Semerkand Gezilecek Yerler

MÖ 7. yüzyılda kurulan Semerkand, Özbekistan'ın antik atan kalbi ve başlıca ilgi çekici yerlerinden biri. Tarihi boyunca sayısız kültür ve dinden etkilenen şehir UNESCO Dünya Mirası listesinde 'Semerkand - Kültürlerin Kavşağı' olarak yerini alıyor. İşte dudak uçuklatan mimarisi, engin tarihi ve arkeolojik hazineleri ile Semerkand’ta gezilecek yerlerin listesi… 

12 Şubat 2024 9dk okuma

Özbekistan'ın ünlü tarihi şehri Semerkand, bir zamanlar Büyük İpek Yolu üzerinde hayati bir duraktı. 2500 yıldan fazla tarihe tanıklık etmiş şehirde iyi korunmuş Orta Çağ mimari anıtları, onun UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasını sağladı. Artık eski Doğu gelenekleri ile modernliğin canlı bir karışımı olan Semerkand, yarım milyonu aşan nüfusuyla Özbekistan'ın üçüncü büyük şehri konumunda. Her yıl dünyanın dört bir yanından zengin tarihini ve eşsiz cazibesini deneyimlemek için gelen binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Semerkand, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan birçok önemli turistik mekanı vardır. Şehir, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle birçok turistin ilgisini çekerken Semerkand'ın eski ve modern yapısı, kendine özgü atmosferiyle ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunar. Mavi çiniler ve karmaşık mozaiklerle süslenmiş yapılar İstanbul Semerkand uçak bileti ile buraya gelenlere, Semerkand'ın en parlak dönemindeki ihtişamını gözler önüne serer!

Bilet Dükkanı olarak bu yazımızda size Semerkand’ta gezilecek yerleri ve yapılacak en iyi şeylerin bir listesini sunuyoruz. İşte seyahat planlamanızı yapmadan önce keyifle okuyacağın Semerkand gezi rehberimiz…

Özbekistan Hakkında


Çoğu insan bırakın ziyaret etmeyi, Özbekistan'ı haritada bile bulmakta zorlanır. Ancak bu Orta Asya ülkesi kitleler için bir gizem olmaya devam ederken, bilinmezliği onu maceracı gezginler için daha da çekici kılıyor. 

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan ülke genç olmasına rağmen Özbekistan'ın kökleri çok eskilere dayanıyor. Bir zamanlar İpek Yolu'nun kavşak noktası olan tarihi Semerkand kenti, uzun süredir 'İslam'ın Mücevheri' olarak anılıyor. Büyük Üç olarak adlandırılan kentin şehir manzarasına, parlak turkuaz kubbeler ve karmaşık mozaiklerle süslenmiş yüksek minareler hakimdir. 

semerkand-gezilecek-yerleri.webp

Bu mimarinin çarpıcı örnekleri Özbekistan'ın her yerinde, özellikle de Üç Büyüklerin en iyi korunmuş ve en uzak olanı olan Hiva'da bulunabilir. Şehir surları içinde zaman içinde donmuş halde kalan geniş bir İslam mimarisi koleksiyonuna ev sahipliği yapan, yaşayan bir müze. Ve sonra Buhara var. Üç Büyük'ün sonuncusu, aynı zamanda 'Dinin Direği' olarak da bilinen bu şehir, şüphesiz İslam dünyasının en seçkin şehirlerinden biri.

Burada Büyük İskender'den Cengiz Han'a kadar dünyanın en ünlü komutanlarlarının ayak izlerini de bulabilirsin. Fergana Vadisi, bereketli vadilerin karla kaplı Tien Shan ve Pamir dağlarına uzandığı, aralıksız doğal güzelliğe sahip bir yer olan bu şehir aynı zamanda ülkenin en verimli bölgesi, ziyaretçilerin çarpıcı manzaraların, yerel ürünlerin ve Batılı gözlerin nadiren gördüğü samimi pazarların keyfini çıkarabileceği bir yeri. 

Semerkand Gezilecek Yerler


Dinlenmeye ya da yemek yemeye ara vermeden, gün boyu Semerkand sokaklarında dolaşsan bile yine de bu gizemli şehrin ilgi çekici tarihi mekanlarının tamamını göremeyeceksin. Öyle ki Özbekistan'ın diğer şehirlerinde yaşayanlar bile Semerkand'ı ziyaret ederken daha fazla yer gezmek için şehirde iki üç gün kalmayı tercih ediyorlar. 

Dünyanın her yerinden pek çok turistin ilgisini çeken, antik mekanın özel ruhunu taşıyan bir şehir. Semerkand'ta görülecek yerler arasında farklı müzeler, galeriler, camiler ve minareler, doğuya özgü ipek ve kağıt üreten fabrikalar, ulusal mutfaktan restoranlar ve kafeler bulunuyor. Bilet Dükkanı sitemiz üzerinden alacağınız Semerkand uçak bileti ile eski Doğu'nun atmosferini içinize çekecek ve ona aşık olacaksınız. 

semerkand.webp

Registan Meydanı


Semerkand'ın en ikonik meydanı olan Registan, birlikte çarpıcı bir mimari bütün oluşturan 15. ve 17. yüzyıllardan kalma üç medreseyi sergiliyor. Meydanda, 1420 yılında inşa edilen merkezi Uluğbek Medresesi yer alıyor ve iki yanında Şerdor Medresesi (1636) ve Tillya-Kari Medresesi (1660) bulunuyor. Bu güne kadar iyi korunmuş olan kompleksin tamamı UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak tanımlanıyor.

Hemen Semerkand uçak bileti ve otel rezervasyonu yapın.

 

 

 

 

Gur-Emir Mozolesi


Görkemli Gur-Emir Mozolesi, fetihleriyle ve güçlü bir devlet kurmasıyla ünlü bir lider olan Timurlenk'in (Emir Timur) kalıntılarını barındırır. Türbe aynı zamanda Timur'un oğulları Şahrukh ve Miran Şah, torunları Uluğbek ve Muhammed Sultan, öğretmeni Mir Said Baraka ve Timurlu hanedanının diğer birkaç üyesinin son dinlenme yeri olarak hizmet veriyor.

Aziz Daniel'in Mezarı (Hoca Daniyar Türbesi)


Müslümanlar ona Hoca Daniyar Peygamber, Yahudiler peygamber Daniel derler, Hıristiyanlıkta da Daniil peygamber olarak bilinir. Aziz Daniel'in Mezarı (Hoca Daniyar Türbesi); İslam, Ortodoksluk ve Yahudilik takipçilerinin uğrak yeri oluyor.

Bibi Hanım Camii


Semerkand'ın en büyük camilerinden biri olan Bibi Hanım Camii, 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Etkileyici mimarisi ve süslemeleriyle görülmeye değer bir yapı.

Shah-i-Zinda Anıt Mezarları


14. ve 15. yüzyıllara kadar uzanan bir dizi mozole ve türbeden oluşur. İnci zinciri olarak da bilinen Shah-i-Zinda, sanat ve mimarlık açısından büyük öneme sahip.

Ulugh Bey Rasathanesi


Timur İmparatorluğu dönemine ait olan Ulugh Bey Rasathanesi, astronomi çalışmaları ve gözlem için kullanılan bir yapı. Günümüzde bir müzeye dönüştürülmüştür ve ziyaretçilere tarihî astronomiye dair bilgiler sunuyor.

semerkand-rasathane.webp

Siob Bazaar


Semerkand'ın en eski pazarlarından biri olan Siob Bazaar, taze meyve, sebze, baharatlar, el sanatları ve daha fazlasını bulabileceğiniz bir yer. Semerkand'ın yerli halkının günlük yaşamına yakından tanık olabileceğiniz bir nokta. Semerkand'ın eski kent kalıntıları olan Afrasiab Harabeleri, 7. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip. Bu arkeolojik alan, müze örnekleriyle ziyaretçilere Semerkand'ın köklü geçmişini keşfetme fırsatı sunar.

Semerkand - Buhara İpek Halı Fabrikası


Semerkand - Buhara İpek Halı Fabrikası’nda (Hudjum olarak da anılır), halı dokumanın asırlık geleneklerini keşfedebilir, ipliklerin doğal renklerle nasıl boyandığını öğrenebilir ve benzersiz desenlerin yaratılışını deneyimleyebilirsin. Ayrıca el yapımı bir halının yapımına katılma fırsatına da sahip olabilirsin. Meros Kâğıt Fabrikasını da mutlaka ziyaret edin! Burada kâğıt yapımını öğrenecek ve tüm üretim sürecine tanık olacaksınız. Kâğıtlar ise eski teknikler kullanılarak hazırlanıyor.

12 Şubat 2024 9dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar