Keşfetmen Gereken Türkiye Bisiklet Rotaları
“Anadolu ile Avrupa kıtalarında yer alan, toplam yüzölçümü 783 bin 562 kilometrekare olan Türkiye, üç tarafından denizlerle çevrili olduğundan yarımada olarak sınıflandırılır. “Eğitim – öğretim hayatını Türkiye’de geçirenlerin, Türkiye hakkında duyduğu ilk cümlelerden biri olan bu söz, yalnızca alan büyüklüğünü ya da coğrafi konumunu belirlemekle kalmayıp; bisiklet başta olmak üzere ülkenin sahil şeridi hakkında da bilgi verir. Toplamda 8 bin 483 kilometre uzunluğunda kıyı şeridi bulunan Türkiye, deniz manzaralı bisiklet yolları dışında dağ bisikleti turları ile de öne çıkan bir coğrafyadadır.
“Anadolu ile Avrupa kıtalarında yer alan, toplam yüzölçümü 783 bin 562 kilometrekare olan Türkiye, üç tarafından denizlerle çevrili olduğundan yarımada olarak sınıflandırılır. “Eğitim – öğretim hayatını Türkiye’de geçirenlerin, Türkiye hakkında duyduğu ilk cümlelerden biri olan bu söz, yalnızca alan büyüklüğünü ya da coğrafi konumunu belirlemekle kalmayıp; bisiklet başta olmak üzere ülkenin sahil şeridi hakkında da bilgi verir. Toplamda 8 bin 483 kilometre uzunluğunda kıyı şeridi bulunan Türkiye, deniz manzaralı bisiklet yolları dışında dağ bisikleti turları ile de öne çıkan bir coğrafyadadır.
Bilet Dükkanı olarak kesinlikle keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotaları listesini hazırlarken, en çok tercih edilen ve özel bisiklet turları düzenlenen yerleri özenle seçtik. Yazımız boyunca Türkiye’de bisiklet turu yapılacak yerler, Karadeniz bisiklet rotaları, dağ bisiklet turları ve Ege bisiklet turları hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Ancak öncesinde Türkiye’de bisiklet turu yapılacak yerleri tanıyacağız.
Türkiye’de Bisiklet Turu Yapılacak Yerler
783 bin 562 kilometrekarelik alana sahip olan Türkiye’de bisiklet turu yapılacak yerler, tahmin edilebileceğinden çok daha fazladır. Marmara, Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz de Türkiye’de bisiklet turu yapılacak yerler konusunda bir hayli zengindir. İşte Türkiye’de en fazla tercih edilen bisiklet turu rotaları…
İstanbul Adalar
En fazla ziyaretçisi İstanbul’dan olan Adalar, Marmara Bölgesi’nde bisiklet turu yapılacak yerler listesinin en fazla tercih edilenidir. Büyükada ve Heybeliada başta olmak üzere adaların limanlarında günlük kiralık bisikletler bulunur. Bu bisikletler ile hem bulunulan ada bir baştan diğer uca keşfedilebilir hem de mükemmel Marmara Denizi manzarası seyredilebilir.
Ilıca – Ildırı İzmir
Ilıca’dan başlamak yerine direkt Çeşme merkezden de başlanabilecek olan bu bisiklet rotası, Ege Bölgesi’nin en fazla tercih edilen rotalardan biridir.
Yaylabağ – Eymir Gölü
Ankara’da bisikletçilerin en çok sevdiği bisiklet rotasıdır. 13 kilometre olan parkur, yeni başlayanların da orta seviyede olanların da kolayca bitirebileceği bir güzergahtadır.
Yedigöller
Yalnızca Bolu’nun değil, tüm Türkiye’nin en güzel bisiklet parkurlarından biri olan Yedigöller çevresi, orta seviyedeki bisikletçiler için en ideal rotalardan biridir. Genellikle Bolu merkezden başlanan bu bisiklet rotasının uzunluğu 43,38 kilometredir.
Kaş – Çukurbağ Yarımadası – Bayındır – Akçagerme Plajı
Türkiye’nin en sevilen bisiklet parkurlarından biri olan bu rota, totalde 29 kilometre uzunluğundadır. Akdeniz Bölgesi’nin en meşhur bisiklet rotalarından biri olan Kaş – Çukurbağ Yarımadası – Bayındır – Akçagerme Plajı arası, bilhassa bahar aylarında en sevilen ve tercih edilen rotalardandır.
Bozburun – Marmaris
Yaklaşık 30 kilometrelik bir parkur olan Marmaris merkez ile Bozburun arası, doğanın içinde bisiklet sürmek isteyenler için ideal noktalardan birisi. Zorluk seviyesi orta derece olan bu rota, kesinlikle keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotalarından biri. Marmaris otelleri de sunduğu hizmetleri ile sıklıkla tercih ediliyor.
Kazımpaşa – Akmeşe – Sapanca Gölü
Totalde 84,5 kilometrelik bir rota olan bu bisiklet turu rotası, orta zorluktadır. Keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotalarından biri olan Kazımpaşa – Akmeşe – Sapanca Gölü bisiklet turu güzergahı, tek yönlüdür.
Kapıdağ Yarımadası
Balıkesir’in Erdek ilçesinde bulunan ve doğal güzelliği ile adeta dudak uçuklatan bu yarımadadır. Pedal çevirmeyi sevenlerin kesinlikle deneyimlemesi gereken bu rota, yarımadanın çevresini dolaşmakla tamamlanır. Totalde 118 kilometre uzunluğundaki rota, 9,5 saatte tamamlanabiliyor.
Köprülü Kanyon
Bisiklet sürmeye yeni başlayanlar ve başlangıç seviyesinde bir parkur arayanlar için en güzel rotalardan biri olan Köprülü Kanyon, kesinlikle keşfedilmesi gereken yerlerden biri. 11 kilometre uzunluğunda ve tamamı asfalt yol olan bu rota, pedal çevirmeye yeni başlayanların da gözdesi. Öte yandan Akdeniz Bölgesi’nde de en çok tercih edilen rotalardan bir tanesi.
Kaputaş – Kaş – Demre
Yeryüzünün en eşsiz manzaralarından birine sahip olan ve bisiklet sürmek isteyenlerin en sık tercih ettiği rotalar arasında bulunan Kaputaş – Kaş – Demre arası, 25 kilometre uzunluğunda ve orta seviye zorlukta.
Arsuz – Samandağ
Türkiye’nin en uzun bisiklet yolu Hatay’da bulunur. 26 kilometrelik bu bisiklet yolu, hem Hatay’ın hem de Akdeniz’in en güzel manzarasını seyrederek bisiklet sürmeye olanak tanır. Öte yandan, kolay seviyedeki bu bisiklet yolu, pedal çevirmeye sevenlerin en sık tercih ettiği noktalardan biridir.
İstanbul’da Bisiklet Turu Yapılacak Yerler
İstanbul’da bisiklet turu yapılacak yerler listesi oldukça uzun olmasa da öz bir listedir ve pedal çevirmeyi sevenler için pek çok farklı seviyede rota bulunur. Keşfetmen Gereken Türkiye Bisiklet Rotaları yazımızı hazırlarken İstanbul’daki bisiklet rotalarını eklemesek olmazdı. Bu nedenle yedi farklı bisiklet güzergahını sizin için seçtik. İlk olarak Haliç Sahili’nden bahsedeceğiz.
Haliç – Balat
İstanbul’un en çok tercih edilen beş bisiklet güzergahından biri olan Haliç – Balat arası, 17 kilometrelik bir güzergaha sahip. Tarihi Yarımada’dan başlayan parkur, Galata Köprüsü, Kasımpaşa ve Hasköy gibi noktalardan oluşuyor ve Halıcıoğl Köprüsü ile birleşerek bir nevi tarihi İstanbul turu atmanızı sağlıyor.
Sarıyer – Beşiktaş Sahil Yolu
İstanbul’un en popüler bisiklet rotalarından biri olan Beşiktaş – Sarıyer arası totalde 26 kilometre uzunluğunda ve kesinlikle keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotaları listesinde üst sıralarda yer alıyor. Sahil boyunca devam eden rota, özellikle yeni başlayanlar için zorluk seviyesi düşük olarak nitelendiriliyor.
Garipçe – Rumeli Feneri – Kilyos Hattı
Yaklaşık 12 kilometrelik güzergaha sahip olan ve Garipçe’den başlayarak önce Rumeli Feneri’ne ulaşan, ardındansa Kilyos hattı boyunca devam eden bu rota, düz bir güzergaha sahip olmadığından orta seviyede sayılıyor.
Belgrad Ormanı
Doğanın içinde ve yeşilin her tonunu bir arada barındıran rotada pedal çevirmek isteyenlerin İstanbul’daki ilk tercihi olan Belgrad Ormanı, 20 kilometrelik bir parkura sahip.
Anadolu Feneri – Yoros Kalesi – Polonezköy
19 kilometrelik olmasına karşın zorluk seviyesi biraz daha orta düzeye yakın olan bu rota, keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotaları arasında üst sıralarda yer alıyor. Ayrıca göz alıcı manzarası da cabası!
