Doğa Tutkunlarına Göre Uzun Yürüyüş ve Trekking Rotaları

Son zamanların popüler aktiviteleri arasında yer alan doğa yürüyüşleri, sağlıklı bir yaşam isteyen herkes tarafından tercih ediliyor. Doğası ve ormanlarıyla yürüyüş tutkunlarına çok fazla alternatif sunan Türkiye’de bulunan uzun yürüyüş ve trekking rotalarını bir araya getirdik. İşte doğa tutkunlarına göre uzun yürüyüş ve trekking rotaları…

25 Mart 2024 5dk okuma

Doğal güzellikleri ve yemyeşil ormanlarıyla Karadeniz’den Akdeniz’e çok sayıda güzelliğe ev sahipliği yapan Türkiye’de, birçok yürüyüş ve trekking rotası bulunuyor. İster günübirlik trekking parkurlarında keyifli bir gün geçirin, isterse doğanın içinde faaliyet gösteren otel ve pansiyonlarda rezervasyon yaptırarak birkaç gün tatil yapın. Şehir hayatının stresinden uzaklaşıp mis gibi tertemiz havayı soluyacağınız noktaları keşfedebileceğiniz bu yazımızda, birbirinden güzel uzun yürüyüş ve trekking rotalarını sizler için derledik.

Trekking Nedir?


Genellikle gruplar halinde gerçekleştirilen ve doğanın içinde bir noktadan diğer bir noktaya varmak amacıyla yapılan hafif tempolu ve sportif yürüyüşlere trekking denir. Yürüyüş süresince belirli saatlerde molalar verilir. Rota ise iniş ve çıkışlarıyla oldukça zorlu bir yol üzerindedir. Trekking için uygun bir ekipmanın, gıda ve suyun bulunması oldukça önemli.

 

trekking-rotalari.webp

 

Trekking Yaparken Ne Giyilir?


Zorlu iniş ve tırmanış noktalarının bulunduğu trekking için kıyafet seçimi de oldukça önemlidir. Trekking kıyafeti için öneriler aşağıdaki gibidir:

  • Yürüyüş sırasında gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü ya da kar gözlüğü kullanın.
    Güneş ya da soğuktan korunmak amacıyla başlık veya şapka kullanın.
  • Nem kontrolü sağlayan ve nefes alabilir çoraplar tercih edin. Böylece yürüyüş sırasında ayaklarınızı koruyabilir, sürtünmeyi azaltarak ampütasyon riskini azaltabilirsiniz.
  • Parmak uçlarınızı korumak için rüzgar geçirmeyen ve hafif eldivenler kullanın.
    Ayaklarınızı korumak ve stabilite sağlaması için trekking için tasarlanmış özel botları kullanın.

 

doga-yuruyusu.webp

 

  • Ayakkabılarınızın su geçirmez olduğundan emin olun. 
  • Trekking sırasında katmanlı giymek önemlidir. İç katmanda nem emen ve teri uzaklaştıran bir içlik tercih edin. Orta katmanda yalıtım sağlayan bir kıyafet, dış katmanda ise rüzgar ve su geçirmeyen bir dış giysisi kullanın.
  • Yürüyüş sırasında rahat hareket etmenizi sağlaması açısından esneklik sunan trekking pantolonlarını tercih edin. Su ve rüzgar geçirmeyen bu pantolonlar, zorlu koşullar için koruma sağlar. Sıcak havalarda ise şort ve tayt alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.


Trekking Nerelerde Yapılır?


Ihlara Vadisi Trekking


Melendiz Çayı’nın yüzyıllar boyu aşınarak oluşturduğu Ihlara Vadisi, Kapadokya’nın en beğenilen ve en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yemyeşil bir vadinin içinde bulunan çayın kenarında yapacağınız yürüyüş, oldukça kolay bir parkur üzerinde ilerliyor. 1-1,5 saat kadar sürecek olan yürüyüşünüz sırasında Kapadokya’ya has tarihi kaya kiliselerini ve daha birçok güzelliği yakından görmeniz mümkün.

 

ihlara-vadisi.webp

 

İçerisinde yerleşim yeri bulunan ve dünyanın en uzun vadilerinden biri olan Ihlara Vadisi’nde yürüyüşünüzü tamamladığınızda Belsırma Köyü’ne ulaşacaksınız. Köyde çayın kenarına kurulmuş olan ahşap iskelelerde minderlerin üzerine yerleşip keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.

Likya Yolu


Yeşilin ve mavinin eşsiz uyumuyla dünyanın en güzel manzaralı trekking rotaları arasında yer alan Likya Yolu, yurt dışından da birçok doğa tutkununu ağırlıyor. Fethiye’den başlayan ve Antalya’ya kadar uzanan, yaklaşık 550 kilometrelik Likya Yolu, yirmiden fazla parkura ev sahipliği yapıyor.

 

likya-yolu.webp

 

Kaş, Finike, Myra, Çıralı, Adrasan, Göynük ve Tekirova gibi parkurların yer aldığı rotada size nefes kesen bir manzara eşlik edecek. Ayrıca antik kentlere meraklı olanlar için de Simena, Olimpos, Myra, Phaselis, Xanthos gibi ören yerleri de bulunuyor.

Frig Vadisi


Frig medeniyetinden kalan eserlerin yer aldığı Firg Vadisi, geniş bir coğrafyaya sahip. Eskişehir, Kütahya, Ankara ve Afyonkarahisar arasında bulunan bölge, yürüyüş parkurlarına ve bisiklet yollarına ev sahipliği yapıyor. 3 kol olarak ilerleyen yollar, Frigya’nın merkezinde bulunan Yazılıkaya’da bir araya geliyor.

500 kilometre uzunluğundaki bu 3 yolun başlangıç noktaları Polatlı (Ankara), Yenice Çiftliği (Kütahya) ve Seydiler (Afyonkarahisar) olarak biliniyor. Ara yolları ve alternatif rotaları bulunan Frig Yolu’nda keyifle ilerlerken; Matlaş, Aslantaş, Kapıkaya ve Yılantaş gibi tarihi yapıları da yakından görebilirsiniz.

 

frig-vadisi.webp

 

Yine yol üzerinde Frig mezarlarını da görmeniz mümkün. Trekking rotası olarak tercih edeceğiniz Frig Vadisi’ne yolunuz düşerse; Eskişehir otelleri , Afyon otelleri ve Ankara otelleri için Bilet Dükkanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Ballıkayalar Tabiat Parkı Trekking


Ballıkayalar Tabiat Parkı, İstanbul’a yakın trekking parkurları arasında yer alıyor. Günübirlik trekking deneyimi yaşamak isteyenler için ideal alternatiflerden biri olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, İstanbul’a 1 saat mesafede ve İzmit yönünde Tavşanlı Köyü çıkışında başlıyor. Trekking tutkunları tarafından sıklıkla tercih edilen milli parkta, doğa yürüyüşü parkuru 10 kilometre uzunluğunda.

 

ballikayalar-tabiat-parki.webp

 

Toplam 4 saatte tamamlayabileceğiniz parkurda doğa sporlarını sevenler için doğal aktivite alanları da bulunuyor. Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda, yaz aylarında yüzebileceğiniz bir gölet de yer alıyor. Bunun yanı sıra kaya tırmanışçılarının antremanlarını yaptığı kireç taşı kayaçlar da popüler olan alanlardan biri olarak kabul ediliyor.

Kaçkar Dağları Trekking


Yaklaşık olarak 4 bin kilometre yüksekliğe sahip Kaçkar Dağları trekking parkuru, Karadeniz’in yeşil yaylalarında muhteşem bir yürüyüş deneyimi için en ideal rotalar arasında yer alıyor. Rize Çamlıhemşin’den başlayan Kaçkar Dağları Trekking, nefes kesen yaylaları, şelaleleri ve buzul gölleriyle seyir keyfi yaşatıyor.

 

kackar-daglari.webp

 

Zorluk düzeyi orta-kolay olan Kaçkar Dağları trekking parkuru, toprak patikalardan ve traktör yollarından oluşuyor. Bu nedenle yürüyüşünüz oldukça kolay geçiyor. Yürüyüş sırasında çok sayıda temiz su kaynağına denk gelebilir, yiyecek içecek temin edebilirsiniz.

Sülüklü Göl Trekking


İstanbul’dan yaklaşık saat uzaklıkta bulunan Sülüklü Göl Trekking Parkuru, Bolu’nun Mudurnu ilçesine yakın konumlanıyor. 300 yıllık bir geçmişi bulunan doğal set gölü 1.200 metre yüksekliğe sahip. 9 kilometre uzunluğundaki parkurda öncelikle bir patika yokuş tırmanacak, sonunda ise aynı yokuşu inerek yürüyüşünüzü tamamlayacak, eşsiz manzaranın tadını çıkaracaksınız.

 

suluklu-gol.webp

 

Macahel Yaylası Trekking


UNESCO korumasındaki ilk biyosfer rezerv alanı olarak bilinen Macahel Yaylası, Artvin Borçka’dan başlayarak Gürcistan’a kadar uzanan bir yayla. Yabani hayvanları ve zengin bitki örtüsüyle yolu düşen herkesi büyüleyen yayla, trekking tutkunları tarafından da sıklıkla tercih edilen rotalar arasında yer alıyor.

Sisli zirveleri, endemik bitkileri ve muhteşem manzarasıyla eşsiz güzelliklerden biri olan Macahel Yaylası’nda trekking yapmak isterseniz, en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar ayları. Yaylayı yakından görmek ve tertemiz havayı solumak isterseniz; Artvin uçak bileti, Artvin otobüs bileti ve Artvin otelleri için Bilet Dükkanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

25 Mart 2024 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar