Doğu Anadolu’nun Keşfedilmemiş Cevheri Muş’ta Gezilecek Yerler

Türkiye’nin önemli kültür şehirlerinden biri olan Muş’a ziyarete gelen misafirlerimizin Muş’ta gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler ile yenilecek yemekleri düşünmeden en optimum şekilde bulması için Bilet Dükkanı olarak listeledik. Tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çeken ve doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan Muş, hem kısa süreli geziler hem de uzun soluklu seyahatler için uygundur. İşte Muş’ta gezilecek yerler… 

6 Şubat 2023 18dk okuma

Tarihsel süreçte, bünyesinde yüzlerce medeniyeti barındıran ve her birinden farklı kültürel ögeleri toplayan Muş, yerli ve yabancı bütün tarih severlerin dikkatini çekmektedir. Nüfusu çok kalabalık olmayan ve bundan kaynaklı ziyaretçilerine daha sakin bir gezi imkânı sunan şehir, hem tarihi hem doğası ile adeta büyüleyici bir oluşum. Dünyanın farklı bölgelerinden ve kültürlerinden gelen Bilet Dükkanı misafirleri, Muş’a gelerek yine kültürel bir sermaye içinde kendilerini bulmaktalar.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde olan Muş, Urartular döneminde tarihsel sürecine başlamış ve bünyesinde binlerce tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Muş’a ziyarete gelen Bilet Dükkanı misafirleri Muş gezileri için ortalama 2 veya 3 gün ayırmalıdırlar.  Karasal iklim yaşanmasından kaynaklı Muş seyahati için en uygun dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Türkiye’nin önemli kültür şehirlerinden biri olan Muş’a ziyarete gelen misafirlerimizin Muş’ta gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler ile yenilecek yemekleri düşünmeden en optimum şekilde bulması için Bilet Dükkanı olarak listeledik. Tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çeken ve doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan Muş, hem kısa süreli geziler hem de uzun soluklu seyahatler için uygundur. İşte Muş’ta gezilecek yerler… 

Muş Merkezde Gezilecek Yerler

Her yerinden kültür ve güzellik taşan Muş’a gelmiş olan misafirlerimiz, çok da uzağa gitmeden Muş’un muhteşem güzelliklerini ve zengin tarihini kolayca görebilir. Bu amaç doğrultusunda Bilet Dükkanı olarak Muş’ta gezilecek yerleri sizlere sunuyoruz.

Tarihi Murat Köprüsü

Selçuklu Dönemi eseri olan Tarihi Murat Köprüsü, günümüzde de aktif olarak kullanılan ve yaklaşık 140 metre uzunluğunda olan önemli bir eserdir.

 

musta-gezilecek-yerler.jpg

Hacı Şeref Cami

Yine Selçuklu Dönemi’ne ait olan Hacı Şeref Cami, Aslanlı Han içerisinde konumlanmakta olup kare planlı bir camidir. Muş merkezde gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alır. 

Kutsal Havariler Manastırı

Arak Manastırı olarak da bilinen Kutsal Havariler Manastırı, Aziz Aydınlatıcı Grigor tarafından yapılmış ve Muş merkezde bulunan Kepenek Köyü’nde konumlanmaktadır.  Önemli bir ibadethane olan manastır Ermeni kırımı ile havaya uçurulmuştur.  Ne yazık ki günümüze sadece kilise harabeleri kalan manastır misafirlerimiz tarafından mutlaka ziyaret edilmelidir. Muş'ta gezilecek yerler arasında bulunan Kutsal Havariler Manastırı'nı mutlaka görmelisiniz.

Ulu Cami

Moloz taşından inşa edilmiş olan Ulu Cami’nin kitabesi yoktur. Dikdörtgen planı olan Ulu Cami ortasında kubbe ve yanlarında beşik tonoz ile örtülmesi ile oluşmuştur. Kale Mahallesi’nde bulunan ve merkezde olmasından kaynaklı kolay bir ulaşıma sahip olan cami mutlaka gezilmelidir 

Malazgirt Kalesi

Şehir merkezine uzak konumlanış Malazgirt Kalesi, horasan harcı ve siyah taşlardan inşa edilmiş olup Malazgirt Zaferi sonrası bu ismi kazanmıştır. Çok eski dönemlerden günümüzü kadar sağlam bir şekilde ulaşmış olan kale, tarihte çok fazla savaşa tanıklık etmiş olup Muş’a gelen misafirlerimiz tarafından mutlaka görülmesi gereken bir eser. Muş’ta gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen mekandır. 

Haspet Kalesi

Muş’un güneyinde konumlanan kale zamanla yıkıma uğramıştır.

 

hespet-kalesi-560x420.jpg

Kale Parkı

Özellikle fotoğraf çekmeyi seven misafirlerimiz için harika bir atmosfer olan Kale Parkı, restoranları ve kafeleri ile misafirlerimize keyifli bir gezme ortamı sağlamakta. 

Muş’ta Gezilecek Tarihi Yerler

Özellikle Urartular Dönemi’nden yüzlerce eseri bünyesinde barındıran Muş, Roma, Pers ve Medler’den de çeşitli tarihi eserleri bulundurmaktadır. Sonrasında Osmanlı’nın eline geçen ve kültürel mirasını biriktirmeye devam etmiştir. 

Haspet Kalesi

Gözetleme kulesi ve sur duvarları günümüze kadar gelmiş olan kale, zamanında karakol olarak kullanılmış olup Kızıl Dağı civarında bulunmaktadır. 

Surp Garabet Manastırı

Batı Ermenistan’ın önemli manastırlarından olan Surp Garabet Manastırı, Ermeni istilası sonucunda ne yazık ki zarar görmüş olup geriye kilise duvarları kalmıştır. Surp Garabet Manastırı’nın anlamı Kutsal Müjdeci olup yapıldığı dönemde manastırda gizlendiği rivayet edilen Vaftizci Yahya’yı temsil etmektedir. 

Hacı Şeref Camii

Minaresi iki farklı renkteki taştan yapılmış olan cami, Muş merkezde bulunan ve Selçuklu mimarisine sahip olan tarihsel açıdan son derece önemli bir eserdir. 

Alaeddin Bey (Paşa) Camii

Vali Alaeddin Bey tarafından yapılmış olan cami, kare planlıdır. İki farklı renkten oluşan cami, kesme taş kullanılarak yapılmıştır. 

Esenlik Camisi

Esenlik Köyü’nde bulunan ve Selçuklu Dönemi’nden günümüze gelmiş olan cami, Artuklular zamanında inşa edilmiştir. Merkeze uzakta bulunan cami, tarihi ve snaatsal güzelliği ile görülmeye değer bir yapıdır. 

Yıldızlı Han

Muş merkezde bulunan Yukarı Çarşı’da yer alan Yıldızlı Han,  Selçuklu mimari yapısı ile öne çıkmaktadır. İçerisinde 52 adet dükkanı bulunduran han alışveriş yapmayı seven misafirlerimiz tarafından mutlaka gezilmelidir.

 

yildizli-han.jpg

Migre Hamamı

Migre Hamamı, Türk üçgeni denilen bir sistem sayesinde taşınan kubbeler ile inşa edilmiş olup Gülü Hamamı olarak da bilinir. Yaşanılan doğal afetler sonucunda neredeyse tamamı yıkılmış olup kerpiçten ve asimetrik moloz taşlarından yapılmıştır. 

Kayalıdere Antik Kenti

Şarap mahzeni, çeşitli kral mezarları ve odacıklardan oluşan Kayalıdere Antik Kenti, Urartular zamanından kalma bir antik kenttir. Şehir merkezine uzak olan bu antik kent yüksek ihtimal ile askeri bir amaç doğrultusunda inşa edilmiştir. 

Geleneksel Muş Evleri

Muş’un sembolü olan Geleneksel Muş Evleri, Selçuklu kültüründen kalma yapısı ile geniş avluları ve erzak depoları ile tarihi günümüze getirmektedir. Muş'ta gezilecek yerler arasında en dikkat çeken yapılardan biri olan Geleneksel Muş Evleri'ni mutlaka görmelisiniz.

Zafer Anıtı

Malazgirt Zaferi için yapılmış olan anıt, Malazgirt ilçesine yaptırılmış olup zaferin elde edilmesinden çok zaman sonra yapılmış bir anıttır.  2 sütundan oluşan anıt yaklaşık 42 metre yüksekliğinde olup Anadolu’nun kapısını temsilen yapılmıştır.

Hemen Muş uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Muş Konaklama Hizmetleri

Yoğun bir turist akışı olan Muş, ziyaretçileri için bütçelerine uygun konaklama mekanları bulundurmakta. Lüks otelleri haricinde daha uygun fiyatlı konaklama hizmeti sunan Muş, misafirlerinin çeşitli beklentilerini olabilecek en uygun şekilde karşılamaya devam ediyor. Bilet Dükkanı olarak ziyaretçilerimiz için Muş’ta bulunan konaklama hizmetlerini araştırdık.  Muş merkeze uzak veya yakın olarak konumlanan oteller merkeze yakınlıklarına ve sundukları ayrıcalıklı hizmetlere göre fiyat biçmektedirler. 

Muş’ta Bulunan Oteller

Yücesoy Otel

Muş’ta en çok tercih edilen Yücesoy Otel, Muş’un önemli tarihi eserlerinden olan Muş Kalesi arasında bulunmakta olup misafirlerine tarihi bir doku içerisinde konaklama imkanı sunmakta. Günün her saati hizmet veren resepsiyonu ve oda servisi sayesinde herhangi bir ihtiyaçlarında misafirlerine anlık hizmet sunmaktadır.  Tüm bunların beraberinde odasında içerdiği mini barı ve kliması ile de konuklarına daha konforlu bir dinlene imkanı veriyor. Otoparkı ve restoranı bulunan Yücesoy Otel’in gecelik konaklama fiyatını öğrenmek isteyen müşterilerimiz gidecekleri dönem için  otelin kendisini aramalıdırlar. 

yucesoy-otel.jpg

Global Otel

Ücretsiz kahvaltı ve wifi hizmetleri ile konuklarımızın dikkatini çekebilecek olan Global Otel, sunduğu çocuk aktiviteleri ile çocuklu ailelere uygun olup, evcil hayvan da kabul etmektedir. Tüm bunlara ek olarak var olan çamaşır yıkama hizmeti özellikle Muş’ta uzun süre kalmayı hedefleyen misafirlerimiz için harika bir ayrıcalık.  Odalarında bulunan klima ve oda servisi hizmeti de yine bir tercih sebebi. Muş Havalimanı’na sadece 11 kilometre uzaklıkta olması ile de ulaşım konusunda kendisini ayrıcalıklı kılmakta. Geleneksel Muş Evleri, Muş Kalesi, Hacı Şeref Camii ve Yıldızlı Han gibi önemli tarihi mekanlara son derece yakın olması, tarih sever misafirlerimiz için son derece pratik. 

Mir Saray Hotel

Muş merkezde bulunan Mir Saray Otel, açık büfe kahvaltısı ve restoranı ile misafirlerine enfes yiyecekler sunarken, kapalı otoparkı ile arabayla gelmiş olan misafirler için araba park yeri sorununu ortadan kaldırmakta. Odalarında LCD ekran televizyon ile wifi hizmeti sunarken klima elektronik kasa gibi ayrıcalıkları ile misafirlerine konforlu bir konaklama sunmakta. Gecelik konaklama fiyatı için misafirlerimiz otelin kendi sitesinden ulaşım sağlayabilirler. 

Grand Serhad Han Otel

Oda kahvaltı sunan Grand Serhad Han Otel, 3 yıldızlı bir otel olup Muş, Bulanık ilçesinde konumlanmaktadır. İnternet ve televizyon olanakları ile ziyaretçilerine ayrıcalık sağlayan otelde evcil hayvan barınmasına izin verilmektedir. Araba ile seyahat eden misafirlerimiz için otopark hizmeti sunan Grand Serhad Han Otel yine araba park yeri sorununu ortadan kaldırmaktadır. 

Olcay Apart Otel

Muş merkezde bulunan Olcay Apart Otel, merkezde bulunması sebebiyle ulaşım problemini ortadan kaldırmaktadır. Evcil hayvan kabul etmesi ile evcil hayvanı ile seyahat etmek isteyen yolcularımız için son derece mantıklıdır.

6 Şubat 2023 18dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar