İstanbul'un Meşhur 15 Yemeği

İstanbul’un en meşhur yemekleri, hiç şüphesiz ki sokak lezzetleridir. Hemen her semtin kendine ait kültürel birikimiyle oluşagelmiş, İstanbul’u İstanbul yapan özellikler arasına girmiş olan bu lezzetler, Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyada bilinip sevilir. Biz de Bilet Dükkanı Ailesi olarak sizler için Bununla beraber biz de İstanbul’un meşhur 15 yemeğini listeledik.

10 Temmuz 2023 5dk okuma

İstanbul, dünyanın en güzel şehri olarak nitelendirilir. Belki klasik bir söylem olacak ama dünya üzerinde iki kıtanın bu denli birbirine yaklaştığı ve aynı anda iki kıtada birden bulunan başka şehir yoktur. Belki de onu bu denli güzel yapan da budur.
Boğazı, tarihi, mimarisi, kültürü, yemekleri ve sosyo-kültürel özellikleriyle Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık, kültürel açıdansa en zengin şehri olan İstanbul, kendine has lezzetleriyle de bir hayli meşhurdur.

İstanbul'u keşfetmek için hemen uçak bileti rezervasyonunuzu yaptırın.

İstanbul’un en meşhur yemekleri, hiç şüphesiz ki sokak lezzetleridir. Hemen her semtin kendine ait kültürel birikimiyle oluşagelmiş, İstanbul’u İstanbul yapan özellikler arasına girmiş olan bu lezzetler, Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyada bilinip sevilir. Biz de Bilet Dükkanı Ailesi olarak sizler için Bununla beraber biz de İstanbul’un meşhur 15 yemeğini listeledik.

En Meşhur İstanbul Lezzetleri

  1. Sultanahmet Köftesi

    İstanbul’un meşhur yemekleri denince akla ilk gelen lezzet hiç kuşkusuz Sultanahmet köftesidir. Biraz önce de bahsettiğimiz üzere bu şehrin lezzetleri, genellikle semtleri ile hemhal haldedir. Sultanahmet Meydanı’nda bulunan tarihi restoran ise bu köftenin esas denenmesi gereken yeridir.

  2. Balık-Ekmek

    Hem sokak lezzeti hem de İstanbul’un ikonik yiyeceklerinden biri. Hızlı yemek (fast food) restoranları henüz açılmadığı dönemlerden günümüze ve öyle görünüyor ki geleceğe de uzanan bir yolculuk aslında balık-ekmek… Eminönü semti ile özdeşleşen bu lezzet, francala ekmeğin arasına tazecik tutulmuş ve temizlenip pişirilmiş uskumru ile yeşilliklerin konulmasıyla oluşuyor. Tabii soğanı da unutmamak lazım.

  3. Islak Hamburger

    Islak hamburger, İstanbulluların vazgeçilmezi, İstanbul’a gelip de ilk kez karşılaşanların ise öncesinde garipsediği ancak sonrasında müdavimi olduğu lezzettir. İstanbul’un en meşhur yemekleri listesinde üst sıralarda yer alan ıslak hamburgerin mutlaka denenmesi gereken yer ise Taksim Meydanı’ndaki büfelerdir.

  4. Kuru Fasulye

    Süleymaniye semtinin ikonik lezzeti olan kuru fasulye, Mimar Sinan’ın asırlar öncesinden günümüze ulaşan muhteşem eseri Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olarak inşa ettiği dükkanlarda yenir.

  5. Sarıyer Böreği

    İstanbul’un en meşhur yemekleri arasında pek tabii Sarıyer böreği de yer alır. Özelliği ise içerisinde kıymayla birlikte kuş üzümü de barındırmasıdır.

  6. Kanlıca Yoğurdu

    Kanlıca yoğurdu 100 yıldan fazladır İstanbul’un en meşhur yemekleri arasında, fazlasıyla ikonikleşmiş bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Semti ile özdeşleşen bu lezzet için şehirlerarası seyahat edenler dahi bulunur. Özelliği ise diğer yoğurtlara nazaran üzerine pudra şeker dökülerek yenmesidir.

  7. Kumpir

    Size İstanbul’un en meşhur yemekleri dendiği takdirde bu lezzetlerin semtler ile özdeşleştiğinden bahsetmiştik. İşte buna en güzel örneklerden biri de kumpirdir. Ortaköy semtinin ikonik lezzeti olan kumpir; közlenmiş patatesin tereyağı ve kaşarla buluşmasının ardından zeytin, kısır, mısır, turşu ve daha pek çok arzuya göre belirlenen yiyecekle bir araya gelmesinden oluşur. Özellikle belirtelim ki en güzel hali henüz buharı üzerinde tüterkendir.

  8. Karaköy Simidi

    Karaköy simidi, taş fırında yapılan ve nam salan bir sokak lezzetidir. Çıtır mı çıtır Karaköy simidinin taze bir bardak çay ya da ayran ile tüketilmesi, onu en lezzetli haline çevirir.

  9. Midye Dolma

    İstanbul’un en meşhur yemekleri demek esasında bu şehrin sokak lezzetleri demektir. Yıllardan bu yana İstanbul’un bir numaralı sokak lezzeti ise şüphesiz ki midye dolma yiyeceğidir. Naçizane tavsiyemiz ise İstiklal Caddesi Balık Pazarı mevkiinde yahut Beşiktaş’tan Ortaköy’e doğru giden Çırağan Caddesi’nde denenmesidir.

  10. Uykuluk

    Sakatat ve İstanbul’u buluştuğu en leziz noktalardan biri olan uykuluk, Sütlüce semtinin meşhur lezzetidir. Peki neden? Hemen açıklayalım.
    Sütlüce Mezbahanesi, 1985 yılına kadar İstanbul’un en büyük kesimhanesidir. Kesimler, bugün Haliç Kongre Merkezi olarak kullanılan binada yapılır. Kesim sonrası ise sakatatların ivedilikle pişirilmesi gerekir çünkü hayvanın en kolay bakteri üretiminin olduğu yerler buralardır. Uykuluklar da yeni kesim yapılan hayvanlardan çıkartıldığı gibi temizlenerek Sütlüce’de pişirilip servis edilmeye başlar. Böylelikle Sütlüce semti, taze ve lezzetti uykuluğun merkezi olarak anılmaya başlar.

  11. İstanbul Pilavı / Bademli Pilav

    İstanbul’un meşhur lezzetleri denince akla gelen lezzetlerden bir diğeri de tarihi Osmanlı mutfağına kadar uzanan İstanbul pilavıdır. Bademli pilav olarak da adlandırılan bu yemek, İstanbul’un en köklü lezzetleri arasındadır. Çıtır çıtır bademi ve zerdeçaldan adlığı altın rengi ile müthiş bir lezzet olan İstanbul pilavı, bu şehirde kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

  12. Beyoğlu Çikolatası

    Henüz Belçika çikolatası kadar nam salamamış olsa da Beyoğlu çikolatası da İstanbul’un en meşhur tatlıları arasında yer alır. Öte yandan içerisindeki bol ve bütün halindeki kuruyemişi ile adeta damak çatlatır.

  13. Profiterol

    Çoğu kişi profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu düşünse de bu lezzet İstanbul’a özgüdür. İstanbul’un en meşhur yemekleri, daha doğrusu tatlıları arasında yer alır. En güzel hali, onun keşfedildiği yer olan Taksim’dedir.

  14. Kokoreç

    İstanbul denince akla ilk gelen lezzetlerden olan kokoreç, esasında bir sakatattır. Şehrin hemen her noktasında bulunan İstanbul kokoreci, bol domates ve baharat ile servis edilir. Tabi ki İstanbul’un en meşhur yemekleri arasında gösterilir.

  15. Tavuklu Pilav

    İstanbul’un en meşhur yemekleri kategorisinde mutlaka yerini alması gereken lezzetlerden biri de tavuklu pilavdır. Aslında bir sokak lezzeti olan ve Unkapanı semti ile özdeşleşen bu yemek, en leziz haline tombik biber turşusu ve ayran ile dönüşür.

İstanbul’un meşhur 15 yemeğini ve pek çoğu ile özdeşleşmiş olan semtlerini işlediğimiz yazımızın burada sonuna geliyoruz. Pek tabii İstanbul lezzetleri yalnızca 15 yemek ile sınırlı değildir. Midye tava, kestane kebap, közlenmiş ya da haşlanmış mısır, boza ve Bebek’in meşhur badem ezmesi de yine İstanbul meşhur yiyecekleri arasında sayılabilir.

Dünyanın en önemli kozmopolit şehirlerinden biri olan İstanbul’da birbirinden farklı, her damak tadına uyacak özel lezzetler bulabileceğinizi belirtmek isteriz. Şimdiden afiyetler olsun. İstanbul'da deneyebileceğiniz diğer yemekler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, "Eminönü'nde Ne Yenir?" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra büyükşehirlerde deneyebileceğiniz lezzetleri öğrenmek için "Başkent Ankara'da Ne Yenir?" ve "Ege'nin İncisi İzmir'de Ne Yenir?" yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

10 Temmuz 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar