Tatil Fotoğrafları İçin 5 Tüyo

Tatil, bolca güzel anılar biriktirdiğin, yeni insanlarla tanıştığın, yeni kültürler tanıdığın, doğal güzelliklerle hemhal olduğun ve pek tabii dönüş yolunda ayaklarının geri geri gitmesidir… Tüm bunları yaşarken de anıları ölümsüz kılmak adına pek çok fotoğraf çektiğin ve sevdiklerinle bunları paylaştığın yerdir tatil…
Bilet Dükkanı olarak, tatile çıktığınızda işinize fazlasıyla yarayacağınızı düşündüğümüz 5 harika fotoğraf tüyosunu sizin için derledik.

23 Ağustos 2023 5dk okuma

Tatil demek yalnızca dinlence demek değildir. Tatil, bolca güzel anılar biriktirdiğin, yeni insanlarla tanıştığın, yeni kültürler tanıdığın, doğal güzelliklerle hemhal olduğun ve pek tabii dönüş yolunda ayaklarının geri geri gitmesidir… Tüm bunları yaşarken de anıları ölümsüz kılmak adına pek çok fotoğraf çektiğin ve sevdiklerinle bunları paylaştığın yerdir tatil…

Bilet Dükkanı olarak, tatile çıktığınızda işinize fazlasıyla yarayacağınızı düşündüğümüz 5 harika fotoğraf tüyosunu sizin için derledik. 

Fotoğraf Çekerken Nelere Dikkat Etmeli?


Yalnızca tatil fotoğraflarında değil, yılın herhangi bir zamanı ve herhangi bir noktasında fotoğraf çekerken ilk olarak dikkat edilmesi gereken pek tabii ışıktır. Karanlık noktalarda çekim yapılacaksa yapay ışık kullanılabilir ya da iSO ayarıyla görüntü netliği dengelenebilir ancak kalan zamanlarda odaklanılan nesnenin ya da kişinin netliği sağlanmalı ve doğal ışık tercih edilmelidir. Öte yandan, doğal ışıkların en önemli noktası, fotoğraf çekerken önden yansıması gerektiğidir. Diğer türlü ters ışığa düşecek ve çektiğiniz kişi/nesne karanlık çıkacaktır.

İşte tatil fotoğrafları için 5 tüyo… Unutmayın, bu tüyoları tüm fotoğraf çekimlerinizde kullanabilirsiniz.

1.Gündoğumu ve Günbatımlarını Kaçırmayın


Yapılan araştırmalar gösteriyor ki en güzel fotoğraf çekimleri, gün ışığında çekilenler oluyor. Hele ki günbatımlarında oluşan kızıl-kahve tonları, fotoğraflarınıza göz alıcı bir ihtişamlık katıyor. “Golden Hour” ya da “Altın Saat” de denen bu süre, gündoğumunun başlamasından sonraki 1 saat ile günbatımlarından bir saat önceki zaman dilimini kapsıyor. Bu nedenle altın saat diye isimlendirilen bu zaman diliminde çekeceğiniz fotoğraflar, oldukça profesyonel ve göz alıcı görünecektir. Ancak tekrar hatırlatıyoruz, çekeceğiniz kişinin ya da nesnenin, sizin çekeceğiniz yönüne ışığın izdüşümü olmalı. Diğer türlü fotoğrafınız ters ışıkta kalacak ve çekiminiz oldukça karanlık çıkacaktır. 

2.Manzara Çekerken Geniş Açı Kullanın


Tatil zamanlarının en güzel yanlarından biri de çevrenizdeki doğal güzellikleri keşfedecek vakte sahip olmanızdır. Bu noktada şelale, deniz, orman, akarsu, mesire alanı, plaj, koy ve benzeri pek çok noktanın oluşturduğu muazzam manzara fotoğrafları çekmek isteyebilirsiniz. Ancak manzara fotoğraflarınızı çekerken en çok dikkat etmeniz gereken, kamera açınız olmalı. Zira, manzara fotoğraflarken geniş açı ile çekim yapmalısınız. 

3.Her Zaman Doğal Işığı Tercih Edin


Tatil Fotoğrafları İçin 5 Tüyo başlıklı yazımızın daha ilk satırlarını yazarken de bahsettiğimiz üzere, en güzel fotoğraflar, doğal ışıkta çekilenlerdir. Bu noktada sizler de tatil fotoğraflarınızı çekerken, gün ışığının izdüşümünü doğru konumlandırdıktan sonra doğal ışıkla adeta kendiliğinden filtrelenmiş fotoğraflarınızı çekebilirsiniz. Golden hour zamanı çekim yaparsanız, fotoğraflarınız ağırlıklı olarak sepya filtresiyle çekinmiş gibi görünecektir. Gün ortasında çekim yaparsanız da gölgelere dikkat etmeniz gerektiğini belirtelim. 

4.Kadrajlamanız Simetrik Olsun


Kadrajlamanın doğru ve düzgün olması, tatil fotoğraflarınız başta olmak üzere çekeceğiniz tüm fotoğraflar için oldukça büyük önem arz eder. Bu noktada kadrajlama yaparken, çekeceğiniz kişinin ya da nesnenin tam ortayda ve simetrik durmasını sağlamak için kamera ayarlarınızdan kılavuz çizgilerinizi açabilir, çok daha rahat bir şekilde kadrajlama yaparak fotoğraflarınızı çekebilirsiniz. Öte yandan, tamamı asimetrik kadrajlamalar yaparak, kendi tarzınızı da ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak unutmayın, kadrajlamanız simetrik olsun ya da olmasın, daima devamlılığı bulunan çalışmalar olmalı. Zira fotoğraf çekerek de bir hikaye anlatabilirsiniz. Asimetrik fotoğraf kadrajlamalarında ise kadrajın köşe noktalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Sosyal medya hesaplarınızda da birbirinin devamı gibi görünen ancak odağı tamamen farklı köşelerde bulunan fotoğraflar bir hayli şık duracaktır. 

5.Doğal Fotoğraflar İçin Kameraya Bakmayın 


Kişisel tatil fotoğrafları bu işin olmazsa olmazı! Tatile gidildiğinde mekan, manzara ya da deneyimlerinizi anlatan fotoğraflar çekmek çok güzel evet, ancak bir de kendinizi paylaşmanız; tatil süresindeki huzurlu ve mutlu anlarınızı fotoğraflamanız da gerekir. Böylelikle dönüp baktığınızda, ne kadar huzur dolu ve keyifli bir tatil geçirdiğinizi hatırlamakla kalmaz, yeniden yaşarmışçasına görebilirsiniz.

Peki doğal fotoğraflar çekmek için ne yapabilirsiniz? Bunun ilk adımı pek tabii kameraya bakmamaktan geçiyor. Ancak bununla birlikte internette sıkça paylaşılan güzel poz önerilerini de takip edebilirsiniz. Poz önerilerinden ziyade, doğal ve güzel görünmek için aslında yapmanız gereken tek şey gülümsemek!

Evet, biliyoruz, son zamanlarda fotoğraflarda gülümsemek yerine ciddi ve hatta donuk bakışlarla poz vermek moda olmuş durumda. Ancak durum aslında biraz farklı. Zira insanların en doğal gülüşleri, en güzel halleridir. Bunun için siz de etrafa kocaman ve içten gülücüklerinizi saçarken fotoğraf çekinebilirsiniz. Hatta bu noktada gülüşünüz samimi ise kadraja bakmaktan da çekinmemelisiniz. Zira en güzel gülümsemenizi fotoğraflayabilirsiniz. 

Bonus: Daha Uzun Çıkmak İçin: Geniş Açı ve Ters Kullanım 


Tatil Fotoğrafları İçin 5 Öneri yazımızın bir de bonusu olsun istedik. Son dönemlerde oldukça meşhur olan, fotoğraf kalitesini daha iyi gösteren ve kişi fotoğraflarını daha da güzelleştiren bir yöntemden bahsedeceğiz şimdi…

Size, manzara fotoğrafı çekerken kameranızın geniş açı özelliğini kullanmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Bu noktada belirtelim ki önerimiz, Android işletim sistemi kullanıcılarının bazılarının yapabileceği, daha ziyade iOS işletim sistemine hitap ediyor… 
Bu fotoğraf hilesini kullanmak için akıllı telefonlarınızı kullanmalısınız. Kameranızı açtığınızda, otomatik olan 1.0 açı ölçeğinizi, 0.5 açıya ayarlamalısınız. Ardındansa telefonunuzu ters çevirerek deklanşör kısmına dokunmalısınız. Bu şekilde fotoğrafını çektiğiniz kişiler hem daha uzun hem de daha fazla derinliğe sahip olacaktır.

Bilhassa son yıllarda sıklıkla rastladığımız ve beğendiğimiz fotoğraf tiplerinden biri olan 0.5 açı ile çekilen fotoğraflar ile sosyal medyanızdaki paylaşımlarınızda bolca beğeni toplayabilir ve fark yaratabilirsiniz.

Bilet Dükkanı olarak tatil fotoğraflarınızı çekerken dikkat etmeniz gerekenleri, daha güzel ve kaliteli fotoğraflar çekebilmeniz için bilmeniz gereken tüyoları paylaştığımız yazımızın burada sonuna geliyoruz. Pek tabii yalnızca anı yaşamak ve fotoğraf çekmeden de bir tatil geçirmek isteyebilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller dileriz.

Bilet Dükkanı üzerinden, "Uzun Saatli Uçuşlarda Yanınıza Almanız Gereken 5 Eşya", "İlk Kez Yurt Dışına Gidecekler Dikkat!" ve "Çocuklarla Tatil Keyfi Yapmanın Yolları" başlıklı yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

23 Ağustos 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar