Kahramanmaraş Ortalama Sıcaklık
Popüler Kahramanmaraş Uçak Biletleri
Kahramanmaraş Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Sıkça Sorulan Sorular
Kahramanmaraş Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Kahramanmaraş Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım, birden fazla seçenek ile kolaydır ve rahattır. Havalimanı şehrin 5 kilometre güneydoğusunda, Gaziantep-Pazarcık yolu üzerinde bulunur.
Otobüs: Yolcular, belediye tarafından sağlanan ve uçuşlarla senkronize çalışan yolcu servis otobüsüne binebilirler. Otobüs durağı havalimanında yer almaktadır ve şehir merkezine yolculuk trafiğe bağlı olarak yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ücret ise sürücüye nakit olarak ödenebilir.
Taksi: Direkt ve hızlı bir rotayı tercih ederseniz 7/24 kesintisiz hizmet veren taksileri de tercih edebilirsiniz. Taksiler gelen yolcu salonunun dışında bulunmaktadır ve şehir merkezine yolculuk yaklaşık 7-8 dakika sürmektedir. Şehir merkezi dışındaki destinasyonlar için şoförden fiyat almanız, bütçenizi planlamak konusunda yardımcı olabilir.
Özel Transfer: Kişi sayısı ve bagajı fazla olanlar için konforlu ve hızlı bir yolculuk sunan özel transfer hizmetleri de mevcuttur. Ergin Transfer ve Sürer VIP Transfer gibi firmalar havalimanından özel transfer hizmeti sunmaktadır. Bu hizmeti online olarak rezerve edebilir ve sürücünün geliş kapısında sizi karşılaması için uçuş bilgilerinizi verebilirsiniz.
Araba kiralama: Şehri ve çevresini keşfetmek isteyenler için araç kiralamak iyi bir seçenektir. Kahramanmaraş Havalimanı'nda araç kiralama ihtiyaçlarınız için yerel acente Marfi Rent a Car hizmet vermektedir.
Kahramanmaraş'ta Gezilecek Yerler
Kahramanmaraş, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla tanınan, her yıl sayısız yerli ve yabancı turisti çeken bir şehirdir. Şehrin çeşitli kültürel etkileri ve çarpıcı doğal manzaraları onu popüler bir turizm merkezi haline getirmektedir. İşte Kahramanmaraş'ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazıları:
Kahramanmaraş Kalesi
Şehir merkezinde bir tepe üzerine kurulmuş olan bu kale, şehrin muhteşem manzarasını sunmaktadır. Tarihi M.Ö. 1. yüzyıla kadar uzanan kalenin Genç Hititler döneminde yapıldığı sanılıyor ve kent için önemli bir simge olarak kabul ediliyor. Ziyaretçiler kalenin zengin tarihini keşfedebilir ve eserleri Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nde görebilir.
Geleneksel Konaklar
Şehir, geniş avluları ve eşsiz estetik yapıları ile geleneksel konaklar da dahil olmak üzere, sivil mimarinin en güzel örneklerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu konaklardan bazıları üç katlı olup, ana yapı malzemesi ahşap ve topraktır. Haremlik-selamlık bölümleri bulunan bu konakların zarafetine ziyaretçiler hayran kalmaktadır.
Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi
Genç Hititler ve Selçuklular dönemine kadar uzanan zengin bir tarihe sahip olan kent, Türkiye'de türünün ilk örneklerinden biridir. 1975 yılında açılan müze, 30.000'in üzerinde eser barındırıyor ve tarih ya da müzecilik ile ilgilenenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir müze olarak karşımıza çıkıyor.
Kapalı Çarşı
Kahramanmaraş Kapalı Çarşı turistlerin ve yerli halkın en sevdiği yerlerden biridir. Geleneksel ve yöresel ürünlerin yer aldığı çok sayıda dükkan yer alır. Böylece ahlap işlemelerden bakır mutfak eşyalarına altınlardan yöresel yemeklere bakabilirsiniz.
Mercimek Tepesi
Şehir merkezinde bulunan bu tepe, yöre halkının gözdesidir ve özellikle gün batımında şehrin nefes kesen manzarasını sunmaktadır. Ziyaretçiler, Kahramanmaraş'ın eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilir ve sevdikleriyle unutulmaz anılar yakalayabilir.
Sonuç olarak Kahramanmaraş, tarih, kültür ve doğal güzellikler açısından zengin ve herkes için bir şeyler barındıran bir şehirdir. İster kaleyi ziyaret edin, ister geleneksel konakları hayranlıkla seyredin, ister arkeoloji müzesini keşfedin, ister Mercimek Tepesi'nden gün batımını seyredin, ziyaretinizde unutulmaz bir deneyim yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.
Kahramanmaraş'ta Ne Yenir?
Kahramanmaraş'ın vazgeçilmez yemeği olan Acem Pilavı, damak tadınıza hitap eden kompleks bir pilavdır. Doğal tereyağı, kuşbaşı et, pirinç, havuç, soğan ve baharat karışımından yapılır. Patates, domates, sarımsak, kekik, nane ve çeşitli biber türleri gibi çeşitli sebzelerin eklenmesi, bu yemeğin sadece lezzetli değil, aynı zamanda besleyici olmasını da sağlar. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız bir tür yemek olduğu için bölgeye gelenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzettir. Acem Pilavının tadını tam olarak deneyimlemek için yerel bir restoranda denemek en iyisi olacaktır.
Bir diğer yöresel lezzet ise kuzu eti ve sebze ile yapılan Eli Böğründe yemeğidir. Bu yemek çok yapılmasa da özel gün ve bayramlarda sıklıkla tüketilen bir yemektir. Kuzu eti, patates, domates, sarımsak, kekik, nane ve çeşitli biber çeşitleri birleşince eşsiz ve doyurucu bir yemek ortaya çıkmaktadır. Yemeğin yerel restoranlarda sunumu da ziyafet öncesi görsel bir şölen sunmaktadır.
Klasik yemeğin yöresel bir dokunuşu olan Maraş Tavası, diğer tava çeşitlerinden farklı bir tada sahiptir. Patlıcan, biber, soğan, domates, et ve baharatlarla yapılır ve kuzu eti tercih edilir. Güveçte pişirilen Maraş tavası, yoğurdun yanında ana yemek olarak yenebilecek doyurucu ve besleyici bir yemektir. Evde yapmak isteyenler için yerel baharatlara ihtiyaç mutlaka olacaktır. Maraş tavasının lezzetini doyasıya yaşamak için yerel lokantalardan birinde gerçek bir ustadan denemenizi tavsiye ederiz.
Kahramanmaraş Hakkında
Kahramanmaraş, 14.000 ila 16.000 yıl öncesine dayanan yerleşim yeri izleriyle zengin bir tarihe sahiptir. Kent Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memlükler, Dulkadiroğlu ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği direnişle tanınan kent, 1925'te "Kırmızı Çizgili İstiklal Madalyası" ile ödüllendirilmiştir. 1973'te yılında da gösterdiği kahramanlık nedeniyle "Kahraman" unvanı verilmiştir.
İl merkezi Ahir Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır ve şehrin %59,7'si dağlıktır. Şehirdeki su kaynaklarının bolluğu, birkaç barajın işletilmesine de imkân vererek Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %14'üne katkıda bulunmaktadır. İl merkezinde ortalama sıcaklık 16,5 °C iken kış aylarında -4 °C'ye kadar düşer.