En Popüler Balat’ta Gezilecek Yerler

Bilet Dükkanı üzerinde Balat’ta gezilecek yerler hakkında bilgi edinebilirsiniz. İstanbul’un en neşeli semti olarak bilinen bölgenin rengarenk boyanmış eski zaman evleri, sokak sanatçılarının yer aldığı kaldırımları, kahve kokusuna hayran kalacağınız butik kafeleri, kilisesi, sinagogu, patrikhanesi meşhurdur. Herkesin barış ve huzur içinde yaşadığı semtin ziyaretçisi hiç eksik olmazken en güzel zamanları bahar aylarıdır.

13 Şubat 2023 1dk okuma

Balat, bir zamanlar Yahudi, Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşan karma bir nüfusa sahip olan kültürel çeşitliliğin zirvelere çıktığı bir mahalledir. UNESCO Dünya Miras listesinde yer olan Balat, her yıl milyonlarca İstanbul ziyaretçisinin uğrak noktasıdır. Galata Köprüsü'nün güney yakasından sadece iki buçuk kilometre uzaklıkta bulunan Balat, genellikle gezginlerin gözden kaçırdığı tarihi bir semttir. Kalabalık Taksim Meydanı ve Karaköy'den bir mola arayanlar, Fener'deki eski Rum mahallesinin arkasında bulunan ve geçmişte azınlık topluluklarına ev sahipliği yapan İstanbul'un en eski semtlerinden birini gezerek adeta zaman yolculuğu yapabilir.

Bilet Dükkanı üzerinde Balat’ta gezilecek yerler hakkında bilgi edinebilirsiniz. İstanbul’un en neşeli semti olarak bilinen bölgenin rengarenk boyanmış eski zaman evleri, sokak sanatçılarının yer aldığı kaldırımları, kahve kokusuna hayran kalacağınız butik kafeleri, kilisesi, sinagogu, patrikhanesi meşhurdur. Herkesin barış ve huzur içinde yaşadığı semtin ziyaretçisi hiç eksik olmazken en güzel zamanları bahar aylarıdır.

İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka keşfetmesi gereken sokaklarda esrarengiz kafeler, lezzetli yeme-içme mekanları, yıllara meydan okuyan evler bulan misafirler yarım günde ayırarak Balat’ı gezebilir. İşte Balat’ta gezilecek yerler listesi:

Balat'ta Gezilecek Sokaklar

balatta-gezilecek-sokaklar.jpg

Balat denildiğinde akıllara gelen yokuşlu ve renkli sokaklarıdır. Adımlarken hayran bırakan Balat’ta gezilecek sokaklar listesinden 6 tanesini sizin için seçtik.

Sancaktar Yokuşu: Balat’ta gezilecek yerler listesinin ilk sırasına yerleşen Sancaktar Yokuşu, hemen hemen tüm Balat fotoğraflarında yer alır.

Kiremit Caddesi: Rengarenk evlerin yan yana gelerek misafirleri büyülediği bir sokaktır. Balat’ın özellikle fotoğraf çekimi için en çok ziyaretçi alan yeridir.

Leblebiciler Sokağı: Balat’ın en hareketli sokakların olan Leblebiciler Sokağı, Çıfıt Çarşısı ile ünlüdür. Adı dağınık anlamına gelen sokakta; hediyelik eşya, ev eşyası, yiyecek gibi pek çok ürüne rastlamak mümkündür.

Merdivenli Yokuş: Balat’ta gezilecek sokaklar arasından en popüleri olan Merdivenli Yokuş; sıra sıra eski zaman evlerinin bulunduğu, merdivenleri ağır ağır çıkarak mahalleyi keşfedeceğiz eşsiz bir sokaktır.

Vodina Caddesi: Fener ile Balat’ı birbirine bağlayan ana caddedir. Çok sayıda dükkanın yer aldığı Vodina Caddesi UNESCO tarafından koruma altına alınmış yapılara sahiptir.

Yıldırım Caddesi: Balat’ta gezilecek yerler bittikten sonra bir yorgunluk kahvesi içmek isteyenleri karşılayan Yıldırım Caddesi, Balat’ın en meşhur mekanları arasından yer alır.

