Erzurum Ortalama Sıcaklık
Popüler Erzurum Uçak Biletleri
Erzurum Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Sıkça Sorulan Sorular
Erzurum Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Biraz önce de belirttiğimiz üzere şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Erzurum Havalimanı, ulaşım açısından birçok alternatife sahiptir. Yolcular, belediye servis araçları, havayolu servis araçları, taksi veya araç kiralama ile şehir merkezine gidebilirler.
Erzurum uçak bileti ile yola çıkmadan önce Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, Erzurum otelleri ve Erzurum araç kiralama hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz. Erzurum'a kara yolu ile ulaşmak isterseniz, otobüs bileti sayfamız üzerinden işlem yapabilirsiniz.
Belediye Servis Araçları ile Şehir Merkezine Ulaşım
Erzurum Havalimanı’nda iniş yapan yolcuların büyük bir çoğunluğu Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin havaalanı servis araçlarını tercih eder. Havalimanından yola çıkan servislerin güzergahı ise şu şekildedir: Oto Terminal, Erzurum Teknik Üniversitesi, EBŞ Belediyesi Spor Tesisleri, Terminal Caddesi, Belediye, Kız Meslek Lisesi, Hastaneler Caddesi, Gez Mahallesi ve İstasyon Meydanı. Servis kalkış saatleri ve güzergahıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Havayolu Şirketlerinin Servisleri ile Şehir Merkezine Ulaşım
Türk Hava Yolları başta olmak üzere AnadoluJet, Pegasus ve SunExpress havayolu şirketlerinin Erzurum Havalimanı’ndan kalkan ve merkezi noktalara giden servis araçları bulunur. Uçuş saatine göre düzenlenen bu servisler, yolcuların en çok tercih ettiği ulaşım yöntemlerindendir.
Taksi ile Şehir Merkezine Ulaşım
Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Erzurum Havalimanı’nda iniş yapan yolcular, bilhassa da bagaj yükleri fazlaysa taksi ile ulaşımı tercih eder. Böylelikle çok daha konforlu, hızlı ve saat kısıtlaması olmaksızın ulaşım sağlayabilirler.
Araç Kiralama ile Şehir Merkezine Ulaşım
Erzurum Havalimanı’nda bulunan ve günün her saati hizmet veren araç kiralama merkezleri bulunur. Yolcular dilerse, Erzurum seyahatleri boyunca konforlu ulaşım için buradan araç kiralayabilir. Bu yöntem, özellikle gece uçuşu gerçekleştiren ve bagaj yükü fazla olan yolcular için oldukça konforludur. Ancak bu durumda belirtmek isteriz ki Türkiye’de araç kiralamak için 21 yaşını doldurmuş olmak ve ehliyet sahibi olmak gerekmektedir. Tabii Türkiye’deki trafiğin soldan aktığını da belirtmek isteriz.
Erzurum'da Gezilecek Yerler
Tarihi milattan önce 4900 yılına değin uzanan Erzurum şehri, Türkiye’nin yerleşik yaşama geçmiş en eski şehirleri arasındadır. Öte yandan Anadolu’nun da en eski yerleşim yerlerinden biri olarak Erzurum şehri gösterilebilir. Milattan önce 11’inci yüzyılda Azzi-Hayaşa Krallığı kurulan şehirde, milattan önce 8’inci yüzyıla gelindiğinde Urartular hakim olur.
3 asra yakın süren bu hakimiyetin ardından şehir Büyük İskender’in fethetmesiyle bambaşka bir kültür ile tanışır. Bunu takip eden yıllarda Partlar, Bizans, Sasaniler, Hurriler, Asurlar, Kimmerler, İskit Krallığı, Medler, Persler ve Romalılar Erzurum’un hakimi olur.
Tabii Roma’nın ardından şehir Bizans’ın hakimiyetine geçer. Yıllar içerisinde sayısız medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapan; etnografik ve tarihi zenginliği bu şekilde oluşan Erzurum, 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından alınır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise resmi olarak Osmanlı topraklarına katılır.
19’uncu yüzyılın başından sonuna değin üç kez Rus işgaline maruz kalan Erzurum, I. Dünya Savaşı ardından nihayet Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarına katılır. Kurtuluş mücadelesinin mihenk taşlarından olan Erzurum Kongresi de yine bu şehrin topraklarında düzenlenir ve günümüzde kongre binası müze olarak hizmet verir.
Tarihi değerler bakımından oldukça zengin bir şehir olan Erzurum’da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerleri listeledik. Ancak özellikle belirtelim ki Erzurum’un bir diğer adı da “Tabyalar Şehri”dir. Bu nedenle uzun süreli bir ziyaret düşünülüyorsa bu şehre, kesinlikle tabyaları da ziyaret edilmelidir. İlk sırada tabi ki Çifte Minareli Medrese bulunuyor.
Çifte Minareli Medrese: Anadolu Selçuklular döneminden günümüze ulaşan ve mimarisiyle adeta dudak uçuklatan Çifte Minareli Medrese, Erzurum’da görülmesi gereken yerler listesinde ilk sırada yer alır.
Yakutiye Medresesi: Sanat ve kültürün yüzyıllar önce bir araya geldiği bir başka nokta da Yakutiye Medresesi’dir. 1310 yılından günümüze uzanan tarihinde Anadolu’nun tüm gelişim ve değişimine şahit olan bu yapı, kuşkusuz şehrin en çok turist akınına uğrayan yerlerinden biridir.
Erzurum Kalesi: Bizans İmparatoru Theodosius’un günümüzden 2 bin 500 yıl önce inşa ettirdiği ve bugün halen şehrin simgeleri arasında gösterilen Erzurum Kalesi, yıllar içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’nun defaten onarımları ve eklemeleriyle beraber daha da heybetli bir şekilde günümüze ulaşmıştır.
Üç Kümbetler: İnşasının 12’nci ile 14’üncü yüzyıllar arasında yapıldığı varsayılan ve şehrin en önemli tarihi değerleri arasında gösterilen Üç Kümbetler, pek çok anlatıyı da bünyesinde barındırır.
Lala Mustafa Paşa Camii: 1562 yılında Mimar Sinan’a Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ve tüm Mimar Sinan eserlerinde olduğu gibi sadeliğin ihtişamını yansıtan bu cami, şehrin en önemli dini yapıları arasındadır.
Atatürk Evi Müzesi: 1915 ile 1916 yılları arasında 9 ay Alman Konsolosluğu olarak kullanılan bu yapı, 9 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi için şehre gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı evdir. Atatürk bu evde tam 52 gün boyunca kalmış ve Erzurum Kongresi çalışmalarını burada tamamlamıştır.
Erzurum Kongresi Binası: Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşlemek, işgal altında kalan Anadolu topraklarını kurtarmak için silah arkadaşlarıyla birlikte çıktığı yolda pek çok irili ufaklı kongre düzenlemiş olsa da ilk büyük kongresini Erzurum’da, bu binada düzenlemiştir.
Erzurum Ulu Camii: 1179’da Saltukoğulları’ndan Melik Nasirüddin Muhammed Bey tarafınca yaptırılan Erzurum Ulu Camii, bugün şehrin siluetini tamamlayan en önemli dini yapılarındandır.
Palandöken Kayak Merkezi: Açıldığı günden bugüne gerek kar kalitesiyle gerekse de kayakseverler için paha biçilemez geniş alanıyla göz dolduran Palandöken Kayak Merkezi, kış sporları denince Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden biri olmayı başarmıştır.
Ata Park Botanik Bahçesi: Dünyanın en yüksek rakımlı botanik bahçelerinden biri olan ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından 150’nin üzerinde bitki ile adeta bir doğa şöleni sunan Ata Park Botanik Bahçesi, 2006 yılından beri şehrin en fazla ziyaretçi çeken yerlerinden birisi.
Erzurum’da Ne Yenir?
Erzurum’da sayısız kültürün beraberinde getirdiği ve mutfağına kattığı lezzet bulunur. Türkiye ve dünyada en çok öne çıkan Erzurum lezzeti ise hiç kuşkusuz cağ kebabı ile kadayıf dolmasıdır. İşte Erzurum’un yöresel yemeklerinden birkaç tavsiye…
Cağ Kebabı: Dönerin yatay şekilde pişirilen hali olarak bilinse de tadı da ince ince kesilip şişe takılarak servis edilen hali de ve en önemlisi “kâfi” demedikçe bittiği anda yenisinin gelmesi adetiyle bir başka olan cağ kebabı, Erzurum’da mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir.
Kadayıf Dolması: Kadayıf, ceviz ve şerbetin bu kadar güzel bir araya geldiği başka lezzet olmadığına biz eminiz. Sizlere de tavsiye ederiz.
Lalanga: Bu şehrin kahvaltılarında vazgeçilmez olan lalanga, aslında bir nevi krep. Lor Dolması: Peynir ile yaprak sarmanın bir araya geldiği lor dolması, Erzurum’un adeta imzası.
Su Böreği: Erzurum mutfağının tüm Türkiye’ye yayılan lezzetlerinden biri olan su böreği bir de asıl yerinde denenmeli.
Hasuta: Dut pekmezinden yapılan bir tatlı olan hasuta, az malzemeyle ne kadar öz bir lezzetin çıkarılabileceğinin adeta kanıtı niteliğinde bir lezzete sahip.