Sivas’ta Gezilecek Yerler

Osmanlı’nın en önemli ticaret noktalarından biri, ama biz adını asıl Milli Mücadele yıllarında gösterdiği özveriden biliyoruz. İç Anadolu’nun en güzel illerinden biri olan, Kangal köpeğiyle ünlü Sivas’a gidiyoruz! Hanları, camileri, sıcakkanlı insanları ve birbirinden leziz yemekleriyle tanınan Sivas hakkında daha detaylı bir içerik hazırlamaya karar verdik. 

29 Ocak 2024 4dk okuma

Konya’dan sonra Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip ili Sivas’ın tarihi Hititler ve Frigyalılara kadar uzanıyor. Pers İmparatorluğu’ndan sonra Büyük İskender’in bir süreliğine ele geçirdiği şehir daha sonra Selevkos İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiş. İslam ordularının Anadolu'yu fethetmesiyle Müslümanlığı kabul eden Sivas daha sonra Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar, İpek Yolu üzerinde bulunmasıyla da bölgenin ticaret merkezi haline gelmiş.

Sivas’ta gezilecek yerler hangileridir diye soruyorsan cevapları bu yazıda bulacaksın. Hemen Bilet Dükkanı’ndan Sivas uçak bileti alabilir ve en güzel Sivas otellerinde konaklayabilirsin!

Sivas’ta Gezilecek 5 Yer


Doğal güzelliklerinden tarihi zenginliğine, bu şehirde öncelikli olarak gezilmesi gereken yerleri senin için hazırladık:

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası


Türkiye’nin farklı illeri hakkında seyahat yazıları okumaya alışkınsan, neredeyse her şehrimizde bir Ulu Cami olduğunu da biliyor olmalısın. Ama Divriği’nin yeri gerçekten bir başka. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Mengücekli Beyliği’nin beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılan caminin hemen yanına, hastane anlamına gelen bir darüşşifa da yaptırılmış. 

Peki Divriği’deki bu kompleksin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den giren ilk yapı olduğunu biliyor muydun? 39 yıl önce listeye girmeyi başarmış Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası neredeyse 1000 yıllık bir tarihe sahip. Burayı bu kadar özel kılan şeylerden biri de, sayısız her taşın üzerindeki motifin birbirinden farklı olması. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde buradan “Methinde diller kısır, kalem kırıktır.” diye bahsedilmiş.

Gökpınar Gölü


Berrak görüntüsüyle suyu bir gölden çok denizi andıran Gökpınar Gölü adını gökyüzünün mavi renginden almış. Masmavi gölün derinliği bazı noktalarda 15 – 20 metreyi buluyor, ama buralarda bile dibi görülüyor, öyle temiz bir yer! Buraya dair rivayetlerden en popüleri ise şöyle: bugün gölün bulunduğu nokta eskiden boş bir toprak parçasıydı ve burada köyün çobanı koyunları otlattığı esnada bir ağacın altında uyuyakalmış. Rüyasında çobanın koyunlarıyla birlikte araziden çabucak gitmesi söylenmiş. Çoban uyanıp koyunlarını da alarak hızlıca oradan uzaklaşmış, ardına baktığında az önce bulundukları yerin gerçekten su dolu bir alana dönüştüğünü görmüş.

gokpinar-golu.webp

Sivas Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi


Şehrin kalbindeki bina 1919 yılında Atatürk ve heyetinin meşhur Sivas Kongresi’ni yaptığı yer. Osmanlı Devleti’nin Anadolu’daki son mimari örneklerinden olan binada Milli Mücadele dönemine ait eserler dışında Anadolu Selçuklu Devleti başta olmak üzere diğer Türk devletleriyle ilgili eser ve kalıntılar da sergileniyor.

sivas-muze.webp

Eğri Köprü


Neredeyse 1000 yıllık bir tarihe sahip olan Eğri Köprü alışılmış tarihi köprülerin aksine, en yüksek noktasına ulaşıldıktan sonra sola doğru kıvrılıyor. Köprüde güneşe veda etmek ise günün en huzurlu ve romantik anı! Kızılırmak üzerine kurulmuş en güzel köprülerden biri olan Eğri Köprü nehirden 5 metre yükseklikte yer alıyor ve 180 metre uzunluğunda.

Çifte Minareli Medrese


1272 yılında inşaatı tamamlanan medreseyi Anadolu’daki diğer örneklerinden farklı kılan, Anadolu’nun en yüksek taç kapısına sahip olması. Kapının üzerindeki iki minarenin üzeri kırmızı tuğla, gövdesi ise ince işlemeli süslere sahip.

divriği-cami.webp

Sivas’ın Eğlence Yerleri


Anadolu şehirlerimizde eğlence hayatı yeni yeni canlanmaya başlıyor. Sivas da bunlardan biri. Pek çok öğrencinin üniversite okumaya geldiği Sivas’ta pekçok kafe açılmaya başlandı. Atatürk caddesi ve istasyon caddesi en önemli ve popüler iki cadde. Hem gündüz hem de akşam saatlerinde hareketli olan caddelerde pek çok kafe ve bar var. Canlı müzik tercih edenler için Heybeli Bar, Aksu Cafe ve Captan Crown Bar en meşhur mekanlardan.

Çocuklarla eğlenceli aktivite arayanlar ise Metropol Spor Kompleksi’nde aqua park günü geçirebilir! Avm’ye de uğrayalım dersen Primemall Sivas’a gidebilirsin.

Sivas’a Yakın Gezilecek Yerler


Sivas öyle geniş topraklara sahip bir şehir ki, Karadeniz’den de komşusu var, Güneydoğu Anadolu’dan da. Biz de Sivas’a yakın gezilecek yerleri bu başlık altında topladık. Bilet Dükkanı’ndan Sivas araç kiralama rezervasyonu yaparak yakın şehirlere rahat bir şekilde gidebilirsin.
Tokat: Farklı medeniyet ve imparatorlukların yaşadığı şehrin isminin hikayesi son derece ilginç: Selçuklu Devleti ordusu Bizans askerlerini tokatlayarak yenmiş ve şehre egemen olmuş. Tokat Kalesi, Selemen Yaylası ve Reşadiye Kaplıcaları şehirde görülmesi gereken yerler arasında. Sivas’tan Tokat’a bir buçuk saatte gidebilirsin.

Sivas’ta Yapılacak Aktiviteler

  • Şehir merkezinde yemek turuna çık
  • Kış aylarında Yıldız Dağı’nda kayak merkezine git
  • Şehrin kalbi Taşhan’da alışverişe çık
  • Sivasspor Binicilik Tesisleri’nde at bin
  • Tödürge Gölü çevresinde yürüyüş yap
  • Sızır Şelalesi’nde kamp yap


Sivas’ta Ne Yenir?


Sivas uçak bileti ya da Sivas otobüs bileti olan herkesin bu lezzetleri tatmadan şehirden ayrılmaması gerektiğini düşünüyoruz. İşte lezzetine doyamayacağınız Sivas lezzetleri: 

  • Kesme Aşı
  • Mercimek Badı
  • Sirok
  • Baviko
  • Madımak Otu Yemeği
  • Sivas Köfte
  • Hingel Mantısı
  • Pezik Turşusu
  • Kalburabastı
29 Ocak 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar