Salda Gölü Özellikleri Ve Merak Edilenler

Dünya üzerinde binlerce göl bulunmaktadır. Ancak bazıları olağanüstü, farklı ve benzersizdir. Bunlardan birinin olağanüstü turkuaz rengi, son derece saf suyu ve garip beyaz bir sahili var! Bu, dünyadaki “normal” göllerde görülemeyen bir şey. Burası Burdur’daki Salda Gölü. Birisi bunun "Dünya üzerinde Mars'a en yakın nokta" olduğunu söyledi! Bu ne anlama geliyor? Hadi oraya gidip görelim.

11 Mart 2024 4dk okuma

Türkiye'deki Salda Gölü ile Mars birbirinden dünyalar kadar farklı gibi görünebilir, ancak NASA bilim insanları aynı fikirde değil. Salda Gölü'nün, bir zamanlar göl olan Mars'taki Jezero Krateri gibi mineral ve kaya oluşumlarına sahip, Dünya'da bilinen tek göl olduğu ortaya çıktı. Salda Gölü'nü inceleyerek Mars'ın geçmişine dair bazı ipuçları elde edebilir, hatta belki eski yaşamın kanıtlarını bile bulabiliriz. Bizce bu gezegenimiz ile Kızıl Gezegen arasında oldukça güzel bir bağlantı.

Bu yazımızda Salda Gölü’nün eşsiz güzelliğini, buraya yapacağınız ziyaretinizde nerelerde konaklayabileceğinizi, hangi aktiviteleri yapabileceğinizi sizlere anlattı. Yolculuğunuzu planlamak için Bilet Dükkanı sitemizi ziyaret edebilir ve Türkiye’nin Maldivlerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Burdur uçak bileti ya da Burdur otobüs bileti ile gerçekleştireceğiniz Salda Gölü seyahat öncesi Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, Burdur otelleri ve Burdur araç kiralama hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

 

salda-golu.webp

 

Salda Gölü Hakkında


Salda Gölü, Burdur ilinin Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yeşilovay'a uzaklığı yaklaşık 5 km'dir. Haritaya baktığınızda Salda Gölü'nün konumu Burdur-Denizli-Antalya üçgeninin ortasında bir yerdedir. İlçe merkezine ise 4 km uzaklıkta bulunur. Kayalık araziler ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili Salda Gölü kapalı bir havzaya sahiptir. Beyaz kumu ve turkuaz rengi sularıyla Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılır. 

Kışın donabilir ancak yazın oldukça serindir, bölgedeki serin dağ iklimine rağmen yüzmek için idealdir. Bilim insanları, sonra da yöre halkı Salda Gölü'nün “Dünya üzerinde Mars'a en yakın yer” olduğunu söylüyor. Hala çok az turistin olduğu, alışılmışın dışında bir destinasyondur. 

Salda Gölü, aynı zamanda Apollo astronotlarına antrenman yapmak amacıyla gittikleri yer olarak da bilinmektedir. Göl çevresinde konaklama tesisleri bulunmakta olup, doğal ve sakin bir tatil geçirmek isteyen ziyaretçiler için harika bir seçenek sunmaktadır. 
Gerçeküstü manzarası ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini etkileyen bu göl, çevresindeki beyaz kum plajlarıyla da benzersiz atmosferini kartpostallık görüntülerle birleştirir.

 

salda-golu-hakkinda-merak-edilenler.webp

 

Salda Gölü Otelleri


Salda Gölü farklı yapısı ve muhteşem doğal güzelliğiyle son yılların parlayan tatil ve gezi destinasyonu haline geldi. Türkiye'nin en derin, en berrak ve temiz gölü olmasının yanı sıra tektonik açıdan en krater göllerinden biri olması da onu ziyaretçiler için farklı kılmaktadır. Salda gölü gezinizde bütçe dostu, güvenilir ve konforlu bir konaklama deneyimi için Bilet Dükkanı Sitemizi ziyaret ederek en iyi Salda Otelleri seçeneklerini karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz. Sizin için linki de buraya bırakıyoruz.

