Diyarbakır Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Diyarbakır’da Gezilecek Yerler
Diyarbakır'da Ne Yenir?

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Merkezi ilçesiyle birlikte 17 ilçesi bulunan il, doğunun en kalabalık metropolü olarak kabul edilmektedir. Sert ve kurak bir yayla iklimine sahip il genelinde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Diyarbakır, yüzde 33’ü orman ve fundalık, yüzde 40’ı ekili arazı ve yüzde 22’si de çayır ve meralarla kaplı bir ilimizdir. TÜİK verilerine göre nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan il, kültürel yapısı, tarihi dokusu ve yöresel yemekleriyle dikkat çekmektedir. Karpuzu ile ünlü bir il olan Diyarbakır’da dometes, biber, kabak, fasulye, taze soğan, patlıcan, ceviz, üzüm, badem, nar, armut ve dut gibi sebze, meyveler yetiştirilmektedir.

En eski yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle çok sayıda tarihi kalıntısı ve yapısı olan Diyarbakır, Diyarbakır Kalesi, Malabadi Köprüsü, Haburman Köprüsü, Dicle Köprüsü, Diyarbakır Ulu Cami, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi, Saint Georgi Kilisesi gibi çok sayıda tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi yapıları ve kültürel faaliyetleri nedeniyle her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamakta olan Diyarbakır, ziyaretçilerini demiryolu, karayolu ve havayolu ile kabul etmektedir.

Kültürel alt yapısı ve tarihi dokusuyla her yıl çok sayıda turistin uğramakta olduğu iller arasında yer alan Diyarbakır, yöresel lezzetleriyle de dikkat çekmektedir. Genel olarak karpuzu ile ünlü bir il olsa da özellikle etli yemekler konusunda Türk Mutfağına yön veren yöresel lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır. Ciğer kebabı, içli köfte, bulgur pilavı, çiğ köfte, kaburga, kebeni ve keşkek gibi yemeklerin yanı sıra burma, Nuriye ve kadayıf gibi tatlıları da çıkmış olduğu zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Diyarbakır uçak bileti alarak hem kültürel bir gezi yapmak hem de yöresel lezzetleri denemek isteyenler için Diyarbakır’da gezilecek yerler ve yenilecek yemekler konusunda Diyarbakır rehberi sunmaktadır.

Diyarbakır, ülkenin diğer illeri ve dünya ülkeleri ile bağlantısını Diyarbakır Havalimanı ile gerçekleştirmektedir. Diyarbakır uçak bileti alarak Diyarbakır’ı ziyaret edecek olanlar için ise havalimanından şehir mekezine ulaşım oldukça kolay sağlanmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık ili olarak kabul edilen Diyarbakır, kenti ziyaret etmek isteyenler için havayolu ulaşımını, Diyarbakır Havalimanı üzerinden sağlamaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 11 kilometre olan Diyarbakır Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım otobüs, taksi, özel transfer ve araç kiralama ile gerçekleşmektedir. Diyarbakır uçak bileti alarak tatilini Diyarbakır’da geçirecek olan yolcular, Diyarbakır Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiye Bilet Dükkanı web sitesi üzerinden ulaşabilmektedir.

Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs İle Ulaşım

Diyarbakır Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs ile ulaşım, Diyarbakır Belediyesi tarafından sağlanan toplu taşıma otobüsleri ile gerçekleşmektedir. Uçakların iniş saatlerine göre hareket etmekte olan otobüsler, iç hatlar tarafında yer alan yolcu çıkış salonunun karşısında bulunmaktadır. Z2 Havaalanı-Üniversite Otobüs Hattı ve Z3 Havaalanı-Dağ Kapı Otobüs Hattı olmak üzere iki farklı hat, havalimanı ile şehir merkezi arasındaki ulaşımı sağlamaktadır.

Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi İle Ulaşım

Diyarbakır Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için taksiler de sıklıkla tercih edilmekte olan ulaşım araçları arasında yer almaktadır. Otobüsleri beklemek istemeyenler için hizmet vermekte olan taksiler, gelen yolcu terminal binasının çıkışında beklemektedir. Şehir merkezine ulaşımda yolcudan alınan ücret iste genellikle 20 TL civarındadır.

Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Transfer İle Ulaşım

Diyarbakır Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs ya da taksi dışında başka bir şekilde ulaşmak için sunulan alternatiflerden biri de özel transfer ile ulaşımdır. Hızlı ve konforlu bir yolculuk ile şehir merkezine ulaşmak isteyenler için hizmet veren özel transferler, havalimanı terminal binası içinde yer alan araç kiralama acentelerinden satın alınmaktadır. Bunun dışında çevrimiçi rezervasyonla da transfer hizmeti sağlanmaktadır.

Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Araç Kiralama İle Ulaşım

Diyarbakır Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için tercih edilebilecek bir diğer yöntem de araç kiralama olabilir. İç hatlar terminalinde yer alan acenteler üzerinden yapılabilen araç kiralama, özellikle birden fazla kişi ile yolculuk yapmak durumunda olanlar için oldukça doğru bir karar olacaktır. 

