Başkent Ankara’da Ne Yenir?

Ankara’da ne yenir? sorusunu yanıtlamadan önce Ankara’nın köklü tarihine bir göz atalım… Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti Ankara, tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürel değerleri bakımından öne çıkan şehirlerdendir. Mutfak kültürü oldukça gelişmiş olan Ankara, yıl içerisinde yüz binlerce turisti ağırlar ve onlara unutulmaz lezzetlerin kapılarını aralar.

6 Şubat 2023 1dk okuma

Ankara'da ne yenir? sorusunu yanıtlamadan önce Ankara'nın köklü tarihine bir göz atalım... Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti Ankara, tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürel değerleri bakımından öne çıkan şehirlerdendir. Mutfak kültürü oldukça gelişmiş olan Ankara, yıl içerisinde yüz binlerce turisti ağırlar ve onlara unutulmaz lezzetlerin kapılarını aralar.

Bir efsaneye göre Frig Kralı Midas tarafından kurulan Ankara’nın sembolü, Hitit Kursu Güneş Anıtı’dır. Öte yandan yemek kültüründe de ikonikleşmiş lezzetler barındırır. 

Ankara’da ne yenir sorusunun cevabını vermeye çalıştığımız bu yazımızda, Bilet Dükkanı olarak kesinlikle Ankara seyahatlerinde denenmesi gereken yöresel lezzetleri derledik. Üstelik, bu birbirinden güzel Ankara yemekleri nerelerde yiyebileceğinize de değindik.

Artık hazırsanız Ankara’da ne yenir sorusunun şimdiye kadarki en geniş kapsamlı cevabını vermeye başlayabiliriz. Biliyoruz ki çoğu kişinin aklına ilk olarak aspava gelecek ve bu konuda hiç de haksız sayılmazsınız. Bu nedenle biz de Ankara’da ne yenir sorusuna cevap niteliğinde hazırladığımız bu yazımıza Aspava ile başlıyoruz.

Ankara’da Ne Yenir?

Aspava: Ankara’da ne yenir dendiğinde ilk akla gelen cevap hiç kuşkusuz Aspava’dır. Bu lezzet Ankara yemekleri arasında en meşhur olanıdır. Bir nevi döner çeşidi olan Aspava, bol ikramlarıyla bilinir. Anlamı ise “Allah Sağlık, Para ve Afiyet Versin. Amin.” şeklindedir.

ankarada-ne-yenir.jpeg

Ankara Tavası: Başkentin en meşhur lezzetlerinden biri de Ankara tavasıdır. Bu şehirde en sevilen yemeklerden biri olan Ankara tavası, genellikle arpa şehriyeden yapılan pilavın üzerine kaburga ya da kuşbaşı etlerinden bir tava yemeği hazırlayıp koyarak servis edilmesiyle oluşuyor.

Kokoreç: İstanbul, İzmir ve Ankara’da oldukça meşhur olan sokak lezzetlerinden kokoreç, bu üç şehirde de birbirinden farklı servis edildiğinden ayrışırlar. İstanbul’da incecik kesilen, bol domates ve pul biber ile servis edilen kokoreç, İzmir’de kalın kalın doğranır ve sadece baharat ile yenir. Ankara’da ise kokorece yalnızca bol kimyon eklenerek tüketilir. Her türlüsü de birbirinden güzel olan Ankara kokoreci, bu şehirde kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerdendir. 

Mercimek Çorbası: Ankara’da ne yenir ya da Ankara meşhur yemekleri nelerdir sorularını soranlara verilen ilk yanıtlardan biri mercimek çorbasıdır. Hatta özel olarak Devrez’de içilmesi gereken mercimek çorbası, bu şehrin en meşhur lezzetlerindendir.

Ciğer: Ankara, başkent olmasıyla birlikte aynı zamanda da memur şehridir. Bu sebepten ötürü de Anadolu’nun en güzel lezzetlerinden seçkileri, en lezzetli şekilde mutfağına katar. Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinin pek çoğunda sabah kahvaltılarda dahi tüketilen ciğer de bunlardan biridir.

Beypazarı Güveci: Ankara’nın en sevilen yöresel yemekleri arasında bulunan Beypazarı güveci, Ankara’da ne yenir, sorusuna verilebilecek en lezzetli cevaplardan biridir. Kuzu eti kullanılarak yapılan Beypazarı güveci, domates, pirinç, biber ve baharat ile hazırlanır.

beypazari-guveci-300x199.jpg

Tamtak Tiridi: Şimdi de Ankara yemekleri arasında biraz gizli kalmış bir lezzetten bahsedelim. Türkiye’nin pek çok yöresinden birbirinden leziz tirit yemeğine rastlanır. İsimleri tirit olsa da bu yemekler esasen bir yapılış şeklinin adıdır. Özelliği ise kalan ekmek, pide ya da pilavları değerlendirmek ve az eti çoğaltmaktır. Tirit yemeklerinin genel mantığı et ya da tavuk suyu ile kuru ekmeklerin ıslatılması ve üzerine haşlanarak pişirilen et parçaların eklenmesidir. Çoğu yörede yoğurt ve kızgın tereyağı ile birlikte tüketilir. Ankara’da ise tamtak tiridi, kemikli kuzu etinden yapılır. Etlerin altına da ekmekten ziyade genellikle arpa şehriye kullanılır. Tadına doyum olmayan bir lezzete sahip olduğunu belirtmemize gerek yok sanıyoruz.

Efelek Sarması: Efelek sarması, Ankara meşhur yemekleri arasında gösterilmek için biraz daha bilinirliğinin artması gereken ancak lezzetinden asla ödün vermeyen efsane bir yemektir. İlk kez görenlerin, şekli itibarıyla şaşıracağı bir yemek olan efelek sarması, üçgen şeklindedir. Bulgur, pirinç ve salça ile hazırlanan Ankara usulü efelek sarması, kalem şeklinden ziyade içerisinde daha çok malzeme barındırarak üçgen olarak sarılır.

Öllüğün Körü: Kabul ediyoruz, Ankara yemekleri isim itibarıyla biraz değişik. Ancak her biri birbirinden leziz. Öllüğün körü de işte tam olarak böyle bir lezzet. El açması şehriyelerin haşlandıktan sonra üzerine kıyma kavurması konarak oluşturduğu bu lezzet, Ankaralıların en sevdiği yöresel yemekler arasındadır.

ollugun-koru.jpg

Bazlama Kebabı: Bazlamadan kebap değil döner olur diyenleri bir kez daha düşündürtecek bir Ankara yöresel yemeği de bazlama kebabıdır. Ankara’da ne yenir sorusuna verilecek en etli cevaplardan olan bu kebap, yumuşacık bazlama ekmeği arasına terbiyelenmiş et, domates sosu ve közlenmiş biber eklenerek servis edilmesinden oluşuyor.

Bici Aşı: Ankara meşhur yemekleri arasında gösterilebilmesi için biraz daha tanıtıma ihtiyacı olan bici aşı, başkentin en önemli lezzetleri arasındadır. Günümüzde, yalnızca başkentin esnaf lokantalarında bulunan bu yöresel lezzet, asma yaprağı, soğan, bulgur ve salçanın birlikte pişirildikten sonra süzme yoğurt ile tamamlanıyor.

Aş Çorbası: Ankara’da ne yenir sorusunun cevaplarını verirken bu şehrin en az yemekleri kadar meşhur olan yöresel çorbalarından da bahsetmesek olmaz. Genellikle Ramazan aylarında yapılan aş çorbası, süzme yoğurt, nohut, yarma ve kırmızı etten yapılıyor. Oldukça doyurucu ve bir o kadar da lezzetli.

Orman Kebabı: Görünen o ki Ankaralılar eti oldukça fazla seviyor. Orman kebabının ana malzemesi her ne kadar kırmızı et olsa da içerisinde adeta yok yok. Bol sebzeli olan bu yemek, güveçte pişiriliyor.

Kuru Köfte: Daha önceki “Ne Yenir” başlıklı yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere Türkiye’de 300’ün üzerinde köfte çeşidi bulunuyor ve her biri de birbirinden leziz. İşte Ankara’nın meşhur yemeklerinden biri de o 300’ün üzerindeki köfteler arasında bulunan kuru köftedir. Dana kıymasından yapılan bu köfte, içerisindeki yumurta, sarımsak, ve sirke ile diğerlerinden ayrılıyor.

Uruş Kapama: Günümüzde Ankara’da ne yenir, diye soranların sosyal medyada en fazla karşılaştığı cevap uruş kapamadır. Başkentin en popüler yöresel yemeklerinden olan bu lezzet, oldukça zahmetli olsa da bir o kadar da lezzetlidir. Ayrıca belirtelim ki kuzu etinden yapılıyor.

urus-kapama-485x360.jpg

Ankara Yaprak Döneri: Et severlerin önünde ceket ilikledikleri bir lezzete geldi sıra; Ankara yaprak döneri. Domates suyu ve tuz ile 1 gün boyunca dinlendirildikten sonra pişirilen ve yaprak yaprak kesilen bu dönerin tadına doyanına biz henüz rastlamadık.

Sebzeli Bulgur Pilavı: Bulgur, Anadolu mutfağının en sevilen ve doygunluk hissini en kolay veren yiyeceklerindendir. Ankara’da ise bulgur, tıpkı Anadolu’nun çoğu yerinde olduğu gibi hemen her yerinde kullanılır. Sebzeli bulgur pilavı da bu şehrin en güzel lezzetleri arasındadır.

Ankara Simidi: Ankara simidi, İstanbul ve Nevşehir simidi, İzmir gevreği ve Kastamonu kel simidi arasında kendini göstermeyi bilen, methiyeler düzülmesi gereken bir sokak lezzetidir. Hem Ankara meşhur yemekleri hem de başkentin en önemli sokak lezzeti olarak bilinir. Özelliği ise bol pekmez ve çiğ değil, kavrulmuş susam ile hazırlanmasıdır.

Sizin için başkent Ankara’nın en meşhur ve kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerini listelemeye çalıştık. Tabii bu arada belirtmeden geçmeyelim ki bu şehirde denenmesi gereken lezzetler arasında çubuk turşusu, Beypazarı kurusu, lahmacun, İnceğiz çorbası, İskender, baklava ve künefe de vardır. Sonuçta Türkiye’nin her yerinden göç alan bir şehir olan Ankara, İskender başta olmak üzere baklava ve künefenin de en güzellerinin yapıldığı yerler arasındadır.

Hemen Ankara uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Ankara’nın En İyi Yemek Mekanları

Biraz önce sizlere Ankara’da ne yenir? sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Şimdi ise Ankara yemekleri nerede yenir ve Ankara’nın en iyi yemek mekanları nerelerdir sorularına yanıt bulacağız. 

Biraz önce anlattığımız üzere fark etmişsinizdir ki Ankara yemekleri bir hayli kendine has ve özel bir kültüre sahiptir. Bu lezzetlerin en güzel sunulduğu yerleri de fazlasıyla barındırır. Bilet Dükkanı olarak sizler için Ankara’nın en iyi yemek mekanlarından bahsedeceğiz şimdi de ve eminiz ki tüm Ankaralılar hemfikirdir bizimle.

İşte Ankara’nın en iyi yemek mekanları…

Devrez: Mercimek çorbasının en güzel hali Devrez’de içilir. Öyle ki, buradaki çorbanın ünü ülke sınırlarını aşmış durumdadır. Restoran, Çankaya’da Küçük Esat Caddesi üzerinde bulunur.

devrez-150x116.jpg

Boğaziçi Lokantası: Ankara’nın hemen her yöresel lezzetinin bulunabileceği Boğaziçi Lokantası, yemeklerinin lezzetiyle ünlüdür. Ulus’ta, Denizciler Caddesi üzerindedir.

Meşhur Tavacı Recep Usta: Ankara tavasının en güzel halini servis etmesiyle ünlenen bu yer, Ankaralıların favori mekanları arasındadır. Çankaya ilçesinde, Dikmen Vadisi 3. Etap’tadır. 

Yıldız Aspava: Ankara’da Aspava yenilebilecek sayısız mekan vardır ancak Ankara ve Aspava denince akla ilk gelen mekan hiç kuşkusuz ki Yıldız Aspava’dır. Bol ikramları, malzeme kalitesi, ürün tazeliği ve etinin lezzetiyle açık ara en çok tercih edilen mekanlar arasındadır.

aspava-300x200.jpg

Hacı Arif Bey: Ankara’nın meşhur yaprak döneri için tavsiye edeceğimiz mekan Hacı Arif Bey Restoranı. Çankaya’da bulunan mekan, Barbaros Caddesi, Güniz Sokak’ta bulunuyor. 

Tarihi Güveç Fırını: Beypazarı güvecini yerinde yemek için kesinlikle Tarihi Güveç Fırını’na uğranmalı. Beypazarı ilçesinde konumlanan fırın, Bostancılar Sokak 34 numarada bulunuyor. 

Tadım Lokantası: Başta tamtak tiridi olmak üzere pek çok Ankara yöresel yemeğine ev sahipliği yapan Tadım Lokantası, başkentin lezzetlerini denemek isteyenler için hem makul fiyatlı hem de oldukça doyurucu bir lokasyon. Polatlı ilçesindeki mekan, Sümer Caddesi üzerinde konumlanıyor.

Mersinli Ciğerci Apo / Ciğer 52: Ankara’dan ciğer yemeden bu şehirden dönülmez. Bu müthiş lezzet içinse iki farklı mekan tavsiyemiz var. Mersinli Ciğerci Apo, Çankaya’da Ziyabey Caddesi üzerinde konumlanıyor. Ciğer 52 ise Çankaya’nın 6. Cadde üzerinde bulunuyor. 

Düveroğlu: Başkentte lahmacun yemek isteyenler için Ankara’nın en iyi yemek mekanları listemize Düveroğlu’nu aldık. Burası aynı zamanda kebap restoranı olduğundan birçok farklı et yemeğinin de denenebileceği bir yer.

duveroglu-1024x657.jpg

Çankaya Lokantası: Ankara’nın hemen her yöresel yemeğine ev sahipliği yapan, en eski ve en bilindik mekanlarından biri de Çankaya Lokantası’dır. Hoşdere Caddesi üzerinde konumlanan lokanta, Çankaya ilçesindedir. 

Kokoreççi Hacı: Sakatat sevenlerin kesinlikle denemesi gereken lezzetlerden biri olan Ankara kokorecinin başkentteki bir numaralı adresi Kokoreççi Hacı olarak bilinir. Çankaya’da, Gençlik Caddesi üzerinde konumlanır. 

Dere Pastanesi: Çoğu kişinin muzlu rulo pasta olarak bildiği leziz tatlı, aslında Ankara sarmasıdır. Dere Pastanesi ise onu en taze ve güzel şekilde yapmaktadır. Çankaya’da bulunan pastane, Bülbülderesi Caddesi üzerindedir. 

Baklavacı Hacıbaba: Size bu şehirde Anadolu’nun birçok farklı lezzetinin en leziz versiyonlarını bulabileceğinizi söylemiştik. İşte baklava yemek isteyenlerin de Ankara’da mutlak uğraması gereken mekan Baklavacı Hacıbaba’dır. Sekiz farklı şubesi bulunan mekan, Çayyolu, Sıhhiye, Balgat, Platin Tower, Ankamall, Park Vera, Turan Güneş Bulvarı ve Keçiören’de dükkanlara sahiptir. 

Bilet Dükkanı olarak şimdiden güzel ve sağlıklı bir Ankara seyahati dileriz.

6 Şubat 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
171 Yazı

Benzer Yazılar