Aydos Ormanı
Tıpkı Belgrad Ormanı gibi doğayla iç içe pedal çevirmek isteyenlerin vazgeçilmez noktalarından birisi olan Aydos Ormanı, 12 kilometrelik bir parkura sahip. Başlangıç seviyesindeki zorluğuyla yeni bisikletçiler için de oldukça ideal.
Caddebostan Sahili
Aslında burası bir başlangıç noktası. İstenirse Pendik’e kadar uzanan 25 kilometrelik bir devam ettirilebilecek 25 kilometrelik bir bisiklet parkuru bulunan bu hat, Caddebostan Sahili – Bostancı ve Pendik Sahili boyunca devam ediyor.
Karadeniz Bisiklet Rotaları
Karadeniz, coğrafi özellikleri nedeniyle genellikle zorlu bisiklet parkurlarına sahip olsa da mükemmel manzarasıyla pedal çevirmeyi sevenler için inanılmaz anı fotoğraflarının da çekileceği bir yerdir. Karadeniz’in daha ziyade yürüyerek ya da araçla keşfedilmesi alışkanlık hale gelmiştir. Yine de Bilet Dükkanı olarak sizin için iki farklı rota belirledik.
Artvin – Trabzon
“İki şehir arası bisiklet mi sürülür?” demeyin çünkü Artvin – Trabzon bisiklet rotası, en sevilen güzergahlardan biri. Zorluk seviyesi yüksek olan ve totali 230 kilometre tutan bu parkur, maceracı bisikletçilerin ilk tercihlerinden biri.
Yenice Ormanları
Size Karadeniz’in coğrafi özellikleri nedeniyle zor olan parkurlara sahip olduğunu söylemiştik. Keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotaları arasında bulunan Yenice Ormanları, 210 kilometre uzunluğunda.
Türkiye Dağ Bisikleti Turları
Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen dağ bisiklet rotaları oldukça fazla. Özellikle dağ bisikleti yapmayı seven pedalcılar için Toroslar başta olmak üzere beş farklı rotayı sizin için seçtik. İşte keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotaları arasında öne çıkan Türkiye dağ bisikleti turları…
Datça
Datça’dan Palamutbükü’ne, ardından Mesudiye’ye ve yeniden Datça’ya doğru devam eden bu rota, 56 kilometre uzunluğunda.
Toroslar
Türkiye’deki en iyi dağ bisikleti rotası olara görülen Toroslar, Aladağ Bisiklet Festivali’ne de ev sahipliği yapar.
Frig Vadisi – Kütahya
Yaklaşık 135 kilometre uzunluğundaki bu parkur, Türkiye’nin en sevilen ve orta-zor seviyede görülen bisiklet parkurlarındandır.
Soğanlı Vadisi
Kayseri’ye 80 kilometre mesafede konumlanan ve dağ bisikleti için oldukça uygun olan bu vadi, pedal çevirenler için doğal bir manzaraya sahip olmasının yanı sıra tarihi pek çok kalıntıyı barındırması nedeniyle de sıkça tercih edilir.
Istranca Dağları
Türkiye’nin en güzel 10 bisiklet rotası içerisinde mutlaka yer alan noktalardan biridir. Dağ bisikleti turları içerisinde en sevilen rotalar arasında bulunur. Kırklareli şehrinin Vize ilçesinden başlar ve Güngörmez’den Aksicim’e, oradan da Balkaya Köyü’ne kadar devam eder. 70 kilometre uzunluğundadır.
Hemen uçak bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralama yaptırın.
Ege Bisiklet Turları
Gökçeada Çanakkale
Marmara’ya yakın olsun ancak Ege’den de enstantaneler taşısın, ada manzarası ve bisiklet sürmesi kolay olsun diyenlere “Mayonez, ketçap da ister misin?” diye sormaya gerek kalmaksızın tüm beklentileri karşılayan bisiklet güzergahlarından biridir. Ayrıca belirtelim ki istenirse bisikletle adaya ulaşmaktan ziyade adanın içerisinde de bisiklet kiralanabilir.
Fethiye – Babadağ
Ortalama 41 kilometre uzunluğunda olan bu rota, kesinlikle keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotaları arasında.
Güzelbahçe – Bergama
121 kilometre uzunluğunda ve orta seviye zorluktadır.
Aliağa – Bozcaada
Zorluk seviyesi oldukça kolay olan bu rota, 2,5 kilometre uzunluğundadır.
Bodrum – Knidos
8 kilometre uzunluğundaki bu rota, yeni başlayanlar için zorluk seviyesi en düşük rotalardan biridir.