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler


En eski yerleşim yerlerinden ve şehirlerden biri olan Diyarbakır, kaleleri, köprüleri, hanları, kervansarayları ve müzeleri ile adeta bir kültür başkentidir. Her yıl doğal güzellikleri ve tarihi kalıntıları görmek isteyenler tarafından ziyaret edilen il genelinde gezilecek yerler oldukça fazladır. Diyarbakır uçak bileti alarak tatilini burada geçirmek isteyenler, Diyarbakır’da gezilecek yerler ve konaklama mekanları ile ilgili merak ettiklerini, Bilet Dükkanı tarafından sunulan Diyarbakır Rehberi’nden inceleyebilir. İşte kültürel ve tarihi dokusuyla Diyarbakır’da gezilecek yerler:

Diyarbakır Kalesi: Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir yapı olan Diyarbakır Kalesi, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yaklaşık dokuz bin yıllık olan kale, Çin Seddi’nin ardından dünyanın en geniş ve uzun savunma duvarı olarak kabul edilmektedir.

Sülüklü Han: Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Sülüklü Han, 1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından inşa edilmiştir.

Diyarbakır Ulu Cami: Diyarbakır Kalesi’nin surları üzerinde bulunan Harput Kapısı e Mardin Kapısı’nı birleştiren kısmın batısında yer alan Diyarbakır Ulu Cami, 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ın emriyle yapılmıştır.

On Gözlü Köprü: Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihi bir köprü olan On Gözlü Köprü, on açıklığı bulunması nedeniyle hak tarafından bu şekilde tanımlanmıştır. Şehir merkezine 3 km uzaklıkta olan köprü, Mervaniler döneminde 1065 yılında yapılmıştır.

Hasankeyf Eski Köprü: Hasankeyf merkezine girişte bulunan Hasankeyf Eski Köprü, Dicle ırmağı üzerindedir. Taş ve tuğla malzeme kullanılarak yapılan köprünün yapıldığı dönemin en büyük köprülerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Zerzevan Kalesi: Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır.

Dicle Nehri: Türkiye’de doğan ve birçok kolu olan, Irak topraklarına geçerek oradan Fırat’la birleşen ve Şattülarap’ta Basra Körfezi’ne dökülen Dicle Nehri, Diyarbakır’da bulunan ve Türkiye’nin en önemli akarsularından biridir.

Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi: 3. yüzyıldan kalma bir kilise olan Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi, Bizans Devri’nden kalmış olan mihrabı ve Roma biçimi kapısı ile dikkat çekmektedir. Ayrıca kilise içerisinde bazı azizlerin türbeleri bulunmaktadır. 

Dört Ayaklı Minare: Şeyh Mutahhar Cami olarak da bilinen Dört Ayaklı Minare, 1500 yılında Akkoyunlu Kasım Bey tarafından yaptırılmıştır. Dört sütun üzerinde inşa edilmiş olan minaresiyle dikkat çeken cami, ilginç anıtlar arasında yer almaktadır.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi: 1934 yılında açılmış olan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, arkeolojik eserlerin yanı sıra yöresel etnografik eserlerin de sergilendiği bir müzedir.

Diyarbakır’da Ne Yenir?

Kültürel olarak oldukça zengin illerimizden biri olan Diyarbakır, özellikle tarihi kalıntıları ve yapılarıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Kültürel ve tarihi yapılarının yanı sıra yöresel yemekleriyle de dikkat çeken kenti ziyaret etmek isteyenler, “Diyarbakır’da ne yenir?” sorusunun cevabını arıyor. Et yemekleri üzerine oldukça geniş bir listeye sahip olan Diyarbakır’da Cartlak kebabı en dikkat çeken lezzetler arasında yer alırken, içli köftesi ve kaburga dolması da yiyenler tarafından unutulmuyor. İşte birbirinden lezzetli Diyarbakır yemekleri:

Cartlak Kebabı: Ciğer kebabı olarak da bilinen Cartlak kebabı, ciğer ve ciğer çözü ile yapılmaktadır. Şişlere geçirilen ciğer ve ciğer çözünün kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılan Cartlak kebabı, Diyarbakır’ın en meşhur yemeklerinden biridir.

Patlıcan Dizme: Kıyma, kırmızı biber, tuz ve karabiberin terbiyelenmesi ile birlikte fırın kabında yapılan patlıcan dizme, Diyarbakır yemekleri arasında en sevilen lezzetlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Duvaklı Pilav: Koyun kıyması ve badem içi ile yapılan duvaklı pilav, Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve sıklıkla yapılan tariflerden biridir.

Mumbar Dolması: Mumbar, kelle paça ve kibe ile yapılan mumbar dolması, özellikle sakatat severler için en iyi Diyarbakır yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kaburga Dolması: Kaburga dolmalık etin pirinç, maydanoz, reyhan ve çeşitli baharatlardan oluşan iç harcı ile doldurulması sonucu ortaya çıkan Kaburga Dolması, Diyarbakır’ın en meşhur yemekleri arasında yer alıyor.

Köfteli Lebeniye: Misket büyüklüğünde yuvarlanmış köftelerin, yoğurt ve pirinçle yapılmış çorbanın içine ilave edilmesiyle yapılan köfteli lebeniye çorbası, enfes lezzetiyle dikkat çekiyor.

Diyarbakır Çöreği: Mahlep, mayana, susam ve çörekotu ile yapılan Diyarbakır Çöreği, yumuşacık dokusuyla hamur severler için on numara lezzetlerden biri…

Hıllorik: Malatya yöresine ait fellah köftesini andıran hıllorik, misketler halinde yuvalanmış bulgurun salçalı su ile bir araya gelmesiyle oluşuyor.

Burma Kadayıf: Diyarbakır’ın geleneksel tatlısı burma kadayıf, kadayıfın tereyağı ve pekmez ile karıştırılması sonucu fıstık içi ile buluşarak pişirilmesi ve şerbetlenmesi ile yapılmaktadır.