Mısır'da Gezilecek Yer: Kahire ve Şarm el Şeyh

Mısır... Antik mezarların, arkeolojik hazinelerin, eşsiz çöl manzaralarının, muhteşem Nil Nehri'nin ve tabii ki Gize Piramitlerinin ülkesi. En öne çıkan şehirleri Şarm el Şeyh ve Kahire ile Mısır'ın keşfedilecek zengin bir tarihi ve keşfedilecek sayısız hazinesi var. 

7 Mart 2024 6dk okuma

İster uzun mezar ve tapınak listesini ziyaret etmek ister yerel halkla iç içe olmak istiyor olun, bu muhteşem ülkede maceraya atılmayı kaçırmak istemeyeceksiniz.

Dünya üzerindeki en kalıcı tarihi eserlerden bazılarına sahip karmaşık ama büyüleyici bir ülke olan Mısır, unutulmaz bir seyahat noktası olarak duruyor. Son zamanlarda kendi payına düşen kargaşayla uğraşmak zorunda kalsa da Kuzey Afrika ülkesi hala İzmir Mısır uçak bileti ile seyahat etmek için plan yapanların gözdesi olmaya devam ediyor. 

misir-piamitleri.webp

Aslında iki Mısır var dersek yanılmış olmayız. Bunlardan ilki hareketli Orta Çağ pazarları, burunsuz Sfenksler, nehir gezileri ve Agatha Christie dönemi egzotizmiyle Kahire ve Nil’i keşfedebileceğiniz Mısır'ıdır. İkincisi ve pek çok ziyaretçinin ayrılmaz bir parçası olan modern tatil yerlerinin güneş arayanlara ve tüplü dalgıçlara hitap ettiği Kızıldeniz'li Mısır'dır. Şarm El Şeyh, birinci sınıf dalışları, lüks otelleri ve çöl maceralarıyla bunların en bilinenidir.

Ülkenin antik hazinelerinin çoğu firavunlar zamanında inşa edilmiş. Giza Piramitleri (Dünyanın Yedi Antik Harikasından hayatta kalan tek yapı), Luksor ve Karnak'ın nilüfer sütunlu tapınakları, Krallar Vadisi, Asvan ve Abu Simbel tapınakları… Nil Nehri boyunca uzanan bu anıtlar yüzyıllardır ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. İnsanlık tarihinin en efsanevi dönemlerinden birinin kalıcı mirasını temsil ediyorlar.

Elbette ülkeyi en iyi şekilde, ne kadar muhteşem olursa olsun, büyük anıtları veya mercan resifleriyle değil, insanları aracılığıyla anlayabiliriz. Kahire'nin antik Han el-Halili pazarında pazarlık yapmak, çay içmek, yerli biriyle uzun bir sohbete dalmak ülkeyi daha da sevmenizi sağlayacaktır. 

Mısır Hakkında


Mısır, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da konumlanmış tarihi ve kültürel açıdan zengin bir ülkedir. Nil Nehri'nin sakin sularıyla sulanan toprakları, antik piramitleri ve rengarenk pazarlarıyla Mısır, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunar. Kahire'nin gürültülü sokakları, egzotik kokuları ve kalabalık pazarlarıyla başlayan Mısır macerası, tarih kokan Luxor'un muhteşem tapınaklarına doğru devam eder. Bu antik kent, Firavunların ayak izlerini günümüze taşıyan büyüleyici anıtlarla doludur. Nil Nehri boyunca yol alan bir gezi, Mısır'ın doğal güzelliklerini keşfetmek için mükemmel bir fırsattır. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı sahneler, canlı su yaşamıyla bütünleşirken, çöl manzaraları ve olağanüstü güneş batışları göz kamaştırıcıdır.

misir-gezisi.webp

Ülke, Romalıların piramitlere hayranlık duymak ve Nil'de gezinmek için gelmesinden bu yana turistlerin ilgisini çekiyor. Onları 2000 yıl önce Akdeniz'e çeken yerler, bugün hala herhangi bir seyahat programında üst sıralarda yer alıyor. İlk Mısırlıların olağanüstü başarıları şüphesiz yıldızlardır. Krallar Vadisi'ndeki tapınak kompleksleri ve Giza piramitleri her gezgini hayrete düşürecek. Nil yolculukları her zamanki gibi atmosferik ve kaçırılmayacak bir deneyim. Nil vadisindeki bir bahçeden elde edilen en lezzetli meyveleri yerken, hurma ağaçları korusunda dolaşırken, yerel bir kafede nargile içmeye davet edilmek ve Nil Nehri üzerinde güneşin batışını izlerken ezan dinlemek… 

Mısır, tarihin derinliklerine yolculuk yapmak isteyenler için tam anlamıyla bir cennettir. Beyaz Çöl Ulusal Parkı, Siwa Vahası, Ebu Simbel, Giza Piramitleri, Kaleler Şehri İslami Kahire, Mısır Müzesi, Krallar Vadisi, Kraliçe Nefertari'nin Mezarı, Tutankhamun'un Mezarı, Hatşepsut Tapınağı, Luksor Tapınağı, Karnak Tapınağı, Ramses III'ün Morg Tapınağı, Nil Nehri, Kom Ombo Tapınağı, Kırmızı Piramit, Şarm El-Şeyh, Ras Muhammed Milli Parkı, Hurgada, El Gouna, Aziz Catherine Manastırı, Sina Dağı, İskenderiye Mısır’a gittiğinizde görmeniz gereken yerler arasında yer alır. 