Balat'ta Gezilecek Tarihi Yerler

balatta-gezilecek-tarihi-yerler.jpg

Balat başladığı yerden bittiği noktaya kadar her adımda tarih kokan bir bölgedir. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmasından dolayı her köşede ziyaretçileri bir hikaye bekler. Geçmişten günümüze dayanan evler, yürükçe eskiyi anımsatan sokaklar, eşsiz lezzetlerin bulunduğu mekanlar, tarihe meydan okuyan kilise ve camiler misafirlerini hayran bırakır. İşte Balat’ta gezilecek tarihi yerler:

Fener Rum Erkek Lisesi: Fener Rum Patrikhanesi, sıra dışı mimarisi ve ihtişamı ile Balat’ta gezilecek tarihi yerler listesine tek başına damgasını vurur. Haliç’in Kızıl Tacı olarak bilinen yağı 1454 yılında yapıldı ve hala eğitime devam ediyor.

Fener Rum Patrikhanesi: İstanbul'un önemli Hristiyan Ortodoks dini merkezidir. 6. yüzyıldan beri Ortodoksluğun merkezi olan İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı bu kilise, 1836 yılında inşa edilmiştir.

Kanlı Kilise: Balat’ta gezilecek yerler listesinde önemli yere sahip olan Meryem Ortodoks Kilisesi, İstanbul'da Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilise özelliğine sahiptir.

Bulgar Kilisesi: Stevi Stefan Kilisesi dünya çapında ünlü bir kilisedir. Sebebi kilisenin dış cephe, duvarlar, merdivenler, kabartmalar, çan kulesi de dahil olmak üzere her yerinin demirden yapılmış olması. Bu nedenle türünün tek örneği olan ve “Demir Kilise” adıyla da bilinen kilise çok sayıda ziyaretçi ağırlar.

Fethiye Müzesi: Balat’ta yer alan Pammakaristos Kilisesi 1261 Latin egemenliğinin son bulmasından sonra eski kilisenin kalıntıları üzerine yeniden yaptırılmış ve kuzey bölümünde yer alan bölümü Hz. Meryem’e adanmıştır. Osmanlı Dönemi’nde ise yapıya minare ve mihrap kısmı eklenerek camiye çevrilmiş. Günümüzde müze olarak hizmet verir.

Ferruh Kethüda Cami: Çini işlemeler ile öne çıkan Ferruh Kethüda Cami, 1562 yılında Mimar Sinan tarafından yaptırıldı. Balat’ta gezilecek yerler arasında iyi bir konuma sahip olan cami Mimar Sinan’ın devasa yapıları arasında şaşırtıcı derecede küçüktür.

Balat Kültür Evi: Fener – Balat bölgesi kadınları ve genç kızlarına meslek kazandırmayı ve bu mesleği hayata geçirebilecekleri bir alan yaratmayı hedefleyen Balat Kültür Evi, Balat’ın en hareketli yerlerinde biridir.

Monologlar Müzesi: İnsan müzesi olarak bilinen ve dünyanın en ilginç müzeleri arasında yer alan Balat Monologlar Müzesi, tarihi ya da sanat eserleri yerine tiyatro performanslarını barındıran bir yerdir.

Ahrida Sinagogu: Kürkçü Çeşme Sokağı üzerinde bulunan Ahrida Sinagogu, Balat sinagoglarının en büyüğü olmasının yanından aynı zamanda en dikkat çekenidir.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı: Türk toplumunun vazgeçilmez geleneği hamam Balat’ta gezilecek yerler listesinde Küçük Mustafa Paşa Hamamı ile yer alır. Hamamın eskiden kilise olarak kullanılmış olması en ilginç yanlarından biridir.

Gül Cami: Eski adıyla Azize Teodosya Kilisesi Balat’ta gezilecek tarihi yerler arasından yerini alır. Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı olan Gül Cami, 1499 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir.

Balat Kahvaltı Yapılacak Yerler

balatta-kahvalti.jpg

Balat görülmesi gereken yerler listesi yanında Balat kahvaltı yapılacak yerler bakımından da meşhurdur. Bölgede butik kafelerden tutun ünlü restoranlara kadar pek çok kahvaltı mekanı bulunur. Sabaha tarih esintisi arasında ve sanat kokan sokaklarda başlamak isteyenler bu muhteşem mahalleyi tercih edebilir. Taptaze İstanbul simitleri, çeşitli kültürlerin etkilerini taşıyan reçeller, sıcacık çaylar ve sayısız kahvaltılık seçenekleri ile ziyaretçiler Balat turu öncesi lezzetli bir kahvaltı yapabilir.

En meşhur Balat sokakları birbirinden renkli ve farklı kafeye sahiptir. Sokaklara atılmış ahşap sandalyeler, eski yapıların içindeki taş duvarlar arasındaki oymalı masalar, geçmişten kalma çaydanlıklar ve yıllar öncesinin bardakları ile kahvaltı ederek nostalji yaşamak isteyenler için Balat vazgeçilmezdir.

Çeşit çeşit hamur işleri, rengarenk reçeller, Ege’yi aratmayan zeytinler, Anadolu’dan gelen ezme lezzetlerinin dumanı tüten çay ve sıcacık ekmekle buluştuğu en güzel kahvaltı mekanları Balat’ta yer alır.

Tarihi yapıların içinde, her köşesinin bir hikayesinin olduğu sokaklarda kurulan masalarda sabahın en güzel saatlerini geçirebilirsiniz.

Balat’ta Gezilecek Turistik Yerler

balatta-gezilecek-turistik-yerler.jpg

Balat turizm açısından son derece popülerdir. Balat’ta gezilecek müzeler arasında hem tarihi açıdan geçmişi olan hem de modern açıdan göz kamaştıranlar yer alır. Antika dükkanlarından, değişik konseptteki kafelere kadar rengarenk dükkanlar bulunur. İşte Balat’ta gezilecek turistik yerler:

Antikacılar: Nostalji bakımından İstanbul’un uğrak noktası haline gelen Balat’ın en karakteristik özelliklerinden biri, burada kümelenmiş olan antikacı, mezatçı ve ikinci el eşyalar satan eskicileridir. Eski, yeni, son zamanlarda moda olan çok sayıda eşya açık arttırma ya da normal satış seçeneği ile ziyaretçilere sunulur.

Nostalji Kafeler: Dantel örtülü masalar, minik ahşap sandalyeler, eskiden kalma buzdolabı, anneanne evini anımsatan bardaklar, işlemeli tabaklar… Hepsini birlikte Balat’ta bulmak mümkündür.

Vintage Kıyafet Dükkanları: Balat tarihi yapısını aynı zamanda moda anlayışında da gösterir. Vintage kıyafet seven yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken eski zaman kıyafetlerine Balat’ta rastlamak mümkündür.

Sanat Atölyeleri: Dikişten resime, heykelden mimariye, tiyatrodan edebiyata pek çok alanda atölye ve workshopa Balat’ta rastlamak mümkündür. Sanatseverleri başka bir dünyaya götüren atölyeler Balat’ın kültür çeşitliliğini artırır.

Balat Monologlar Müzesi: Eskiden Yuvakimyon Kız Lisesi’nde olan ardından Mürselpaşa Caddesi’ndeki yeni mekanına taşınan Monologlar Müzesi, İstanbul tiyatro ve performans sanatı sahnesine yeni bir soluk getiren bir atölyedir.

Hemen Balat uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Balat’ta Ne Yenir?

balatta-ne-yenir.jpg

Balat’ta gezinti boyunca değişik lezzetler tatmak mümkündür. Denizin hemen yanında yer alan Balat, lezzetli balıkların ve mezelerin anavatanıdır. Bunun yanında aperatif yiyecekler de Balat’ta yenilecek yemekler arasında yer alır.

Balık: Balat, denizin hemen yanından olmasından dolayı çeşitli deniz balığı ve ürününe sahip bir bölgedir. Misafirlerine taze balıklar eşliğinde unutulmaz anılar bırakır.

Sütlü tatlılar: Balat’ta ne yenir sorusunun cevaplarından biri de eşsiz taze sütlü tatlılardır. Çok sayıda butik kafe ev yapımı ve taze sütlü tatlıları ile misafirlerini büyüler.

Köfte: İstanbul’a gelip köftenin tadını çıkarmamak olmaz. Balat’ı gezdikten sonra ziyaretçiler gönül rahatlığı ile lezzetli köftelerden tadabilir.

Kahvaltı: Sabahın lezzetli kahvaltı en güzel Balat’ta yapılır. Deniz manzarası ve tarihi dokunun eşlik ettiği kahvaltılar çeşitli kültürlerden etkilenen hamur işlerine ve kahvaltılıklara sahiptir.

Boşnak Böreği: Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmasından ve köklü geçmişinden dolayı Balat’ta her türlü lezzete ulaşmak mümkündür. Balat’ta ne yenir sorusunun cevabını Boşnak böreği ile vererek tadı damakta kalan hamur işini tercih etmek mümkündür.

13 Şubat 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar