Trabzon Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Trabzon Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Trabzon'da Gezilecek Yerler
Trabzon'da Ne Yenir?
Trabzon'da Alışveriş Yapılacak Yerler

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve yaklaşık 1 milyon nüfusu bulunan Trabzon, yıl içerisinde Karadeniz’e gerçekleştirilen uçuşların büyük çoğunluğunu elinde tutar. 2010 yılında yayımlanan verilere göre 29 köy ve 7 beldeden oluşan şehir, Doğu Karadeniz’in dağları arasında yer alır. Yerleşik hayat tarihi Yontma Taş Çağı’na, yani milattan önce 12000’lere kadar uzanan Trabzon, bugün Türkiye’de 462 alan kodu ve 61 numaralı plakaya sahip olan şehirdir. 

Ayasofya Müzesi’nden dünyaca ünlü Sümela Manastırı’na kadar sayısız tarihi değeri ve doğal güzelliği bünyesinde barındıran Trabzon’u ziyaret etmek isteyen yolcuların Trabzon uçak bileti aldıktan sonrasında işlerine yarayacak bu yazıyı hazırladık. Böylelikle Bilet Dükkanı’ndan en avantajlı Trabzon uçak biletini alan yolcu, Trabzon’da indikten sonra şehir merkezine ulaşım ve gezilecek yerler konusunda bilgi sahibi olabilecek. Trabzon uçak bileti alımını tamamlayıp yolculuğa karar veren yolcular için hazırladığımız yazımızda ilk olarak Trabzon Havalimanı’ndan bahsedeceğiz.

Trabzon Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Şehrin Ortahisar ilçesinde bulunan Trabzon Havalimanı, 1957 yılından bu yana hizmet vermektedir. Şehir merkezine yalnızca 6 kilometre uzaklıkta bulunan Trabzon Havalimanı, bu anlamda ulaşım açısından da hayli rahat bir konuma sahiptir. Trabzon Havalimanı’nda iniş yapan yolcular, havalimanının şehir merkezine uzaklığı çok az olduğundan pek çok ulaşım alternatifine sahiptir. HAVAŞ servisleri başta olmak üzere Trabzon Havalimanı’nda inen yolcuların şehir merkezine gitmek için dolmuş ya da belediye otobüsü kullanma alternatifleri de vardır. Öte yandan bagaj yükü fazla olan yolcular başta olmak üzere ulaşım için taksi de kullanılabileceği gibi; otel servisleri de başka bir alternatiftir. İşte Trabzon uçak bileti olan yolcuların şehir merkezine giderken izleyeceği yol…

HAVAŞ ile Trabzon Şehir Merkezine Ulaşım


Trabzon Havalimanı’nda iniş yapan yolcuların, şehir merkezine gitmek için en çok tercih ettiği alternatif olan HAVAŞ servisleri, şehrin pek çok noktasına ulaşımı sağlar. Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, İyidere Köprüsü, Of, Beşirli ya da Vakfıkebir mevkilerine giden HAVAŞ servisleri, gidecekleri güzergaha göre farklı kalkış saatine sahiptirler. Trabzon Havalimanı’ndan hareket eden HAVAŞ servislerinin güzergah ve saat bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz. 

Dolmuş ile Trabzon Şehir Merkezine Ulaşım


Dolmuş durakları, Trabzon Havalimanı’na oldukça yakın bir konumda bulunur. Ortalama 5 – 10 dakikalık yürüme mesafesindeki bu duraklardan Trabzon merkeze gidiş için dolmuşlara binilebilir. Dolmuş ile Trabzon merkeze gidiş seçeneği, özellikle bagaj yükü az olan yolcuların seçtikleri ulaşım türüdür.

Belediye Otobüsü ile Trabzon Şehir Merkezine Ulaşım


Trabzon Havalimanı’ndan belediye otobüsü ile Trabzon merkeze gidiş için belediyenin birçok aktif otobüs hattı bulunur. 501, 476, 426, 139, 125, 122 ve 121 numaralı hatları kullanarak Trabzon merkeze ulaşılabilir. Trabzon Havalimanı’ndan geçen belediye otobüsleri ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Taksi ile Trabzon Şehir Merkezine Ulaşım


Trabzon Havalimanı’nda iniş yaptıktan sonra şehir merkezine ulaşmak isteyen yolcuların genellikle kullandığı ulaşım aracı taksidir. Özellikle bagaj yükü fazla olan yolcuların seçtiği alternatif ulaşım tercihi olan taksiler, iç ve dış hat terminallerinin çıkışlarında kolaylıkla bulunabilir. Öte yandan Trabzon Havalimanı, Trabzon şehir merkezine yalnızca 6 kilometre uzaklıkta bulunduğundan oldukça kısa ve konforlu bir ulaşım da yolcular için mümkün olur.

Otel Servisleri ile Trabzon Şehir Merkezine Ulaşım


Trabzon seyahatlerinde aile ziyaretinden ziyade turistik bir gezi için geliniyorsa genellikle öncesinden otel rezervasyonu yaptırılır. 1 milyonun üzerinde otelin bulunduğu Bilet Dükkanı, bu konuda en avantajlı otel rezervasyonu yapılabilmesi adına yolcu adaylarının işini kolaylaştıracaktır.

Trabzon’da Gezilecek Yerler


Osmanlı Devleti’nin en önemli şehirlerinden olan, padişahlarına ev sahipliği yapan Trabzon, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de en mühim kentlerindendir. “Karadeniz’in Siyah İncisi” lakabıyla anılan bu kent, dünyaca ünlü tarihi değerlere ve göz alıcı doğal güzelliklere ev sahipliği yapar. Biz de Bilet Dükkanı olarak Trabzon şehir rehberi niteliğinde, bu şehrin tarihi, görülmesi gereken yerleri, yöresel yemekleri ve alışveriş mekanları ile ilgili bu yazıyı hazırladık. Trabzon şehir rehberi niteliğinde hazırladığımız yazımızın bu kısmında şehrin tarihçesini inceliyoruz. Tarihi geçmişi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanan Trabzon’dan ilk kez Atinalı Xenophon tarafından milattan önce 400’de bahsedilir. 

Coğrafi konumu itibarıyla oldukça önemli bir ticaret kenti olan bu şehir, Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu’nun da kurulduğu yerdir. Yıllar içerisinde pek çok kültüre ev sahipliği yapan Trabzon, 1461 yılında Osmanlı topraklarına katılır. Yavuz Sultan Selim’in sancak beyi olarak bulunduğu Trabzon, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve 15 yaşına değin yaşadığı topraklardır. I. Dünya Savaşı ardından 6 ay süresince işgal altında kaldıysa da 15 Eylül 1924’te Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne dahil olur. Bilet Dükkanı olarak Trabzon’da görülmesi gereken yerler başlıklı yazımızın bu kısmını hazırlarken özellikle en çok öne çıkan yerlerden bahsetmeye özen gösterdik. Tarihi değer ve doğal güzelliklerle dolu olan bu şehir, yıl içerisinde on binlerce turisti ağırlar. Bilet Dükkanı olarak biz de bu şehre düzenlenecek bir seyahatte mutlaka uğranması gereken yerleri özenle seçtik. İşte Trabzon’da görülmesi gereken yerler… 

Ayasofya Müzesi: 1250 ile 1260 yılları arasında kilise olarak inşa edilen bu yapı, 1461’de camiye çevrilmiştir. Daha sonra müze olarak kullanılsa da günümüzde yeniden cami olarak hizmet vermektedir. 

Atatürk Köşkü: 19’uncu yüzyıl Trabzon mimarisinin en güzel örneklerinden olan bu köşk, 1930 yılında Atatük’ü ağırlamıştır. Günümüzde müze olarak hizmet verir. 

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı): Banker Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılan ve bu nedenle Kostaki Konağı olarak da anılan Trabzon Müzesi, bu şehirde mutlaka uğranması gereken yerlerdendir. Ayrıca kent tarihini ve etnografik yapısının detaylı bir şekilde sergiler. 

Trabzon Kalesi: Trabzon’un simge yapısı olan kalesi, milattan önce 4’üncü yüzyıla tarihlenir. Öte yandan şehrin isminin de bu kaleden geldiği rivayet edilir. 

Uzungöl: Trabzon’un en önemli ve ihtişamlı doğal güzelliği olan Uzungöl, bu şehirde görülmeden dönülmemesi gereken güzellikler arasındadır. 

Çal Mağarası: Dünyanın en uzun ikinci mağarası olma unvanına sahip olan bu mağara, yalnızca doğaseverlerin akın ettiği bir yer olmakla kalmayıp; Trabzon turizminin de önemli bir değeri sayılır.

Trabzon’da Ne Yenir?


Dünya üzerinde en geniş çaplı mutfak kültürlerinden birine sahip olan Türkiye, 7 coğrafi bölgesinin her birinde farklı temeller üzerine inşa edilmiş on binlerce farklı lezzete ev sahipliği yapar. Öte yandan Trabzon, Karadeniz mutfağının önde gelen şehirleri arasında yer alır. Trabzon’da ne yenir sorusuna en lezzetli cevapları vermeye çalıştığımız yazımızın bu kısmında, Trabzon uçak bileti olanların kesinlikle denemesi gereken yemekleri seçtik. İşte Trabzon’da ne yenir sorusunun başlıca cevapları… 

Karalahana Dolması: Asma yaprağı yerine karalahana kullanılarak yapılan bu sarma çeşidi, genellikle etli olur. Trabzon’un en önemli yöresel lezzetlerindendir. 

Karalahana Çorbası: Günümüzde alışık olunan püre kıvamlı çorbalardan ziyade bol taneli, bir nevi yemeği andıran karalahana çorbası; mısır yarması, barbunya, soğan, tereyağı ve karalahana ile yapılır. Kıvamlanması için de mısır unundan destek alınır. Trabzon’un simge lezzetleri arasındadır. 

Pazılı Kaygana: Aslında pazı yapraklarının ince ince doğrandıktan sonra krep hamuruna katılarak pişirilmiş halidir. Özellikle kahvaltılarda tüketilir. 

Muhlama: Karadeniz ve dahi Trabzon mutfağı ile özdeşleşmiş bir lezzet olan muhlama, kahvaltıların olmazsa olmazıdır. Kolot peyniri, köy tereyağı ve hakiki mısır unuyla özen ile hazırlanır. Mısır ekmeği ile tüketilmesi evladır. 

Mısır Ekmeği: Mısırın hemen her çeşidinin bulunduğu Karadeniz’e ve doğal olarak Trabzon’a özgü bir lezzet de mısır ekmeğidir. Beyaz ekmekten daha tok ve kalın kabuklu olan bu ekmek, alışılagelen hafif ekmek lezzetine kıyasla çok daha aromalı ve leziz olduğundan tek başına, yoğurt ile yahut yemeklerin yanında afiyetle tüketilir. 

Karadeniz Pidesi: Tamamen kendine has bir lezzet olan karadeniz pidesinin en büyük özelliği yumurtalı olmasıdır. Pek çok çeşidi bulunan bu pide, Trabzon seyahatlerinde tadılmadan dönülmemesi gereken lezzetlerdendir. 

Laz Böreği: İsmi börek olsa da esasen enfes mi enfes bir tatlıdır. Muhallebili baklava olarak da adlandırabileceğimiz bu lezzet, Trabzon şehrinin ikonik lezzetlerindendir. 

Hamsiköy Sütlacı: Sütlacın anavatanı olan Hamsiköy’de yenmesi gerekir. Üzerine bolca fındık serpilerek servis edilir. Kıvamı ağır ağır pişmesinden, lezzeti ise yüksek rakımda otlanan hayvanların sütünden yapılmasından gelir. 

Akçaabat Köftesi: Türkiye’nin hemen her köşesinde çok sevilen ve bir o kadar da müdavimi bulunduğundan tüketilen Akçaabat köftesi, Trabzon’un nam salmış lezzetlerindendir. Özellikle burada, kendi yerinde yenmesi tavsiye edilir. 

Hamsili Pilav: Listemize hamsi ile ilgili en ikonik yemeği aldık. Yoksa işin içinden çıkamazdık. Şaka değil, 100’ün üzerinde hamsili tarifi vardır Trabzon’un. En sevileni ve en fazla tüketileni ise hiç kuşkusuz hamsili pilavdır.

Trabzon’da Nerede Alışveriş Yapılır?


Bilet Dükkanı olarak sizin için Trabzon’da nerede alışveriş yapılır sorusuna cevap veriyoruz. Trabzon uçak bileti olan yolcular dönüş yoluna geçmeden önce minik hediyeler almak için alışveriş planı yapar. Bu şehirde alışveriş yapmak için kesinlikle uğranması gereken mekanlar bulunuyor. Hediyelik eşyalardan yöresel ürünlere kadar her şeyi bulabileceğiniz ve kesinlikle Trabzon’da nerede alışveriş yapılır sorusuna cevap bulacağınız yerleri listeledik. İşte Trabzon’da nerede alışveriş yapılır sorusunun cevabı… 

Çarşı Mahallesi: Burada pek çok hediyelik eşya satan dükkan bulunuyor. Sürmene: Bıçaklarıyla ünlü bu ilçede özellikle bir sürmene bıçağı alınabilir. 

Rus Pazarı: Otantik bir havası olan Rus pazarında yöresel kıyafetlerden el işi hediyelik eşyalara kadar birçok eşya bulunabilir. 

Bedesten: Şehrin en eski ve en önemli alışveriş noktasıdır. Aynı zamanda bir tarihi değer olan Bedesten, Trabzon’a dair her türlü yöresel ürünün satın alınabileceği bir noktadır.