Mısır Şarm el Şeyh Gezilecek Yerler


Sina yarımadasının güney ucunda yer alan şehir, mükemmel plajlar, mercan resifleri, canlı gece hayatı ve önemli bir turistik destinasyonla ilgili her şeyi sunar. Çöl ziyareti şiddetle tavsiye edilir. İç kısımdaki engebeli, kırmızı kayalık dağlara ve çorak çöllere çok sayıda gezi yapılabilir. Saint Catherine Manastırı ve Sina Dağı, arabayla sadece üç saatlik uzaklıktaki diğer popüler yerlerdir. Dağa yürüyerek ya da deveyle tırmanmak çoğu ziyaretçinin gerçekleştirdiği bir aktivitedir. Bunun yanında Mısır'a Tatile Giderken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Detay yazımızı okuyarak tatilinizi en rahat şekilde planlayabilirsiniz.

sarm-el-seyh.webp

Şarm el Şeyh'te Öne Çıkanlar

  1. Renkli Kanyon
  2. Ras Muhammed Milli Parkı
  3. Çölde deve gezileri
  4. Kaplumbağa Körfezi tekne turu
  5. Ras Um Sidd'de dalış
  6. Eski Şehir


Mısır Kahire Gezilecek Yerler


Mısır uçak bileti alan herkesin öncelikli tercih olan Kahire, gezilecek yerler açısından son derece zengindir. İşte Mısır Kahire'de gezilecek yerler: 

Asılı Kilise


Mısır’ın başkenti Kahire’de yer alan tarihi Asılı Kilise (El-Kenise el-Muallaka), geçen yüzlerce yıla meydan okuyarak günümüze dek ayakta kalmayı başaran sayılı tarihi yapılar arasında yer alıyor. 4’üncü yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği tahmin edilen tarihi kilise, Roma İmparatorluğu döneminden kalma Babylon Kalesi'ne ait iki kulenin üstünde yapıldığı için “Asılı Kilise” adıyla anılıyor. 

asili-kilise.webp

Amr bin As Cami


Kahire’nin eski Mısır bölgesinde yer alan Fustat'ta Amr bin As Camisi yakınlarındaki kilise, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği tarihi ve turistik yerler arasında bulunuyor.

Kıpti Müzesi


Mısır’ın İslamiyet öncesi ilk yerli halkı kabul edilen Kıptilerin Hıristiyanlığa mensup olanları tarafından inşa edilen görkemli Kıpti Müzesi, bünyesindeki 20 bin parça eserle bölge tarihine ışık tutuyor. Marcus Simaika Paşa tarafından inşa ettirilen ve 1910'da hizmete açılan müze, Roma İmparatorluğunun ülkede hüküm sürdüğü dönemden kalma tarihi Babil Kalesi surları içinde yer alıyor.

Giza Platosu ve Mısır Piramitleri


Kahire'nin hemen dışında bulunan Giza Platosu, dünyanın en ünlü antik yapısı olan piramitlere ev sahipliği yapar. Keops, Keferen ve Mikerinos Piramitleri ile Sfenks, ziyaretçiler için etkileyici bir manzara sunar. 

giza-piramitleri.webp

Mısır Müzesi


Mısır Müzesi, antik Mısır medeniyetine ait binlerce eseri barındırır. Mumyalar, firavun hazineleri, heykeller ve diğer antik eserler, ziyaretçilere tarihi bir yolculuk imkanı sunar. 

kahire-muzesi.webp

Kahire Kalesi


Kahire Kalesi olarak da bilinen Salah El-Din Kalesi, 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Kaleden şehri ve Nil Nehri'ni panoramik olarak görebilirsiniz. 

Tulun Camii


9. yüzyılda inşa edilen İbn Tulun Camii, Mısır'ın en eski ve en büyük camilerinden biridir. Mimari güzelliği ve tarihi önemiyle ziyaret edilmeye değer bir yerdir. 

tulun-camii.webp

El-Muizz Caddesi


El-Muizz Caddesi, İslam mimarisi ve eserleri açısından zengin bir bölgedir. Bu tarihi caddenin üzerinde birçok tarihi cami, medrese, çarşı ve eski evler bulunmaktadır. 

Han El-Halili


Şehrin en eski çarşılarından biri olan Han El-Halili, renkli dükkanları, pazarları ve esnafıyla ziyaretçilere alışveriş ve kültürel bir deneyim sunar.

En Lezzetli Mısır Yemekleri


Mısır mutfağı, Afrika, Orta Doğu ve Akdeniz mutfağının en iyi geleneklerinin çoğunu bir araya getirir ve hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Sebzeler, etler, aromatik otlar ve baharatlar bir araya getirilerek renkli ve lezzetli yemekler yaratılıyor. İşte Mısır’a seyahat edenlerin deneyimlemesi gereken o lezzetlerden başlıcaları…

  • Koshari
  • Ful Medames
  • Molokhia
  • Ta'meya
  • Mahshi
  • Shawarma
  • Umm Ali
  • Basbousa
7 Mart 2024 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar