Gidilecek mesafe 240 km’dir.  Ayrıca, Avrupa Otoyolu/O-3 üzerinden ulaşmak mümkündür. Ankara Edirne arası mesafe 686 km’dir. Bu yolculuk O-4 ve E80 üzerinden ortalama 7 saat 20 dakikada bitmektedir. Seyahat esnasında Sakarya, Gebze ve İstanbul’dan geçilmektedir. Tekirdağ – Edirne arası mesafe 143 km’dir. Avrupa Otoyolu/O-3/E80 üzerinden 1 saat 30 dakikalık yolculuk sonrasında şehir merkezine ulaşılmaktadır. 

Edirne’ye Otobüs ile Ulaşım

Edirne’ye özel araç yanında şehirlerarası otobüslerle de ulaşım yapılır. Özellikle Tekirdağ ve İstanbul’dan en çok bu ulaşım türü kullanılıyor. Bu şehirlerden farklı olarak pek çok noktadan bu alternatifi değerlendirmeniz mümkündür. İstanbul Edirne arası otobüs yolculuğu ortalama 3 saatte bitiyor.  Ankara Edirne arası otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 9 saat sürerken, Edirne Otogarı ile şehir merkezi arası ortalama 6 km’dir. 

Edirne’ye Havayolu ile Ulaşım

Edirne’de havalimanı bulunmadığı için havayolu  tercih edenlerin Tekirdağ’daki havalimanını tercih etmeleri gerekiyor.  Tekirdağ – Çorlu Havalimanı’na genellikle Ankara’dan seferler düzenlenmekte olup, bilet ücretleri sezon ve satın alınan zamana göre değişkenlik gösteriyor.  Tekirdağ – Çorlu Havalimanı Edirne’ye ortalama 1.5 saat mesafede yer alıyor. Edirne'de gezilecek yerler ve doğal güzellikleri yakından görmek için Edirne uçak bileti ile şehri ziyaret edebilirsiniz.

Edirne’ye Tren ile Ulaşım

Edirne’ye rahat ulaşım seçenekleri arasında demiryolu da bulunmaktadır. TCDD her gün İstanbul – Edirne arasında karşılıklı seferler yapmaktadır. İstanbul Halkalı’dan hareket eden tren, Kapıkule’ye kadar ulaşım sağlıyor. Bir diğer sefer ise Sofya Ekspresi’dir. Bulgaristan – İstanbul arası yapılan yolculuk sırasında Edirne’den de geçilmektedir. 

Edirne’de Gezilecek Doğal Yerler

Saros Körfezi

İnce kumlu sahilleri, el değmemiş büyüleyici koyları ve dalış noktalarıyla Edirne'de gezilecek yerler arasında en özel mekanlardan biri olan ve Ege Denizi’nin en kuzeyine kadar uzanıyor. Dünyanın kendini temizleme özelliğine sahip 3 körfezinden biri olması ile ünlü Saros Körfezi, İstanbul ve Çanakkale gibi büyük şehirlere yakınlığından dolayı yaz aylarının sevilen tatil cennetlerinden biri haline gelmiştir.  Saros Körfezi, aynı zamanda Türkiye’nin en önemli yat ve tekne destinasyonlarından da biridir.

Mecidiye Sahili

Erikli Sahili'nin hemen yanı başında, Saros Körfezi kıyısında uzanan Mecidiye,  beyaz kumlarla süslü uzun sahili, masmavi denizi ve gelişmiş turizm seçenekleriyle Edirne’nin en değerli lokasyonlarından biridir. Mecidiye sahili, yılın her mevsimi kristal berraklığındaki suları ile herkesi büyüler. Saros Körfezi'nin kendi kendini temizleyen denizinden berraklığı ile dikkat çeker. 

Meriç Nehri

Türkiye'nin en büyük 10. nehri olan Meriç Nehri,  tarihi köprüleri, çevresini saran doğal güzellikleri ve balık bolluğuyla Edirne’nin tabiat güzelliklerinin başında geliyor. Bulgaristan'dan başlayarak Edirne'de geçen ve Ege Denizi'ne dökülen Meriç Nehri, 490 kilometre boyunca uzanıyor  ve eşsiz manzaralarıyla ziyaretçilerine görsel bir şov sunuyor. Edirne'de gezilecek yerler listesinin başında gelen Meriç Nehri'ni ziyaret etmeden şehri terk etmeyin.

Meriç Nehri

Gökçetepe Tabiat Parkı

Panoramik Saros Körfezi manzaraları eşliğinde, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havada yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne'ye yaklaşık 141 kilometre mesafede yer alıyor.  Doğa gezileri, bisiklet turları, ATV safarileri ve kampçılık gibi etkinliklerin değişmez rotalarından olan tabiat parkı, el değmemiş büyüleyici güzelliğini korumayı başarmış bir doğa bir turizm harikası. 

Tunca Nehri

Bulgaristan sınırında doğan ve 390 kilometre boyunca ilerleyerek Edirne'den geçen Tunca Nehri, çevresini saran doğal güzellikleri ve üzerinde inşa edilen tarihi köprüleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Edirne sınırında 12 kilometrelik bir güzergahta bulunan nehir, Meriç Nehri'nin ana kollarından biridir 

İpsala

Yunanistan sınır kapısı olduğu için yılın hemen her dönemi hareketli olan İpsala ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle de Edirne’de gezilecek yerler listesinin en önemli ve en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri. Şehre yaklaşık 115 kilometre uzaklıktaki ilçe, uzun tarihi boyunca pek çok medeniyetin hakimiyetinde kalmış ve her köşesi birbirinden güzel tarihi yapılarla dolu.

İtalyan Koyu

Antik bir kalenin kalıntılarından ismini alan koy, ince kumlu sahilinin çevresinin saran çam ormanlarıyla yeşil ve mavinin buluştuğu cennet köşelerden biri. Ziyaretçilerini büyüleyen kristal berraklığındaki sularından dolayı tekne geziler ve dalış turlarının önemli adreslerinden biri haline gelen İtalyan Koyu’nda siz de şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altındaki tarihi yapıların veya balık sürülerini inceleyebilirsiniz.

Hemen Edirne uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Edirne’de Gezilecek Tarihi Yerler

Selimiye Camii

Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' diye tanımladığı Selimiye Cami, Osmanlı padişahı II. Selim tarafından yaptırılmıştır. 1575'te ibadete açılan cami, on altıncı yüzyıl çini süslemeciliğini en güzel örneklerindendir. Geniş dış avlusunda Türk-İslam eserleri müzesi ve Vakıf Eserleri müzesinin bulunduğu Dar-ül-Hadis ve Dar-ül-Kurra yer almaktadır. 

Selimiye Camii

Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Osmanlı padişahı II. Bayezid tarafından Mimar Hayreddin'e yaptırılmıştır. Osmanlı darüşşifasında neler yapıldığını görmek açısından önem taşıyan külliyenin hemen yanında bulunan tıp medresesi de oldukça en dikkat çeken noktalar  arasındadır. 

Meriç Köprüsü

Edirne'nin görülmeye değer simgesel yapılarından biri de Mecidiye Köprüsü olarak da bilinen Meriç Köprüsü Padişah Abdülmecit tarafından 1842 yılından inşa ettirilmiştir. Köprü, Meriç Nehri üzerinde, Edirne ile Karaağaç bölgesinde yer alır. 263 metre uzunlukta ve 7 metre genişlikteki Meriç Köprüsü, 12 sivri kemeri ile Osmanlı döneminin en güzel köprü örneklerinden biri olarak Edirne'de gezilecek yerler listesinin yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören mekanları arasında bulunmaktadır. 

Üç Şerefeli Cami

Yaklaşık 600 yıllık tarihe sahip olan Üç Şerefeli Cami, günümüze kadar restorasyon çalışmalarıyla varabilmiştir.  Bölgede yer alan avlu, kütüphane ve medrese sıklıkla vakit geçirilen yerler arasında bulunmaktadır.

Enez Kalesi

Yapım tarihi kesin olmamasına karşın altıncı yüzyılda Roma imparatorluğu tarafından onarım gördüğünün kanıtlarını taşıyan kale, Meriç nehrini gören bir konumdadır.  İçiyle de dışıyla da oldukça ilgi çekici olan kale, büyüleyici bir atmosfere ve benzersiz bir manzaraya sahip.

Uzunköprü

Dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü II. Murad döneminde yaptırılmıştır. Köprünün yapımı 1443 senesinde tamamlanmıştır. Ustasının Muslihittin Bey olduğu köprü 1400 metreye yakın uzunluğa ve yedi metreye yakın genişliğiyle Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü olma özelliğine sahiptir.

Lozan Anıtı

24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanmış olan Lozan Antlaşması'nda Karaağaç'ın tekrar Türk topraklarına kazandırılmasının anısına yaptırılan Lozan Anıtı, 1998 yılında ziyarete açılmıştır. Üç sütundan oluşan anıtın il sütunu Anadolu'yu, ikincisi Trakya'yı ve üçüncüsü ise Karaağaç'ı simgelemektedir.

Karaağaç Tren Garı

II. Abdülhamid döneminde yaptırılan tren istasyon binası günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine ait mimari bir yapının içinde eğitim görmek bir ayrıcalık olurken, tarihi miras da korunuyor.

Sweti George Bulgar Kilisesi

Bulgar Kilisesi olarak da bilinen Sweti George Bulgar Kilisesi, 1880 senesinde yaptırılmıştır. Günümüzde hala ibadete açık olan kilisenin içi de dışı kadar göz alıcı ve büyüleyici bir yapıya sahiptir.

edirne.webp

Edirne Büyük Sinagogu

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nınsa en büyük üçüncü sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu, 1905 yılı yazında çıkan yangından dolayı yanan on dört sinagogun bulunduğu yere, dönemin padişahı II. Abdülhamid'in fermanıyla France Depre tarafından inşa edilmiştir.

1 Şubat 2023 16dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar