Uzmanlardan Güneşlenirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Uyarı

Tatilcilerin yıl içerisinde en sevdiği dönemlerin başında gelen yaz mevsimi geldi çattı! Hatta yaz öyle bir geldi ki beraberinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık dereceleri, kısacası kavurucu sıcakları da getirdi. Hal böyleyken güneşlenmek, keyiften ziyade neredeyse eziyete dönüşmeye başladı…

23 Ağustos 2023 5dk okuma

Tatilcilerin yıl içerisinde en sevdiği dönemlerin başında gelen yaz mevsimi geldi çattı! Hatta yaz öyle bir geldi ki beraberinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık dereceleri, kısacası kavurucu sıcakları da getirdi. Hal böyleyken güneşlenmek, keyiften ziyade neredeyse eziyete dönüşmeye başladı…

Bilet Dükkanı olarak "Güneş Yanıklarına İyi Gelecek 5 Çözüm" ile "Güneş Lekelerini Geçirmenin 5 Yolu" başlıklı iki adet blog yazımız bulunuyor. Ancak bu yazılarımızla henüz denk gelmediyseniz de şu anda tam da olmanız gereken yerde, okumanız gereken yazıyı okuduğunuzu belirtmek isteriz. 

Güneş Neden Zararlıdır?


Güneş, oldukça iyi bir D vitamini kaynağı olmasının yanı sıra, oldukça zararlı ultraviyole ışınlarına da sahip olduğundan, insan doğası için çok da yararlı sayılmamaktadır. UVA ve UVB olarak bildiğimiz bu ultraviyole ışınları, insan cildinin içerisine nüfuz edebildiği gibi, uzun süreli maruziyetlerde kaşıntı, kızarıklık, döküntü ve lekelenme gibi olumsuz etkilere de sebep olabilir. 

Güneşten Nasıl Korunulur?


Güneşten korunmanın birbirinden farklı ve birden fazla yolu vardır. İşte uzmanlardan, güneşlenirken dikkat etmeniz gereken 5 uyarı…

  1. Güneş Kreminizin Koruma Faktörünüze Dikkat Edin

    Güneşin zararlı ışınlarından korunmanın ilk ve en önemli konusu pek tabii güneş kremi kullanmaktır. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken konu ise kullandığınız güneş kreminin kaç faktörlü koruması olduğudur. Zira uzmanlar genellikle 50 faktör ve üzeri koruma sağlayan güneş kremlerinin kullanılmasını tavsiye etmektedir. Peki, güneş kremi nasıl kullanılır? Hemen anlatalım…

    Öncelikle, güneş kreminizi, güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürmüş olmanız gerektiğinizi bilmelisiniz. Öte yandan, iki parmak kuralına uymaya özen göstermelisiniz. İki parmak kuralını bilmeyenler için hemen izah edelim… Yüzünüze sürmeniz gereken güneş kremi miktarı, iki parmağınız uzunluğunda bir şerit kadar olmalıdır. Bunun için işaret parmaklarınızı baz alabilir; yüzünüzün iki yarısı için iki işaret parmağınıza da parmağınızın uzunluğundaki bir şerit kadar güneş kremi sürebilirsiniz.

    Önemli hatırlatma! Güneş kremini yalnızca yüzünüze değil, boynunuza, dekolte bölgenize ve ellerinizin üzerine de mutlaka uygulamanız gerekiyor. Bu uygulamayı yalnızca güneşlenirken değil, tüm yıl boyunca yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

  2. Güneşlenirken Nasıl Güneş Kremi Uygulanır?

    Biraz önce anlattığımız iki parmak kuralına uyarak yüzünüze uyguladığınız güneş kremini, güneşlenirken tüm vücudunuza uygulamalısınız. Bu noktada biraz bronzlaşmak isterseniz vücudunuza 30 faktörlü güneş koruma etkisi olan bir güneş kremi uygulayabilirsiniz. Ancak en büyük önem göstermeniz gereken noktalarınızın yüzünüzün yanı sıra omuzlarınız, sırtınızın üst kısmı, üst bacaklarınız ve eklem bölgeleriniz olduğunu unutmayın. 

  3. Güneş Kreminizi Yenileyin

    Uzmanlardan güneşlenirken dikkat etmeniz gereken uyarılardan bir diğeri de; güneşe çıkmadan ortalama 20 dakika kadar önce sürmüş olduğunuz güneş kreminizi, her 2 saatte bir yenilemenizdir.

    Koruyuculuğunun sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi adına güneş kreminizi her iki saatte bir yenileyebilmek için isterseniz standart ve krem formda olanlarını tercih edebilir, isterseniz de stik formlu olanlarını kullanabilirsiniz. Kadınların, makyaj üzerinde de uygulanabilmesi nedeniyle güneş kremi yenileme kısmında özellikle stik formda olanları tercih ettiklerini unutmayın.

  4. Uzun Süre Güneşe Maruz Kalmayın

    Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere güneş, oldukça güçlü bir D vitamini kaynağıdır ancak bir o kadar da zararlı ışınları beraberinde barındırır. Bu nedenle uzun süreler boyunca güneşe maruz kalmamanız gerekir. 

    Zararlı ışınların yanı sıra güneşe uzun süreli maruziyetlerde güneş yanıkları veya güneş çarpması ile karşılaşmak olasıdır. Bu nedenle olabildiğince gölgede durmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, güneş ışınlarının en dik olduğu saat aralıklarında da kesinlikle güneşlenmemelisiniz. Zira uzmanlar, güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde günün en sıcak zamanları olduğu ve kronik hastalar ile çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere insanlar için oldukça zararlı olduğunu belirtiyorlar. 

  5. Şapka ve Gözlük Kullanın

    Güneşlenirken en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de özellikle başınızı ve yüzünüzü güneşten korumanız gerektiği. Vücudumuzun en hassas noktalarından biri olan baş kısmımızda göz çevremizi gözlük ile koruyabiliriz. Bu noktada gözlük seçiminizin de ne kadar önemli olduğunu da unutmamalısınız. Konuyla ilgili olarak Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Detay başlıklı blog yazımızdan okuyabilir ve güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

    Güneşlenirken başınıza güneş geçmemesi, bir diğer adıyla güneş çarpması yaşamamanız için şapka kullanmanız da bir hayli önemlidir. Ancak seçeceğiniz şapkanızın rengini koyu değil, açık tonlarda seçmeniz gerektiğini belirtmek isteriz. Zira koyu renkler ısıyı ve ışığı içerisinde hapsederken; açık renkler ışığı yansıtırlar. Bu nedenle güneşlenirken açık renkte şapkalar tercih etmelisiniz.

  6. Güneşe Çıkacağınız Saatlere Dikkat Edin

    Yazın başlamasıyla birlikte aşırı ısınmaya başlayan havalarda günün her saati güneşe maruz kalmamak gerekir. Bunun için uzmanların en önemli tavsiyesi, güneş ışınlarının dik açıda düştüğü saatlerde dışarıya çıkmamak yönündedir. Peki günün hangi saatleri güneş ışınları dik açıyla düşmektedir?

    Sabah 10.00 ile öğleden sonra 16.00 saatleri arasında, güneş ışınları yaşadığımız yerküreye en dik açıda düşmektedir. Güneş yanıkları ve güneş çarpması gibi problemlerin en sık yaşandığı saat dilimi olan bu zamanlarda dışarı çıkmamak gerekir. Uzmanlara göre, özellikle belirttikleri bu saat aralıklarında güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmaması gereken gruplar şu şekildedir:

  • Astım ve benzeri kronik hastalıkları olanlar
  • Güneş alerjisi bulunanlar
  • Hipertansiyon ya da düşük tansiyonu olanlar
  • Yaşlılar
  • Çocuklar

Bilet Dükkanı olarak Uzmanlardan Güneşlenirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Uyarı yazımızın burada sonuna geliyoruz. Sıcak havalarda dışarı çıkmanız gerektiği takdirde hafif ve açık renkli kıyafetler giymeyi, güneş kremi sürmeyi, şapka ve gözlük ile zararlı güneş ışınlarından korunmayı ve en önemlisi de uzun süreler boyunca güneşe maruz kalmamayı dikkate almanızı şiddetle tavsiye ederiz. 

Uzmanların söyledikleri ve bizlerin de tavsiye ettiği tüm uyarıları dikkate almanıza rağmen herhangi bir güneşe hassasiyet yaşar, güneş çarpması ya da güneş yanığı semptomları gösterirseniz, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyiniz. 
Kavurucu sıcaklarda herhangi bir sorun yaşamadan oldukça keyifli bir tatil ve güzel anılarla dolu bir yaz dileriz.

23 Ağustos 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar