En Sevilen 5 Soğuk Kahve Tarifi

Soğuk kahve denince akla ya buzlu americano ya da aşırı şekerli birtakım frappeler geliyor. Biz de buradan hareketle hem kahvesini sert seven hem de şekerli kahveler ile tatlı krizlerini bastırmayı hedefleyenler için birbirinden farklı tarifleri yazımıza ekledik. Ancak öncesinde size, en fazla ziyan olan filtre kahve makinesindeki fazla kahveyi nasıl değerlendirebileceğinizden bahsetmek istiyoruz.

16 Ağustos 2023 6dk okuma

Havaların ısınmasıyla günlük kahvelerimiz yerini soğuk kahvelere bıraktı. Peki her soğuk kahve içmek istediğimizde onu dışarıdan mı almalıyız? Tabi ki de hayır! Tam olarak kahve severler toplansın konseptli bu yazımızda, size birbirinden leziz 5 farklı soğuk kahve tarifi hazırladık. 

Soğuk kahve denince akla ya buzlu americano ya da aşırı şekerli birtakım frappeler geliyor. Biz de buradan hareketle hem kahvesini sert seven hem de şekerli kahveler ile tatlı krizlerini bastırmayı hedefleyenler için birbirinden farklı tarifleri yazımıza ekledik. Ancak öncesinde size, en fazla ziyan olan filtre kahve makinesindeki fazla kahveyi nasıl değerlendirebileceğinizden bahsetmek istiyoruz.

Fazla Kahve Nasıl Değerlendirilir?


Evinizde ya da iş yerlerinizde fazlasıyla ziyan olan bir içecek varsa o da kesinlikle filtre kahvelerdir. Fazladan demlenmiş ve haznede içilmeyi bekleyen filtre kahvenizi dökmekten ziyade bu sıcak havalarda değerlendirmek adına buz kalıplarına doldurabilir ve onu dondurulmuş kahve küpleri haline getirebilirsiniz. Dilerseniz bu noktada sert bir sabah kahvesi için kahve küpleri üzerine taze demlenmiş filtre kahvenizi ekleyebilir, isterseniz de kahve küplerinizin üzerine süt koyarak afiyetle tüketebilirsiniz.
Türk Mutfağı’nın en önemli değerlerinden biri olan geri dönüştürülebilme, bir diğer adıyla ziyan etmeme kavramına hizmetle ilk bilgimizi verdiğimize göre artık tariflerimize geçebiliriz.

Yaz Aylarında Elinizden Düşmeyecek Soğuk Kahve Tarifleri

Yarın Sabaha Hazır: Cold Brew

“Kahve dediğin sade olur, sert olur, öyle şekermiş sütmüş eklenmez.” diyenlerdenseniz bu tarifimiz tam da size göre. Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz cold brew için gerekli olan tek şey zaman. Zira bu tarif soğuk demleme ile yapılıyor. Oldukça kolay olmasının yanı sıra ertesi sabah içeceğiniz lezzetli mi lezzetli bir sabah kahvesinden söz ediyoruz. 

İşte malzemeler: 

  • Tepeleme 3 çorba kaşığı filtre kahve 
  • 1 litre soğuk su

Hazırlanışı:

Bu iki malzemeli müthiş kahve için yapmanız gereken tek şey kahvenizi bir şişeye aldıktan sonra üzerine soğuk su koymanız ve buzdolabında bir gece dinlenmeye bırakmanız. Bu sayede kahve partikülleri soğuk suyun içerisinde yavaş yavaş açılacak ve aroması ile lezzetini daha yoğun bir şekilde suya salacaktır. 

Buzdolabında bir gece ya da en az 6 – 8 saat kadar dinlendirdiğiniz kahvenizi süzdükten sonra buz koyduğunuz bir bardağa koyup, afiyetle içebilirsiniz. Bu noktada daha da sert bir kahve içmek isterseniz, Fazla Kahve Nasıl Değerlendirilir başlığımızda anlattığımız üzere kahveli buz küplerini de kullanabilirsiniz.

Popüler Kültürün Can Damarı: Dalgona 

Malumunuz olduğu üzere Covid – 19 ile birlikte karantina süreçleri başladı ve bilhassa sosyal medyada en fazla yapılan paylaşımlar yeme – içme üzerine oldu. Bu dönemde sosyal medyada deyim yerindeyse patlayan tarif ise dalgona kahve oldu. Krema kıvamına gelene kadar çırpılarak hazırlanan ve granül kahveden oluşan dalgona kahve, lezzetinden ziyade görüntüsü ile daha çok beğeni topluyor. 

İşte malzemeler:

  • 2 çorba kaşığı granül kahve
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı kaynar su
  • Buz
  • Süt (opsiyonel)

Hazırlanışı:

Bu tarifi hazırlarken el blenderı ya da mini çay süzgecine ihtiyacınız var. Bir kaseye kahveyi, şekeri ve suyu koyduktan sonra krema kıvamına gelene kadar iyice çırpın. Ardından oluşan mouse kıvamlı kahve kremanızı buzlu ve sütlü bardağa ekleyin ve hazır! Afiyet olsun. Bu arada sütün opsiyonel olduğunu belirtelim. İsterseniz kahve kremanıza süt eklemeyebilirsiniz. 

Adeta İçilebilen Pasta: Buzlu Toffee Nut Latte

İşte şimdi kendinizi üst düzey bir barista gibi hissedebileceğiniz bir tarif vereceğiz. Malum kahve markasının meşhur karamelli frappesini aratmayacağına da söz veriyoruz! Tatlı krizinizi sonuna kadar bastıracağı gibi bir o kadar da şekerli içecekleri sevenlerin baş köşesine koyacağı bir tarif bu. Lakin birazcık uğraştırıcı olduğunu da itiraf etmek gerekiyor… Daha fazla uzatmadan hemen tarife geçelim.

İşte Malzemeler:

  • Tek shot espresso / granül kahve / tek pişirimlik Türk kahvesi / Cold Brew
  • Hollanda waffleı (Karamelli waffle olarak da bulabilirsiniz)
  • Sıkılabilen krem şanti
  • 1 çay bardağı fındık
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • Çeyrek çay bardağı sıcak su
  • Tarçın
  • Süt
  • Karamel sos için:
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 2,5 yemek kaşığı krema

Hazırlanışı:

Başta da söylediğimiz gibi bu tarif sizi biraz uğraştıracak ama harcadığınız tüm emeğe de sonuna kadar değecek. Öte yandan, karamel sos hazırlamak istemezseniz, hazır karamelli soslardan da kullanabileceğinizi belirtelim. Şimdi, ilk olarak o meşhur fındık şurubunu yapmakla işe başlamalısınız. Ayrıca bu tarifi Refika Birgül’den esinlenerek oluşturduğumuzu da şuraya iliştirelim. Zannetmiyoruz ancak daha önce Refika Birgül’ün tariflerinden birine denk gelmediyseniz, Refika’nın Mutfağı isimli YouTube kanalına kesinlikle bakmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Şimdi tarifimize dönelim…

İlk olarak tarifimizin en sonunda kullanacağımız waffedan bir tanesini buzluğa koyun. Çelik bir sos tenceresine 3 çorba kaşığı şekeri alın ve kısık ateşte hiç ellemeden kendi kendine karamelize olmasını bekleyin. O sırada fındıkları öncesinde irili ufaklı parçalar haline gelene kadar kırın ve kısık ateşte hafifçe kavurun. Şeker tamamen eriyik hale geldiğinde ise içerisine sıcak suyu ekleyin. Bu noktada çok dikkatli olmalısınız! Zira kaynar bir malzemeye yine oldukça sıcak bir şey ekliyorsunuz. Oluşan karameli karıştırdıktan sonra içerisine fındıkları ekleyin ve ocağın altını kapatın. İyice karıştırdıktan sonra karışımınızı parçalayıcıdan geçirin. Ardından soğumaya bırakın.

Şurubunuzun ham hali soğurken, içmek istediğiniz kahvenin içerisine hangi kahve türünü ekleyeceğinize karar verin ve onu hazırlayın. Bu sırada karamel sos kullanmayacaksanız karamelinizi hazırlamak için yine çelik bir sos tenceresine 4 çorba kaşığı şekeri alın ve kısık ateşte erimesini bekleyin. Şekeriniz iyice eriyince içerisine 2,5 çorba kaşığı kremanızı ekleyin ve iyice karıştırıp soğumaya alın.

Fındıklı karamel sosunuzu ince telli bir süzgeçten geçirin. Oluşan sos oldukça yoğun lezzete sahip olacağından, birden fazla kahve yapımında kullanabileceksiniz. Bu arada karamelli waffleınızı parçalayıcıdan geçirin ve toz haline getirin. Oldukça soğumuş olacağından kolayca parçalanacaktır. 

Sunum vakti!
En sevdiğiniz bardağı alın ve dibine hazırladığınız karamelli fındık şurubunuzdan ekleyin. Üzerine buz kalıplarından dilediğinizce koyun ve kahvenizi de bardağınıza ilave edin. Sütünüzü bir kavanoza koyup çalkalayarak köpürtün ve bardağınıza ekleyin. Bu noktada isterseniz sütü köpürtmeyebilirsiniz de. En üste sıkılabilen krem şanti sıkın. Ardından, toz haline getirdiğiniz waffelınıza biraz tarçın ekleyin ve krem şantinin üzerine serpin. Son olarak karamel sosunuzu kullanarak kahvenizi süsleyin. Bu noktada dilerseniz karamel sosunuzu bardağınızın içerisine, kahveyi eklemeden önce de ekleyebilirsiniz.
Ve sonunda hazır! Afiyet olsun!

İki Kültür Tek Kahve: Türk Kahvesinden Latte

Yapımı oldukça kısa süren ancak aşırı lezzetli olan bir kahve tarifimizle daha yazımıza tam gaz devam ediyoruz. Bu kahveyi ister espresso isterseniz de Türk kahvesi ile yapabilirsiniz. 

İşte malzemeler:

  • Tek pişirimlik Türk kahvesi 
  • Süt
  • Buz

Hazırlanışı:

Tek pişirimlik Türk kahvenizi birkaç dakika ılımaya bırakın ki telveler dibe çöksün. Bu sırada en sevdiğiniz kahve bardağınızı ağzına kadar buzla doldurun. Buzların üzerine kahvenizi ilave edin. Bu noktada, telvelerin gelmesini çok istemiyorsanız yavaşça kahvenizi dökün ki telveler dipte kalsın. Ardından sütünüzü de ekleyin ve işte oldu! Türk kahvesinden latteniz hazır. 

Çikolata Sevenlerin Dikkatine: Buzlu Mocha

Tarife geçmeden önce bilmeyenler için mochanın ne olduğundan bahsedelim. Kendisi çikolatalı lattenin ta kendisi. Biz tarifimizde hazır çikolata sosu kullanmadık ancak siz isterseniz sos hazırlama kısmını tamamen es geçerek hazır kullanabilirsiniz. 

İşte Malzemeler:

  • Tek çekim espresso
  • Süt
  • Buz
  • 50 gram çikolata
  • 5 çorba kaşığı krema

Hazırlanışı:

Espressonuzu bir kenarda ılımaya bırakın. O sırada küçük bir sos tenceresine kremanızı alın ve kısık ateşte ısıtın. Kremanın kaynamaması gerektiğini unutmayın. Isınan kremanın altını kapatın ve içerisine 50 – 60 gram çikolatayı ekleyip, eriyene kadar karıştırın. 2 – 3 mocha yapabileceğiniz kadar sos elde etmiş olacaksınız.
Sunum için bardağın dibine hazırladığınız çikolata sosundan istediğiniz miktarda ekleyin. Üzerine, bardağın ağız kısmına kadar buz koyun. Ilıyan espressonuzu ve sütü de bardağa koyduktan sonra kahveniz hazır! Bu noktada isterseniz sıkılabilen krem şanti ile kahvenizi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

BONUS: Dondurmalı Türk Kahvesi

Yaz Aylarının Frahlatan 5 İçeceği isimli blog yazımızda tarifin tüm detaylarını bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

16 Ağustos 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar