Doha’dan Ne Alınır?

Son yıllarda Türk vatandaşlarının yurtdışı turizmde rotası Arap Yarımadası’na kaydı. Gösterişli ve lüks yaşam, çöl safarileri ve zengin Arap Mutfağı çoğu insanın ilgisini çekmekte. Orta Doğu’nun en zengin şehirlerinden biri olan Doha da özellikle 2022 yılında FIFA Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapmasıyla ön plana çıktı. Üstelik Katar’a vize olmaması Doha’yı çok cazip ve gidilebilir kılıyor! Sen de Bilet Dükkanı’ndaki Doha şehir kampanyalarına göz atabilir, Doha’dan ne alınır sorusuna yanıt bulabileceğin içeriklerimize web sitemizden erişebilirsin.

20 Kasım 2023 4dk okuma

Doha Hakkında


En çok yatırım yapılan Arap ülkelerinden biri olan Katar’ın başkenti Doha aynı zamanda ülkenin en büyük şehri. Deniz kıyısında yer alan ve çöl ikliminin hakim olduğu, her yerin palmiyelerle süslendiği ve nüfusu bugün 2,5 milyona yaklaşan bu zengin şehir eskiden mütevazi bir balıkçı köyüydü. Tarihinin 1. Yüzyıla dayandığı düşünülen Katar 1970li yılların başına kadar Birleşik Krallık sömürgesiydi. 71 yılında tam bağımsızlığına kavuşan ülke, petrol başta olmak üzere zengin yeraltı kaynakları üzerindeki kontrolünü de sağlamış ve bu şekilde zenginleşmiş. Doha’nın upuzun gökdelenlerine, modern ve lüks yapılarına bakılınca bu zenginliği anlayabilmek mümkün.

Dini İslam olan Doha diğer Orta Doğu şehirleriyle karşılaştırıldığında rahat sayılabilir, giyim konusunda kadınlar için ciddi bir kısıtlama yok. Ancak kamusal alanda içki içmek yasak, 21 yaşından büyük turistler otel ve restoranlarda içki içebilir. Doha uçak bileti ile gerçekleştireceğiniz seyahat öncesi Bilet Dükkanı üzerinden Doha otelleri ve araç kiralama hizmetleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilir, erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

dohada-alinacak-esyalar.webp

Doha’ya Ne Zaman Gidilir?


Tipik çöl ikliminin hakim olduğu Doha yaz aylarında çok sıcak oluyor, kış aylarında ise hava sıcaklığı ortalama 25 derece. Şubat – Mart aylarında yapacağın Doha seyahati hem fazla bunaltıcı olmaz hem de hava denize girmeye gayet uygun!

Doha’da Gezilecek 5 Yer


70li yıllardan sonra kendini baştan yaratan Doha bir yandan modern mimarisi, bir yandan geleneklerin devam ettiği çarşılarıyla çok renkli bir şehir. İşte Doha’da gezilecek 5 yer:

Al Corniche


Arap Körfezi kıyısında yürüyüş yolu ve palmiyelerle çevrili, kilometrelerce uzunluktaki bu kıyı şeridi Doha'nın modern ve yükselen “skyline”ını büyüleyici bir şekilde gözler önüne sürüyor. Gökdelenler, lüks oteller ve diğer mimari yapıların sahil boyunca sıra sıra dizildiği bu yol sene boyunca önemli açık hava etkinlikleri ve festivallere de ev sahipliği yapıyor.

Msheireb Downtown


Doha’daki kentsel dönüşüm projelerinin en iyisi olan Msheireb Downtown tarihi dokuyu koruyarak modern bir çehre yaratmakta son derece başarılı olmuş. Sürdürebilir ve modern bir şehir merkezi olan Msheireb Downtown alışveriş caddeleri, lüks mağazalar, restoranlar, kafeler ve eğlence mekanları ile doludur. Ofis ve otel binalarının da yer aldığı bölge hava kararınca, ışıklandırmayla birlikte daha keyifli bir hal alıyor.

msheireb-downtown.webp

Souq Wakif


Doha’nın yeni yüzünü gördük, biraz da geleneksel yerleri görelim diyorsan ilk durak Souq Wakif! Yüzyıllardır Doha’nın, hatta Ortadoğu’nun ticaret merkezi olarak bilinen Souq Wakif geleneksel el sanatları, tekstil ürünleri, takılar, hediyelik eşyalar ve baharatlar gibi çeşitli ürünleri satan dükkanları ile ünlü. Sokak lezzetlerinin de en lezzetlilerini deneyebileceğin bu açık hava pazarında gece hayatının kalbi de atıyor desek hiç de yanlış olmaz. Gece gündüz canlılığını koruyan Souqe Wakif Doha’dayken birkaç defa uğranmayı hak ediyor.

Katar Ulusal Müzesi


Katar’ın enerji dostu ve sürdürülebilir yapılarından olan Katar Ulusal Müzesi hem içindeki koleksiyonlar hem de dış cephesiyle şehrin en çok ilgi gören yerlerinden. 2014 yılında kapılarını ziyaretçilere açan müze ünlü mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanmış. Müze kum tepelerini andıran bir dış cepheye ve dev bir açılır-kapanır kubbe sistemine sahiptir. Kubbe, geleneksel Katar evlerinin çatılarına benzemektedir. İçeride sergilenen eserler arasında antik eserler, el sanatları, mücevherat, enstalasyonlar, fotoğraflar ve diğer kültürel nesneler yer almakta. Katar'ın Coğrafyası, Katar'ın İnsanları, Katar'ın Zamanı, Katar'ın Zenginliği gibi konuları ele alan galerilere bölünmüş müze Doha’dayken muhakkak gezilmeli.

katar-ulusal-muzesi.webp

The Pearl - Qatar


Doha'nın kuzeydoğusunda, West Bay bölgesinde bulunan bu yapay ada kompleksi, inci takılara benzer bir görünümde tasarlanmıştır. Proje, 2004 yılında başlamış ve bir dizi yapay ada oluşturularak 2012'de tamamlanmıştır. Yüksek standartlara sahip daire ve villaların inşa edildiği The Pearl – Qatar marina, şık butikler, alışveriş merkezleri, lüks restoranlar, kafeler ve barlara sahip. Marinada sık sık konser ve sanat etkinlikleri düzenlenmekte, ayrıca ada yapılırken yeşil alan ve parklarla donatılmıştır.

Doha’nın Meşhur 5 Yemeği


Damak tadı olarak bize çok yakın lezzetlere sahip Katar Mutfağı’nda ne yiyelim diye merak ediyorsan başlangıcı tabii ki Shawarma’yla yapmalısın! Kuzu Kebabı, Falafel, Kuzu Biryani ve Humus’un en lezzetlileri Doha’da yapılıyor.

dohada-alısveris.webp

Doha’dan Ne Alınır?


Biraz da alışveriş tutkunları için yazalım, geleneksel ürünlerin satıldığı Souq Wakif’ten modern ve lüks alışveriş merkezlerine, Doha’da ne alınır sorusunun cevaplarını bu başlık altında topladık.

  • Lüks marka ürünler: Cep telefonu ve diğer teknolojik ürünler, pahalı giyim markalarının ürünleri Doha’dan en sık alınan şeylerin başında geliyor.
  • Baharatlar: Arap Yarımadası’ndayken buraya özgü baharat karışımlarından, hurmadan ve kahveden almadan dönmek olmaz.
  • El Yapımı Takı ve Mücevherler: İnci, altın ve pırlantaya çok düşkün olan bir şehirdesin, kendini şımartmak için Doha hatırası olabilecek en zarif mücevherlerden alabilirsin.
  • Halı ve Kilimler: El dokumasıyla ünlü Katar’da rengarenk dokuma halılar harika bir hediye olacaktır.
20 Kasım 2023 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar