Kamp Önerileri

Herkese uygun olmasa da maceracı ruhların çok severek yaptığı kamp aktivitesi için ülkemizde buna elverişli pek çok yer bulunmaktadır. “Türkiye’de kamp nerede yapılır?” diye soruyorsanız, gelin cevaplayalım. Türkiye’de kamp yapabileceğiniz yerler genellikle otel konaklaması için de sıklıkla tercih edilen, popüler tatil bölgeleridir. 

14 Eylül 2023 7dk okuma

Türkiye’de Kamp Nerede Yapılır?


Herkese uygun olmasa da maceracı ruhların çok severek yaptığı kamp aktivitesi için ülkemizde buna elverişli pek çok yer bulunmaktadır. “Türkiye’de kamp nerede yapılır?” diye soruyorsanız, gelin cevaplayalım. Türkiye’de kamp yapabileceğiniz yerler genellikle otel konaklaması için de sıklıkla tercih edilen, popüler tatil bölgeleridir. Özellikle yaz ve bahar aylarında Türkiye’nin denize de kıyısı olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde kamp faaliyetlerinde artış yaşanmaktadır. Akdeniz’de Antalya, Ege’de İzmir, Muğla ve Çanakkale gibi tatil sezonunda adını sıklıkla duyduğumuz yerlerde güzel bir kamp tatili yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğayla tamamen iç içe ve insanlardan uzak yerleri tercih ediyorsanız doğal güzellikler bakımından zengin olan ülkemizde çeşitli ormanlık alanlarda da kamp yapabilirsiniz.

En İyi Kamp Bölgeleri


Pek çok çeşitte güzelliğe ev sahipliği yapan ülkemizde kamp aktivitesi için birbirinden harika alanlar bulunmaktadır. Tatil yapılacak alan konusunda kişiye hoş bir özgürlük katan kamp tatilini tercih ettiğiniz iklim ve manzaraya göre en ekonomik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kamp tatili için en iyi kamp bölgeleri şu şekildedir:  Yedigöller Milli Parkı – Bolu, İnbükü Orman Kampı – Marmaris, Kelebekler Vadisi – Fethiye, Yazılı Kanyon – Isparta, Köprülü Kanyon – Antalya, Gökova Orman Kampı – Akyaka, İğneada Longoz Ormanları – Kırklareli, Nemrut Dağı Milli Parkı – Adıyaman, Bafa Gölü – Milas, Kömür Limanı – Saros Körfezi, Kaş – Antalya. Torkul Gölü – Düzce.

kamp.webp

Deniz Kenarı Kamp Bölgeleri


Şehir hayatının stresli ortamı ve gürültüsünden kaçıp doğa ile iç içe bir yerde birkaç gün kafasını dinlemek isteyenlerin popüler tercihleri arasında yer alan kamp tatili için, birbirinden büyüleyici doğal güzelliklere sahip ülkemizde bu aktiviteye müsait pek çok yer bulunmaktadır. Kamp yaparken denize yakın olup ara sıra denize de girmek isteyenler için deniz kenarı kamp bölgeleri bulunmaktadır.

  • Akyaka, Muğla

    Türkiye’nin “Sakin şehir ağına” dahil yerleşim yerlerinden olan Akyaka’da henüz kampçılığın popüler olmadığı dönemlerde bile kamp yapılmaktaydı. Yemyeşil çam ağaçlarının arasında bulunan Akyaka, Ege Denizi’ne yakın konumuyla kamp ve deniz tatilini birleştirmek isteyenler için uygun bir ortam sunuyor.

akyaka.webp

  • Bozcaada, Çanakkale

    Ege Denizi’ndeki en büyük adalardan biri olan Bozcaada’da kamp severlerin yerleşebileceğin bir Bozcaada Camping alanı bulunmaktadır. Deniz kenarında yer alan bu kamp alanının 200 metre uzağında da kampçıların ihtiyaç duyabilecekleri elektrik, su, duş, büfe ve bungalovlar yer almaktadır.

  • Assos, Çanakkale

    Kuzey Ege’nin en beğenilen yerlerinden olan Assos, hem doğası hem de antik dönemlere uzanan tarihiyle pek çok tatilcinin ilgisini çekmektedir. Assos ve Küçükkuyu arasında kalan sahil şeridi üstündeki Gargara Tatil Kampı ise kamp tatili yapmak isteyenlerin en sık gittiği yerlerden. Kendine özel kumsalı da olan bu kamp alanında hem yeşilin hem mavinin tadına doyabilirsiniz.

assos-canakkale.webp

  • Bademli, İzmir

    İzmir’in kuzeyindeki Bademli ilçesi hem el değmemiş bir yer olması hem de harika koylara sahip olması nedeniyle kamp severlerin en uğrak noktaları arasında bulunmaktadır.

Kamp Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Maceracı bir ruha sahip olanların en çok sevdiği tatil biçimlerinden biri olan kamp tatili için ülkemizde pek çok uygun bölge bulunmaktadır. Eğlenceli bir aktivite olan kampçılık, hareketli özelliğinin yanında aslında pek çok detayı olan ve dikkatli olunması gereken bir aktivitedir. Sağlıklı ve güvenli bir şekilde kamp yapmak için kamp kurarken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için sıraladık.

  • Çadır Seçimi

    Çadır kampı yapacakken kullanmanız gereken çadır tipini belirleyen birkaç etken vardır. Hangi mevsimde kamp yapmayı tercih ettiğiniz ve kaç kişi ile kamp yapacağınız direkt olarak çadır tercihinizi etkilemektedir. Kış aylarında kamp yapmayı düşünüyorsanız su geçirmeyen ve ısıyı içeride tutacak özelliklere sahip bir çadır seçmeniz önemlidir. Yaz aylarında kamp yapmayı istiyorsanız da nefes alan çadırlar seçmeniz daha iyi olacaktır. Kamp yapmaya ailecek ya da kalabalık bir grupla gidecekseniz odalara ayrılan büyük çadırlar alabilirsiniz; tek veya iki kişi gidecekseniz de tek gözlü küçük çadırlar sizin için yeterli olacaktır.

kamp-cadiri.webp

  • Kamp Malzemesi Seçimi

    Kamp yapmayı tercih ettiğiniz mevsim, yanınıza almanız gereken kamp malzemeleri konusunda belirleyici bir özelliğe sahiptir. Özellikle kış aylarında kamp yapmak isteyenlerin can güvenliklerini riske atmamak için yanına alacakları malzemelerin özelliklerine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Kışın en soğuk havalarda bile sizi üşütmeyecek ve sıcak tutacak olan bir uyku tulumu, çadır ve kıyafet seçmeniz hayati önem taşımaktadır. Yaz aylarında ise serin tutan bir uyku tulumu tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

  • Çadır Kuracağınız Yer

    Çadırınızın sağlam bir zeminde olması, konforlu ve güvenli bir kamp tatili yapmanız bakımından oldukça önemlidir. Yağmur yağınca çadırınızın hemen su dolmaması için nehir ve göl kenarlarına kamp kurmamanızda fayda var. Ayrıca uçurum kenarı ve kayalıklara kamp kurarken de oldukça dikkatli olmalısınız. Bu tarz bölgelerde eğim ve rüzgar gibi faktörleri iyi hesaplamalısınız.

cadir-yeri.webp

  • Sistemli Hareket Etme

    Çok deneyimli usta bir kampçı olsanız da yanınızda biriyle kamp yapmak her zaman daha güvenli ve sağlıklıdır. Doğada başınıza gelebilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı yanınızda müdahale edebilecek birinin olması hayati açıdan da oldukça önemlidir.

  • Tuvalet İhtiyacı

    Özellikle ilk kez kamp yapacak olanların en sık merak ettiği konulardan biri olan tuvalet bir kamp tatilinde dikkat edilmesi gereken konulardandır. Kamp yaptığınız alanda tuvalet varsa zaten bir sorun çıkmayacaktır ancak tamamen doğanın ortasında iseniz tuvalet ihtiyacınızı çadırınızdan en az 50 metre uzakta karşılamanız gerekmektedir. Rüzgarlı bir bölgedeyseniz rüzgarın yönünü de iyi hesap etmeli ve çadırınıza koku gelmeyecek şekilde uygun bir yer seçmelisiniz. Ayrıca büyük tuvalet konusunda da bir çukur kazmanız ve yanınıza tuvalet için yanınıza kaybolan sabun, tuvalet kağıdı ve ıslak mendil almayı da unutmayın.

kamp-tuvaleti.webp

  • Yaban Hayvanları

    Önceden belirlenmiş olan kamp alanlarında genellikle yaban hayvanlarıyla karşılaşmasanız da tamamen doğanın içinde, kendi seçtiğiniz yerde denk gelme ihtimaliniz vardır. Yaban hayatın olmadığı yerlerde kamp yapmayı tercih edebilir, hayvanların var olduğu bir alandaysanız da hayvanları sinirlendirecek ve dikkatlerini çekecek hareketler yapmamanız iyi olacaktır.

  • Ateş Yakma

    Ateş yakma konusunda ateşin etrafa yayılmaması ve kontrolsüz bir hal almaması için etrafına taş dizerek önlem alabilirisiniz. Ayrıca ateşin içine tehlikeli madde atmamak da önem taşımaktadır.


Kamp Yaparken Yanınıza Almanız Gerekenler


Kamp yapmaya giderken doğru düzgün ve eksiksiz bir yanınızda götürülecekler listesi yapmanız önemlidir. Önceden belirlenmiş kamp alanlarında konaklayacağınızda birçok ihtiyaç sizin adınıza düşünülmüş olup kamp alanında bulundurulsa da özellikle doğa ile iyice iç içe, insandan uzak, kendi seçtiğiniz bir noktada kamp yapmaya giderken mutlaka yanınızda götürmeniz gereken eşyalar bulunmaktadır. Kamp yaparken yanınıza almanız gerekenler ile ilgili Bilet Dükkanı olarak sizler için bir liste hazırladık.

Öncelikle barınma alanında kullanmanız için gerekenlerden başlayalım: Çadır, uyku tulumu, kamp matı, battaniye, yastık, ip, kafa lambası, el feneri, yedek pil, şarj kablosu, çakı ya da bıçak gibi kesici bir alet, kibrit, çakmak ve ateş yakarken tutuşturucu olsun diye biraz kağıt.

Beslenmenizi düzgün bir şekilde karşılamanız için gerekenler: Tel ızgara, örtü, çatal, kaşık, bıçak, bardak, yemek kabı, termos, ısı yalıtımlı çanta, alüminyum folyo, peçete, ıslak mendil, çöp poşeti, tencere-tava. Bunların yanında yemek yapamayacağınız anlarda ve ek takviye olsun diye yanınıza çeşit çeşit tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar almayı da ihmal etmeyin. Yanınıza bol miktarda su almanız da sağlınız açısından önem taşımaktadır.

kamp-malzemeleri (1).webp

Kamp yaparken yanınıza almanız gereken giyim eşyalarını ise genel olarak kamp yapacağınız mevsim ya da bölgenin o tarihlerdeki hava durumuna göre seçiyor olsanız da her türlü durumda güneşten korunmak için güneş gözlüğü, kimlik, telefon ve cüzdan gibi eşyalarınızı en güvenli şekilde taşımak için bir bel çantası ve hem rüzgardan hem de terlemeden korunmak için bandana mutlaka yanınıza almanız gereken eşyalardandır.

Kişisel hijyeninizi sağlayabilmek için yanınıza sabun, şampuan, diş fırçası ve macunu, deodorant, tuvalet kağıdı, ıslak mendil almanız önemlidir. Bunlarla birlikte acil bir yaralanma anında ilk yardım müdahalesi yapabilmeniz için varsa şahsi ilaçlarınız, ağrı kesici, böcek sokmalarına karşı krem, bandaj, yara bandı, pamuk, sinek kovucu sprey, kolonya ve güneş kremi alabilirsiniz.

Son olarak kamp yaparken yanınızda bulundurabileceğiniz diğer eşyalar arasında da kamera, kitap, iskambil kartları, çeşitli kart ya da masa oyunları, kalem, defter, mum, dürbün ve şemsiye bulunmaktadır.

Bilet Dükkanı üzerinden, "Çeşme'de Kamp Yapabileceğiniz 5 Yer", "Türkiye'de Karavan Tatili Yapabileceğiniz 7 Rota" ve "Türkiye'de Rafting Yapılabilecek Yerler" başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

14 Eylül 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar