Uçak Yolcuğunda Bagaj Kuralları Hakkında Merak Edilen Her Şey
“Bagaj hakkı kaç kilo? Uçakta valizde neler yasak?” gibi soruların cevabını bilmek gerekir. İşte Bilet Dükkanı tarafından hazırladığımız uçuş yolculuğunda bagaj kuralları hakkında merak edilen her şey.
Yolcuların uçuş öncesi kargo bölümüne teslim ettiği ya da belirli bir kısmını elinde taşıdığı eşyalara bagaj denir. Uçak bileti satın alan herkesin bir sınırla belirlenen bagaj hakkı bulunur. Bagaj kuralları uçuş öncesi tüm yolcuların bilmesi ve uygulaması gereken kesin kurallardır. Havalimanı içerisinde sorun yaşamamak için uçuş öncesi "Bagaj hakkı kaç kilo? Uçakta valizde neler yasak?" gibi soruların cevabını bilmek gerekir. İşte Bilet Dükkanı tarafından hazırladığımız uçuş yolculuğunda bagaj kuralları hakkında merak edilen her şey.
Uçak Bagaj Kuralları
Uçaklarda yolcuların 2 tip bagaj hakkı vardır. Bunlar, kabin bagajı olarak da bilinen el bagajı ve kargo bagajıdır. Her bagaj tipinin kendine has kuralları bulunur. Yolcuların sorunsuz bir şekilde uçağa binebilmek için bagaj kuralları konusunda hassas olması gerekir. Bunun yanında eşyası çok olan yolcular koltuk satın alma yoluyla kabin koltuk bagajı da alabilir.
Her uçak firmasının kabin ve el bagajı limitleri birbirinden farklıdır. Firmaya göre farklılık göstermesin dolayı yolcular bagaj hakkını aşan her kilo için ek ücret ödemek zorundadır.
Bunun yanında kargo bagajlarında 1 parçanın ağırlığı 32 kilogramı geçmemesi kuralı vardır.
32 kilogramı geçen bagajların en az 2 parçaya bölünmesi gerekir. Yolcular belirtilen kurallara uygunsuz şekilde paketleme yapması, bagajda bulunan eşyaların kişilere ve mallara tehlike oluşturması, el bagajı için baş üstü dolabından durmaya engel olacak formda olması durumunda bagajlar uçağa alınmaz. Bagaj kilo hakkı yanında yolcuların valizleri hazırlanırken de dikkat etmesi gereken bagaj kuralları vardır. İşte bagaj kuralları arasında yer alan yolcu ve kabin bagajında taşınması yasak olan maddeler:
El bagajında yasak olan eşyalar:
- Makas, neşter, bıçak, jilet, iğne, ve şırınga gibi kesici ve sivri eşyalar,
- 100 ml’yi aşan sıvılar,
- Düzleştirici, saç maşası, saç kurutma makinesi tarzındaki elektronik eşyalar,
- Matkap, tornavida, çekiç, halat gibi delici aletler,
- Patlayıcı maddeler,
- Silah,
- Yanıcı madde.
Kabin bagajında yasak olan maddeler:
- Alarmlı ya da güvenlikli çantalar,
- Patlayıcı içeren her türlü madde,
- Kolayca tutuşan maddeler,
- Oksitleyici maddeler,
- Zehirli (toksit) ve bulaşıcı maddeler,
- Kamp gazı ve sprey gibi gazlar,
- Çakmak gazı ve tiner gibi yanıcı maddeler,
- Radyoaktif maddeler,
- Manyetik maddeler,
- Medikal oksijen tüpleri,
- Zararlı asit içeren maddeler,
- Silah.
Bagaj kuralları kapsamında kabin bagajında her biri en fazla 100 ml olan kaplarda, toplamda 1 litreyi geçmeyecek sıvı taşınabilir. Sıvılar, şeffaf ve kilitli poşetlerin içinde taşınmalıdır. Reçeteli ilaçlar, bebek mamaları gibi zorunlu ihtiyaç duyulan durumlar istisna kabul edilir.
Uçak Bagaj Hakkı Kaç Kilo?
Bagaj kuralları arasından en çok merak edilen "Uçak bagaj hakkı kaç kilo?" sorusudur. Her uçak firması bagaj kuralları ve sınırı konusunda farklılık gösterir. İşte firmalara göre uçak bagaj hakları:
1. Türk Hava Yolları Bagaj Hakkı
Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen uçak firmaları arasından ilk sıralarda yerini alan Türk Hava Yolları (THY) bagaj hakkı için aşağıdaki kuralları benimser:
Parça konseptine dahil olan uçuşlarda kargo bagajı Economy Class’ta 23 kilogram, Business Class’ta 32 kilogramdır. Bebek sahibi yolcuların her uçuşta 10 kilogram, parça bagaj uygulaması kapsamındaki uçuşlarda 23 kilogram ağırlığında bir parça bagaj hakkı bulunur. Ayrıca bebekli yolcular tüm uçuşlarda boyutları 115 cm’yi geçmeyecek şekilde bir puset taşıyabilirler. Çocuk yolcuların bagaj hakkı, yetişkin yolcularla aynı kurallara tabiidir.
2. Pegasus Bagaj Hakkı
Ekonomik olması nedeniyle sık sık tercih edilen Pegasus havayolları bagaj haklarını şöyle duyurur:
Pegasus yurtiçi uçuşlarındaki kargo bagaj hakkı;
- Eko uçuş sınıfında 15 kg
- Avantaj uçuş sınıfında bagaj hakkı 20 kg
- Business Flex uçuşlarda ise bagaj hakkı 15 kg’dır.
Flypgs yurtdışı uçuşlarında kargo bagaj hakları;
- Eko uçuş sınıfında 20 kg
- Avantaj uçuş sınıfında 20 kg
- Business Flex uçuşlarda 20 kg şeklindedir.
Uçak içerisine el bagajı, yalnızca 1 adet olmak kaydıyla boyutları en fazla 55x40x20 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.
2 yaşından küçük bebek yolcuların bagaj hakkı 10 kg’dır (Bebek arabası veya katlanır puset gibi eşyalar biniş esnasında kargo bölümüne alınır.)
3. Anadolu Jet Bagaj Hakkı:
Anadolu Jet yurtiçi uçuşlarda ücretsiz kargo bagaj hakkı şu şekildedir: Standart uçuş 15 kg, Ekstrajet uçuş 20 kg, Konforjet uçuş 20 kg. AnadoluJet Kıbrıs uçuşlarında ücretsiz kargo bagaj hakları ise; standart uçuş 20 kg, EkstraJet uçuş 25 kg, KonforJet uçuş 30 kg şeklindedir.
4. Onur Air Bagaj Hakkı
Onur Air ücretsiz bagaj hakkı yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ikiye ayrılır. İç hat uçuşlarında kargo bagaj hakları; standart paket bagaj limiti 20 kg, premium fleks paket 25 kg olacak şekildedir. Dış hat uçuşlarında kargo bagaj hakları ise; standart paket bagaj hakkı 25 kg, premium fleks paket bagaj hakkı 30 kg’dır. Bebek yolcuların bagaj hakkı 10 kilogramdır.
5. SunExpress Bagaj Hakkı
SunExpress, el bagajı için 8 kg ağırlığında kabin bagajına izin verir. El bagajı boyutları 55 x 40 x 23 cm’i aşmamalıdır. Bunun yanında SunExpress kabin bagajı hakkı ise şu şekildedir:
Yurt içi bagaj hakkı:
- SunEco 15 kg,
- SunClassic 20 kg,
- SunPremium 25 kg.
Türkiye’deki yurt içi uçuşlarında bebekler için 15 kilogram ücretsiz bagaj hakkı bulunur. Her bir bagajın uzunluğu, genişliği ve yüksekliği 158 cm’i aşmamalıdır.
Yurt dışı bagaj hakkı:
Antalya, Alanya/Gazipaşa, Bodrum, Dalaman için; SunEco 20 kg, SunClassic 25 kg, SunPremium 30 kg’dir. Bebekler için bagaj hakkı 20 kg olarak belirlenmiştir.
Uçağa İki Valiz Alınır Mı?
Yurt içi ve yurt dışı seyahati yapacak olan yolcular bagaj kuralları nedeniyle uçuşta herhangi bir sorun yaşamamak için önceden araştırma yapar. Eşyasını iki valiz halinde hazırlayan yolcular “Uçağa iki valiz alınır mı?’’ sorunun cevabını arar.
Yolcular genelde kabin bagajı ve kargo bagajı olmak üzere birer adet bagaj hakkını kullanır. Ancak bazı havayolu firmaları iki parça bagaja da izin verir. Ancak bu iki parçanın toplam ağırlığının izin verilen maksimum ağırlığı geçmemesi şartı bulunur.
Bagajım Kaybolursa Ne Olur?
Uçakla seyahat eden yolcular bagajının kaybolması durumunda izleyeceği adımları merak eder. İşte kayıp bagaj için yapılması gerekenler:
- Terminalden ayrılmadan önce “Kayıp ve Buluntu Eşya” bürosuna gidin,
- Görevlilere uçuş kartı, bagaj fişi ve kimlik belgenizi gösterin,
- Eşya Karışıklık Raporu (PIR) doldurun.
Rapor tutulduktan sonra, kaybolan bagajın bulunması ilk 5 gün boyunca Kayıp ve Bulutu Eşya Büroları’nın sorumluluğunda olur. İlk 5 günde çözülmemesi durumunda Uluslararası Havacılık Kuralları gereği havayolu şirketi size acil kullanım için diş fırçası, traş seti ve benzeri ürünleri içeren bir kit temin eder. Bu geçen süreden sonra bagaj hala bulunmazsa teslim süresine kadar yaptığınız harcamalara ilişkin belgeleri bagajı teslim aldığınız tarihten itibaren en fazla 21 gün içinde masrafların tazmini adı altında uçuş firmasına iletmeniz gerekir.