Petra Antik Kenti Hikayesi

Dünyanın Yeni 7 Harikasından biri, kaya oyma mezarlarının görkemli şehri; Ürdün’ün kumlu çöllerinin derinliklerinde, kumtaşı kanyonlarının gizemli yollarında yatan tarihi miras Petra Antik Kenti’ne hoş geldin! Peki bu eşsiz Petra Antik Kenti nerede?

25 Nisan 2024 5dk okuma

Kimi gezgine göre dünyada ikinci bir eşi benzerinin olmadığı bu antik şehir tarih boyunca sıra dışı mimarisi, içinde yer aldığı doğal güzellikleri ve antik zaman ticaretinin merkezi olmasıyla dünya çapında bir üne sahip olmuştur.

Ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken Petra Antik Kenti için seyahat planı yapmaya başladıysan doğru adrestesin, Ürdün uçak bileti almadan önce Petra Antik Kenti hakkında hazırlamış olduğumuz içeriklere Bilet Dükkanı Blog sayfasından erişebilir. Buraya nasıl ulaşacağına dair aklına takılan soruların yanıtlarını bu başlık altında bulabilirsin. 

En uygun fiyatlı Ürdün uçak bileti ve en popüler Petra otelleri Bilet Dükkanı ana sayfasında seni bekliyor!

Petra Antik Kenti Nerede? 


Kızıldeniz’in en kuzeyi, Orta Doğu’nun kızıl ülkesi Ürdün’ün güneyinde yer alan Petra Antik Kenti Ma’an Belediyesi’ne bağlıdır. Toplamda 264 kilometre kareye yayılmış bir alanda yer alan Petra Antik Kenti Şeria Vadisi’nin (Wadi Musa) kayalık arazileri arasına kurulmuş.

petra-antik-kenti-hakkinda-bilgi.webp

Petra Antik Kenti'nin Hikayesi


Petra’nın tarihinin M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzandığı ve şehrin Nabateanlar tarafından kurulduğuna inanılıyor. Nabateanlar, Petra’yı önemli bir ticaret merkezi haline, çöl ticaret yollarının kavşağı haline getirdiler. Petra bu dönemde zengin ticaret gelirleri sayesinde, muhteşem yapılar inşa etmek için kullanılan pek çok kaynağa sahipti.

Petra’nın en ikonik yapısı, “El-Khazneh” ya da “Hazine” olarak bilinen kumtaşı kütlesiyle oyulmuş bir tapınaktır. Bu yapı, Petra’nın sembolü haline gelmiş ve yüzyıllardır hayranlık uyandırmaktadır. Petra’daki diğer önemli yapılar arasında tiyatro, anıtsal mezarlar ve kaya oyması evler bulunmaktadır. Bunlar, Nabateanların ustalıklı mimarisi ve Petra’nın kültürel zenginliğini yansıtan örneklerden. Ancak Petra’nın güzelliği sadece insan yapımı değil, aynı zamanda doğal güzelliklerinden de kaynaklanıyor. 

petra-hikayesi.webp

Petra’nın girişi, dar bir kanyon olan Siq Vadisi boyunca yapılır. Yüksek kumtaşı duvarları arasında yürümek (ya da develerle yürümek!), gezginleri zamanda yolculuğa çıkarırken her yerin gül kurusu renginde olması burayı daha da büyüleyici hale getiriyor. Siq’in sonunda El-Khazneh’in görkemli silueti belirirken daha da yakınlaştıkça daha da büyüyen tapınak yapıldığı ilk günden beri zarar görmemiş bir şekilde ayakta kalmasıyla tüm saygıyı üzerine topluyor.

Petra Antik Kenti’nin dünya çapında tanınmaya başlaması ise 19. yüzyılda Batılı araştırmacıların dikkatini çekmesiyle oldu. Bugün UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve Dünyanın 7 Harikası arasında yer alan Petra Antik Kenti restoranlar, oteller ve hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu. Ancak bölgede turizmin artmasıyla birlikte, Petra’nın korunması da önemli bir mesele haline geldi. 

Doğal ve insan kaynaklı tehditler, bu benzersiz antik kentin geleceğini etkileyebilirmiş, bu yüzden elini çabuk tutarak Petra’yı hemen görmelisin! En uygun fiyatlı Ürdün uçak bileti Bilet Dükkanı’nda.

petra.webp

Petra Antik Kenti'ne Nasıl Ulaşım Sağlanır? 


İstanbul’dan yola çıkarak özel araçla Petra Antik Kenti’ne gitmek yaklaşık 22 saat sürüyor, yolculuğun uzunluğu sebebiyle gezginlerin hemen hemen hepsi Ürdün uçak bileti alarak Petra Antik Kenti’ne ulaşım sağlıyor. 

Petra Antik Kenti’ne gelmek için bölgeye yaklaşık 250 km uzaklıkta yer alan başkent Amman’daki Queen Alia Uluslararası Havalimanı’na (AMM) ya da daha yakın olan (128 km) Akabe King Hussein Havalimanı’na (AQJ) inmen gerekli. İstanbul’dan hem Amman hem de Akabe şehirlerine haftanın her günü direkt uçuş seferleri düzenlenir. 

petra-antik-kenti-giris-ucreti.webp

İki şehirdeki havalimanlarından Petra’ya gelmek için bizim önerimiz Bilet Dükkanı’ndan araç kiralaman olacaktır, ülkenin dört bir yanına dağılmış diğer tarihi ve doğal güzellikleri de keşfetmenin en güzel yolu Ürdün araç kiralama işlemi için rezervasyon yapmak. 

Amman ve Akabe şehirlerinden Petra Antik Kenti’ne gezi düzenleyen tur acenteleriyle anlaşarak ya da düzenli aralıklarla kalkan otobüslere binerek de ulaşım sağlanabilir.

Ürdün Güvenilir Mi? 


Orta Doğu’nun kalbinde yer alan Ürdün İsrail, Suriye ve Irak gibi gerilimli ülkelere sınır komşusu olmasıyla gezginler arasında birtakım endişelere yol açıyor. 

Özellikle İsrail’in güneyine yakın bir noktada yer almasına rağmen Petra’da Ekim 2023’ten bu yana bölgede saldırılar düzenleyen İsrail’den kaynaklı olumsuz bir durum yaşanmadığını ekleyelim. 

Ürdün Orta Doğu’da turizm faaliyetleriyle ön plana çıkan ülkelerden biri olduğu için gerilimlerden de daha uzak, yabancı turistlerle dolup taşan Petra’yı ziyaret ederken fazla endişeli olmaya gerek yok, ancak yine de hırsız ve dolandırıcılara karşı dikkatli olmakta fayda var. Kadınların hava kararınca tek başına gezmeleri önerilmiyor. 

Ürdün’de yapacağın konaklamalarda dünya çapında şubeleri olan zincir otellerde ya da bölgenin en köklü otellerinde kalmanı tavsiye ederiz. En çok değerlendirme alan yüksek puanlı Ürdün otelleri için Bilet Dükkanı web sayfasına göz atabilirsin.

petra-ulasim.webp

Petra Antik Kenti Giriş Ücreti


2024 yılına ait Petra Antik Kenti giriş ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Konaklamasız ziyaretçi giriş ücreti: 90 JD


Konaklayan ziyaretçi giriş ücretleri

  • 1 gün 50 JD
  • 2 gün 55 JD
  • 3 gün 60 JD
  • 12 yaşından küçük çocuklar ücretsizdir. 


İsteğe bağlı ek hizmetlerde ve giriş alanlarında ekstra ücret talep edilmektedir. Detaylar için Petra Antik Kenti web sitesi adresini ziyaret edebilirsin.

Petra Antik Kenti'nde Nerede Kalınır? (Petra Konaklama)


Petra Antik Kenti için Ürdün turu yapacaksan en önemli konulardan biri de "Petra'da nerede kalınır?" olur. Petra Antik Kenti çevresinde çok sayıda pansiyon ve kamp alanı da bulunur. Eğer kısıtlı bir bütçeyle uygun fiyatlı bir konaklama arıyorlara pansiyonlar ve apartlar en avantajlısı olacaktır. Genellikle otellerden daha ucuz ve daha otantik bir konaklama deneyimi ile Petra ruhunu yansıtır. Bunun yanında ilginç bir deneyim yaşamak isteyen bir maceracıysan kamp alanları uygun bir alternatif olacaktır. 

Eğer Petra'da konforlu ve lüks bir konaklama istiyorsan her şey dahil oteller açısından gözde olan Mövenpick Petra veya Petra Marriott Hotel gibi seçenekleri değerlendirebilirsin. Bunun yanında eğer otelde kalmak istiyorum ama bütçemi de aşmak istemiyorum diyorsan Petra Corner Hotel veya Labranda Rose Petra Hotel gibi orta düzey bir otel tercih edebilirsin. 

25 Nisan 2024 5dk okuma

YORUMLAR

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
231 Yazı

Benzer Yazılar