Hemen Burdur uçak bileti, otobüs bileti, Salda otelleri ve araç kiralama rezervasyonunuzu yaptırın.

 

Salda Gölü Neden Önemli


Salda Gölü’nün önemini Salda’nın özelliklerini öğrendiğimiz takdirde anlamlı olacaktır. İşte Salda Gölü’nü bu kadar önemli kılan o özellikler…

  • Salda Gölü'nün çevresi 44 km'dir.
  • Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Salda’nın derinliği 185 metreye kadar ulaşmaktadır. Bazı kaynaklarda Salda Gölü'nün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğu belirtiliyor.
  • Salda Gölü, dünyada Mars gezegeninin özelliklerini taşıyan iki yerden biridir. Bir diğeri Kanada'nın kuzeyinde yer almaktadır. Bunun nedeni Salda Gölü kıyısındaki beyaz kil benzeri toprağın Mars'ta da mevcut olmasıdır.
  • Gölde suların çekilmesiyle görülmeye başlayan 7 adet beyaz ada bulunuyor.
  • Burası Türkiye'nin dünyanın en temiz beşinci gölüdür.

 

burdur-salda-golu.webp

 

  • Salda Gölü'nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Göl ve kıyı şeridi 1. Derece Doğal Sit statüsündedir. Yani gelişmeye açık değildir! 
  • Salda Gölü'nün kumu beyazdır ve Maldivler'i anımsatır. Magnezyum kuma beyaz rengini veren mineraldir. Hatta gölde uzun süre bir şey kaldığında geriye kalan beyaza dönüyor. Bu da gölün halen manyezit ürettiğini kanıtlıyor.
  • Salda Gölü ve çevresindeki karaçam ormanları bu bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türlerini barındırmaktadır. Gölde 3 adet endemik tatlı su balığı ve göl çevresinde yaban domuzu, tilki, kaplumbağa gibi canlılar bulunmaktadır. Sığır kuyruğu bitkisinin iki türü yalnızca Salda'nın güney kıyısında yetişiyor.
  • Salda Gölü tektonik bir krater gölü olduğundan suyunda bol miktarda soda ve magnezyum bulunmaktadır. Bu mineraller cildi çok iyi temizler.

Salda Gölü'nde Yapılacak Aktiviteler


Salda Gölü, Türkiye'nin doğal güzelliklerle bezenmiş bir hediyesi olarak ziyaretçilerini berrak turkuaz sularıyla büyülemektedir. Göz alıcı manzarasıyla dikkat çeken bu doğal krater gölü, ziyaretçilerine birçok etkinlik seçeneği sunmaktadır.

Salda Gölü'nde yapılacak aktiviteler arasında herkesin keyif alacağı seçenekler bulunmaktadır. Berrak suya girebilir, yüzmekten keyif alabilirsiniz. Beyaz kum plajlarında güneşlenerek dinlenebilir veya göl çevresindeki muhteşem manzarayı fotoğraflayabilirsiniz. Aynı zamanda doğa yürüyüşleri yaparak gölün çevresindeki doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.

 

salda-golu-özellikleri.webp

 

Burası, kamp yapmak isteyenler için uygun alanlar sunar ve piknik yapmak isteyenler için mükemmel bir atmosfere sahiptir. Tekne turlarıyla gölün berrak sularında gezinti yapabilir veya kuş gözlemi yaparak doğanın içinde huzurlu bir zaman geçirebilirsiniz.

Doğal güzellikleri ve huzur veren atmosferiyle Salda Gölü, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunmaktadır. Yemyeşil doğa ile mavinin birleştiği bu eşsiz gölde, hem bedensel hem ruhsal olarak dinlenip keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

11 Mart 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar