Mardin Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Mardin

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Mardin’de Gezilecek Yerler
Mardin'de Ne Yenir?

Türkiye’nin büyükşehir olarak kabul edilen illerinden biri olan Mardin, en kalabalık yirmi altıncı ildir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer almaktadır. Suriye ile sınır komşusu olan Mardin, kültür mirası kabul edilmektedir. Bu nedenle kentte koruma altına alınmış tarihi yapılar bulunmaktadır. Farklı dini inanışlar nedeniyle sanatsal olarak tarihi değere sahip camiler, kiliseler, türbeler, manastırlar ve benzer dini eserlere ev sahipliği yapmaktadır. İpek Yolu güzergahı üzerinde yer alması nedeniyle ilde beş han ve bir kervansaray yer almaktadır. Kalkolitik Çağ dönemine ait kalıntıların yer aldığı Mardin’de tarihin çok eski dönemlerine kadar uzanan bulgular yer almaktadır. Karasal iklim özellikleri görünen ilde tarım, hayvancılık ve ticaret ile uğraşılmaktadır. Kültür ve inanç turizmi açısından geniş imkanlara sahip olmasına karşın bu durum il ekonomisine katkıda bulunmamaktadır.

İl genelinde çok eski dönemlere uzanan bulgular, Paleotik Çağ’a ve Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Bakırcılık, taş işlemeciliği, telkâri, ahşap oymacılığı, bitkisel sabunculuk gibi pek çok alanda faaliyet gösterilen Mardin ilinde, bu ürünlerin ticareti de yapılmaktadır. Özellikle telkâri, el emeği ve işçiliği nedeniyle oldukça büyük bir önem taşımaktadır. 2007 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi, kentin öğrenci nüfusunda artış meydana getirmiştir. Öğrenciler dışında, ülkenin en farklı nüfus kimliğine sahip olan Mardin’de Kürtler, Sünni Araplar, Hristiyan Süryaniler, Yezidiler, Ermeniler ve Türkler yaşamaktadır. Farklı dine mensup vatandaşlar nedeniyle il genelinde çok sayıda Süryani Manastırı ve Kilise bulunmaktadır. Deyrüzzaferan Manastırı, Mor Yakub, Mor Gabriel ve Meryem Ana Kilisesi bunlardan başlıcalarıdır.

Tarihi dokusu ve kültürel yapısıyla çok sayıda gezilecek mekana sahip olan Mardin, bunların yanı sıra yöresel lezzetleriyle de büyük ilgi topluyor. Kibbe Dolması, Genadir Çorbası, Sembusek, Kişk Çorbası, Zingil Tatlısı ve Mırra Kahvesi, Mardin’in meşhur yemekleri arasında sayılabilecek lezzetlerden bir kaçıdır. Mardin uçak bileti alarak Mardin’in gezilecek yerlerini ve yöresel lezzetlerini araştıranlar için Bilet Dükkanı, Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşıma kadar birçok konuda sunmuş olduğu Mardin rehberi ile tüm sorulara cevap bulmaktadır.

Mardin, dünya ile bağlantısını, şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Mardin Havalimanı ile sağlamaktadır. Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım yöntemleri ise birçok farklı şekilde gerçekleşmektedir.

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım, birçok farklı yöntem ile gerçekleşmektedir. Şehir merkezine 20, Kızıltepe ilçesine ise 7 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanına ulaşımlar, belediye otobüsleri, minibüsler, taksi, araç kiralama, özel transfer ve HAVAŞ ile sağlanmaktadır. Şehir merkezi ve Kızıltepe’ye ulaşımlar belediye otobüsleri ve minibüsler ile daha rahat olurken, çevre yerleşim yerlerine gitmek isteyenler için ise araç kiralama çok daha uygun bir ulaşım şekli olacaktır. Bunun yanı sıra Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine HAVAŞ otobüsleriyle ulaşmak da mümkündür. Mardin uçak bileti alan ve Mardin Havalimanı’na iniş yapan yolcular, havalimanından şehir merkezine ulaşımda tercih etmeleri gereken ulaşım yöntemlerini ve rotayı Bilet Dükkanı web sitesi üzerinden rahatlıkla öğrenebilirler.

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs İle Ulaşım

Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs ile ulaşım, belediyeye bağlı toplu taşıma otobüsleri ve minibüsler ile gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra Kızıltepe ilçesine doğrudan minibüs ve otobüsler de bulunmaktadır. Havalimanı nizamiye önünden hareket etmekte olan minibüs ve dolmuşlar, her iç hat uçuş seferinin ardından iki güzergah arasında ulaşımı sağlamaktadır. Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs ile ulaşımda otogar ve meydan gibi yerlere kolaylıkla gidilebilmektedir. 

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine HAVAŞ İle Ulaşım

Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine HAVAŞ ile ulaşım da mümkündür. Haftanın tüm günü iç hat uçak seferlerine göre hareket etmekte olan HAVAŞ otobüsleri, belediye otobüsleri ve minibüslere göre daha rahat ve konforudur. Mardin Havalimanı’nın ‘Gelen Yolcu’ salonunun önünde hareket eden HAVAŞ otobüsleri, trafiğin yoğunluğuna göre 45 dakika içerisinde şehir merkezine ulaşımı sağlamaktadır. Bilet ücreti ise tek yön kişi başı 10 TL’dir.

HAVAŞ Servis Güzerhagı:

Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezin HAVAŞ ile ulaşım sağlamak isteyenler için güzergah; Havalimanı – İstasyon Mahallesi – MBB Gençlik Merkezi – Barış Caddesi Üstü BP Önü – Sınav Lisesi – TOKİ Kavşağı – Devlet Hastanesi – Mardin AVM – Müftülük – Artuklu Belediyesi Yanı GO Petrol – Mardin Büyük Otel Önü – Diş Hastanesi – Mezopotamya Çay Bahçesi – Cumhuriyet Meydanı – Diyarbakır Kapı – Kız Yurdu – Otogar şeklindedir.

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi İle Ulaşım

Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımda HAVAŞ ve belediye otobüslerini tercih etmek istemeyenler taksi kullanabilirler. Haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermekte olan taksiler ile şehir merkezine 20 dakikada ulaşmak mümkün. Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım bedeli ise 60 TL olarak biliniyor. Taksimetre açılık ücreti 2,50 TL olan taksilerin kilometre başına ücretlendirmesi 3,50 TL şeklinde gerçekleşiyor. 

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Transfer İle Ulaşım

Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımda belediye otobüslerini, HAVAŞ otobüslerini ve taksiyi tercih etmek istemeyen yolcular, uçuşlarından önce yaptırmış oldukları rezervasyonlar ile özel transfer yöntemini kullanabilirler. Yolcular, uçuşlarından önce rezervasyon yaptırmaları durumunda sürücüler tarafından havalimanında karşılanabilir, konforlu ve hızlı bir şekilde gitmek istedikleri yere ulaşabilirler.

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Araç Kiralama İle Ulaşım

Mardin Havalimanı’ndan şehir merkezine araç kiralama ile ulaşım da oldukça uygun seçeneklerden biri… Turistlerin en sık ziyaret ettiği illerden biri olan Mardin, özellikle şehri genel anlamında gezmek isteyenler için havalimanından araç kiralama seçeneği sunuyor. Şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer alan Mardin Havalimanı’nda yer alan araç kiralama acenteleri, yolcuların bütçelerine uygun araç kiralayabilmesi için hizmet vermektedir.  
 

Mardin’de Gezilecek Yerler

Tarihi dokusu ve kültürel yapısıyla, mistik bir havaya sahip olan Mardin, yıl içinde çok sayıda turistin uğradığı illerimiz arasında yer alıyor. Dini ve kültür olarak farklı toplumların bir araya gelerek bir bütün oluşturduğu Mardin’de gezilecek yerler, Mardin uçak bileti alarak seyahat eden yolcular tarafından sıklıkla araştırılıyor. Bilet Dükkanı, Mardin’de gezilecek yerler konusunda detaylı bilgi vermekle birlikte il genelinde yapılabilecek aktiviteler ile ilgili de rehber hizmeti sunar. İşte Mardin’de gezilecek yerler:

Dara Mezopotamya Harabeleri: Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda yer alan Oğuz Köyü’nde bulunan Dara Mezopotamya Harabeleri, İmparator Anastasius aracılığıyla 505 yılında, Doğu Roma İmpratorluğu’nun doğu sınırının Sasanilere karşı korunması amacıyla yaptırılmıştır.

Kasımiye Medresesi: Yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanmış olan Kasımiye Medresesi, Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde tamamlanmıştır. Mardin’de yer alan yapıların en büyükleri arasında yer almaktadır.

Mardin Müzesi: Türkiye’deki diğer müzelere nazaran tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer tanımından uzaklaşarak, bireyi, aileyi, toplumu ve okulu etkinlik kapsamına alarak çocuğa ve yaşlıya eğitim veren ve öğrenme süreçlerine katkıda bulunan bir kurum haline gelen Mardin Müzesi, seyahat severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken mekanlardan biri olarak kabul ediliyor.

Mardin Ulu Camisi: Artuklu Dönemi’nin mimari örneklerinden biri olan Mardin Ulu Camii, Mardin’in sembol yapılarından biridir. 

Zinciriye Medresesi: Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından 1385 yılında yaptırılan Zinciriye Medresesi, Mardin’de gezilecek yerler listesinde en önemli yapılar arasında yer almaktadır.

Mardin Kalesi: Diğer ismi Kartal Yuvası olan Mardin Kalesi, şehrin büyük bir alanının dayanmakta olduğu zinin üst tarafına kurulmuştur. 

Kırklar Kilisesi: Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına yapılmış olan Kırklar Kilisesi, ismini erken dönem Hıristiyan efsanelerinden almıştır. 6. yüzyıl yapılarından biri olan kilisenin doğu-batı yönünde 12 masif sütun üzerine oturtulmuş kemerlerle taşınmakta olan tavan bölümü düzgün kesme taşlarla örülü biçimdedir.

Latifiye Camisi: 1371 yılında Artuklu sultanlarından Melik Salih ve Melik Muzaffer zamanında görev yapmış olan Abdüllatif bin Abdullah tarafından yapılmış olan Latifiye Camisi, Selçuklu ahşap işçiliğinin özgün örneklerinden biri olan minber ve mahfili ile görülmeye değer mekanlardan biridir.

Sabancı Şehir Müzesi: Mardin Savurkağo Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Sabancı Şehir Müzesi, şehrin gezilmesi gereken en önemli yerleri arasında yer almaktadır.

Mardin’de Ne Yenir?


Tarihi yapıları ve sahip olduğu mistik havasıyla birçok gezilecek mekana sahip olan Mardin, yöresel yemekleriyle de ziyaretçilerde büyük beğeni topluyor. Kibbe dolmasından, Mırra kahvesine kadar çok sayıda yöresel lezzetin yer aldığı Mardin’in meşhur yemekleri listesi şu şekildedir:

Kibbe Dolması: Kuzu ya da oğlak işkembesinden yapılan Kibbe Dolması, et pirinç, nane ve nohutun bir araya gelmesiyle meydana gelen enfes yöresel lezzetlerden biridir.

Genadir Çorbası: Nohutla yapılan bir çorba olan Genadir çorbası, protein açısından oldukça zengin yemekler arasında yer almaktadır. Mardin yemekleri listesinde en beğenilen lezzetlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Soğan Kebabı – Soğanlı Mardin Kebabı: Ceviz büyüklüğünde hazırlanan kıymalı harcın yarım soğanların içine doldurulmasıyla ve salçalı suyla buluşturulmasıyla yapılan soğan kebabı, Mardin’in meşhur yemekleri arasında ilk sırayı sahiplenmektedir.

Sembusek: Hamur işi sevenler için on numara lezzetlerden biri olan Sembusek, kapalı lahmacun ya da pide olarak düşünülebilir. Sac üzerinde genellikle evlerde yapılan Sembusek, yiyenler tarafından bir daha unutulmuyor.

Zingil Tatlısı: Lokmaya benzeyen zingil tatlısı, hamurun kızgın yağda kızartılmasının ardından şerbetlenmesiyle yapılıyor. 

Harire Tatlısı: Un, pekmez, toz şeker ve tarçının bir araya gelmesiyle oluşan ve birbirine çok yakışan bu malzemelerle yapılan harirre tatlısı, Mardin’in en meşhur tatlılarından biri… 

Mırra Kahvesi: Sert kahve sevenler için inanılmaz tatlardan biri olan mırra kahvesi, kahvenin birkaç kez demlenmesi ile hazırlamaktadır.