Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapabileceğiniz 7 Yer

Yamaç paraşütünü Türkiye’de yapabileceğiniz onlarca yer olduğunu biliyor muydunuz? Bilet Dükkanı olarak Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz 7 yeri sizin için seçtik.

19 Eylül 2023 6dk okuma

Bu yazı, ekstrem sporlara ilgi duyanların için! Hava sporlarına ilgi duyanların birinci sırasında yer alan yamaç paraşütünü Türkiye’de yapabileceğiniz onlarca yer olduğunu biliyor muydunuz? Bilet Dükkanı olarak Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz 7 yeri sizin için seçtik. Birbirinden özel noktalardan oluşan bu yamaç paraşütü alanları hakkında bilgi vermeden önce, yalnızca bu spora hevesli ancak henüz hiç denememiş olanlar için öncesinde biraz yamaç paraşütü ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.

Yamaç Paraşütü Nedir?


Yamaç paraşütü, hava sporları arasında en sık tercih edilen spor türüdür. İlk olarak 1980’lerin başında bulunan bu spor, serbest paraşütler ile yamaçtan koşarak atlama ile yapılır. Sivil Havacılık Mevzuatı’nda çok hafif hava aracı statüsüne giren paraşütler ile yapılan bu spor, oldukça keyifli olduğu gibi bir o kadar da adrenalin doludur. Dünyaya uçakların küçücük camlarından değil, 360 derece kuşbakışı bakmaya olanak tanır.

yamac-parasutu.webp

Yamaç Paraşütü Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Yamaç paraşütü, oldukça adrenalin dolu bir ekstrem spor dalıdır. Bu nedenle, daha öncesinde yamaç paraşütü yapmamış olanlar başta olmak üzere herkesin dikkat etmesi gereken birden fazla nokta bulunur. 

Yamaç paraşütü yaparken, sorumluluk ve yetkinin tamamının pilota ait olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle yamaç paraşütünü ilk kez deneyimleyecek ya da bu konuda nispeten yeni olanların mutlaka bir profesyonel eğitmen ile yamaç paraşütü yapmaya dikkat etmesi gerekir. Öte yandan, bilinmelidir ki yamaç paraşütü yapmak için kask ve can yeleği takmak zorunludur. Ayrıca, pilotun uçuş esnasında ilk yardım çantası bulundurma zorunluluğuna da dikkat edilmelidir.

yamac-parasutu-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler.webp

Yamaç paraşütü yapmak için kadın ve erkeklerde değişmekle birlikte kilo sınırlamaları vardır. Ayrıca kronik birtakım rahatsızlıkları olanlar da yamaç paraşütü yapamazlar. Pek tabii alkollü atlayış yasaktır ve mutlaka ki hava durumunun elverişli olması birincil kuraldır. Yamaç paraşütü yaparken dikkat etmeniz gerekenleri sıralarken son olarak ekleyelim ki atlayış yapacakların tıpkı kilo sınırı olduğu gibi yaş sınırları da bulunur. 
Yamaç paraşütü yaparken nelere dikkat etmeniz gerekenlerden bahsettiğimize göre artık Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz 7 yerden bahsedebiliriz. İşte Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz 7 yer…

  • Fethiye / Muğla

    Yamaç paraşütü yapabileceğiniz 7 yer listemizin ilk sırasında, Türkiye’nin bu alanda en meşhur noktalarından biri olan Fethiye var. Yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada oldukça meşhur bir nokta olan Fethiye’deki Babadağ, dünyada yamaç paraşütü atlayışı için en sık tercih edilen yükseltilerden biridir. 

    1969 metre yüksekliğe sahip Babadağ’da yamaç paraşütü atlayışı yapmak için seçebileceğiniz dört farklı nokta bulunuyor. Bilet Dükkanı'nı ziyaret ederek avantajlı Fethiye uçak bileti fiyatlarını inceleyebilir, kampanyalarımızdan faydalanabilirsiniz.

fethiye-mugla.webp

  • Alanya / Antalya

    Türkiye’de en yoğun yamaç paraşütü yapılan yerlerden bir diğeri de Antalya’nın Alanya isimli ilçesidir. Bilhassa ilkbahar ve yaz mevsimlerinde oldukça yoğun ilgi gören Alanya, yamaç paraşütü için bir hayli uygun koşullara sahip olması nedeniyle de sıkça tercih edilir. Birden fazla kalkış pisti bulunan Alanya’daki yamaç paraşütü noktalarından en fazla tercih edileni isse 600 metrelik pisttir. Bu noktada yapılan yamaç paraşütleri, Alanya Kalesi manzarasına karşı yapılır. İnişler ise sahil boyunca devam etse de ekseriyetle Kleopatra Plajı’na yapılır. 

  • Kaş / Antalya

    Türkiye’de yamaç paraşütü yapılacak yerler listemizin üçüncü popüler noktası da yine Antalya’da bulunuyor. Kaş ilçesi de tıpkı Alanya gibi, Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen yerlerden biri oluyor. Öte yandan, Kaş’taki yamaç paraşütü pistini genellikle yerli turistlerin tercih ettiğini de belirtmek isteriz. 

    Kaş’taki yamaç paraşütü pistleri içinde en sık tercih edilen yer, ilçenin güney kısmında bulunan lokasyon oluyor. Yaklaşık 600 metre yükseklikte bulunan bu pistten yapılan yamaç paraşütü ile Antalya’nın en görkemli manzaralarından biri kuşbakışı olarak görülebiliyor.

kas-antalya.webp

  • Pamukkale / Denizli

    Türkiye’de yamaç paraşütü yapılacak yerlerin yalnızca Antalya ya da Muğla ile sınırlı olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz demektir. Denizli’nin Pamukkale ilçesi de yamaç paraşütü yapılmasına imkan tanıdığı gibi; mükemmel manzarasıyla adeta kendine hayran bırakıyor. 

    Denizli’de yamaç paraşütü yaparken, dünyaca ünlü Pamukkale Travertenleri, manzaranıza ihtişam katarken hem yüksekliğin vermiş olduğu heyecanı yaşıyor hem de unutulmaz bir deneyim yaşıyorsunuz.

    Pamukkale Travertenleri manzaralı yamaç paraşütü etkinliğiniz için pistler, Dinamit Tepesi’nde bulunuyor. Her biri 300 metrelik yükseklikte bulunan bu pistlerden kalkış yaptıktan sonra, yaklaşık 15 dakikalık muhteşem bir deneyim ile Hierapolis ve travertenlerin üzerinden uçtuktan sonra Pamukkale yakınlarına inişinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Yamaç paraşütü yapmak için Denizli'yi tercih ederseniz, avantajlı Denizli otelleri için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

  • Çatalca / İstanbul

    Okuyucularımızı oldukça şaşırtacağını düşündüğümüz bir diğer lokasyonla daha Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapabileceğiniz 7 Yer başlıklı yazımıza devam ediyoruz… Burasının sizi şaşırtacağına inanıyoruz zira İstanbul’un Çatalca ilçesinde de yamaç paraşütü yapılabileceğini biz de yeni öğrendik.

    Çatalca’nın Ormanlı isimli köyünde, Terkos Gölü, bir diğer adıyla Durugöl’ün batısında gerçekleşen yamaç paraşütü etkinliği ile siz de unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Alçak irtifa olarak geçen bu noktadaki paraşüt atlayışları, Karadeniz’in kıyısında gerçekleştirildiği için rüzgarın zenginliğinden faydalanarak yapılıyor. 100 metrelik yükseklikte bulunan bu pistten kalkış yaptıktan sonra, saatte 15 – 25 kilometre hıza kadar ulaşmak mümkün oluyor. Öte yandan, zengin rüzgar gücü ile oluşan dinamik kaldırma kuvveti ile saatler boyunca havada asılı kalmanız da mümkün oluyor. Bu sayede de 25 kilometrelik sahil boyunca gönlünüzce manzaranın tadını çıkarabiliyorsunuz.

yamac-parasutu-istanbul.webp

  • İstanbul şehir merkezine yaklaşık olarak 1,5 saatlik sürüş mesafesinde bulunan Çatalca’daki Ormanlı Köyü, Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar için en ideal yamaç paraşütü noktalarından biri. 
  • Uçmakdere / Tekirdağ

    Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapabileceğiniz 7 Yer başlıklı yazımızın sondan bir önceki durağı Tekirdağ’daki Uçmakdere’de bulunan pist alanı… Güney rüzgarlarının hakim olduğu bu noktadaki kalkışlar, tüm yamaç paraşütü pistlerinde olduğu üzere hava durumuna bağlı olarak yapılıyor. Ayrıca, yaklaşık olarak 15 – 20 dakika kadar havada kalınıyor. 
    Tekirdağ’ın batısında bulunan Uçmakdere pist alanı, Tekirdağ şehir merkezine yaklaşık 1,5 saatlik sürüş mesafesinde konumlanıyor. Öte yandan, Uçmakdere’de iki farklı yamaç paraşütü pisti bulunuyor. Bunlardan biri, 625 metre, diğeri ise 260 metrelik yükseklikte yer alıyor. 

  • Ayaş / Ankara

    Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz en popüler noktaları listelediğimiz yazımızın son noktasında, başkent Ankara’daki Ayaş bulunuyor. Ayaş ilçesindeki Kumludoruk mevkiinde yer alan bu yamaç paraşütü noktası, pek çok yamaç paraşütü mesafesinin kırıldığı nokta olarak da biliniyor. Türkiye’deki yamaç paraşütü sporu için oldukça önemli bir yere sahip olan Ayaş, Kumludoruk, 300 metre yükseklikte yer alan pisti ile maceraseverleri karşılıyor. Yaklaşık 10 dakika havada kalınan bu noktadan yamaç paraşütü ile atlandıktan sonra, rüzgarın elverişli olması halinde Konya ya da Karaman’a kadar mesafe katledilebiliyor. 

yamac-parasutu-ankara.webp

Ankara Ayaş'ı yamaç paraşütü yapmak için ziyaret edecekseniz, havalimanından Ayaş'a rahatlıkla ulaşabilmek için Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fırsatlarını kaçırmamak için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Listemizde yer alan yamaç paraşütü yapabileceğiniz 7 yer dışında şu noktaları da tercih edebilirsiniz:

  • Menekşe Tepesi / Adana
  • Talas / Kayseri
  • Kartepe / Kocaeli
  • Serdivan / Sakarya
  • Kemer / Antalya
  • Uzungöl / Trabzon
  • Ergan / Erzincan
  • Boztepe / Ordu

Yamaç paraşütü yapmak istediğiniz tatilinizi en avantajlı fiyatlara Bilet Dükkanı’ndan planlayabilirsiniz. Şimdiden adrenalin dolu bir tatil dileriz.

Bilet Dükkanı üzerinden, "Türkiye'de Rafting Yapılabilecek Yerler" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
 

19 Eylül 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar